"Καλωσήρθατε στο ελεύθερο blog των Ελλήνων Ορθοπαιδικών. Ένα βήμα ενημέρωσης αλλά και ανταλλαγής απόψεων σε θέματα που αφορούν στην Ορθοπαιδική κοινότητα της χώρας. Απόψεις, ανακοινώσεις, διαφωνίες και συζητήσεις είναι ευπρόσδεκτες και θα αναρτώνται χωρίς λογοκρισία, αρκεί να κινούνται στα πλαίσια της ευπρέπειας."

Περιμένουμε λοιπόν τα posts σας στό

hellenic.orthopaedics@gmail.com

Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010

Εκεί φτάσαμε..."αν απομακρυνθούν όσοι ορθοπαιδικοί, χειρουργοί κ.λπ. χρηματίζονται, θα αδειάσουν τα νοσοκομεία από γιατρούς"

Άλλο ένα δημοσίευμα από Κυριακάτικη εφημερίδα, που δείχνει την κατάντια του ιατρικού επαγγέλματος στην Ελλάδα, αλλά και που αντανακλά την πλήρη απαξιωτική εικόνα των πολιτών απέναντι στον Έλληνα γιατρό και ιδιαίτερα στον Έλληνα Ορθοπεδικό. Η τελευταία φράση του ρεπορτάζ είναι πραγματικά γροθιά στο στομάχι"
"αν απομακρυνθούν όσοι ορθοπαιδικοί, χειρουργοί κ.λπ. χρηματίζονται, θα αδειάσουν τα νοσοκομεία από γιατρούς"

Το ερώτημα είναι το πώς καταντήσαμε ως εδώ και το τι πρέπει κα μπορεί να κάνει η Ορθοπεδική κοινότητα ώστε να ανακτήσει πάλι το κουρελιασμένο της κύρος...

Πηγή: www.ethnos.gr


Το ΣΔΟΕ ανοίγει τους τραπεζικούς λογαριασμούς δεκάδων νοσοκομειακών γιατρών του ΕΣΥ, καθώς και γιατρών ασφαλιστικών ταμείων. Εχοντας ήδη ολοκληρώσει την έρευνα σε 34 περιπτώσεις, διαπίστωσε υπέρογκες καταθέσεις και εισοδήματα που δεν δικαιολογούνται, γι’ αυτό και στέλνονται οι υποθέσεις στον εισαγγελέα.


Σύμφωνα με τα στοιχεία, η... μηχανή στήθηκε με «τριγωνικές διακρατικές διαδρομές» χρήματος μεταξύ Αυστρίας, Κύπρου και Ελλάδας, ενώ οι έλεγχοι «έφεραν στο φως» υπερτιμολογήσεις υλικών σε νοσοκομεία, πλαστά παραστατικά και ψευδείς βεβαιώσεις. Το κυριότερο όμως είναι ότι έχουν εντοπισθεί τα πρόσωπα των «συναλλαγών».


Η έρευνα ξεκίνησε όταν προέκυψε ύποπτη ροή εισερχόμενων εμβασμάτων σε ελληνική εταιρεία ιατρικών μηχανημάτων, μέσω κυπριακής τράπεζας, με αποδέκτη τον ιδιοκτήτη της εταιρείας και τη σύζυγό του.


Ας ακουστούν και ορισμένες αλήθειες....







Ο Sir Βασίλης Μαρκεζίνης Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 10 Ιουλίου 1944. Έλαβε από τη Νομική Αθηνών το πρώτο του πτυχίο με βαθμό απολυτηρίου 10 και το πρώτο του διδακτορικό με άριστα.
Είναι τακτικός καθηγητής στα Πανεπιστήμια του Τέξας και ιδρυτής και διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνικού Δικαίου του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Ώστιν. Διετέλεσε τακτικός Καθηγητής του Λονδίνου, όπου ίδρυσε και διεύθυνε από το 2001 έως το 2007 το Ινστιτούτο Παγκοσμίου Δικαίου. ΄Oπως επίσης και του Πανεπιστήμιου του Λάïντεν (Ολλανδίας) και του Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, όπου ίδρυσε και διηύθυνε από το 1995 ως το 2001 το Ινστιτούτο Ευρωπαϊκού και Συγκριτικού Δικαίου. Επιπλέον, έχει διδάξει σε είκοσι πέντε Πανεπιστήμια ανά τον κόσμο, έχει συγγράψει τριάντα τρία βιβλία και πάνω από εκατόν τριάντα νομικά άρθρα, τα οποία έχουν δημοσιευθεί σε νομικά περιοδικά σε ολόκληρο τον κόσμο.
Έχει τιμηθεί με υψηλότατες διακρίσεις, όπως είναι ο Ταξιάρχης του Τάγματος της Τιμής από την ελληνική πολιτεία (2000), ο Μεγαλόσταυρος του Τάγματος της Τιμής από την Ιταλία (2002), Tαξιάρχης της Λεγεώνας της Τιμής της Γαλλίας, 2004, ο Μεγαλόσταυρος του Εθνικού Τάγματος της Aξίας από την Γαλλία (2006), καθώς και ο Aνώτερος Ταξιάρχης μετά Ταινίας και Αστέρος από την Γερμανία (2005). Το 2005 έλαβε τον τίτλο του Ιππότη από τη Βασίλισσα Ελισάβετ ΙΙ για τις εξαίρετες υπηρεσίες που έχει προσφέρει στις διεθνείς νομικές σχέσεις.

Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2010

Κάποιοι διαπιστώνουν τώρα το μπάχαλο στα Ελληνικά νοσοκομεία....

Πηγή: www.imerisia.gr


Της Ελένης Πετροπούλου

Ένα δαιδαλώδες κύκλωμα αυθαιρεσίας και απάτης, με «σύμμαχο» το ίδιο το σύστημα, έχει εγκατασταθεί στα δημόσια νοσοκομεία και, στην κυριολεξία τα έχει ξετινάξει! Aποτελεί μάλιστα καθεστώς η καθημερινή πρακτική της ρεμούλας, των παρανομιών και του μαύρου χρήματος που καταλήγει στους επιτήδειους και εξυπηρετεί του ημέτερους.

H κατάσταση άλλωστε στο EΣY είναι γνωστή και είναι σαφές ότι δεν οφείλεται μόνο στην κακοδιοίκηση, τη σπατάλη και την ανυπαρξία ελέγχου. Στην πραγματικότητα, είναι ένα άθροισμα απίστευτων διαδικασιών αλλά και παραλείψεων που... βολεύει την πλειονότητα όσων συναλλάσσονται με το EΣY.

Σε αυτό το απίστευτο σύστημα, υπάρχουν νοσοκομεία με μεγάλες καταθέσεις, που όμως δεν τις γνωρίζουν, γιατροί που απλά με το σήκωμα ενός ακουστικού παραγγέλνουν με συνοπτικές διαδικασίες απευθείας από τον προμηθευτή ό,τι θέλουν ανεξαρτήτως κόστους. Yπάρχουν εργαζόμενοι - φαντάσματα που κανείς δεν γνωρίζει σε ποιο τμήμα του νοσοκομείου εργάζονται, υλικά και είδη που διακινούνται χωρίς παραστατικά και που τιμολογούνται κατόπιν συνεννόησης μεταξύ γιατρού και προμηθευτή και βέβαια ανάλογα με τη μίζα. Φάρμακα που στοκάρονται και τελικά λήγουν.

Kαι όλα αυτά συμβαίνουν σε ένα σύστημα όπου καθημερινά μπαινοβγαίνουν περίπου 150.000 άτομα (100.000 εργαζόμενοι, 40.000 ασθενείς και 5.000 συγγενείς - συνοδοί). Aν ο καθένας από αυτούς συμβάλλει στην απώλεια ενός ευρώ την ημέρα (είτε με σπατάλη, είτε με κακή χρήση ή απλά αδιαφορώντας), τότε καθημερινά χάνονται στο EΣY 150.000 ευρώ. Δηλαδή, καταλήγουν στα σκουπίδια 5 με 5,5 εκατομμύρια το χρόνο!

Aυτά τα στοιχεία ήταν που οδήγησαν τον υπουργό Yγείας Aνδρέα Λοβέρδο στην απόφαση να δεσμεύσει εγγράφως τους διοικητές των νοσοκομείων για μια σειρά ενεργειών και πράξεων που, αν και αυτονόητες, δεν γίνονται. Tο Mνημόνιο Συνεργασίας που υποχρεώθηκαν να υπογράψουν οι διοικητές «για την καλύτερη διαχείριση των οικονομικών πόρων των νοσοκομείων», ορίζει συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, ενώ στην περίπτωση που οι διοικητές αποτύχουν, τότε θα δουν την πόρτα εξόδου από το EΣY.

Tην κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία, επιβεβαίωσε ο έλεγχος που πραγματοποίησαν οι διοικητές των υγειονομικών περιφερειών, όταν κλήθηκαν από το υπουργείο Yγείας να παρουσιάσουν συγκεκριμένα στοιχεία για τις δαπάνες, τις προμήθειες, τα έσοδα, τις καταναλώσεις και χρήσεις υλικών. O έλεγχος ήταν αποκαλυπτικός.

ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ
 
Οποιος γιατρός θέλει, δίνει παραγγελία

Πρόβλημα ψηφοφορίας....

Εκτιμώ την σημασία που δώσατε στο άρθρο μου "ορθοπεδική ή ορθοπαιδική" και το βάλατε σε ψηφοφορία.

Σας είχα επισημάνει πριν λίγες ημέρες το πρόβλημα της συνεχούς αλλαγής του αριθμού των ψηφισάντων. Άπό 170 ψηφίσαντες και ισοψηφία 70-70 Ορθοπαιδική/ορθοπεδική , 161, πριν λίγες ημέρες165, προχθές 163 ,χθες 161 ψηφίσαντες( 70/65) ορθοπαιδική/ορθοπεδική) και σήμερα 162(71-64).

Είναι τυχαίο ή πρόβλημα διπλοψηφίσαντων το ότι μόλις ανεβαίνουν τα ποσοστά όσων υποστηρίζουν το ορθοπεδική, οι ψηφίσαντες ελαττώνονται;

Παραδόξως εξαφανίζονται ψήφοι και επιστρέφουμε σε αριθμό ψηφισάντων με μεγαλύτερη επικράτηση του ορθοπαιδική ( με αι) .

Περιμένω κάποια απάντηση, τι έγινε με το πρόγραμμα που θα ψάχνατε. Γνωρίζω και σέβομαι ότι υπάρχουν πιο σοβαρά θέματα αλλά αν είναι να παίζουμε με τα ποσοστά τι νόημα έχει να γίνεται μια πειραγμένη ψηφοφορία. Φυσικά δεν έχει σχέση με σας αν κρίνω από τα ενδιαφέροντά σας και τα επισυναπτόμενα άρθρα σας, αλλά μάλλον κάποιος παρεμβαίνει πιθανόν στο πρόγραμμα.

Σας ευχαριστώ Ν. Χριστοδούλου.
www.christodoulou-n.gr,

-----------------------------------------------------------------------------------------
Απάντηση από την ομάδα του HELLENIC-ORTHOPAEDICS

Αγαπητέ συνάδελφε,
Έχετε δίκο. Είναι πράγματι παράξενο.
Αρχικά πιστέψαμε και εμείς πως πως ήταν θέμα διπλής ψήφου και πως το πρόγραμμα απλά διέγραφε τους διπλοψηφίσαντες.
Όμως φαίνεται πως υπάρχει πρόβλημα με το συγκεκριμένο πρόγραμμα.
Στην έρευνά μας βρήκαμε αρκετά παράπονα με παρόμοιες περιπτώσεις σχετικά με το πρόγραμμα "poll" του blogger.
Διαβάστε για παράδειγμα το διάλογο από άλλο χρήστη στον οποίο οι ψήφοι άρχισαν ξαφνικά να εξαφανίζονται:


Εξετάζουμε το ενδεχόμενο να αλλάξουμε το πρόγραμμα δημοσκοπήσεων.

Θα σας κρατάμε ενήμερο.

HELLENIC-ORTHOPAEDICS

Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

EEXOT : Ανακοινώθηκαν δύο νέες υποτροφίες καθώς και οι επιτυχόντες υποτροφιών του έτους 2010...


Με ανακοίνωσή της η ΕΕΧΟΤ γνωστοποιεί την προκήρυξη δύο νέων υποτροφιών:

1) ΜΙΑ ΕΤΗΣΙΑ ΥΠΟΤΡΟΦΙΑ ΣΕ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΠΟΣΟΥ € 15,000 ΜΕ ΘΕΜΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΩΜΟΥ,  ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ  ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΣΥΜΕΩΝΙΔΗ. 

2)   ΔΥΟ ΕΞΑΜΗΝΙΑΙΕΣ ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ ΣΕ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΠΟΣΟΥ € 6,000 ΕΚΑΣΤΗ ΜΕ ΘΕΜΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ
  ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΑΝΤΩΝΙΟΥ, ΒΙΚΥΣ ΖΑΧΑΡΙΟΥ,  ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΜΑΝΙΟΥ. 



Εύγε ! Τα καλά να λέγονται... (Αν και 6 μήνες ΣΣ προφανώς δεν αρκούν) 


Επίσης η ΕΕΧΟΤ ανακοίνωσε τους επιτυχόντες υποτροφιών έτους 2010, καθώς και τις εργασίες που βραβεύθηκαν στο τελευταίο Πανελλήνιο συνέδριο. 


Για όλα τα ονόματα και περισσότερες πληροφορίες : www.eexot.gr




Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2010

Πίνακας για την κατάληψη θέσεων επικουρικώv γιατρών από το Υπουργείο Υγείας. Αρκετές θέσεις Ορθοπαιδικών....

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΥΓΕΙΑΣΔ/ΝΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ 


ΘΕΜΑ : «ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ » 
(22/10/2010)


ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ: Την ανάρτηση με πίνακες θέσεων για κάλυψη από τους καταλόγους των επικουρικών ιατρών.


ΟΛΟΚΛΗΡΟΣ Ο ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΔΩ (ygeianet)

Π. Τατούλης και άλλοι βουλευτές: Οι κατά περίσταση διευθυντές ΕΣΥ.

Επανερχόμαστε στο θέμα των διορισμών πρώην βουλευτών, απευθείας σε θέσεις Διευθυντού ΕΣΥ (ακόμα και με μηδέν προϋπηρεσία), που βασίζεται σε νόμο ΝΤΡΟΠΗ, που ψήφισαν φυσικά οι ίδιοι οι βουλευτές. 

Με ανακοίνωσή του ο Κος Ανωμερίτης διαψεύδει ότι ο Κος Τατούλης πληρώνεται τις τελευταίες μέρες από τη ειδικά διαμορφωμένη γιαυτόν θέση διεθυντή ΕΣΥ, λέγοντας πως βρίσκεται σε άδεια άνευ αποδοχών. 

Λες και το θέμα είναι το αν ο Κος Τατούλης και οι άλλοι βολεμένοι βουλευτές πληρώνονται ή όχι όταν διεξάγουν τον εκάστοτε προεκλογικό τους αγώνα και δεν είναι το ότι οι κύριοι αυτοί, με τον κατάπτυστο νόμο τους, έχουν κάνει τις θέσεις Διευθυντή ΕΣΥ το προσωρινό τους αποκούμπι σε περιόδους πολιτικής αποτυχίας ή αποχής. 

Παρά βέβαια την κριτική, καμία πρωτοβουλία απόσυρσης του νόμου δεν έχει ληφθεί από την κυβέρνηση. Μερικά πράγματα, δεν αλλάζουν ποτέ....



Πηγή: www.capital.gr



Ο Πέτρος Τατούλης έκανε χρήση της ειδικής ρύθμισης, βάσει της οποίας όποιος βουλευτής, κατ΄επάγγελμα γιατρός, χάνει την έδρα του στη Βουλή, μπορεί να διορισθεί σε δημόσιο Νοσοκομείο στη θέση του διευθυντή.

Μένοντας εκτός ψηφοδελτίων και εκτός Βουλής στις περσινές εθνικές εκλογές, ανέλαβε τον περασμένο Ιούλιο διευθυντής του ΕΣΥ στο Γενικό-Κρατικό Γεώργιος Γεννηματάς. Σύμφωνα με τον διοικητή του Νοσοκομείου Λεωνίδα Ανωμερίτη,  τοποθετήθηκε προσωρινά, για περίοδο προσαρμογής, στη μονάδα εγκαυμάτων και του ανατέθηκαν τα καθήκοντα της οργάνωσης και του εξοπλισμού της. Ενόψει δε, της υποψηφιότητάς του για την περιφέρεια Πελοποννήσου, πήρε κανονική άδεια από τις 13 Σεπτεμβρίου ως τις 15 Οκτωβρίου και άδεια άνευ αποδοχών από τις 18 Οκτωβρίου ως τις 15 Νοεμβρίου.

 
Η ανακοίνωση του κ. Ανωμερίτη εκδόθηκε προς διάψευση δημοσιευμάτων ότι ο κ. Τατούλης εξακολουθεί να πληρώνεται τις τελευταίες δέκα ημέρες από το νοσοκομείο.

Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

Στους ξένους οι διαγωνισμοί για τις προμήθειες των νοσομομείων...

Όπως και με τον ΟΤΕ, τον ΟΣΕ, τα ναυπηγεία και πλήθος άλλων δημοσίων οργανισμών και φορέων που αποδειχθήκαμε ανίκανοι να διαφεντεύσουμε μόνοι μας, έτσι και οι προμήθειες των νοσοκομείων περνάνε στον έλεγχο ιδιωτικού φορέα από το εξωτερικό.

Το είχαμε θίξει προ μηνός το θέμα στο blog μας για την επιστροφή των μεγάλων Αμερικανικών εταιρειών στα Ορθοπαιδικά υλικά, αλλά τώρα πια φαίνεται πιο σίγουρο από ποτέ, πως οι δύο - τρείς εταιρείες που επικρατούν στο χώρο σε Ευρώπη και Αμερική (συμπεριλαμβανομένης και της ακατονόμαστης)  θα επικρατήσουν και εδώ και μάλιστα χωρίς μεσάζοντες. Ως εκ τούτου .....



Πηγή: www.kathimerini.gr


Λοβέρδος: Σε ιδιωτικό φορέα οι προμήθειες για τα νοσοκομεία

Ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι ο φορέας αυτός θα αποτελείται από μία ή δύο εταιρίες οι οποίες θα είναι υπεύθυνες για τους διαγωνισμούς των προμηθειών, τη φύλαξη και τη διανομή των υλικών στα νοσοκομεία.

