"Καλωσήρθατε στο ελεύθερο blog των Ελλήνων Ορθοπαιδικών. Ένα βήμα ενημέρωσης αλλά και ανταλλαγής απόψεων σε θέματα που αφορούν στην Ορθοπαιδική κοινότητα της χώρας. Απόψεις, ανακοινώσεις, διαφωνίες και συζητήσεις είναι ευπρόσδεκτες και θα αναρτώνται χωρίς λογοκρισία, αρκεί να κινούνται στα πλαίσια της ευπρέπειας."

Περιμένουμε λοιπόν τα posts σας στό

hellenic.orthopaedics@gmail.com

Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010

29ο Ετήσιο Συνέδριο της Ορθοπαιδικής και Τραυματιολογικής Εταιρείας Μακεδονίας - Θράκης


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Από την Τετάρτη 7 Απριλίου 2010 (παγκόσμια ημέρα Υγείας) μέχρι το Σάββατο 10 Απριλίου 2010 θα πραγματοποιηθεί στην Αλεξανδρούπολη το 29ο Ετήσιο Συνέδριο της Ορθοπαιδικής και Τραυματιολογικής Εταιρείας Μακεδονίας - Θράκης.
Το ετήσιο συνέδριο της Ο.Τ.Ε.Μα.Θ. αποτελεί την κορυφαία επιστημονική εκδήλωση των Ορθοπαιδικών της Βόρειας Ελλάδας για ανταλλαγή απόψεων σε όλα τα σύγχρονα ορθοπαιδικά θέματα μεταξύ τους και με Ορθοπαιδικούς της υπόλοιπης Ελλάδας και του εξωτερικού. Ταυτόχρονα, αποτελεί αφορμή για δημιουργία διαπροσωπικών σχέσων μεταξύ των συνέδρων και των συνοδών τους.







Ορθοπαιδικός ή Ορθοπεδικός ???

Ένα θέμα που κατά πολλούς έχει προ πολλού λυθεί επανέρχεται στο προσκήνιο.
Είμαστε τελικά Ορθοπαιδικοί ή Ορθοπεδικοί.

Μια ενδιαφέρουσα άποψη αναλύεται στο κείμενο που ακολουθεί:

Πηγή: http://www.christodoulou-n.blogspot.com/

Γιατί συνεχίζω να γράφω το Ορθοπεδική με "ε" και όχι με "αι'....

 Δεν είμαι ορθοπεδικός για παιδιά αλλά για ενήλικες που τους κάνω να ορθοποδούν γι' αυτό και η ουσία της έννοιας ορθοπεδική που υπηρετώ πρέπει να γράφεται και να αποδίδεται με "ε" [ από το ορθό - πόδι, ορθός - πους, πεδίον, πεδάω, πέδη, πέδικλον κ.λ.π. και όχι από το ορθός-παις] . To ορθοπεδική (με "ε") εκφράζει το σύνολο της ειδικότητας της Ορθοπεδικής γιατί η ειδικότητα αυτή ασχολείται κατά κύριο λόγο με τις παραμορφώσεις των ενηλίκων και όχι μόνον με αυτές των παιδιών όπως τότε που αναφέρθηκε αρχικά από τον N. Andry (1741) στο βιβλίο του για παιδιά. Πρέπει εδώ να επισημάνουμε ότι η Cambridge Illustrated History of Medicine, Roy Porter, Cambridge University Press, 1996 p.221, αναφέρει ότι η Ορθοπεδική εμφανίσθηκε σαν ειδικότητα κυρίως από τον J-A Venel (Γενέβη) που έζησε περίπου την ίδια εποχή και σχεδίασε μηχανές για πλευρικές κυρτώσεις (lateral curvatures) ή σπονδυλικές ατέλειες. H Ορθοπε(αι)δική με "αι"δεν συμβαδίζει επίσης με το καθιερωμένο σήμα της Ορθοπεδικής από την εποχή του Andry με το δένδρο (όχι παιδί) να στηρίζεται σε κάποιο πάσσαλο που αυτό το δέσιμο ταιριάζει με λέξεις όπως το ρήμα "πεδ(α)ώ" που αυτό και τα παράγωγά του αναφέρονται στον Ομηρο , Σοφοκλή [Oιδίπους, Ορθόπους], Παυσανία και Kαινή Διαθήκη [oρθοποδ-έ-ω, ορθοποδήσω)]. 

