"Καλωσήρθατε στο ελεύθερο blog των Ελλήνων Ορθοπαιδικών. Ένα βήμα ενημέρωσης αλλά και ανταλλαγής απόψεων σε θέματα που αφορούν στην Ορθοπαιδική κοινότητα της χώρας. Απόψεις, ανακοινώσεις, διαφωνίες και συζητήσεις είναι ευπρόσδεκτες και θα αναρτώνται χωρίς λογοκρισία, αρκεί να κινούνται στα πλαίσια της ευπρέπειας."

Περιμένουμε λοιπόν τα posts σας στό

hellenic.orthopaedics@gmail.com

Παρασκευή 30 Ιουλίου 2010

Όποιος τρέχει πιο γρήγορα (με τακούνια) κάνει ειδικότητα στην Ελλάδα.....

Διαβάστε το άρθρο του σημερινού "Βήματος" και πείτε πραγματικά, σε ποια τριτοκοσμική χώρα του κόσμου η αναμονή για τη λήψη ειδικότητας εξαρτάται από τα αρχικά του επιθέτου του υποψηφίου ή την ταχύτητά του στο τρέξιμο (με τακούνι) ? ....

Πηγή: www.tovima.gr

"Τα μηχανάκια είναι παρατεταγμένα έξω από την αίθουσα τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Οι οδηγοί περιμένουν με αναμμένες τις μηχανές και αποφασιστικό βλέμμα τούς συνοδηγούς τους να ξεχυθούν τρέχοντας από το κτίριο και να ανέβουν στη σέλα για να αρχίσει η «κούρσα». Οχι, δεν πρόκειται για κάποιο ψυχαγωγικό φοιτητικό ράλι αλλά για την... ορκωμοσία των τελειοφοίτων της Ιατρικής, η οποία έχει μετατραπεί τα τελευταία χρόνια σε κυριολεκτικό αγώνα ταχύτητας μεταξύ των νέων γιατρών! Σημείο εκκίνησης η αίθουσα τελετών όπου παραδίδονται τα πτυχία. Σημείο τερματισμού η Διεύθυνση Υγείας όπου υποβάλλονται οι δηλώσεις για ειδικότητα. Επαθλο μια θέση για ειδικότητα με όσο το δυνατόν λιγότερη αναμονή. Η πόρτα ανοίγει με δύναμη και η Μαριτίνα Αντωνίου πετάγεται σαν σίφουνας με βραδινή τουαλέτα, κρατώντας στο ένα χέρι μια ανθοδέσμη και στο άλλο το πολυπόθητο πτυχίο που μόλις έλαβε.................................................."


Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/

Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010

H ενδεκάτη εντολή ....

Ιατρικός πληθωρισμός, ανεργία και νέοι γιατροί ....

Άλλο ένα άρθρο για το τεράστιο πρόβλημα της ΥΠΕΡΠΑΡΑΓΩΓΗΣ γιατρών στη χώρα μας.

Βραδυφλεγής βόμβα, που όμως δε συγκινεί κανένα ιατρικό σύλλογο ή εταιρεία (αλήθεια ποιά είναι η θέση της ΕΕΧΟΤ ?)

Οι εφημερίδες προβάλλουν την "έλλειψη ιατρικού προσωπικού" που όμως αφορά μόνο στη στελέχωση των δημόσιων νοσοκομείων (και αυτό θέλει μεγάλη συζήτηση ...), αλλά αποκρύπτουν την παράλληλη εκρηκτική αύξηση εξειδικευμένων γιατρών, μελλοντικών υποψηφίων -κακίστως εκπαιδευμένων- ανέργων ή υποαπασχολούμενων.

Έτσι, ο γιατρός έγινε ... γιατρουδάκι. Και είναι γνωστό από τα παλιά τα χρόνια πως...."πενία τέχνας κατεργάζεται"!!!

Και τα χειρότερα δυστυχώς έπονται....

Πηγή: www.ethnos.gr


"Σε «ασφυξία» οδηγεί το ΕΣΥ ο πληθωρισμός γιατρών. Για 34.000 νοσοκομειακές κλίνες απασχολούνται 25.965 γιατροί. Σε ορισμένες περιοχές, όπως η Αττική και η Θεσσαλονίκη, οι γιατροί περισσεύουν προκλητικά, ενώ σε άλλες παρουσιάζονται τραγικές ελλείψεις. Στα μεγάλα νοσοκομεία δεν υπάρχουν χώροι και γραφεία να τοποθετηθούν, ενώ σε παραμεθόριες περιοχές δεν υπάρχουν γιατροί ούτε για δείγμα.

 Στο ΕΣΥ υπηρετούν μόλις 38.814 νοσηλευτές, με μία νοσοκόμα να καλύπτει ολόκληρο τμήμα στην εφημερία. Τα στοιχεία για τη λειτουργία των νοσοκομείων θυμίζουν τα περιβόητα «greek statistics»: Ουδείς γνωρίζει τον ακριβή αριθμό των εργαζομένων στα νοσηλευτικά ιδρύματα και τα Κέντρα Υγείας. Η Στατιστική Υπηρεσία αναφέρει ότι υπηρετούν 73.707, ενώ οι υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας εκτιμούν (!) ότι ξεπερνούν τους 110.000......."

 Διαβάστε τη συνέχεια εδώ: http://www.ethnos.gr

Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010

Ξανα-μανα-ματα πάλι πρυτανικές εκλογές?

Πηγή: www.in.gr

Προσφυγή για ακύρωση των πρυτανικών εκλογών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών...

 Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν ο υποψήφιος πρύτανης Χ. Στεφανάδης και οι τρεις υποψήφιοι αντιπρυτάνεις Ελένη Καραμαλέγκου, Ι.Δημητρίου και Ε.Λέκκας και ζητούν να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικές και παράνομες οι πρυτανικές εκλογές στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Ειδικότερα, οι προσφεύγοντες αναφέρουν ότι κατά τις πρυτανικές εκλογές παράνομα ψήφισαν 1.061 διοικητικοί υπάλληλοι των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων με συνέπεια το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας να είναι μη νόμιμο.

Ακόμη, αναφέρουν ότι παράνομα ψήφισαν οι «αιώνιοι φοιτητές», καθώς δεν έχει γίνει εκκαθάριση των μητρώων, ενώ υπήρξε και εκπρόθεσμη οριστικοποίηση των εκλογικών καταλόγων.

Ολόκληρο το νομοσχέδιο για την αναβάθμιση του ΕΣΥ

Η τελική μορφή του νόμου για την "αναβάθμιση" του ΕΣΥ όπως ψηφίσθηκε από τη βουλή των Ελλήνων.

Διαβάστε το πλήρες κείμενο εδώ : http://www.hellenicparliament.gr/

Κυριακή 25 Ιουλίου 2010

Σάββατο 24 Ιουλίου 2010

Η απαξίωση του ιατρικού λειτουργήματος .... Ιατρικός πληθωρισμός και μετριοκρατία !

Εξαιρετικό, πιστεύουμε, το άρθρο του Θανάση Δρίτσα, που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία την περασμένη Τετάρτη.
Ιατρικός πληθωρισμός και μετριοκρατία .....ένας θανάσιμος συνδυασμός για το μέλλον της ιατρικής στη χώρα μας.