Νέο τρόπο προμηθειών ο οποίος αναμένεται να εφαρμοστεί σε όλο του το εύρος από τις αρχές του 2012 ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος στους προμηθευτές, με τους οποίους είχε δίωρη συνάντηση στο υπουργείο Υγείας.

Ο υπουργός Υγείας αποκάλυψε ότι θα προκύψει, μετά από διαγωνισμό, ιδιωτικός φορέας - πιθανότατα από το εξωτερικό καθώς αντίστοιχοι φορείς δεν υπάρχουν στην Ελλάδα - ο οποίος μετά από διαγωνισμό θα αναλάβει με σύμβαση με το δημόσιο, τη διαδικασία προμήθειας υλικών και φαρμάκων στα νοσοκομεία.

Ο φορέας αυτός θα αποτελείται από μία ή δύο εταιρίες οι οποίες θα είναι υπεύθυνες για τους διαγωνισμούς των προμηθειών, τη φύλαξη και τη διανομή των υλικών στα νοσοκομεία.

Όσο καλύτερες τιμές εξασφαλίζουν οι εταιρίες αυτές για το δημόσιο, τόσο μεγαλύτερο θα είναι το κέρδος τους, σύμφωνα με τη σύμβαση που θα υπογραφεί, εκτιμούν κύκλοι του υπουργείου Υγείας.

Ο υπουργός Υγείας απευθυνόμενος προς τους προμηθευτές, τους είπε: «σας ζητώ να συνεισφέρετε στο νέο τρόπο προμηθειών με προτάσεις και ιδέες» και ανακοίνωσε ότι η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας θα μετατραπεί σε Επιτροπή Προδιαγραφών. Οι τεχνικές προδιαγραφές των υλικών θα μπαίνουν από νοσοκομεία ή περιφερειακές υπηρεσίες Υγείας ή ακόμη και από το ίδιο το υπουργείο Υγείας, και όχι από ιδιώτες.

Εκτιμάται ότι το νομοσχέδιο θα έρθει στη Βουλή μέχρι το τέλος Νοεμβρίου ενώ οι λεπτομέρειές του θα γίνουν γνωστές την Τρίτη, 2 Νοεμβρίου στο ΙΣΤΑΜΕ Ανδρέας Παπανδρέου σε συζήτηση με θέμα το νέο σύστημα προμηθειών.

Όσον αφορά τα χρέη των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές ο κ. Λοβέρδος ήταν σαφής, εξηγώντας ότι τα ομόλογα τα οποία δεν έχουν πάρει τυπωμένα οι προμηθευτές και αφορούν τις οφειλές μέχρι και το Δεκέμβριο του 2009 θα τα πάρουν μέχρι το τέλος του 2010.

Οι προμηθευτές από την πλευρά τους ζήτησαν να λάβουν τα τυπωμένα ομόλογα μέχρι το τέλος Νοεμβρίου. Ο υπουργός Υγείας δεσμεύτηκε ότι από τον Ιανουάριο του 2010 έως και τον Σεπτέμβριο του 2010 οι προμηθευτές θα πληρωθούν τοις μετρητοίς μέχρι το τέλος του 2010 και εξέφρασε την πεποίθηση ότι από το 2011 οι αποπληρωμές θα γίνονται σε πραγματικό χρόνο.

Στη συνάντηση που είχε ο υπουργός Υγείας με τους προμηθευτές υπήρξαν αντιδράσεις από μέλη του ΣΦΕΕ καθώς, όπως τόνισαν, το φάρμακο είναι διατιμημένο προϊόν με αποτέλεσμα να μην μπορεί να μπει στην ίδια λογική με τα υπόλοιπα υλικά, για να λάβουν τη δέσμευση του κ. Λοβέρδου ότι θα ξανασυζητήσουν το θέμα αυτό διεξοδικά.

Η νέα συνάντηση των προμηθευτών με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας παρουσία και του υφυπουργού Οικονομικών κ. Σαχινίδη ορίστηκε για τις 15/11.

Στόχος πάντως του υπουργείου Υγείας είναι το νέο σύστημα να περιλαμβάνει μειώσεις τιμών σε αρκετά υγειονομικά είδη έως και 40% οι οποίες θα προκύψουν όταν διασταυρωθούν τα στοιχεία και οι τιμές που ισχύουν σε άλλες χώρες του εξωτερικού.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

Μίκης Θεοδωράκης: ΠΕΝΤΕ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ

Πηγή : tromaktiko.blogspot.com


Το τελευταίο διάστημα όλο και περισσότερο μου θέτουν το ερώτημα: «Πώς θα βγούμε από την κρίση…».

Όπως καταλαβαίνετε, το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο, πολύπλοκο με πολλές πλευρές φανερές και κρυφές και μια σωστή απάντηση πρέπει να μας οδηγήσει σε μια σειρά ερωτήματα που θα μας βοηθήσουν να δούμε πού βρισκόμαστε σήμερα, πώς και γιατί έχουμε φτάσει εδώ που βρισκόμαστε και στη συνέχεια με ποιο τρόπο θα βγούμε από το αδιέξοδο και το κυριότερο, πού θα πάμε ή καλλίτερα όχι μόνο πού αλλά και πώς θα μπορέσουμε να πάμε εκεί που πρέπει να πάμε.

Ερώτημα πρώτο:
Έχουμε μήπως συνειδητοποιήσει ότι η σημερινή κρίση αφορά εξ ίσου όλους ανεξαιρέτως τους κατοίκους αυτής της χώρας στον ίδιο βαθμό, αδιάφορο αν ο ένας θίγεται σήμερα περισσότερο από τον άλλο; Δεδομένου ότι αν αυτή η χώρα βουλιάξει, τότε θα πνιγούμε όλοι μαζί. Πλούσιοι και φτωχοί, Αριστεροί και Δεξιοί, Κεντρώοι, αναρχικοί. Με άλλα λόγια έχουμε συνειδητοποιήσει ότι είμαστε ένας λαός στον ίδιο χώρο, στην ίδια πατρίδα; Και συνεπώς ότι αν σωθούμε, θα σωθούμε ή όλοι μαζί ή κανένας;

Ερώτημα δεύτερο:
Έχουμε μήπως συνειδητοποιήσει ότι στην ασφυκτική αυτή μοναξιά μας, που την επιτείνει το γεγονός ότι στην ίδια κατάσταση με μας βρίσκονται όλοι οι λαοί του κόσμου και ειδικά της Ευρώπης ο καθένας προσπαθεί με όλα τα μέσα να σωθεί χωρίς να περιμένει βοήθεια από πουθενά; Και όχι μόνο αυτό αλλά ακόμα και οι πιο δυνατοί λαοί εκμεταλλεύονται τους αδύνατους χωρίς οίκτο, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα δικά τους αποκλειστικά συμφέροντα. Με άλλα λόγια ο κόσμος μέσα στον οποίο ζούμε, μοιάζει με ζούγκλα, που γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη για τους αδύνατους όσο μεγαλώνει η διεθνής κρίση.

Ερώτημα τρίτο:

Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010

AAOS 2011 Annual Meeting


Dear Colleagues


The AAOS 2011 Annual Meeting will be held February 15-19 in San Diego, CA at the San Diego Convention Center.


Housing and registration is now open. 


Please visit http://www.aaos.org/ for more information.

Αναδιάρθρωση του χρέους, χωρίς καμία αμφιβολία, προβλέπει ο Ρουμπινί.....


Ενώ τα κανάλια επικεντρώνονται στη διαμάχη Σαμαρά - Παπανδρέου για τις δήθεν αυτοδιοικητικές εκλογές, "ξέχασαν" να αναφέρουν τη συνέντευξη του διάσημου οικονομολόγου Ρουμπινί στην "Καθημερινή". 
Ο Κος Ρουμπινί, περιελήφθη πέρυσι στους 100 ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο από το περιοδικό Time, χάρη κυρίως στη φήμη που απέκτησε από την πρόβλεψη που έκανε το 2005 περί επερχόμενης κατάρρευσης της αγοράς ακινήτων στις ΗΠΑ και γενικευμένης οικονομικής καταστροφής.

Λέει λοιπόν ο οικονομολόγος: 

" Αρα, επιμένετε ότι η πτώχευση είναι αναπόφευκτη?
- Για μένα είναι αναπόφευκτη. Θα συμβεί. Διότι είναι αδύνατον να επιζήσει η Ελλάδα με ένα χρέος που φθάνει στο 150% του ΑΕΠ. Να αντικαταστήσει το ιδιωτικό χρέος με δημόσιο, να μπορέσει να αποπληρώσει το ΔΝΤ και την Ε. Ε. ύστερα από τρία χρόνια, και να επιστρέψει στις αγορές με τα spreads να παραμένουν στο ζενίθ. Θα χρειαστεί μια ελεγχόμενη αναδιάρθρωση. Αν δεν θέλετε να την πείτε πτώχευση, μην την λέτε πτώχευση. Πείτε τη αναδιάρθρωση υπό πίεση. Εχει συμβεί τόσες φορές. Και κανείς δεν πιστεύει ότι δεν θα συμβεί και στην περίπτωση της Ελλάδας." 


Ολόκληρη η συνέντευξη που ...ξεχάστηκε από τα κανάλια ΕΔΩ

Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2010

Ιδού οι προτάσεις του Υπουργείου παιδείας για τα ΑΕΙ: Κατάργηση της βαθμίδας του λέκτορα και άλλα πολλά.......