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ: http://www.orthopedicsvsorthopaedics.blogspot.com/

Τρίτη 30 Μαρτίου 2010

Ημερίδα ΚΕΟΧ: Εξωτερική Οστεσύνθεση ή Ενδομυελική Ήλωση σε Κατάγματα Διάφυσης Μακρών Αυλοειδών οστών


Παρασκευή 16 Απριλίου 2010

18.00-21.00 μ.μ.


Αμφιθέατρο ΕΕΧΟΤ
Συντονιστής: Καθηγητής Ηλίας Παναγιωτόπουλος


Πιο κοντά στη δημιουργία οστού στο εργαστήριο.......

Η εποχή της δημιουργίας αυτόλογων μοσχευμάτων οστού "κατα παραγγελία", έρχεται ίσως νωρίτερα από ότι φανταζόμαστε.


Έρευνες στις ΗΠΑ έχουν ήδη προχωρήσει και είναι πραγματικότητα  η δημιουργία τρισδιάστατων οστικών μοσχευμάτων που έχουν δημιουργηθεί με τη χρήση ανθρώπινων "stem cells"...!!!

Διαβάστε περισσότερα εδώ: http://www.nytimes.com/

Άπαιχτο video με αλήθειες......!!!

 

 

 

Σάββατο 27 Μαρτίου 2010

Συνελήφθησαν αναισθησιολόγοι που πραγματοποιούσαν επίσχεση εργασίας...!!!

Αναισθησιολόγοι του νοσοκομείου Λευκάδας που πραγματοποιούσαν επίσχεση εργασίας συνελήφθησαν εντός του χώρου του νοσοκομείου μετά από εντολή εισαγγελέα.

Συγγενείς ασθενών της Ορθοπαιδικής κλινικής έκαναν καταγγελία ότι οι συγκεκριμένοι συνάδελφοι εμπόδιζαν με την απεργία τους να χειρουργηθούν "επείγοντα " κατάγματα... !!!

Περισσότερα εδώ: http://www.lefkadapress.gr/

Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010

Συμβιβασμός στο θέμα των ιατρικών επισκεπτών...

Τελικά, μετά από αντιδράσεις των ιατρικών επισκεπτών και σύμφωνα με εγκύκλιο του γενικού γραμματέα του υπουργείου Υγείας κ. Ν. Πολύζου, θα επιτρέπονται επισκέψεις για ενημέρωση των γιατρών επί των νέων προϊόντων της αγοράς μία φορά την εβδομάδα και ανά κλινική.
Αυτό σε αντίθεση με προηγούμενη εξαγγελία σύμφωνα με την οποία  θα επιτρεπόταν η ενημέρωση 2 μόνο φορές το μήνα (http://hellenic-orthopaedics.blogspot.com/)

Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

Άμεση προκήρηξη 23 θέσεων Ορθοπαιδικών στο ΕΣΥ......!!

Πηγή: www.proslipsis.gr

Έγκριση για 915 προσλήψεις γιατρών ΕΣΥ!

Μεταξύ αυτών 23 Ορθοπαιδικών.

Έγκριση για την προκήρυξη 915 θέσεων ιατρών κλάδου ΕΣΥ, Επιμελητών Β', υπέγραψε η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Η απόφαση αποστέλλεται στα νοσοκομεία του ΕΣΥ για την άμεση προκήρυξη αυτών των θέσεων.

Εδώ ο πλήρης πίνακας με τις θέσεις που προκηρύσσονται ανά την Ελλάδα:
http://www.proslipsis.gr/cm_download.php?cm_attid=1999
(Ανοίγει με το Excel)

Εγκαίνια ΙΑΣΩ Θεσσαλίας....