Διαβάζουμε στο κείμενο:

"Το χτύπημα λοιπόν εναντίον της αριστείας, που ήταν παραδοσιακά συνδεδεμένη με την ιδιότητα του γιατρού, οδήγησε σε παθολογική αύξηση του αριθμού των γιατρών σε αναλογία με τον πληθυσμό και σε προλεταριοποίηση του ιατρικού λειτουργήματος. Μάλιστα καλλιεργείται βλακωδώς στο ελληνικό κοινό η άποψη ότι όσο πιο πολλούς γιατρούς έχουμε τόσο καλύτερη θα είναι η υγεία μας, σε αντίθεση με χώρες όπως π.χ. η Βρετανία και οι ΗΠΑ, όπου προσπαθούν με νύχια και με δόντια να μην αυξήσουν σημαντικά τον αριθμό των ειδικευμένων γιατρών γιατί γνωρίζουν ότι έτσι αφ'ενός πέφτει η ποιότητα, αφ'ετέρου δημιουργείται τεχνητή ζήτηση υπηρεσιών υγείας.¨ 

Και πιο κάτω:

"Στο άμεσο μέλλον η απαξίωση του ιατρικού λειτουργήματος στη χώρα μας είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει τα λαμπρότερα νέα μυαλά σε ηρωική έξοδο προς τον εκτός Ελλάδος πολιτισμένο κόσμο και έτσι θα καταγραφεί ένα νέο κύμα μαζικής μετανάστευσης «εγκεφάλων». Είναι βέβαιο ότι η υγεία των Ελλήνων πολιτών θα επιδεινωθεί αφού έχει παραδοθεί πλέον σε χέρια γιατρών (ευτυχώς με κάποιες φωτεινές εξαιρέσεις) οι οποίοι συνδυάζουν μέτριες ικανότητες με διεφθαρμένο ήθος."

Ολόκληρο το άρθρο εδώ: http://www.enet.gr/

Κλείνει αυτή την ώρα το blog troktiko....!!! Οι συντελεστές του blog ανακοινώνουν τον τερματισμό της λειτουργίας του!!

Αυτή ακριβώς την ώρα ένας ένας οι συνεργάτες του γνωστού blog troktiko (troktiko.blogspot.com)
αποχαιρετούν ο καθένας με τον τρόπο του πρώτα τον Σωκράτη  Γκιόλια και μετά τους αναγνώστες του blog.

Όσο απίστευτο και αν φαίνεται αυτό που ήθελαν πραγματικά κάποιοι επιτεύχθηκε!!!  

Στην Ελλάδα του 2010, δολοφονούνται δημοσιογράφοι και εξαναγκάζονται σε παύση λειτουργίας μέσα ενημέρωσης που τολμούν να αρθρώσουν έστω και λίγο διαφορετικό λόγο....

Καληνύχτα Ελλάδα ! Έλληνα, ξεκουράσου αναπαυτικά στους καναπέδες σου. Άλλωστε... οι τράπεζές μας πέρασαν με επιτυχία τα stress tests!



Παρασκευή 23 Ιουλίου 2010

Ανοικτή επιστολή προς τον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου από τους Διευθυντές ΕΣΥ...


Ανοικτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου απέστειλαν τα μέλη της Πανελλήνιας Εταιρείας Διευθυντών Εθνικού Συστήματος Υγείας: 


«Αξιότιμε κε Πρωθυπουργέ,
Απευθυνόμαστε σε σας, ως επικεφαλής της κυβέρνησή σας για να σας ενημερώσουμε και να διαμαρτυρηθούμε έντονα για το σχέδιο νόμου που εισηγείται αυτές τις ημέρες στη βουλή η υπουργός Υγείας κα Ξενογιαννακοπούλου.

Αναποτελεσματικότητα, μετριότητα και λαικισμός

Αντίθετα με τις δικές σας διακηρύξεις και δεσμεύσεις ότι η χώρα δεν αντέχει άλλο την αναξιοκρατία και τη μη αξιολόγηση, όπως επίσης και θεσμούς που δεν οδηγούν σε αποτελεσματική διοίκηση – ιδιαίτερα σ αυτή τη δύσκολη περίοδο για τη χώρα – η υπουργός εισηγείται ένα νόμο που επικρατεί η λογική της αναποτελεσματικότητας, της μετριοκρατίας και του λαϊκισμού..
Κανένα από τα μείζονα προβλήματα του ΕΣΥ δεν αντιμετωπίζεται, το σύστημα παραμένει Διοικητικά ακυβέρνητο, οικονομικά σπάταλο και ποιοτικά αναποτελεσματικό. Σας υπενθυμίζουμε ότι η πολιτική που εφαρμόστηκε τα τελευταία χρόνια έχει οδηγήσει να έχουμε μόνο κατ’ όνομα Δημόσιο Σύστημα Υγείας αφού σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΣΑ έχουμε τις δεύτερες στο κόσμο ιδιωτικές δαπάνες που ξεπερνούν το 50% των συνολικών δαπανών υγείας. Κι αυτό είναι αποτέλεσμα αναχρονιστικών δομών και πρακτικών που δυστυχώς τις υπερασπίζονται σε κοινή γραμμή το υπουργείο και τα συνδικαλιστικά όργανα των γιατρών σε αντίθεση με τα πραγματικά συμφέροντα των πολιτών και των γιατρών.

Η υπουργός Υγείας διατηρεί όλες τις ρυθμίσεις Αβραμόπουλου για το πολυδιευθυντικό

Η απόδειξη των ισχυρισμών μας βασίζεται στο ότι η Υπουργός σας διατηρεί όλες τις απαράδεκτες ρυθμίσεις του κου Αβραμόπουλου σε σχέση με το παγκόσμιας πρωτοτυπίας «πολυδιευθυντικό» σύστημα στα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ το καταψήφισε ως αντιπολίτευση. Δημιουργήθηκε με «εξέλιξη» ένα σώμα περίπου 4000 (!) γιατρών που φέρνουν το τίτλο του Διευθυντή, είναι σε ηλικίες 50 μέχρι 65 ετών, δεν κρίθηκαν και δεν αξιολογήθηκαν ποτέ και εξασφαλίζουν την αναπαραγωγή τους ως κλειστό επάγγελμα, απαγορεύοντας σε οποιοδήποτε άλλο συνάδελφό τους να εισέλθει στο σύστημα σε διευθυντική θέση. 

Οι   γιατροί του ΕΣΥ  θα καταλήξουν σε ηλικίες ως 50 ετών μόνιμοι επιμελητές.
Αντίθετα, γιατροί με εξαίρετες καριέρες σε νοσοκομεία του εξωτερικού, Πανεπιστημιακοί γιατροί που θα επιθυμούσαν να διευθύνουν τις μεγάλες μονάδες του ΕΣΥ, άξιοι γιατροί του ιδιωτικού τομέα αποκλείονται. Το επιστημονικό προσωπικό του ΕΣΥ θα είναι γερασμένο και δημοσιοϋπαλληλικό.
Η υπουργός προσπάθησε να πάρει και την δική μας αποδοχή «προσφέροντας» ισοβιότητα στη θέση του συντονιστή Διευθυντή. Εμείς όμως επειδή πιστεύουμε στην αξιολόγηση, της προτείνουμε να την αρχίσει πρώτα από μας, διότι και από τους ήδη υπηρετούντες Διευθυντές αρκετοί δεν ανταποκρίνονται στο ρόλο τους. Εμείς δεν θα συναινέσουμε – με παραδοσιακές συνδικαλιστικού τύπου συναλλαγές – στη διάλυση του ΕΣΥ εξαιτίας ανεπαρκούς επιστημονικά στελέχωσής του, γιατί πιστεύουμε σε ένα ΕΣΥ που θα στελεχώνεται από τους επιστημονικά καλύτερους και ηθικά άμεμπτους γιατρούς.