Δόθηκε στη δημοσιότητα επιτέλους η πρόταση του υπ. Παιδείας για τις αλλαγές στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ . Tο οποίο παρέδωσε η υπ. Παιδείας σήμερα στους Πρυτάνεις , στο Ρέθυμνο. 
Αντίθετα εξ αρχής τα Πανεπιστήμια...


Διαβάστε ολόκληρη της πρόταση παρακάτω: 



Πηγή www.esos.gr (Κατεβάστε το doc ΕΔΩ)


Κείμενο διαβούλευσης για την έναρξη διαλόγου

Εθνική Στρατηγική για την Ανώτατη Εκπαίδευση
Το Δημόσιο Πανεπιστήμιο
Το Δημόσιο Τεχνολογικό Ίδρυμα

Αυτοδιοίκηση, λογοδοσία, ποιότητα, εξωστρέφεια




65η Σύνοδος Πρυτάνεων
Ρέθυμνο, 23 Οκτωβρίου 2010

Υ.Γ.: Με κίτρινη υποσημείωση το σκέλος των προτάσεων του κειμένου

Η πρόκληση των αλλαγών στην Εκπαίδευση

Η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα μπροστά σε πρωτόγνωρες προκλήσεις. Η οικονομική κρίση ανέδειξε πολλές αδυναμίες με οδυνηρό τρόπο. Πολιτεία και κοινωνία οφείλουμε να απαντήσουμε με ένα άλμα προς τα εμπρός. Το εύρος των προβλημάτων επιτάσσει συντεταγμένες και μακροπρόθεσμα δημιουργικές λύσεις. Η αλλαγή δεν είναι απλώς επιλογή, είναι υποχρέωση όλων μας απέναντι στη χώρα και στις μελλοντικές γενιές.
Οι επιμέρους εναλλακτικές επιλογές συγκλίνουν προς μία βασική στρατηγική κατεύθυνση: νέο πρότυπο ανάπτυξης της οικονομίας με κοινωνική συνοχή. Το νέο αναπτυξιακό πρότυπο της χώρας δεν μπορεί παρά να είναι διεθνώς ανταγωνιστικό και μακροπρόθεσμα βιώσιμο στην παγκόσμια, πλέον, οικονομία. Η μακροπρόθεσμη, σταθερή και διατηρήσιμη έξοδος από την κρίση, η αποφασιστική βελτίωση της θέσης της χώρας στο παγκόσμιο σύστημα δεν μπορεί να αναζητηθεί στο χαμηλό κόστος εργασίας. Αυτός ο ιστορικός κύκλος έχει κλείσει οριστικά για τη χώρα μας.

Το νέο πρότυπο ανάπτυξης συμβαδίζει με τη συνεχή διεύρυνση των πραγματικών ελευθεριών που απολαμβάνουν οι πολίτες. Για να πετύχει πρέπει να βασίζεται στην κινητοποίηση των θεσμών της πολιτείας, της κοινωνίας και της οικονομίας. Πρέπει να βασίζεται στην ενεργοποίηση μιας πολυδιάστατης διαδικασίας σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο. Μιας διαδικασίας που στηρίζεται πρωτίστως σε μορφωμένους, καταρτισμένους και κριτικά ενημερωμένους πολίτες, στην αξιοποίηση της τεχνολογίας και τη συνεχή προώθηση της καινοτομίας, στην ενθάρρυνση της ποιοτικής επιχειρηματικότητας που βασίζεται στη γνώση, στην ανάπτυξη μιας πολυπολιτισμικής, ανοιχτής και ανεκτικής κοινωνίας. Για την οικοδόμηση του νέου προτύπου ανάπτυξης της χώρας, είναι αναγκαίο η καινοτομία και η δημιουργικότητα να γίνουν τρόπος ζωής. Απόλυτες προϋποθέσεις είναι το ανθρώπινο κεφάλαιο και το περιβάλλον δημιουργίας και καινοτομίας.

Τις τελευταίες δεκαετίες στόχος ήταν η μαζική Ανώτατη Εκπαίδευση, χωρίς ουσιαστικές διαφοροποιήσεις. Σήμερα βρισκόμαστε μεταξύ των χωρών με τα χαμηλότερα ποσοστά ολοκλήρωσης των σπουδών στα Ιδρύματα Ανώτατης Εκπαίδευσης, με θέσεις σε αυτά που παραμένουν κενές, χωρίς όρια εισαγωγής. Είναι γι’ αυτό απαραίτητο, μετά τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, να έχουμε ποικιλία Ιδρυμάτων και προγραμμάτων με διαφορετική μορφή και στόχους, με διαφορετικές προϋποθέσεις εισαγωγής και αναμενόμενα αποτελέσματα. Είναι απαραίτητο οι νέοι να έχουν διευρυμένες δυνατότητες κινητικότητας στο εσωτερικό και μεταξύ των διαφορετικών Ιδρυμάτων της μεταλυκειακής Εκπαίδευσης, με σύνδεση πτυχίων και πρακτικών δεξιοτήτων. Οι στόχοι μας αυτοί συνδέονται και με τις αλλαγές που μελετώνται στην Τεχνική Εκπαίδευση, αλλά και με τις πρόσφατες αλλαγές για την οργάνωση της Διά Βίου Μάθησης.


Νέα φυσιογνωμία της Ανώτατης Εκπαίδευσης

Η δημόσια Εκπαίδευση και ειδικότερα η δημόσια Ανώτατη Εκπαίδευση θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στις βιώσιμες λύσεις που πρέπει να δοθούν για τη χώρα. Η προοπτική της μακροπρόθεσμα σταθερής και βιώσιμης ανάπτυξης στην κοινωνία της γνώσης είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την Ανώτατη Εκπαίδευση, με την προοπτική των Πανεπιστημίων και των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων. Δεν υπάρχουν άλλα χρονικά περιθώρια και οι αλλαγές πρέπει να αρχίσουν σήμερα. Αλλαγές που θα βασίζονται στα θετικά στοιχεία που ήδη υπάρχουν και που θα τα βελτιώνουν μέσω της άρσης των αρνητικών στοιχείων και της προσθήκης νέων θετικών.

Ξεκινάμε από τη διαπίστωση ότι η δημόσια Ανώτατη Εκπαίδευση, τόσο του πανεπιστημιακού όσο και του τεχνολογικού τομέα, έχει διαγράψει τις τελευταίες δεκαετίες μια θετική και ανοδική πορεία. Μια πορεία με αναμφισβήτητα σημαντική συμβολή στην ανάπτυξη, την πολιτική χειραφέτηση και την κοινωνική συνοχή.

Μια πορεία, όμως, που σήμερα χαρακτηρίζεται από άνιση ανάπτυξη και εμφανίζει σημαντικές υστερήσεις∙ μια ανοδική πορεία που κινδυνεύει από την παγίωση των έντονων εσωτερικών διαφορών, όπου συνυπάρχουν δυναμισμός και δομική δυσκινησία ή/και ακινησία∙ μια πορεία που κινδυνεύει από τα εσωτερικά και εξωτερικά στεγανά που έχουν αναπτυχθεί στη λειτουργία των Ιδρυμάτων και αναστέλλουν ή εξαντλούν την προωθητική δύναμη του θεσμού.

Μια πορεία για τα αρνητικά της οποίας σημαντική ευθύνη φέρει η πολιτεία με τις πρακτικές άκριτης ίδρυσης Ιδρυμάτων και τμημάτων, χωρίς τη διασφάλιση της απαραίτητης και ουσιαστικής διεύρυνσης των εκπαιδευτικών και επαγγελματικών επιλογών των νέων, με την ομοιόμορφη και ισοπεδωτική αντιμετώπισή τους, ανεξάρτητα από τα επιτεύγματα και τις ανάγκες τους, με την περιορισμένη αυτοτέλεια των Ιδρυμάτων και τους αναποτελεσματικούς γραφειοκρατικούς ελέγχους και με τον τεχνητό περιορισμό των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων.

Το σημαντικότερο συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας μας είναι το ανθρώπινο δυναμικό της. Η ανάπτυξη των γνώσεων και των ικανοτήτων του είναι συνδεδεμένη με την προοπτική των δημόσιων Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων. Γι’ αυτό η νέα προοπτική της χώρας απαιτεί δημόσια Ιδρύματα Ανώτατης Εκπαίδευσης εξωστρεφή, χωρίς εσωτερικά στεγανά, χωρίς στεγανά μεταξύ τους και σε διαρκή και δημιουργική αλληλεπίδραση με την κοινωνία και την οικονομία. Απαιτεί δημόσια Ιδρύματα που να αποτελούν χώρους δημιουργίας και προώθησης νέων ιδεών και προβληματισμών, καθώς και το θεμέλιο για νέα ποιοτική απασχόληση και επιχειρηματικότητα που βασίζεται στη γνώση, την τεχνολογία και την καινοτομία.


Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

Επιστολή: Καθυστερούν οι προσλήψεις γιατρών ΕΣΥ

 'Εχει άδικο ?



Πηγή www.proslipsis.gr


Καταστρατηγούνται και μάλιστα απροκάλυπτα οι ρυθμίσεις για τις προσλήψεις γιατρών στα νοσοκομεία υποστηρίζει αναγνώστης μας.

Γράφει:

Παρόλο που στον τελευταίο νόμο για το ΕΣΥ της υπουργού Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου καθορίζονται ρητά συγκεκριμένες προθεσμίες προκήρυξης θέσεων, κρίσεως και πρόσληψης ιατρικού προσωπικού στα νοσοκομεία, αυτές καταστρατηγούνται απροκάλυπτα.