Άλλο ένα ιδιωτικό νοσοκομείο εγκαινιάζεται. Το ΙΑΣΩ Θεσσαλίας άνοιξε τις πύλες του και καλείται να καλύψει τα κενά του παραπαίοντος ΕΣΥ...
Δε λέμε πως είναι απαραιτήτως κακό να γιγαντώνεται ο ιδιωτικός τομές στο χώρο της υγείας στην Ελλάδα. Όμως, όποιος δε βλέπει το τι συμβαίνει με την σταδιακή και συνεπικουρούμενη από ιδιωτικά συμφέροντα, απαξίωση του δημόσιου συστήματος στη χώρα, αυτός τουλάχιστον εθελοτυφλεί.

Δευτέρα 22 Μαρτίου 2010

Εγκρίθηκε το νομοσχέδιο για την υγεία στις ΗΠΑ ...........

Μετά από πολλά χρόνια "ασφαλιστικού μεσαίωνα", εγκρίθηκε εχθές αργά το βράδυ το νομοσχέδιο για την υγεία από την Αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων.

Με ισχνή πλειοψηφία (219 έναντι 212 ψήφους) εγκρίθηκε η μεταρρύθμιση που προβλέπει την ασφαλιστική κάλυψη σε σχεδόν όλους τους Αμερικανούς....

Διαβάστε περισσότερα εδώ: http://www.nooz.gr 

Παρασκευή 19 Μαρτίου 2010

Τα ειχε πει ο ποιητής.......


Ο σατυρικός ποιητής Γεώργιος Σουρής γεννήθηκε στη Σύρο το 1853 και πέθανε στην Αθήνα το 1919.
Σε αυτό το διάστημα έγραψε πληθώρα  σατυρικών ποιημάτων, πολλά από τα οποία παραμένουν εξαιρετικά επίκαιρα μέχρι και σήμερα!

Να ένα από αυτά:


Ποιός είδε κράτος λιγοστό
σ’ όλη τη γη μοναδικό,
εκατό να εξοδεύει
και πενήντα να μαζεύει;
Να τρέφει όλους τους αργούς,
νά’χει επτά Πρωθυπουργούς,
ταμείο δίχως χρήματα
και δόξης τόσα μνήματα;
Νά’χει κλητήρες για φρουρά
και να σε κλέβουν φανερά,
κι ενώ αυτοί σε κλέβουνε
τον κλέφτη να γυρεύουνε;
(Γ. Σουρής)

Περισσότερα έργα του εδώ: http://users.uoa.gr/

Το ΙΚΑ μειώνει τις δαπάνες των υλικών....

Το πάρτι φαίνεται σιγά-σιγά να τελειώνει. 
Αν πιστέψουμε πως θα εφαρμοστούν οι εξαγγελίες (στην Ελλάδα ποτέ δεν ξέρεις), σε μείωση των δαπανών για τα υλικά προχωράει το ΙΚΑ. Ανάμεσα σε άλλα, το ΙΚΑ σχεδιάζει το καθορισμό νέας ανώτατης αποδιδόμενης τιμής για χειρουργικά ορθοπαιδικά υλικά, υλικά σπονδυλοδεσίας και υλικά οστεοσύνθεσης. 
Διαβάστε περισσότερα εδώ: http://www.proslipsis.gr


Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010

Άκαρπη η συνάντηση με την Υπουργό Υγείας...

Συνεχίζεται η επ' αόριστο επίσχεση εργασίας από τους ιατρούς στα νοσοκομεία εκείνα, που δεν έχουν εξοφληθεί τα δεδουλευμένα των εφημεριών.
Μετά τη συνάντηση με την Υπουργό υγείας, η οποία ανακοίνωσε ότι θα καταβληθούν άμεσα όλα τα δεδουλευμένα από τις εφημερίες του Δεκεμβρίου, οι εκπρόσωποι των νοσοκομειακών γιατρών τόνισαν ότι η υπουργός δεν δεσμεύτηκε για την τήρηση της κλαδικής συμφωνίας, που υπεγράφη πέρσι για τις αποδοχές των γιατρών του ΕΣΥ.
Παράλληλα, τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου επισκέφθηκε ο πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Στάθης Τσούκαλος, στον οποίο κατέθεσε υπόμνημα, όπου παραθέτει το ¨επικίνδυνο της κατάστασης, που θα δημιουργηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα στη λειτουργία των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας, λόγω της δραματικής μείωσης των κονδυλίων των εφημεριών¨..... 