Η υπουργός Υγείας καταστρατήγησε το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ

Η υπουργός Υγείας φέρει ακέραια την ευθύνη αφενός γιατί καταστρατήγησε το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, αφετέρου γιατί ενώ οι καιροί απαιτούν αξιοκρατία και διαρθρωτικές παρεμβάσεις επιλέχθηκε ο δρόμος της συνδιοίκησης με συνδικαλιστικές συντεχνίες και  αποδιάρθρωση της ιεραρχίας.
Εμείς καλούμε όλους του ικανούς γιατρούς, ιδίως τη νεώτερη γενιά, σε ανένδοτο αγώνα για την ανατροπή του αναχρονιστικού και σε πλήρη ασυμφωνία με τα επικρατούντα διεθνώς, πλαισίου, που διαμορφώνεται με τις παρεμβάσεις της υπουργού και τη διαμόρφωση ενός σύγχρονου αξιοκρατικού και εκσυγχρονισμένου ΕΣΥ.
Παρακαλούμε κε Πρωθυπουργέ για τη δική σας προσωπική παρέμβαση για την επίτευξη των κοινών αυτών στόχων».

Μέχρι και οι Τζόνιδες μας πήρανε στο ψιλό...

Πέμπτη 22 Ιουλίου 2010

Ανοικτή επιστολή καθηγητών Παν/μίου, Διευθυντών ΕΣΥ και γιατρών για τις σχέσεις εργασίας στο ΕΣΥ


Ανοικτή επιστολή προς την υπουργό Υγείας αλλά και τους πολίτες, υπογράφουν 64 γιατροί, ανάμεσά τους καθηγητές Πανεπιστημίου και Διευθυντές του ΕΣΥ, προκειμένου να αποσαφηνίσουν την κατάσταση γύρω από τις σχέσεις εργασίας του ιατρικού προσωπικού στο ΕΣΥ. 

Το κείμενο έχει ως εξής:

«Η πλήρης και αποκλειστική απασχόληση, από το 1985 υποτίθεται ότι αποτελεί τη μόνη σχέση εργασίας των γιατρών στο ΕΣΥ. Χιλιάδες συνάδελφοι εργάστηκαν και εργάζονται προσφέροντας τις υπηρεσίες τους με υψηλό αίσθημα καθήκοντος και εντιμότητα στους ασθενείς. 

Οι αλλαγές που συντελέστηκαν τα τελευταία χρόνια και επηρέασαν  τη γενικότερη οικονομική κατάσταση της χώρας και την οικονομία του ΕΣΥ υποδεικνύουν την άμεση ανάγκη στη πολιτική ηγεσία του τόπου να αντιληφθεί, ότι η σχέση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης δεν μπορεί να αποτελεί πλέον τη μόνη σχέση εργασίας στο Σύστημα Υγείας. 

Η υποχρηματοδότηση του Συστήματος, οι αυξανόμενες ανάγκες για στελέχωση σε ιατρικό προσωπικό, η χωρίς προγραμματισμό ανάπτυξη του ΕΣΥ και οι καθηλωμένοι μισθοί  των γιατρών, έχουν εξαθλιώσει το Σύστημα. Αφού η πολιτεία αδυνατεί, επί σειρά ετών, να ανταποκριθεί οικονομικά στις υποχρεώσεις της, δεν έχει το δικαίωμα να έχει εγκλωβίσει τους γιατρούς σε πλαίσιο διαφθοράς και είναι υπεύθυνη για την παραοικονομία. 

Orthopaedics vs Anaesthesia


Οποιαδήποτε ομοιότητα με πρόσωπα ή καταστάσεις είναι ....συμπτωματική.!

Κλινική νωτιαίου μυελού στο Πανεπιστήμιο Πατρών

Πηγή: www.esos.gr


Κλινική αποκατάστασης ασθενών με κακώσεις του νωτιαίου μυελού ιδρύεται στο Τμήμα Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Πατρών, η οποία θα εξυπηρετεί εκπαιδευτικές, ερευνητικές και νοσηλευτικές ανάγκες.
 
Η κλινική θα νοσηλεύει ασθενείς με κακώσεις σπονδυλικής στήλης και νωτιαίου μυελού και θα αποτελείται από τις εξής μονάδες:

α) Νοσηλείας: Θα νοσηλεύονται ασθενείς με κακώσεις σπονδυλικής στήλης και νωτιαίου μυελού (παραπληγικοί - τετραπληγικοί) με σκοπό την άμεση αλλά και όψιμη αποκατάστασή τους και την ταχύτερη και πληρέστερη επανένταξή τους στην κοινωνική και επαγγελματική ζωή, ενώ σε περίπτωση μη πληρώσεως της μονάδος δύναται να νοσηλευτούν και ασθενείς με άλλα κινητικά προβλήματα.
β) Φυσιοθεραπείας - Εκγύμνασης και Αξιολόγησης με τις επιμέρους υπομονάδες:
- Γυμναστήριο, Εργασιοθεραπεία, Φυσιοθεραπεία
- Εξωτερικά Ιατρεία:
- Ψυχολογικής Υποστήριξης - Εκπαίδευσης
- Πόνου
- Τακτικό Εξωτερικό Ιατρείο
γ) Υδροθεραπείας - Λουτροθεραπείας
δ) Υποστηρικτικές Μονάδες:
- Νευροφυσιολογικής έρευνας της αποκατάστασης
- Ουροδυναμικού Ελέγχου
- Αξιοποίησης των Τεχνολογιών, για την υποστήριξη της έρευνας και θεραπείας ασθενών (Πολυμέσα - Διαδίκτυο).
- Βιολογικών Εφαρμογών
- Εμβιομηχανικών Μελετών (Ανάλυση Βάδισης κλπ)
- Αλληλεπίδρασης Υπολογιστού - Ανθρώπου
- Ψυχολογικής Στήριξης - Εκπαίδευσης


2. Η Κλινική εντάσσεται στο Χειρουργικό Τομέα.


Σκοπός
 
Η Κλινική Αποκατάστασης Ασθενών με Κακώσεις του Νωτιαίου Μυελού έχει ως σκοπό:
α) Την κάλυψη των διδακτικών και ερευνητικών αναγκών του Τμήματος Ιατρικής, καθώς και των άλλων Τμημάτων του Πανεπιστημίου Πατρών, σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο σε θέματα που εμπίπτουν στα αντικείμενα δραστηριότητας της Κλινικής όπως αυτά προσδιορίζονται στο άρθρο 1 της παρούσας απόφασης.




Βελτιώσεις ?