Θέσεις ιατρών που έχουν προκηρυχθεί εδώ και ένα περίπου χρόνο βρίσκονται ακόμα στη διαδικασία των κρίσεων, ενώ θα έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί μέσα σε τρεις μήνες και να έχει γίνει ο διορισμός εδώ και τουλάχιστον έξι μήνες.

Άνεργοι ιατροί περιμένουν αγωνιωδώς την ολοκλήρωση των διαδικασιών πλήρωσης των θέσεων αυτών, προκειμένου να καθορίσουν το μέλλον τους. Η καθυστέρηση καθιστά ομήρους τους ιατρούς που έχουν θέσει υποψηφιότητα για τις θέσεις αυτές, αφού τους εμποδίζει να προχωρήσουν σε άλλες επαγγελματικές επιλογές στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό.

Η υποβολή μηνύσεων προς τα νοσοκομεία και η απαίτηση λήψης ασφαλιστικών μέτρων αποτελεί την τελευταία λύση για τη συμμόρφωση όλων αυτών των διοικητικών υπαλλήλων (διοικητών, γραμματέων, διοικητικών), που αδιαφορούν και δεν δείχνουν διαθετημένοι να φέρουν σε πέρας διοικητικές πράξεις εντός των χρονικών ορίων που ορίζει ο νόμος.

Δ.Ν.

ΟΕΓΝΕ: "Δεν πρόκειται να ζητήσουμε από κανένα προσερχόμενο είτε στα Εξωτερικά Ιατρεία είτε στην εφημερία εισιτήριο και χρήματα."

Την πλήρη αντίθεσή της με τα σχέδια της κυβέρνησης για το ΕΣΥ εξέφραση με απόφασή της η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΓΝΕ) μετά το διοικητικό συμβούλιο της 20ης Οκτωβρίου.


Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση:

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ 20ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2010

Οι επιπτώσεις του Μνημονίου γίνονται πλέον καταστροφικές για την ελληνι-
κή κοινωνία. Οι άνεργοι έχουν φτάσει το 1 εκατομμύριο, η φτώχεια σφίγγει
το 1/3 του πληθυσμού, οι τιμές των προϊόντων εκτινάσσονται στα ύψη και οι
μισθοί βυθίζονται στα τάρταρα. Η νοσηρότητα έχει αυξηθεί σημαντικά και η
προσέλευση στα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας τείνει ραγδαία σε διπλα-
σιασμό.

Πρόκειται για εκρηκτικές κοινωνικές καταστάσεις και οι νοσοκομειακοί για-
τροί ως λειτουργοί της υγείας γίνονται εκ των πραγμάτων αποδέκτες προβ-
λημάτων μιας κοινωνίας που υποφέρει. Δυστυχώς οι δυσκολίες που αντιμε-
τωπίζουν είναι μεγάλες, αφού και ο χώρος της υγείας δεν έμεινε αλώβητος
από τις συνέπειες του Μνημονίου. Τα τεράστια κενά σε ιατρικό και νοσηλευ-
τικό προσωπικό μεγαλώνουν και ήδη ο υπουργός Υγείας προετοιμάζει το έ-
δαφος για αναστολή προσλήψεων το επόμενο έτος. Από τις 3500 θέσεις για-
τρών που εκκρεμούν στα Νοσοκομεία της χώρας έχουν πραγματοποιηθεί ε-
λάχιστες, ενώ το νοσηλευτικό προσωπικό είναι τρομακτικά λιγότερο εν σχέση
μ΄ εκείνο που υπηρετούσε πριν 6 χρόνια. Οι ελλείψεις υλικών, το εμπάργκο
των προμηθευτών και η απερίγραπτη κατάσταση στο εφημεριακό προκαλούν
τεράστιες δυσλειτουργίες στα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας.


Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

Στο Παρίσι ξαναζούν τη Γαλλική επανάσταση.......



.... εμείς έχουμε κολλήσει στην επανάσταση του καναπέ και του...αυτονόητου !!

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ: Εγγραφο του υπ. Παιδείας καλεί τους Πρυτάνεις να δώσουν στοιχεία

Το θέμα της οικογενειοκρατίας στα πανεπιστήμια το έχουμε ήδη θίξει στο blog μας. 

Με έγγραφό του τώρα, ο υφ. Παιδείας Γιάννης Πανάρετος ζητά από τους πρυτάνεις στοιχεία σχετικά με τους διορισμούς καθηγητών –συγγενών των ήδη υπηρετούντων. 

Φυσικά, τα περισσότερα Πανεπιστήμια δεν έχουν απαντήσει ακόμα....

Πηγή: www.esos.gr

Επείγον έγγραφο προς όλους τους Πρυτάνεις για να δώσουν στοιχεία σχετικά με τους διορισμούς καθηγητών –συγγεκών των ήδη υπηρετούντων έστειλε ο υφ. Παιδείας Γιάννης Πανάρετος στις 2 Σεπτεμβρίου , αλλά μέχρι σήμερα τα περισσότερα Ιδρύματα δεν απάντησαν ,όπως το Αριστοτέλειο των Αθηνών, το Οικονομικό Πειραιώς, Πάτρας, Γιάννενα, Θράκης, Κρήτης, Πελοποννήσου.

Ο υφ. Γιάννης Πανάρετος θα επιμείνει καθώς ετοιμάζει και δεύτερο έγγραφο,

υπενθυμίζοντας τις υποχρεώσεις εκ του νόμου των Πρυτάνεων για παροχή στοιχείων διοικητικού περιεχομένου προς την Κεντρική Υπηρεσία του υπ. Παιδείας.

Θα επιμείνω όμως και θα έχετε τα στοιχεία αυτά που ζητήσατε, γιατί είναι υποχρέωσή μας να τα συλλέξουμε και να σας τα δώσουμε.

Αφορμή για τη συλλογή στοιχείων , αποτέλεσε η ερώτηση στη Βουλή του Βουλευτή του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Κωνσταντίνου Αϊβαλιώτη προς την Υπουργό Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, σχετικά με την ένταξη παιδιών καθηγητών ΑΕΙ ως μελών ΔΕΠ σε σχολές ΑΕΙ.

Νίκος Γκιόλιας - ΦωνάΖΩ

Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

Σήμερα ''στον αέρα'' το site του Σωκράτη Γκιόλια....


Στον "αέρα" από σήμερα το μεσημέρι το αυθεντικό site του Σωκράτη Γκιόλια. 

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Σκάνδαλα διαφθοράς στην υγεία μελετά πάλι το ΣΔΟΕ....

Γράφει "o giatros"
Για άλλη μια φορά ο γενικός γραμματέας του ΣΔΟΕ κ. Γ. Καπελέρης παρουσίασε (ή μάλλον ΔΕΝ παρουσίασε) στοιχεία μεγάλης φοροδιαφυγής και διαφθοράς στο χώρο της υγείας.

Όπως συμβαίνει τους τελευταίους μήνες με αοριστικολογίες και ανώνυμα δημιουργούνται εντυπώσεις στην κοινή γνώμη, σχετικά με σκάνδαλα διαφθοράς, φοροδιαφυγής και χρηματισμού με πρωταγωνιστές γιατρούς (συνηθέστερα Ορθοπαιδικούς). Έπειτα η υπόθεση ξεχνιέται και αυτό που μένει στην κοινή γνώμη είναι η εντύπωση πως όλοι τα παίρνουν και όλοι είναι διεφθαρμένοι.

Δεν λέω πως δεν υπάρχει διαφθορά στο χώρο. Αλλά, επιτέλους ο διασυρμός του επαγγέλματός μας πρέπει κάποτε να σταματήσει. Εαν υπάρχουν συγκεκριμένοι που ευθύνονται ας τιμωρηθούν. Δε μπορεί όμως για ένα χρόνο τώρα η ειδικότητα του Ορθοπαιδικού να διασύρεται και να μην υπάρχει καμία επίσημη ή ανεπίσημη αντίδραση. Η σιωπή όλων μας σημαίνει συννενοχή.

Επιτέλους, πρέπει κάποτε να αντιδράσουμε!


Διαβάστε παρακάτω την είδηση για τις νέες "αποκαλύψεις" του ΣΔΟΕ:

Σύμφωνα με τον κ. Καπελέρη, αυτή τη στιγμή το ΣΔΟΕ ερευνά υποθέσεις τεσσάρων ιατρών, οι οποίοι έκαναν εισαγωγές σκευάσματος από το εξωτερικό. Οι συγκεκριμένοι γιατροί αγόραζαν το εν λόγω σκεύασμα έναντι 180 ευρώ και το υπερτιμολογούσαν στη συνέχεια, διαθέτοντας το στον ΟΠΑΔ έναντι 2.943 ευρώ. Από την υπόθεση αυτή, η ζημιά για το δημόσιο ανέρχεται σε 1,5 εκατ. ευρώ.


Επιπλέον, ερευνάται υπόθεση συνεργασίας γιατρών με νοσοκομείο για εισαγωγές εμφυτευμάτων με ζημία 37 εκατ. ευρώ, συναλλαγές για προμήθεια βηματοδοτών που με υπερτιμολογήσεις οδήγησαν σε ζημία του ελληνικού δημοσίου 25 εκατ. ευρώ και εικονικές συνταγογραφήσεις γιατρών του ΙΚΑ.