ΓΙ' ΑΥΤΟ ... ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΕ !!!

«…Ελπίζω ότι όσοι εξ´ υμών συμμετάσχουν εις την Κυβέρνησιν θέλουν γνωρίσει μεθ´ εμού ότι εις τας παρούσας περιπτώσεις, όσοι ευρίσκονται εις δημόσια υπουργήματα δεν είναι δυνατόν να λαμβάνουν μισθούς αναλόγως με τον βαθμό του υψηλού υπουργήματός των και με τας εκδουλεύσεις των, αλλ´ ότι οι μισθοί ούτοι πρέπει να αναλογούν ακριβώς με τα χρηματικά μέσα, τα οποία έχει η Κυβέρνησις εις την εξουσίαν της…»

«…εφ´ όσον τα ιδιαίτερα εισοδήματά μου αρκούν διά να ζήσω, αρνούμαι να εγγίσω μέχρι και του οβολού τα δημόσια χρήματα, ενώ ευρισκόμεθα εις το μέσον ερειπίων και ανθρώπων βυθισμένων εις εσχάτην πενίαν».

Ιωάννης Καποδίστριας
πρώτος Κυβερνήτης της Ελλάδος, προς την Δ´ Εθνοσυνέλευση

ΓΙ'ΑΥΤΟ ... ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΕ !!!

Τρίτη 16 Μαρτίου 2010

Εισβολή ΔΟΕ στα Νοσοκομεία...

Ενώ σε πολλά νοσοκομεία της χώρας οι γιατροί πραγματοποιούν επίσχεση εργασίας διεκδικώντας κυρίως την καταβολή εφημεριών, με εντολή εισαγγελέα, ελεγκτές της δίωξης οικονομικού εγκλήματος εισβάλλουν στα νοσοκομεία ερευνώντας χρέη 5.2 Δις !!!...............

Κυριακή 14 Μαρτίου 2010

Eπίσχεση εργασίας Ιατρών στα vοσοκομεία....

Πηγή: www.kathimerini.gr

Μόνο τέσσερις εφημερίες το μήνα καλούνται να πραγματοποιούν οι γιατροί των δημόσιων νοσοκομείων της χώρας από την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος. Παράλληλα, η ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) έχει καλέσει τους γιατρούς να ξεκινήσουν από την ερχόμενη Τρίτη επισχέσεις εργασίας, σε όποιο νοσοκομείο δεν έχουν πληρωθεί οι εφημερίες Δεκεμβρίου και Ιανουαρίου, ενώ αντίστοιχες αποφάσεις λαμβάνουν και άλλες Ενώσεις γιατρών ανά τη χώρα (Θεσσαλονίκης, Αχαΐας κ.ά.).

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ: http://news.kathimerini.gr

Σάββατο 13 Μαρτίου 2010

1.8 Δις το μαύρο χρήμα στην Υγεία....!!!

Πηγή: www.pathfinder.gr

Στα 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ ανέρχεται, σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο τζίρος του μαύρου χρήματος που διακινείται, ετησίως, στο χώρο της Υγείας, στη χώρα μας.

Στο χορό των δισεκατομμυρίων συμβάλλουν τα φακελάκια, οι υπερτιμολογήσεις υλικών, αλλά και οι μίζες εκατομμυρίων για κατευθυνόμενη συνταγογράφηση...

Πέμπτη 11 Μαρτίου 2010

Συνελήφθει Διευθυντής κλινικής ΕΣΥ για δωροδοκία....

Η είδηση έχει κάνει το γύρω των μέσων ενημέρωσης και των blogs της χώρας.
Για παθητική δωροδοκία κατ' εξακολούθηση συνελήφθη εχθές το μεσημέρι από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων γιατρός, Διευθυντής χειρουργικής κλινικής στο Ασκληπιείο Βούλας.

Όπως ανακοινώθηκε από την Αστυνομία, ο διευθυντής της χειρουργικής κλινικής είχε ζητήσει 1.200 ευρώ από τη 44χρονη κόρη ασθενούς του, τον οποίο είχε χειρουργήσει πριν από λίγες ημέρες....

Διαβάστε περισσότερα εδώ: http://www.nooz.gr/

Τρίτη 9 Μαρτίου 2010

Σημαντική απόφαση για τις εφημερίες στο ΕΣΥ...

Πηγή: troktiko.blogspot.com

Παράνομη και αντισυνταγματική κρίθηκε η διάταξη νόμου που προβλέπει ότι οι εφημερίες των γιατρών του ΕΣΥ θα καταβάλλονται μέχρι το ύψος των αποδοχών τους και αν το υπερβαίνουν η διαφορά δεν θα καταβάλλεται.

Σύμφωνα με απόφαση του συμβουλίου της επικρατείας, ολόκληρο το ποσό από τις εφημερίες πρέπει να καταβάλλεται κανονικά....!

Διαβάστε περισσότερα εδώ: http://troktiko.blogspot.com

Μόνο δύο ημέρες τον μήνα οι ιατρικοί επισκέπτες στα νοσοκομεία...

Αντιδρά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιατρικών Επισκεπτών – Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων - Κλάδων (ΠΟΙΕ-ΦΣΕΚ)!!

Τον περιορισμό των επισκέψεων των ιατρικών επισκεπτών στα νοσοκομεία τις 20 από τις 22 εργάσιμες ημέρες το μήνα, και μάλιστα μόνο σε συγκεκριμένες ώρες και στα αμφιθέατρα των νοσοκομείων προβλέπει η εγκύκλιος που εξέδωσε ο Γενικός Γραμματέας Υγείας κος Πολύζος, στις 22/2/2010.
Αυτό για να περιοριστεί η κατευθυνόμενη συνταγογράφηση από τους ιατρούς του ΕΣΥ.....

Διαβάστε περισσότερα εδώ: http://www.iatronet.gr

Τετάρτη 3 Μαρτίου 2010

10000 Υποψήφιοι Διδάκτορες στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου ΑΘηνών......

Τάδε Ταδόπουλος
Ορθοπαιδικός Χειρουργός
Υπ. ΔΙΔΑΚΤΟΡΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Σας θυμίζει κάτι η παραπάνω κάρτα συναδέλφου?
Τη συναντάμε συχνά αναρτημένη σε μπαλκόνια, σε περιοδικά και εφημερίδες κλπ....
Σύμφωνα με στοιχεία που αναρτήθηκαν στο blog www.gurforum.org αυτή τη στιγμή, και μόνο στην Ιατρική σχολή, υπάρχουν εγγεγραμένοι περισσότεροι από 10000 !!!! υποψήφιοι διδάκτορες....
Τα συμπεράσματα για την ποιότητα αυτών των τίτλων (αν ποτέ πραγματικά αποκτηθούν και δεν μείνουν στο ...υπ. ΔΙΔΑΚΤΟΡΑΣ) είναι δικά σας.

Διαβάστε περισσότερα εδώ: http://www.gurforum.org/

Άλλη μια θλιβερή πρωτιά για το χώρο της Υγείας ....

Πηγή:  www.nooz.gr

Πρωταθλητές στη διαφθορά τα νοσοκομεία...

 35.5% των περιστατικών διαφθοράς που αναφέρθηκαν σε έρευνα του του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Διαφάνειας αφορούσαν σε νοσοκομεία....

 Διαβάστε τη συνέχεια εδώ: http://www.nooz.gr/greece/prota8lites-sti-diaf8ora-ta-nosokomeia 

Τρίτη 2 Μαρτίου 2010

Κυρώσεις και πρόστιμα για αναιτιολόγητες συνταγογραφίσεις.....

«Βαριά» πρόστιμα, άμεσα καταβλητέα, για όσους γιατρούς και φαρμακοποιούς προβαίνουν σε αθρόες και αναιτιολόγητες συνταγογραφήσεις προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ανδρέας Λοβερδος.

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ: http://news.pathfinder.gr/finance/news/615305.html

Και μη χειρότερα να λέμε....

Παραιτήθηκε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τη διακοπή των συνδρομών των Ελληνικών Πανεπιστημίων στις ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες.

Διαβάστε την επιστολή παραίτησής του εδώ:

http://troktiko.blogspot.com/2010/03/blog-post_4360.html