Συζητήθηκε επί της αρχής το σχέδιο νόμου για τις αλλαγές στο ΕΣΥ. Η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου παρουσίασε "βελτιωτικές" αλλαγές ορισμένες από τις οποίες έχουν ως εξής:


- Ορίζεται πως ο χρόνος προϋπηρεσίας των επικουρικών ιατρών σε μονάδες εκτός της Περιφέρειας Αττικής (πλην Κυθήρων) και Θεσσαλονίκης, προσμετράται πλέον στο διπλάσιο κατά την κρίση για την κατάληψη θέσης ιατρών ΕΣΥ (σ.σ. στην αρχική ρύθμιση δεν υπολογιζόταν καθόλου)

    - Ανακοινώνεται πως στο τελευταίο τρίμηνο κάθε έτους, εκδίδεται απόφαση με την οποία καθορίζονται τα όρια των πιστώσεων του Προϋπολογισμού για τις εφημερίες του ΕΚΑΒ και τον έλεγχό τους. Σε περίπτωση διενέργειας ελέγχου και διαπίστωσης υπέρβασης της απόφασης αυτής, ή απουσίας των εφημερευόντων από τα καθήκοντά τους, κινείται πειθαρχική δίωξη κατά παντός υπευθύνου από τον υπουργό Υγείας.

 - Προβλέπεται πως, σε περίπτωση που αποβεί άγονη η προκήρυξη για την πλήρωση θέσης ιατρού υπηρεσίας υπαίθρου σε απομακρυσμένες και νησιωτικές περιοχές, μετά από δύο διαδοχικές προκηρύξεις και δεν καλύπτεται με παράταση, η θέση αυτή προκηρύσσεται ως θέση ιατρού υπηρεσίας επί θητεία, ενώ εξακολουθούν να προηγούνται για την πλήρωσή της, οι ιατροί υπόχρεοι υπηρεσίας υπαίθρου.

- Δίνεται η δυνατότητα σε όσους ιατρούς ασκούν το επάγγελμά τους επί 20 χρόνια, υπηρετώντας σε νησιωτικά, ή ορεινά και δυσπρόσιτα ιατρεία με σύμβαση με το Δημόσιο, να αποκτήσουν τίτλο ειδικότητας Γενικής Ιατρικής μετά από εξετάσεις

- Κατοχυρώνεται άδεια 25 εργάσιμων ημερών στους ιατρούς του ΕΣΥ

- Απαλλάσσονται οι ιατροί που υπηρετούν στο ΕΚΑΒ και τα Κέντρα Υγείας, από την αναζήτηση αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών ως επίδομα τροφής.

Τετάρτη 21 Ιουλίου 2010

Να δείτε που θα τον στείλουν και στη φυλακή τελικά τον Ρακιτζή......

Ένας άνθρωπος έχει απομείνει στην έρημη χώρα μας, να καταγγέλει χρόνια τώρα τη σαπίλα και τη βρωμιά του συστήματος.

Συμπαθητική φυσιογνωμία,  τις περισσότερες φορές φαντάζει απελπιστικά μόνος και προκαλεί πραγματικά θαυμασμό η αντοχή του και η επιμονή του.

Βγήκε πριν λίγες μέρες και κατήγγειλε για άλλη μια φορά, αυτό που και ο τελευταίος απλός Έλληνας πολίτης γνωρίζει καλά. Ότι δηλαδή στην Ελλάδα υπάρχει ατιμωρησία και προστασία των επωνύμων και πλουσίων.

Είπε: «Έχετε δει κανέναν επώνυμο να δικάζεται από τη σωρεία των καταγγελιών; Μόνο εξαιρέσεις υπάρχουν»
Διαβάστε τις δηλώσεις του εδώ

Δε πέρασαν λίγα 24ωρα και έσπευσαν οι δικαστές ενοχλημένοι, καθώς φαίνεται, και συγκεκριμένα ο αντιεισαγγελέας Αρείου Πάγου, να τον καλέσει να δώσει εξηγήσεις για τα λεγόμενά του....
Λες και ο αντιεισαγγελέας δε ζει σε αυτή τη χώρα αλλά αλλού. Δεν αντιλαμβάνεται αυτό που όλοι οι Έλληνες βλέπουν να επαναλαμβάνεται χρόνια τώρα: ατιμωρησία, συγκάλυψη, παράνομος πλουτισμός, διαφθορά... 

Να δείτε που στο τέλος θα τον στείλουν φυλακή τον Ρακιτζή. Μιλάει βλέπετε πολύ και αυτός....

Απεργία !!!

Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

Πόθεν έσχες για όλους τους Διεθυντές ΕΣΥ !!!


Πόθεν έσχες για τους Διευθυντές γιατρούς του ΕΣΥ καθιερώνεται με τροπολογία, που εντάχθηκε από τη Μ. Ξενογιαννακοπούλου στο νομοσχέδιο για την αναβάθμιση του ΕΣΥ, το οποίο συζητείται σήμερα στη Βουλή.

Η υπουργός Υγείας αποδέχτηκε σχετική πρόταση, που είχε υποβάλει πριν από λίγες ημέρες ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ κ. Δ. Βαρνάβας. Η ρύθμιση αφορά τους τους Διευθυντές και Συντονιστές  Διευθυντές που υπηρετούν στα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας του ΕΣΥ.

Δείτε εδώ το κείμενο της τροπολογίας

Υπερκατανάλωση μοσχευμάτων σε σπονδυλοδεσίες . Μα γίνονται τέτοια πράγματα?

Πηγή: www.kathimerini.gr




Σκάνδαλο με ανθρώπινα μοσχεύματα "αποκαλύπτει" η εφημερίδα Καθημερινή. Πωλούνταν ,  λέει,  σε εξωφρενικές τιμές, ενώ σε πολλές περιπτώσεις το είδος της επέμβασης δεν δικαιολογούσε καν τη χρήση τους. 

" Ενδεικτική είναι επιστολή του διοικητή του Iδρύματος Θόδωρου Αμπατζόγλου προς το νοσοκομείο ΚΑΤ στις 30/6 με την οποία το ίδρυμα ενημερώνει ότι δεν εγκρίνονται οι επιπλέον δαπάνες για επεμβάσεις που έγιναν τα προηγούμενα έτη σε μεγάλο αριθμό ασφαλισμένων του. Στην επιστολή παρατίθενται οι επεμβάσεις ανά ασθενή και αιτιολογείται η απόφαση του ΙΚΑ ως εξής:


- Σε ασθενή για ένα επίπεδο οσφυϊκής σπονδυλοδεσίας χρησιμοποιήθηκαν πέντε μοσχεύματα κόστους 16.881,2 ευρώ συν ΦΠΑ. Από τα πέντε μοσχεύματα τα δύο είναι πενήντα κυβικά εκατοστά, όταν η αναγκαία ποσότητα δεν ξεπερνάει τα δέκα. Εγκρίνεται η χρήση δύο μοσχευμάτων κόστους 3.176,8 ευρώ.
- Σε άλλον ασθενή για τρία επίπεδα οσφυϊκής σπονδυλοδεσίας χρησιμοποιήθηκαν εννέα μοσχεύματα κόστους 27.011,6 ευρώ. Η αναγκαία ποσότητα μοσχεύματος δεν ξεπερνάει τα 65 κυβικά εκατοστά. Εγκρίθηκαν τρία μοσχεύματα των 25 κυβικών εκατοστών συνολικού κόστους 13.680 ευρώ.
- Σε τρίτο ασθενή για δια-υποτροχαντήριο μηριαίου χρησιμοποιήθηκαν πέντε μοσχεύματα κόστους 13.800,8 ευρώ. Η συγκεκριμένη επέμβαση (ενδομυελική ήλωση) δεν δικαιολογεί τη χρήση μοσχευμάτων." 

 
Διαβάστε περισσότερα εδώ

Έχουμε πιάσει πια πάτο...........

Δε μπορεί παρά να είναι συγκλονισμένος κανείς από την είδηση της εν ψυχρώ δολοφονίας, στο κατώφλι του ίδιου του του σπιτιού, του δημοσιογράφου Σωκράτη Γκιόλια. 

Κάποιοι θέλησαν με αυτό τον τρόπο να "κλείσουν στόματα". Τραγικό σημάδι των καιρών που ζούμε και τρανή απόδειξη της βαθύτατης κρίσης της κοινωνίας μας.


Έχουμε πιάσει πια πάτο, και όσοι πιστεύουν πως πίσω και από αυτό το περιστατικό κρύβονται ασύλληπτοι,  "ιδεολόγοι" τρομοκράτες,  κοιμούνται δυστυχώς ακόμα τον ύπνο του δικαίου.


Καλό ταξίδι φίλε...

Συνεχίζεται και σήμερα η απεργία των νοσοκομειακών γιατρών...

Συνεχίζεται η πενθήμερη απεργία που ξεκίνησε από τη Δευτέρα 19 Ιουλίου οι νοσοκομειακοί γιατροί  όλης της χώρας με απόφαση της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΟΕΝΓΕ και βασικό αίτημα την απόσυρση βασικών διατάξεων του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας για την αναδιάρθρωση του ΕΣΥ.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί προχωρούν στην πενθήμερη απεργία καθώς: «δεν αποδέχονται ως βάση συζήτησης και επιστρέφουν ως απαράδεκτη  την πρόταση του Υπουργείου Υγείας για το εφημεριακό καθεστώς των νοσοκομείων, η οποία όχι μόνο δεν αντιμετωπίζει την εκκρεμότητα της κλαδικής συμφωνίας, αλλά θα επιδεινώσει δραματικά το πρόβλημα των απλήρωτων εφημεριών και θα ιδιωτικοποιήσει το σύνολο της νοσοκομειακής περίθαλψης. Εμμένουν στην κατάθεση πλήρων και ασφαλών προγραμμάτων εφημέρευσης, τα οποία θα εκκαθαρίζονται και θα αποπληρώνονται έγκαιρα και στο ακέραιο από κονδύλια του κρατικού προϋπολογισμού».

Εξοντωτικές εφημερίες στα νοσοκομεία

Σε ανακοίνωση της ΟΕΝΓΕ επισημαίνεται ότι «οι νοσοκομειακοί γιατροί δεν συναινούν στη συνέχιση του σημερινού εξοντωτικού και παράνομου εφημεριακού συστήματος και ότι η υπέρβαση του ορίου των 4 εφημεριών γίνεται πλέον χωρίς τη συγκατάθεση τους και υπό καθεστώς διοικητικής εντολής».
Η ΟΕΝΓΕ καλύπτει πλήρως όλες τις Ενώσεις που αποφασίζουν μέσω Γενικών Συνελεύσεων την εφαρμογή προγραμμάτων 4 εφημεριών ανά γιατρό ή προγραμμάτων που αντιστοιχούν αποκλειστικά και μόνο στο «εγγυημένο» ποσό που προβλέπει  η πρόταση του Υπουργείου.

Θα προχωρήσουν σε νέα 5νθήμερη απεργία
Η Εκτελεστική Γραμματεία έχει εξουσιοδοτηθεί ανάλογα με τις εξελίξεις να προχωρήσει και σε νέα πενθήμερη απεργία και να οργανώσει πανελλαδικό συλλαλητήριο  των νοσοκομειακών γιατρών και των υπόλοιπων εργαζομένων  μπροστά στη Βουλή τη μέρα ψήφισής του νομοσχεδίου στη Βουλή.

Ερώτηση


Παρακαλώ ενημερώστε με εάν θα γίνει παγκόσμιο Ορθοπαιδικό συνέδριο το Μαϊο του 2012 στην Ελλάδα, Θεσσαλονίκη. 


Αναγνώστης
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Δεν έχουμε κάτι συγκεκριμένο υπόψη. Εάν κάποιος αναγνώστης γνωρίζει ας αφήσει σχόλιο ή mail.

Hellenic-Orthopaedics

Πέμπτη 15 Ιουλίου 2010

Πενθήμερη απεργία από τη Δευτέρα 19 Ιουλίου αποφάσισε η Εκτελεστική Γραμματεία της ΟΕΝΓΕ

Την προκήρυξη πενθήμερης απεργίας από τη Δευτέρα 19 Ιουλίου αποφάσισε η Εκτελεστική Γραμματεία της ΟΕΝΓΕ, αντιδρώντας στις διατάξεις του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας.

Σε ανακοινωσή της η ΟΕΝΓΕ επισημαίνει ότι «οι νοσοκομειακοί γιατροί δεν θα επιτρέψουν στη σημερινή συγκυρία της κρίσης, της φτώχειας και της ανέχειας να επιβαρυνθεί ούτε στο ελάχιστο ο πολίτης για να εξασφαλίσει τις υπηρεσίες περίθαλψης που δικαιούται μέσω της γενικευμένης λειτουργίας ιδιωτικών απογευματινών ιατρείων στα δημόσια νοσοκομεία. Οι δεκάδες αποφάσεις Γενικών Συνελεύσεων σε όλα τα Νοσοκομεία της χώρας απορρίπτουν κατά τον πλέον σαφή και κατηγορηματικό τρόπο την απόπειρα ιδιωτικοποίησης της νοσοκομειακής περίθαλψης μέσω του νομοσχεδίου που παρουσίασε η υπουργός Υγείας και την καλούν να το αποσύρει και να στηρίξει από τον κρατικό προϋπολογισμό τις δαπάνες λειτουργίας των Νοσοκομείων και Κ.Υ της χώρας».

Οι νοσοκομειακοί γιατροί:
  1. Δεν αποδέχονται ως βάση συζήτησης και επιστρέφουν ως απαράδεκτη  την πρόταση του Υπουργείου Υγείας για το εφημεριακό καθεστώς των νοσοκομείων, η οποία όχι μόνο δεν αντιμετωπίζει την εκκρεμότητα της κλαδικής συμφωνίας, αλλά θα επιδεινώσει δραματικά το πρόβλημα των απλήρωτων εφημεριών και θα ιδιωτικοποιήσει το σύνολο της νοσοκομειακής περίθαλψης. Εμμένουν στην κατάθεση πλήρων και ασφαλών προγραμμάτων εφημέρευσης, τα οποία θα εκκαθαρίζονται και θα αποπληρώνονται έγκαιρα και στο ακέραιο από κονδύλια του κρατικού προϋπολογισμού.
  2. Με δεδομένη την προκλητική και απαράδεκτη τακτική του Υπουργείου Υγείας στο θέμα της κλαδικής συμφωνίας, οι νοσοκομειακοί γιατροί δηλώνουν κατηγορηματικά ότι δεν συναινούν στη συνέχιση του σημερινού εξοντωτικού και παράνομου εφημεριακού συστήματος και ότι η υπέρβαση του ορίου των 4 εφημεριών γίνεται πλέον χωρίς τη συγκατάθεση τους και υπό καθεστώς διοικητικής εντολής. Η ΟΕΝΓΕ καλύπτει πλήρως όλες τις Ενώσεις που αποφασίζουν μέσω Γενικών Συνελεύσεων την εφαρμογή προγραμμάτων 4 εφημεριών ανά γιατρό ή προγραμμάτων που αντιστοιχούν αποκλειστικά και μόνο στο «εγγυημένο» ποσό που προβλέπει  η πρόταση του Υπουργείου.

Τρίτη 13 Ιουλίου 2010

Συμφωνήσαν όλοι ότι.... διαφωνούνε, για το νέο νομοσχέδιο του ΕΣΥ.

Σε ιστορική συμφωνία κατέληξαν όλες οι παρατάξεις, κατά τη γενική συνέλευση του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 10 Ιουλίου.

Για την ακρίβεια, όλοι συμφωνήσαν ότι...διαφωνούνε με το νομοσχέδιο το οποίο είναι "παντελώς απαράδεκτο, ανεφάρμοστο και διαλυτικό για το δημόσιο σύστημα υγείας της χώρας".


Οι θέσεις των γιατρών  στη συνέλευση του ΠΙΣ

Στην απόφαση που ελήφθη τονίζεται:
  • «Προεισαγωγικά υιοθετούνται και ενσωματώνονται στο διεκδικητικό πλαίσιο του ΠΙΣ οι αποφάσεις της ΟΕΝΓΕ και η κριτική που ασκεί η απόφαση του Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας στο σχέδιο νόμου.
  • Διακηρύσσεται ότι το σχέδιο νόμου δεν κινείται στην κατεύθυνση αναβάθμισης του ΕΣΥ, αλλά αντίθετα δημιουργεί προϋποθέσεις για παραπέρα υποβάθμισή του.
  • Οι διατάξεις για τις εφημερίες διαιωνίζουν την μεγάλη δυσλειτουργία του συστήματος, ιδιαίτερα στην περιφέρεια και καθιστούν τις εφημερίες ιδιαίτερα επισφαλείς για τους πολίτες, τους ιατρούς και την αξιοπιστία του συστήματος Νοσοκομειακής περίθαλψης στη χώρα μας.
  • Η θέσπιση συστήματος ολοήμερης λειτουργίας Νοσοκομείων ανατρέπει πολιτικό προγραμματισμό δεκαετιών και απομακρύνει δραματικά την προοπτική καθιέρωσης συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που έχει κατ΄ επανάληψη εξαγγελθεί από υπουργούς Υγείας διαφόρων κυβερνήσεων.
  • Το κοινοποιηθέν κείμενο δεν έχει τα χαρακτηριστικά νομοσχεδίου, αλλά νομοθετικού ισχυρισμού που παραπέμπει σε μελλοντική νομοθεσία μέσω ενός ορυμαγδού Υπουργικών Αποφάσεων
  • Εκφράζεται η ριζική διαφωνία με την εξάρτηση της αμοιβής του προσωπικού απογευματινής λειτουργίας των Νοσοκομείων από τα έσοδα των Νοσοκομείων. Η υπερωριακή αμοιβή οφείλει να αμείβεται σαν υπερωριακή με βάση τις συλλογικές συμβάσεις.
  • Το νομοσχέδιο προσεγγίζει με προχειρότητα σοβαρότατα ζητήματα αρμοδιότητας του ΥΥ&ΚΑ χωρίς να έχει προηγηθεί εμπεριστατωμένος διάλογος με τους αρμόδιους φορείς και χωρίς να έχουν ληφθεί υπόψη όλες οι παράμετροι που συντρέχουν».

Προκήρυξη θέσεως Αναπληρωτή Καθηγητή Ορθοπαιδικής από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης....

Προκήρυξη θέσης μέλους ΔΕΠ της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στη βαθμίδα του Αναπληρωτή Καθηγητή με γνωστικό αντικείμενο «Ορθοπαιδική».

Κατεβάστε το σχετικό ΦΕΚ  εδώ.

Κυριακή 11 Ιουλίου 2010

Με νόμο σκάνδαλο, που ψήφισαν οι ίδιοι, βολεύονται οι βουλευτές σε διευθυντικές θέσεις στο ΕΣΥ....

Γιάννης κερνάει.... Γιάννης πίνει!

"Γιατροί που απώλεσαν τη βουλευτική τους ιδιότητα μπορούν να διορίζονται με απόφαση του υπουργείου Υγείας, ανάλογα με τα χρόνια άσκησης της ιατρικής ειδικότητας και σε κενές οργανικές ή προσωπικές προσωποπαγείς θέσεις του κλάδου γιατροών του ΕΣΥ. της περιφέρειας προτίμησής τους (...) και καταργούνται - οι θέσεις - με την για οποιονδήποτε λόγο αποχώρησής τους από την υπηρεσία".


Για άλλη μια φορά το νόμιμο είναι και ....ηθικό!

Ας περιμένουμε εμείς συνάδελφοι, πότε θα προχωρήσουν οι προσλήψεις στο ΕΣΥ για μια θέση επιμελητή Β'.

Αυτή η χώρα δε σώζεται με τίποτα......

Απίστευτο ! Όσοι βουλευτές γιατροί (με θητεία έστω και 48 ωρών) χάνουν το βουλευτικό τους αξίωμα, διορίζονται αυτόματα σε θέσεις ΕΣΥ (ακόμα και Διευθυντού), ανεξάρτητα από την προηγούμενη εμπειρία τους και την προϋπηρεσία τους......!!!
Πιο πρόσφατος ο διορισμός του Π. Τατούλη ως διευθυντή χειρουργικής ΕΣΥ , μετά από 20 χρόνια αποχής από το επάγγελμα, στις 18 Μαΐου του 2010.

Διαβάστε ολόκληρη την είδηση εδώ: http://origin.newsit.gr/

Τετάρτη 7 Ιουλίου 2010

Τεράστια ιατρική ανακάλυψη από επιστήμονες του ΑΠΘ.!!!



Πηγή: http://www.gurforum.org

Τεράστια ιατρική ανακάλυψη από επιστήμονες του ΑΠΘ. Ανακαλύφθηκε γονίδιο που προδιαθέτει στην επιτυχή Ακαδημαϊκή σταδιοδρομία. Αναμένεται η δημοσίευση σε έγκριτο περιοδικό γενετικής..!!!

Περισσότερα εδώ !!!

Απεργούν αύριο οι γιατροί του ΕΣΥ...

Παραλύει την Πέμπτη ο χώρος της Υγείας, καθώς όλοι οι εργαζόμενοι του ΕΣΥ συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία που κήρυξαν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, ενάντια στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί την  ίδια μέρα στη Βουλή.

Όλα τα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας καθώς και το ΕΚΑΒ θα λειτουργήσουν με προσωπικό ασφαλείας, εξυπηρετώντας μόνον τα επείγοντα περιστατικά.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί διεκδικούν μεταξύ άλλων, τη διατήρηση της αυτοτέλειας του ταμείου των γιατρών, την ένταξη στα βαρέα - ανθυγιεινά και υπολογισμό των εφημεριών στο χρόνο ασφάλισης και στις συντάξιμες αποδοχές.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) ζητά προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ενιαίο μισθολόγιο και ένταξη στα βαρέα - ανθυγιεινά.

Στην κινητοποίηση συμμετέχει και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) που, όπως ανακοίνωσε, «αντιδρά σε οποιαδήποτε προσπάθεια καταστρατήγησης των δικαιωμάτων και μείωσης των εισοδημάτων των γιατρών».

Κυριακή 4 Ιουλίου 2010

ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ: Μια βόμβα που περιμένουμε απαθείς να σκάσει (και θα σκάσει σύντομα) στη βάση του συστήματος υγείας της χώρας....

Κύριοι ας το πάρουμε επιτέλους απόφαση: είμαστε πολλοί και γινόμαστε ακόμα περισσότεροι.

Αποτέλεσμα αυτού? Πλημμελής ώς υποτυπώδης εκπαίδευση και ανεργία ή υποαπασχόληση.
Ο παραπάνω συνδυασμός εξηγεί πάρα πολλά από τα φαινόμενα σήψης και διαφθοράς στο χώρο.
Αλήθεια, οι Ιατρικοί σύλλογοι και τα Πανεπιστήμια τι κάνουν γιαυτό?




Πηγή: http://www.cosmo.gr 
Ξεχειλίζουμε από γιατρούς, υστερούμε σε νοσηλευτές

5,4 γιατρούς ανά 1.000 κατοίκους έχει η Ελλάδα, σύμφωνα με έρευνα της Orientum που δόθηκε την Τρίτη (29/6) στη δημοσιότητα, τη στιγμή, που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος δεν ξεπερνά τους 3,1 γιατρούς. Αντίθετα, μεγάλη έλλειψη παρατηρείται σε νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς αντιστοιχούν μόλις 3,21 για κάθε 1.000 κατοίκους.
Τα στοιχεία της έρευνας για την υπερπληθώρα των γιατρών είναι αποκαλυπτικά, καθώς το πρόβλημα εστιάζεται κυρίως στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, ενώ στην επαρχία μπορεί να υπάρχει τεράστια έλλειψη.

Είναι ενδεικτικό ότι το 70% των νευροχειρούργων και των ψυχιάτρων βρίσκεται στις δύο μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, ενώ  το 65% των γυναικολόγων, το 61% των καρδιολόγων, των ορθοπεδικών και των μικροβιολόγων δραστηριοποιείται επίσης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.


Μια απορία....

Συνάδελφοι συγχαρητήρια για το blog.

Έχω μια απορία: Όλους αυτούς τους ασθενείς που θα βλέπουμε στα απογευματινά ιατρεία, πού θα τους χειρουργούμε σε περίπτωση που χρειάζονται χειρουργείο?
Θα υπάρχουν μήπως και ...απογευματινά χειρουργεία?
Έχει ιδέα μήπως το υπουργείο τις λίστες αναμονής για χειρουργείο στα δημόσια νοσοκομεία ιδιαίτερα στις μεγάλες πόλεις?

Προκηρύξεις θέσεων Ορθοπαιδικών ΕΣΥ για το μήνα Ιούνιο...



Λιγοστές είναι οι θέσεις Ορθοπαιδικών ΕΣΥ που προκηρύχθηκαν το μήνα που πέρασε:


ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ - ΚΥ ΣΗΤΕΙΑΣ
1 επιμ. Β' Ορθοπαιδικής
Αιτήσεις μέχρι 22.7.2010



ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ - ΚΥ ΦΙΛΙΑΤΩΝ
1 επιμ. Β' Ορθοπαιδικής
Αιτήσεις μέχρι 21.7.2010.


ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΧΑΝΙΩΝ
1 επιμ. Β' Ορθοπεδικής
Αιτήσεις μέχρι 19.7.2010.


Σάββατο 3 Ιουλίου 2010

Πού καταντήσαμε ....

Διαβάστε εδώ επιστολή που έστειλε Επίκουρος Καθηγητής Ιατρικής σε ένα από τα μεγαλύτερα blog της Ελλάδας. Είναι πραγματικά θλιβερό, Πανεπιστημιακοί δάσκαλοι-γιατροί να κλαψουρίζουν δημοσίως για τον πενιχρό μισθό τους και να χρησιμοποιούν λέξεις όπως " Εγώ ΠΩΣ ΘΑ ΖΗΣΩ;;; " , " ΕΛΕΟΣ" και άλλα τέτοια....
Είπαμε οικονομική κρίση αλλά όχι και τέτοια ξεφτίλα. Ας κρατάμε τουλάχιστον τα προσχήματα.

Διαβάστε επιπλέον εδώ  και εδώ τις "πληρωμένες" απαντήσεις άλλων πολιτών που αντανακλούν την απαξίωση του ιατρικού επαγγέλματος και ιδιαίτερα του θεσμού των Πανεπιστημιακών δασκάλων στη χώρα μας.

Μήπως έφτασε πια η ώρα να αντιδράσουμε? Αρκετά πια με αυτή την κατρακύλα!

Αναγνώστης

Ολόκληρο το σχέδιο νόμου για την αναβάθμιση του ΕΣΥ

Σχέδιο Νόμου
Αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και άλλες διατάξεις".

    Κεφάλαιο Α
Ολοήμερη Λειτουργία Νοσοκομείων
Άρθρο 1
Το άρθρο 9 του ν. 2889/2001 (37 Α΄) αντικαθίσταται ως εξής:
"1. Καθιερώνεται η ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων που ανήκουν στο ΕΣΥ με την επέκταση των εξωτερικών ιατρείων και τη διενέργεια διαγνωστικών, θεραπευτικών και επεμβατικών πράξεων πέραν του τακτικού ωραρίου.
Σε όλα τα νοσοκομεία που ανήκουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (Ε.Σ.Υ.) τα τακτικά ιατρεία λειτουργούν καθημερινά τις πρωινές ώρες με τετράωρη τουλάχιστον υποχρεωτική παρουσία ειδικευμένων ιατρών.
Με απόφαση του Διοικητή της οικείας Υγειονομικής Περιφέρειας, μετά από εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου (Δ.Σ.) του Νοσοκομείου, βάσει γνωμοδότησης του Επιστημονικού Συμβουλίου του, καθορίζονται οι τομείς της Ιατρικής Υπηρεσίας, στους οποίους είναι δυνατή η λειτουργία πέραν του τακτικού ωραρίου.
Ο γενικός σχεδιασμός και ο έλεγχος της ολοήμερης λειτουργίας των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, που ανήκουν στο Ε.Σ.Υ., πραγματοποιείται από τους Διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών.
2. Οι μόνιμοι ειδικευμένοι ιατροί του νοσοκομείου όλων των βαθμίδων, οι Πανεπιστημιακοί ιατροί, που κατέχουν τίτλο ειδικότητας και εργάζονται σε πανεπιστημιακές κλινικές, εργαστήρια ή μονάδες, που είναι εγκατεστημένες σε νοσηλευτικά ιδρύματα, που ανήκουν στο Ε.Σ.Υ., το νοσηλευτικό, το παραϊατρικό, το επιστημονικό μη ιατρικό και το διοικητικό προσωπικό του νοσοκομείου, μπορούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στη λειτουργία πέραν του τακτικού ωραρίου, όπως αυτή καθορίζεται στο παρόν άρθρο. 


Η απάντηση των νοσοκομειακών ιατρών στο νέο νομοσχέδιο για την αναβάθμιση του ΕΣΥ

Πηγή: www.iatronet.gr

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας τους (ΟΕΝΓΕ) κ. Δημήτρης Βαρνάβας, ανακοίνωσε εχθές τα εξής:

" Το σχέδιο νόμου που έδωσε η υπουργός Υγείας στη δημοσιότητα αποτελεί αμετακίνητη αποτύπωση όσων μέχρι σήμερα η κ. Ξενογιαννακοπούλου διακινούσε ως ‘προτάσεις διαλόγου’. Ουδόλως λαμβάνει υπόψη τις θέσεις που η ΟΕΝΓΕ διατύπωσε στις δύο συναντήσεις μαζί της, ούτε και την απόφαση του πρόσφατου Γενικού Συμβουλίου της ΟΕΝΓΕ.

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι παντελώς ανεφάρμοστο στα βασικά του σημεία. Κραυγαλέα περίπτωση το ζήτημα της ολοήμερης λειτουργίας των νοσοκομείων. Φαντάζεται η υπουργός ότι μπορούν να λειτουργήσουν τα επαρχιακά νοσοκομεία και απόγευμα, όταν αυτά καταφέρνουν μετά βίας να λειτουργούν το πρωί, ενώ τη νύχτα υπάρχει στα περισσότερα Τμήματα μία νοσηλεύτρια για 40 ασθενείς; Μήπως η κ. υπουργός φαντάζεται πως αυτή η νυχτερινή νοσηλεύτρια θα καλύπτει το απόγευμα τα ιδιωτικά και το πρωί τα τακτικά ιατρεία;

Η κ. υπουργός χαίρεται ότι θα υπάρξουν έσοδα από τα ιδιωτικά απογευματινά ιατρεία και μάλιστα τριπλάσια από τα σημερινά. Αγνοεί άραγε ότι τα επαρχιακά νοσοκομεία έχουν τεράστια έλλειψη γιατρών και δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα ούτε μία από τις 2000 προσλήψεις που έπρεπε να είχαν γίνει ήδη από 1ης Ιουλίου 2009;


Παρασκευή 2 Ιουλίου 2010

Ολοήμερη λειτουργία νοσοκομείων και άλλα αστεία....

Αντιγράφουμε από το blog troktiko.blogspot.com

"Σ' ένα κράτος που η υπερκατανάλωση υπηρεσιών υγείας είναι η λερναία Ύδρα του συστήματος που ρουφάει πόρους όχι για 10 αλλά σαν να είμαστε ...35000000 κάτοικοι ακούς για ολοήμερο νοσοκομείο και τρελαίνεσαι. Λες «μα καλά έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα εκεί στο υπουργείο;» Εδώ η έλλειψη ιατρικού, νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού σήμερα στα νοσοκομεία είναι τεράστια και με τις αποχωρήσεις λόγω του ασφαλιστικού θα γίνει δραματική και σχεδιάζουν την επιπλέον συμφόρηση τους;

Η άναρχη οργάνωση του ΕΣΥ ξεκινάει από την γέννηση του. 25 χρόνια 7 νομοσχέδια κι ο θεσμός οικογενειακού γιατρού ουδέποτε εφαρμόζεται. Ρετιρέ χωρίς θεμέλια είναι το σύστημα. Έτσι το δευτεροβάθμιο νοσοκομείο μένει χωρίς την κάλυψη του που είναι η πρωτοβάθμια βαθμίδα υγείας. Χρόνος, κόπος και λεφτά χωρίς αντίκρισμα.

Συνέχεια εδώ: http://troktiko.blogspot.com

Πέμπτη 1 Ιουλίου 2010

Ανεβλήθη (ξανά) η εκλογή Καθηγητή Ορθοπαιδικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών...


Μετά τα ... γεγονότα και την αναβολή στην πρώτη προσπάθεια εκλογής Καθηγητή Ορθοπαιδικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ανεβλήθη εκ νέου την προηγούμενη εβδομάδα η προγραμματισμένη δεύτερη συνεδρίαση και ψηφοφορία του εκλεκτορικού σώματος. 

Αναμένεται με ενδιαφέρον η συνέχεια...

Μάθημα για όλους....

Παραπέμπεται ο γιατρός του ΙΑΣΩ Σερρών

 Σε πειθαρχική διαδικασία, με το ερώτημα της αργίας, παραπέμπεται, με εντολή της υπουργού Υγείας, Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, ο γιατρός του ΕΣΥ στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, ο οποίος φέρεται ότι χειρουργούσε παράνομα και στην ιδιωτική κλινική των Σερρών. Παράλληλα,  η εισαγγελέας Σερρών, Ιωάννα Κατσή, η οποία έχει διατάξει προκαταρκτική εξέταση για την υπόθεση από το περασμένο Σάββατο, αναμένει το πόρισμα του κλιμακίου των ελεγκτών του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας Κεντρικής Μακεδονίας, ώστε να προβεί σε περαιτέρω ενέργειες. 

Σε έρευνα και ο θεσμός του "επιστημονικού συνεργάτη"

Όπως αποκάλυψε ο  χειρουργός στην Οφθαλμολογική Κλινική του ΑΧΕΠΑ, αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής Περικλής Μπραζιτίκος, όταν οι τέσσερις ηλικιωμένοι έφθασαν στο ΑΧΕΠΑ δεν τους ανέλαβε αμέσως χειρουργός- εξειδικευμένος στις επεμβάσεις υαλοειδούς και αμφιβληστροειδούς, με αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος και να επιδεινωθεί η κατάστασή τους. «Ανατέθηκε η παρακολούθησή τους σε επισκέπτη- συνεργάτη, ο οποίος δεν έχει καμία εργασιακή σχέση με το νοσοκομείο και δεν επιτρέπεται να χειρουργεί. Στην ίδια κλινική υπάρχουν και άλλοι επιστημονικοί συνεργάτες, οι οποίοι χειρουργούν παράνομα» δήλωσε ο κ. Μπραζιτίκος.

 Περισσότερα εδώ: http://www.tanea.gr

Ολοήμερα νοσοκομεία και άλλα πολλά...

Η υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, παρουσιάζει το νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του ΕΣΥ στο οποίο περιλαμβάνεται και η ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων, που θα αρχίζει να εφαρμόζεται έως το τέλος του χρόνου.

Στην απογευματινή βάρδια θα λειτουργούν τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων, με τη συμμετοχή όλων των ειδικευμένων γιατρών.

Αλλαγές προβλέπονται και για το καθεστώς εργασίας των πανεπιστημιακών γιατρών του ΕΣΥ. Από 1η Ιανουαρίου 2011 μπαίνει «λουκέτο» στα ιδιωτικά ιατρεία όσων αποφασίσουν να παραμείνουν στο ΕΣΥ. Σύμφωνα μάλιστα με την κα Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, οι πανεπιστημιακοί γιατροί θα πρέπει να απασχολούνται σε απογευματινό ιατρείο αποκλειστικά στους χώρους του δημοσίου νοσοκομείου.


Προσαύξηση του ιατρικού μισθού κατά 10% και «ευνοϊκές» μεταθέσεις σε αστικά κέντρα, ύστερα από πέντε χρόνια συνεχούς θητείας στην απομακρυσμένη περιοχή, προβλέπεται για την κάλυψη ιατρικών θέσεων σε απομακρυσμένες περιοχές. .