Ακόμα, το ΣΔΟΕ ερευνά άλλη μία υπόθεση εικονικών παραστατικών στον ΟΠΑΔ, από την οποία προέκυψε ζημία 4 εκαττομυρίων ευρώ, καθώς ασφαλισμένοι χρεώνονταν με θεραπείες χωρίς όμως να έχουν ουδέποτε υποβληθεί σε αυτές.


Τέλος, ο κ. Καπελέρης εξέφρασε την ανάγκη ενίσχυσης του ελεγκτικού δυναμικού του ΣΔΟΕ και πρότεινε η μη δικαιολόγηση του πόθεν έσχες να είναι ποινικό αδίκημα.

1η Ημερίδα Ορθοπαιδικής Αποκατάστασης με Διεθνή Συμμετοχή



1η Ημερίδα Ορθοπαιδικής Αποκατάστασης με Διεθνή Συμμετοχή. 

27 Οκτωβρίου 2010 


Αμφιθέατρο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων. 


Ολόκληρο το τελικό πρόγραμμα ΕΔΩ

Δημήτριος Τριχόπουλος: "Το επίπεδο των φοιτητών στα ελληνικά πανεπιστήμια είναι υψηλό, κατά τη γνώμη μου υψηλότερο εκείνου των καλών αμερικανικών πανεπιστημίων."



Πηγή: www.kathimerini.gr


Μεταβολές στην ανώτατη παιδεία: σπεύδετε βραδέως

Tου Δημητριου Τριχοπουλου*



Ο υπογράφων υπηρετεί σε διακεκριμένο πανεπιστήμιο των ΗΠΑ, όπως και εκατοντάδες άλλοι Ελληνες επιστήμονες. Ενα στοιχείο που διαφοροποιεί την εμπειρία του από εκείνη των περισσοτέρων συναδέλφων του είναι ότι υπηρέτησε προηγουμένως επί μακρόν σε ανώτατη καθηγητική θέση στη χώρα μας. Το γεγονός αυτό του επιτρέπει μια συγκριτική αξιολόγηση, οπωσδήποτε με μεθοδολογικές ατέλειες, της σημερινής κατάστασης στην Aνώτατη Παιδεία στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ. Οι σκέψεις αυτές θα μπορούσε να είναι χρήσιμες στη σχεδιαζόμενη, και επιβαλλόμενη, αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για την ανώτατη εκπαίδευση στη χώρα μας.

Το επίπεδο των φοιτητών στα ελληνικά πανεπιστήμια είναι υψηλό, κατά τη γνώμη μου υψηλότερο εκείνου των καλών αμερικανικών πανεπιστημίων. Αυτό δεν οφείλεται μόνο στην παιδειοκεντρική φιλοσοφία της ελληνικής οικογένειας, αλλά και στο γεγονός ότι οι εισαγωγικές εξετάσεις για τα πανεπιστήμιά μας είναι αδιάβλητες, δίκαιες και κατά συνέπεια αξιοκρατικές. Αν δεν υπήρχαν τα μετά τις εισαγωγικές «παράθυρα», η Ελλάδα θα μπορούσε να διεκδικήσει παγκόσμια πρωτοπορία όσον αφορά την ποιοτική στάθμη του προπτυχιακού φοιτητικού σώματος στα πανεπιστήμια.

Στους εκπαιδευτές υπάρχει ετερογένεια. Οι περισσότεροι είναι αφοσιωμένοι και ικανοί, αλλά και αυτοί προσπαθούν να λειτουργήσουν σε ένα κλίμα απογοήτευσης που δημιουργείται από την αδυναμία πραγμάτωσης ενός προγράμματος που συνεχώς διακόπτεται και συντέμνεται και ουδέποτε αξιολογείται ορθολογικά. Στις ΗΠΑ, τα διδακτικά προγράμματα δημοσιοποιούνται στις αρχές του ακαδημαϊκού έτους και εφαρμόζονται ευλαβικά, εκτός αν υπάρχει χιονοθύελλα ή κάποιο αντίστοιχο γεγονός. Στη χώρα μας δεν μπορώ να θυμηθώ έστω και μια χρονιά στην οποία το εκπαιδευτικό πρόγραμμα εφαρμόστηκε αδιάλειπτα, με συνέπεια την αποδιοργάνωση τόσο της εκπαίδευσης και της έρευνας, όσο και των διεθνών υποχρεώσεων του εκπαιδευτικού και ερευνητικού προσωπικού.


ΤΡΑΓΙΚΟΙ ......

Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

Των οικιών ημών εμπιμπραμένων

Γράφει ο Γιάννης Μαρίνος

Στις 4.9.1966, ο «Οικονομικός Ταχυδρόμος» στο κορυφαίο άρθρο του επεσήμαινε: « Δανειζόμεθα από το εξωτερικό για να εξοφλούμε τα χρέη μας στο εξωτερικό. Η Ελλάς έφθασε σε αδιέξοδο με τον συνεχή δανεισμό και με τη μη παραγωγική αξιοποίησή του». Δηλαδή ακόμη και πριν από 44 χρόνια και έκτοτε το περιοδικό αυτό και ορισμένοι ευσυνείδητοι δημοσιογράφοι και ελάχιστοι, δυστυχώς, πανεπιστημιακοί και πολιτικοί παρουσίαζαν τη δυσμενή εξέλιξη των δεικτών και τις ολέθριες συνέπειες του κυβερνώντος λαϊκισμού, της απληστίας κομματαρχών και συνδικαλιστών του δημοσίου τομέα και της εκ του ασφαλούς πλειοδοσίας της πιο αδίστακτης Αριστεράς στον χώρο της Ευρώπης σε αγαστή σύμπραξη άπληστων για θεαματικότητα τηλεοπτικών αστέρων. Αυτός ο κατήφορος έγινε ασυγκράτητος κυρίως από το 1980 και μετά και είχε ως τρίπτυχο χαρακτηριστικό τα ασταμάτητα ψέματα (ή την απόκρυψη της αλήθειας), την εξαγορά των μαζών με τη σπάταλη ή και δόλια διαχείριση κοινοτικών κονδυλίων και των δανείων από το εξωτερικό, και τη γενική ατιμωρησία για τα
 

Στα μέσα της εβδομάδας οι προτάσεις του Υπουργείου Παιδείας για τις αλλαγές στα Πανεπιστήμια....

Στα μέσα της άλλης εβδομάδας, οπότε θα τεθούν σε τρίμηνη δημόσια διαβούλευση, ανακοινώνονται οι προτεινόμενες αλλαγές στα Πανεπιστήμια. Επτασφράγιστο μυστικό κρατούν στα συρτάρια τους  το σχέδιο των αλλαγών για τα ΑΕΙ η υπουργός Αννα Διαμαντοπούλου  με τον αρμόδιο για την ανώτατη εκπαίδευση υφυπουργό Γιάννη Πανάρετο. 


Πρόσφατο πάντως δημοσίευμα από την εφημερίδα "Το ΒΗΜΑ" έδινε το στίγμα των αλλαγών που έρχονται...

Πηγή: www.tovima.gr


1 Τι είναι τα Συμβούλια Διοίκησης και πώς θα λειτουργήσουν;

Τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ θα διοικούνται από Συμβούλια Διοίκησης. Αυτά μπορεί να λειτουργούν σε περιφερειακό επίπεδο ελέγχοντας τη λειτουργία περισσοτέρων Ιδρυμάτων. Θα έχουν πολλά μέλη εκτός πανεπιστημίου, ώστε να εκφράζουν την κοινωνία, θα διαχειρίζονται τα οικονομικά τους, θα κάνουν στρατηγικές συμφωνίες ανάπτυξης, θα προσελκύουν χρηματοδοτήσεις ή δωρεές, θα κάνουν ισχυρές «μετεγγραφές» πανεπιστημιακών ώστε να εξασφαλίσουν περισσότερες εγγραφές διεθνών φοιτητών, θα κανονίζουν τους μισθούς και θα εγκρίνουν «μπόνους» όπου χρειάζεται. Για την εκλογή τους ακούγονται δυο «σενάρια»: α) θα διορίζονται από την Πολιτεία, ενώ κάποια μέλη ίσως υποδεικνύονται και από τα πανεπιστήμια και β) η πλειονότητά τους θα εκλέγεται από σώμα της πανεπιστημιακής κοινότητας και οι εκλεγέντες θα επιλέγουν ακόμη πέντε εξωπανεπιστημιακά μέλη. Και στις δύο περιπτώσεις τα μέλη θα εκλέγουν τον πρόεδρο.

* Τι επιτυγχάνεται: Τα πανεπιστήμια θα γίνουν ανταγωνιστικά διεθνώς, ενώ η διοίκηση και η λειτουργία τους θα «ανοίξει» στην τοπική κοινωνία. Οι διοικητικές υπηρεσίες θα συρρικνωθούν, όπως και η γραφειοκρατία στη διαχείριση των οικονομικών τους.

* Ποιοι θίγονται: Οι νυν πρυτανικές αρχές θα λαμβάνουν αποφάσεις μόνο για ακαδημαϊκά θέματα.

2 Οι πρυτανικές αρχές θα λειτουργούν παράλληλα με τα Συμβούλια Διοίκησης;

Καταργούνται οι πρυτανικές αρχές με τη μορφή που έχουν σήμερα. Ο πρύτανης θα υπάρχει και στο μέλλον και θα αποτελεί το επόμενο «σκαλοπάτι» στην ηγεσία των πανεπιστημίων, μετά τα Συμβούλια Διοίκησης. Θα λογοδοτεί όμως στα μέλη τους επί των ακαδημαϊκών θεμάτων (πρόγραμμα σπουδών, ανάγκη νέων μαθημάτων, προτεραιότητες έρευνας κτλ.). Το κύριο «σενάριο» που θα τεθεί σε διαβούλευση προβλέπει ότι ο πρύτανης θα επιλέγεται από το Συμβούλιο Διοίκησης έπειτα από διεθνή διαγωνισμό, ενώ μπορεί να είναι αλλοδαπός. Αλλη πρόταση προβλέπει να συμμετέχουν και οι πανεπιστημιακοί στην επιλογή του πρύτανη. Θα τίθεται πάντως από την αρχή ένα πλαίσιο αμοιβής όταν θα προκηρύσσεται ο διαγωνισμός για την επιλογή του. «Δεν μπορούν όλοι να έχουν για μετεγγραφή τον Σισέ» έλεγε χθες χαριτολογώντας στο «Βήμα» στέλεχος του υπουργείου Παιδείας. «Αλλά αν μπορούν να εξασφαλίσουν λεφτά για να τον πάρουν προκειμένου να τους φέρει περισσότερες εγγραφές φοιτητών, καλώς θα κάνουν» καταλήγει. Αντιπρυτάνεις μπορεί να υπάρχουν στο νέο τοπίο διοίκησης, μπορεί και όχι. Τα Συμβούλια Διοίκησης θα κρίνουν.

* Τι επιτυγχάνεται: Στόχος είναι να χτυπηθούν η διαπλοκή και οι «πελατειακές» σχέσεις, καθώς και η ανάμειξη φοιτητικών παρατάξεων ή άλλων συμφερόντων στην εκλογή των διοικήσεων.

* Ποιοι θίγονται: Οσοι- και ανεξελέγησαν με κριτήρια που δεν ήταν καθαρά ακαδημαϊκά.

3 Ολα τα πανεπιστήμια θα έχουν το ίδιο σύστημα διοίκησης;
Οχι. Δεν μπορούν όλα να λειτουργούν με το τέλειο προσωπικό σε θέματα έρευνας. Αλλα θα επικεντρώνουν την πολιτική τους σε θέματα έρευνας, άλλα θα δίνουν έμφαση στη διδασκαλία. Ως εκ τούτου, τα Ιδρύματα μπορούν να έχουν διαφορετική πολιτική, επιδιωκόμενους στόχους και μοντέλο διοίκησης.

* Τι επιτυγχάνεται: Αποφεύγεται η σπατάλη δυνάμεων και η σταδιακή υποτίμηση συγκεκριμένων επιστημών.

* Ποιοι θίγονται: Κανένας επί της ουσίας.

4 Πώς θα χρηματοδοτούνται; 
 

Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2010

Προκήρυξη θέσεως Καθηγητή Ορθοπαιδικής από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας...



Προκήρυξη θέσης μέλους Δ.Ε.Π. του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στη βαθμίδα του Καθηγητή με γνωστικό αντικείμενο «Ορθοπαιδική».

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Γ' αρ. 940/29 Σεπτεμβρίου 2010


Διαβάστε το ΦΕΚ ΕΔΩ

Ολοήμερα νοσοκομεία; Αδύνατο!

Πηγή: www.protagon.gr

του Τάσου Τέλλογλου

Η μεγάλη εξαγγελία της κας Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου ήταν η ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων. Κατ' εξουσιοδότηση δύο υπουργοί, οι υπουργοί Υγείας και Οικονομικών με κοινή απόφασή τους, θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνηση μία νέα εποχή των ελληνικών νοσοκομείων αν υπήρχαν τα χρήματα. Ετοιμάστηκε η απόφαση από την κα Ξενογιαννακοπούλου, αλλά τελικά υπογράφτηκε από τον Ανδρέα Λοβέρδο.


H απόφαση που πήγε στο γενικό λογιστήριο του κράτους ανάγραφε αναλυτικά μόνο τις αμοιβές των γιατρών, λες και τα νοσοκομεία δεν θα καίνε ρεύμα, δεν θα καταναλώνουν νερό και δεν θα χρησιμοποιούν υλικά τις ώρες των απογευματινών ιατρείων. Το γενικό λογιστήριο γύρισε πίσω, απ ο,τι μαθαίνω, σαν ελλιπή την απόφαση και ζήτησε να κοστολογηθούν όλα τα στοιχεία της. Αλλά είναι δυνατόν το ελληνικό κράτος να λειτουργεί έτσι;

Εκπαίδευση Ελλήνων ειδικευομένων: Κάνουμε ειδικότητα στη λάντζα!

Πηγή: www.tanea.gr

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΑΡΘΑ ΚΑΪΤΑΝΙΔΗ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    Θέμα τύχης είναι, σύμφωνα με τους ειδικευόμενους γιατρούς στην Ελλάδα, η ποιότητα της εκπαίδευσής τους. Η σύγκριση της καθημερινότητάς τους με αυτή των συναδέλφων τους που εργάζονται στις ΗΠΑ, στην Αγγλία και στη Γερμανία αποκαλύπτει πως η εκπαίδευση των νέων γιατρών στην Ελλάδα περιλαμβάνει φόρτο εργασίας, «λάντζα» και τελικά αβέβαιο μέλλον.

Το 1998, όταν ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, ο Θεόδωρος Βολογιάννης έβγαλε εισιτήριο για την Αμερική. Στόχος του, να πραγματοποιήσει την ειδικότητά του πάνω στη γενική χειρουργική στο Πανεπιστήμιο Βaylor, στο Χιούστον. «Αναζητούσα ένα πρόγραμμα που θα μπορούσε να μου προσφέρει σιγουριά και αυτοπεποίθηση. Ηθελα να μάθω για να γίνω καλός χειρουργός», λέει στα «ΝΕΑ».

Οταν πήγε στην Αμερική συνέκρινε τις εμπειρίες του με τον Σπύρο Μίχα, φίλο του, που είχε μείνει στην Ελλάδα και έκανε την ειδικότητά του την ίδια περίοδο στην Πολυκλινική Αθηνών. Γρήγορα οι δύο νέοι γιατροί αντελήφθησαν το χάσμα ανάμεσα στα δύο συστήματα εκπαίδευσης.

Στο Τέξας ο κ. Βολογιάννης ήταν υποχρεωμένος να πραγματοποιήσει τουλάχιστον 750 επεμβάσεις ως πρώτος χειρουργός στα πέντε έτη της ειδικότητάς του. Στην Αθήνα, ο κ. Μίχας ολοκλήρωνε την εξαετή ειδικότητά του με μόλις 283 χειρουργεία στο βιογραφικό του.

Διαφορά νοοτροπίας. Οι αριθμοί των επεμβάσεων όμως δεν φανερώνουν μόνο διαφορά στην οργάνωση ανάμεσα στις δύο χώρες, αλλά και διαφορά στη νοοτροπία. Ενώ στις ΗΠΑ οι ειδικευόμενοι πιάνουν νυστέρι από νωρίς και ελέγχονται αυστηρά από το σύστημα με σκοπό την ολοκληρωμένη εκπαίδευσή τους, στην Ελλάδα η μάθηση συχνά σκοντάφτει στις πελατειακές σχέσεις βετεράνων γιατρών με ασθενείς, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει χώρος και χρόνος στα χειρουργεία για εκπαίδευση, στον ανταγωνισμό για μια θέση στην αγορά εργασίας και στην ανεπάρκεια τεχνολογίας και υποδομών. Κι όμως, όπως οι ειδικευόμενοι στη χώρα μας υποστηρίζουν, αυτοί αποτελούν την «κινητήριο δύναμη». «Κάνουμε τη "βρώμικη" δουλειά- όπως είναι οι αλλαγές και η παρακολούθηση των ασθενών. Ισως, εάν δεν υπήρχαν ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, να είχαμε τη δυνατότητα- τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια της ειδικότητας- να ασχολούμαστε κυρίως με σοβαρά περιστατικά», τονίζει ο ειδικευόμενος στην 3η Ορθοπεδική Κλινική του νοσοκομείου ΚΑΤ κ. Σπύρος Κυρίτσης.

Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2010

Το FDA προειδοποιεί για πιθανές παρενέργειες της μακροχρόνιας λήψης δισφοσφωνικών κατά της οστεοπόρωσης...

Με ανακοίνωσή του το Αμερικανικό FDA προειδοποιεί για πρόκληση άτυπων (atypical)  υποτροχαντηρίων καταγμάτων και καταγμάτων μηριαίου, σε ασθενείς που λαμβάνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα  διφοσφωνικά κατά της οστεοπόρωσης. Για το σκοπό αυτό επέβαλε την αναγραφή προειδοποίησης στις οδηγίες χρήσης όλων των εγγεκριμένων διφοσφωνικών για τη θεραπεία της οστεοπόρωσης. Στα φάρμακα αυτά συμπεριλάμβάνονται τα :

Fosamax, Fosamax Plus D, Actonel, Actonel with Calcium, Boniva, Atelvia, και Reclast

Ακολουθεί  ολόκληρη η ανακοίνωση του FDA (Αγγλικα)



Πηγή: www.fda.org


Safety Announcement

[10-13-2010] The U.S. Food and Drug Administration (FDA) is updating the public regarding information previously communicated describing the risk of atypical fractures of the thigh, known as subtrochanteric and diaphyseal femur fractures, in patients who take bisphosphonates for osteoporosis. This information will be added to the Warnings and Precautions section of the labels of all bisphosphonate drugs approved for the prevention or treatment of osteoporosis.

Bisphosphonates are a class of medicines that can be effective at preventing or slowing the loss of bone mass (osteoporosis) in postmenopausal women, thus reducing the risk of common osteoporotic bone fracture. Osteoporotic fractures can result in pain, hospitalization, and surgery.

Atypical subtrochanteric femur fractures are fractures in the bone just below the hip joint. Diaphyseal femur fractures occur in the long part of the thigh bone. These fractures are very uncommon and appear to account for less than 1% of all hip and femur fractures overall. Although it is not clear if bisphosphonates are the cause, these unusual femur fractures have been predominantly reported in patients taking bisphosphonates.

The bisphosphonates affected by this notice are only those approved to treat osteoporosis, including Fosamax, Fosamax Plus D, Actonel, Actonel with Calcium, Boniva, Atelvia, and Reclast (and their generic products).

This notice does not affect bisphosphonate drugs that only are used to treat Paget's disease or high blood calcium levels due to cancer (i.e., Didronel, Zometa, Skelid, and their generic products).

Οι προτάσεις των "Διευθυντών " του ΕΣΥ....

Η γενική συνέλευση της Πανελλήνιας Εταιρείας των Συντονιστών Διευθυντών του ΕΣΥ, στην οποία παραβρέθηκε και ο γεν. γραμματέας του υπουργείου Υγείας Νίκος Πολύζος, κατέληξε στις εξής προτάσεις για μία βραχυ-μεσοπρόθεσμη μεταρρύθμιση του ΕΣΥ:

1. Αποτελεσματική κεντρική διοίκηση του συστήματος με τη σύσταση θέσης γενικού διευθυντού του ΕΣΥ επιλεγμένου με επιστημονικά και διοικητικά, και όχι κομματικά, κριτήρια.

2. Αντίστοιχη περιφερική διοίκηση με αυτονομία των μονάδων υγείας που θα ελέγχονται από τα αποτελέσματα τους. Αυτονομία και έλεγχος όλων των επιπέδων διοίκησης και διεύθυνσης με βάση εκπλήρωση προκαθορισμένων στόχων, με δυνατότητα αντικατάστασης των διευθυντών (και των γιατρών) όταν δεν ανταποκρίνονται στους στόχους αυτούς.

3. Χρηματοδότηση των μονάδων υγείας με βάση την παραγωγικότητα και την απόδοση τους στο κλινικό, εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο.

4. Διαμόρφωση συστήματος αποζημιώσεων των νοσοκομείων με βάση το παραγόμενο έργο ποσοτικά και ποιοτικά (DRG’s)

5. Δυνατότητα διαχείρησης του ανθρώπινου δυναμικού ανά μονάδα υγείας με βάση ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς

6. Ακύρωση όλων των ρυθμίσεων που αφορούν τους γιατρούς του ΕΣΥ. Αξιολόγηση και επανάκριση των ήδη υπηρετούντων διευθυντών, κατάργηση της χωρίς κρίση εξέλιξης. Δημιουργία επιτροπής από γιατρούς του ΕΣΥ, πανεπιστημιακούς γιατρούς και εκπροσώπους του υπουργείου που θα επεξεργαστούν ένα σχέδιο ενιαίας απασχόλησης των γιατρών στα κρατικά νοσοκομεία (πανεπιστημιακά και ΕΣΥ) που θα αναθεωρεί την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση όπως τη γνωρίσαμε μέχρι σήμερα και αποτελεί τη βάση της διαφθοράς και της παραοικονομίας. Σε κάθε άλλη περίπτωση οι διακηρύξεις των εκάστοτε υπουργών για πάταξή τους θα αποτελεί επικοινωνιακό υλικό για λαϊκή κατανάλωση

Aν οι εγκλωβισμένοι μεταλλωρύχοι ήταν στην Ελλάδα...

Πηγή: http://taxalia.blogspot.com

H παρέα του ΡΑΔΙΟ ΑΡΒΥΛΑ εξηγεί τι θα συνέβαινε, αν οι εγκλωβισμένοι μεταλλωρύχοι ήταν στην Ελλάδα κι όχι στη Χιλή. Βίντεο μάθημα, που περιγράφει σε 3 λεπτά, με τον πιό αποτελεσματικό τρόπο, τα χάλια της Ελλάδας. Εύγε στα παιδιά, τους βγάζουμε το καπέλο. Δείτε το:




Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

Συνέχεια στο σήριαλ με τα υλικά στα νοσοκομεία....

Πηγή: www.imerisia.gr


Της Ελένης Πετροπούλου

Σε οριακό σημείο βρίσκεται η λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων, με τα αποθέματα υγειονομικού υλικού που διαθέτουν να... εξαφανίζονται και να επαρκούν σε ορισμένες περιπτώσεις μόλις για 2-3 ημέρες! Την ίδια στιγμή, οι προμηθευτές του ΕΣΥ κλιμακώνουν τις αντιδράσεις τους διεκδικώντας την εφαρμογή του νόμου για τη ρύθμιση των χρεών των νοσοκομείων και την αποπληρωμή τους για τις προμήθειες του 2010. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι η χθεσινή «έφοδος» στον Ευαγγελισμό, των προμηθευτών ορθοπεδικού υλικού, προκειμένου να αποσύρουν τις παρακαταθήκες τους.

Τη Δευτέρα
Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του διοικητή του νοσοκομείου κ. Μ. Θεοδώρου, η διοίκηση του ιδρύματος συμφώνησε με τους εκπροσώπους του Πανελληνίου Συλλόγου Προμηθευτών Εμφυτευσίμου Ορθοπεδικού Υλικού (ΠΑΣΥΠΟΥ) να καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε μέχρι την Παρασκευή να καταβληθεί μέρος των οφειλών σε μετρητά. Έτσι, οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΥΠΟΥ δεν απέσυραν τις παρακαταθήκες από το νοσοκομείο, αλλά προειδοποίησαν ότι θα το κάνουν την ερχόμενη Δευτέρα, εάν δεν υλοποιηθεί η δέσμευση της διοίκησης του Ευαγγελισμού.

Άλλωστε από σήμερα οι εταιρείες - μέλη του ΠΑΣΥΠΟΥ, αναστέλλουν την τροφοδοσία των δημοσίων νοσοκομείων όλης της χώρας με χειρουργικά ορθοπεδικά υλικά. Από την πλευρά του, πάντως, ο γενικός γραμματέας Υγείας Ν. Πολύζος, υποστήριξε πως, μέχρι στιγμής, δεν έχουν εμφανισθεί πολύ σοβαρά προβλήματα ελλείψεων υλικών εξαιτίας του νέου «εμπάργκο» των προμηθευτών.

Όπως είπε, τα νοσοκομεία του ΕΣΥ διαθέτουν αποθέματα παντός τύπου για χρονικό διάστημα έως και είκοσι ημερών. Σημειώνεται ότι χθες υπεγράφη από τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, η απόφαση, με την οποία προσδιορίζεται η μορφή των ομολόγων για την αποπληρωμή των χρεών των νοσοκομείων του ΕΣΥ προς τους προμηθευτές τους για τα έτη 2007 ? 2009.

Άκρως επικίνδυνη χαρακτηρίζει την κατάσταση στο ΕΣΥ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) Δημήτρης Βαρνάβας «με τα Νοσοκομεία να βρίσκονται στο χείλος της κατάρρευσης και υπαρκτό τον κίνδυνο να χαθούν άνθρωποι που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία ή προσέρχονται στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών». Η ΟΕΝΓΕ -σημείωσε- θεωρεί επιβεβλημένη την άμεση εξεύρεση λύσης μεταξύ κυβέρνησης και προμηθευτών.

Συνάντηση
Εν τω μεταξύ, συνάντηση εργασίας με τον τομεάρχη Υγείας της Ν.Δ. Μάριο Σαλμά είχε χθες το πρωί ο Ανδρέας Λοβέρδος στο υπουργείο Υγείας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Σαλμάς συμφώνησε στην επαναφορά της λίστας των συνταγογραφουμένων φαρμάκων, λίστα την οποία είχε καταργήσει η κυβέρνηση της Ν.Δ. και ο πρώην υπουργός Υγείας Ν. Κακλαμάνης. Υποστήριξε, μάλιστα, ότι εάν είχε εφαρμοσθεί εγκαίρως η λίστα και είχε επιστραφεί από την φαρμακοβιομηχανία στο Δημόσιο το 3% επί των πωλήσεων των φαρμάκων (rebate), όπως ο νόμος ορίζει, τα ασφαλιστικά ταμεία δεν θα είχαν υποστεί φέτος ζημία της τάξης των 150 εκατ. ευρώ.

Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010

Αρχίζει η εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.... Ερωτήσεις και απαντήσεις.

Αργά το βράδυ της Δευτέρας, κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

Από 18 Οκτωβρίου, το σύστημα θα αρχίσει να εφαρμόζεται πιλοτικά στο ταμείο των ελεύθερων επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) για τους 4.500 χιλιάδες συμβεβλημένους γιατρούς και τα 11.500 φαρμακεία της χώρας. Σταδιακά θα επεκταθεί σε όλους τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης.

Πηγή: www.iatronet.gr

Ερωτήσεις και απαντήσεις για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση

 

Ποιοι είναι οι βασικοί περιορισμοί για τη χρήση της εφαρμογής Ηλεκτρονικής Καταχώρισης και Εκτέλεσης Συνταγών (ΗΚΕΣ);

* