"Καλωσήρθατε στο ελεύθερο blog των Ελλήνων Ορθοπαιδικών. Ένα βήμα ενημέρωσης αλλά και ανταλλαγής απόψεων σε θέματα που αφορούν στην Ορθοπαιδική κοινότητα της χώρας. Απόψεις, ανακοινώσεις, διαφωνίες και συζητήσεις είναι ευπρόσδεκτες και θα αναρτώνται χωρίς λογοκρισία, αρκεί να κινούνται στα πλαίσια της ευπρέπειας."

Περιμένουμε λοιπόν τα posts σας στό

hellenic.orthopaedics@gmail.com

Δευτέρα, 23 Αυγούστου 2010

Κάποτε θα γινόταν και αυτό.....

THE PARTY IS OVER !!!
Πηγή: http://prezatv.blogspot.com

Μετά τους «απλούς» γιατρούς, οι διωκτικές αρχές των ΗΠΑ που ερευνούν το σκέλος διακίνησης «μαύρου χρήματος» στον χώρο της υγείας θέτουν τώρα στο επίκεντρο των ερευνών και καθηγητές ιατρικών σχολών (και) στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τον Κιρκ Ογκόρσκι, πρώην εισαγγελέα και νυν δικηγόρο σε μεγάλη εταιρεία της Ουάσιγκτον, οι αμερικανικές αρχές διευρύνουν την έρευνά τους σε γιατρούς που πραγματοποιούν κλινικές μελέτες για λογαριασμό εταιρειών, αφού το 80% των φαρμάκων που εγκρίθηκαν το 2008 είχαν λάβει «πράσινο φως» μετά κλινικές μελέτες που έγιναν σε χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Ευρώπης.

Μάλιστα, τον περασμένο μήνα οι αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι το φάρμακο Avandia της Glaxo Smith Kline που προορίζεται για την καταπολέμηση του διαβήτη προκάλεσε καρδιακά προβλήματα σε σειρά ασθενών.


Ωστόσο, οι αμερικανικές αρχές δεν στράφηκαν κατά της εταιρείας, αλλά συνέχισαν να επιτρέπουν την κυκλοφορία του φαρμάκου το οποίο είχε δοκιμαστεί κλινικά «έξω» από τις ΗΠΑ. Και οι εταιρείες Johnson & Johnson, Elli Lilly, Medtronic και Zimmer ανακοίνωσαν στις αμερικανικές αρχές ότι συνεργάζονταν «με ξένους αξιωματούχους» στους οποίους «έκαναν πληρωμές» - ειδικότερα η εταιρεία καρδιολογικού υλικού Medtronic αναφέρθηκε στην Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» η τελευταία συνεργαζόταν με επιχειρηματικό «δίδυμο» στην Ελλάδα που φέρεται να εμπλέκεται στην υπόθεση δωροδοκιών για προμήθεια ορθοπεδικών υλικών της εταιρείας Depuy International.

Την περασμένη εβδομάδα ανακοινώθηκε ότι και η Merck βρίσκεται στο στόχαστρο των αμερικανικών αρχών. Η εταιρεία έχει καταβάλει 4,85 δισ. δολάρια για αποζημιώσεις σε 50.000 ενάγοντες που στράφηκαν εναντίον της για το παυσίπονο Vioxx. Στις 12 Νοεμβρίου 2009, ο Λάνι Μπρόιερ, αναπληρωτής γενικός εισαγγελέας του ποινικού τμήματος της γενικής Εισαγγελίας των ΗΠΑ, είχε κατά κάποιον τρόπο προαναγγείλει εξονυχιστικούς ελέγχους στις εταιρείες στο 10ο συνέδριο «συμμόρφωσης» των φαρμακευτικών βιομηχανιών των ΗΠΑ. Ο ίδιος είχε επισημάνει με νόημα ότι σε ορισμένες χώρες «εκτός» ΗΠΑ κάθε βήμα έγκρισης χορήγησης ενός φαρμάκου «μπορεί να συμπεριλαμβάνει έναν κρατικό αξιωματούχο»...
Μετά το 2005, το τμήμα στο οποίο προΐσταται ο κ. Μπρόιερ διενήργησε 57 έρευνες αναφορικά με άνομες πρακτικές και μεθοδεύσεις αμερικανικών εταιρειών σε χώρες του εξωτερικού. Σύμφωνα με τις ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», οι αμερικανικές αρχές στο πλαίσιο των ερευνών εξέτασαν και Ελληνες ως μάρτυρες. Η δραστηριότητα αυτή κινήθηκε παράλληλα με την πρωτοβουλία του «δικού» μας Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) να θέσει σε δημόσια διαβούλευση πλαίσιο αρχών (εγκύκλιος) για τη συμμετοχή και τον ρόλο γιατρών σε συνέδρια («Καθημερινή» 10/8/2010).

Η χρηματοδότηση για τα πλέον σημαντικά από τα συνέδρια, δεν εμπίπτει στα έξοδα προώθησης φαρμάκων (σ.σ. οι εταιρείες ζητούσαν να ισχύει αυτό γιατί δεν επιτρέπεται τα έξοδα προώθησης να ξεπερνούν ένα ποσοστό επί του τζίρου τους), αλλά «επιτρέπεται η καταβολή τιμητικής αμοιβής από φαρμακευτικές εταιρείες (σ.σ. μπορεί να φτάσει και τα 50.000 ευρώ -για μια παρουσίαση- σε καθηγητές ιατρικών σχολών).

«Εάν ο ομιλητής είναι γιατρός του ΕΣΥ ή πανεπιστημιακός γιατρός η αμοιβή κατατίθεται στο ΕΛΚΕΑ (Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Ερευνας και Ανάπτυξης) ή στο ΕΛΚΕ (Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Ερευνας) αντίστοιχα, «οι οποίοι την αποδίδουν στον δικαιούχο... και στο τέλος του έτους εκδίδουν σχετική βεβαίωση αποδοχών για τη φορολογική χρήση του ιατρού».

Σύμφωνα με την ίδια εγκύκλιο, οι γιατροί οφείλουν στο εξής να αναφέρουν ότι έλαβαν αμοιβή σε σχετική δήλωση και με βάση σχετικό έντυπο του ΕΟΦ οφείλουν να δηλώνουν αυτές τις αμοιβές στο έντυπο που θα εκδώσει ο Οργανισμός. Φαρμάκων. Καθηγητές της Ιατρικής Σχολής, αλλά και στελέχη εταιρειών που μίλησαν στην «Κ» είπαν ότι τα μέτρα που προβλέπονται, ανταποκρίνονται στα «διεθνή αυτονόητα» αλλά προέβλεψαν πώς δύσκολα θα εφαρμοστούν στην Ελλάδα, καθώς δεν υπάρχει μηχανισμός ελέγχου αλλά «ούτε προβλέπονται και κάποιου είδους κυρώσεις».


Μάλιστα ένας καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ -που επιθυμεί να μην αναφερθεί το όνομά- του δήλωσε με δόση σαρκασμού «ότι οι αμοιβές που διανέμονται σε συνέδρια, ακόμα και στην Ελλάδα, είναι κατά πολύ υψηλότερες από το να χαρακτηρισθούν συμβολικές ή τιμητικές...
Πολλοί από εμάς χρηματοδοτούν τις κλινικές τους από τα χρήματα μιας ή περισσοτέρων εταιρειών. Το αν συνταγογραφούμε ανάλογα, είναι στη συνείδηση του καθενός. Το ότι μιλάμε σε συνέδρια είναι μέρος αυτής της σχέσης»...

Του Τασου Τελλογλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου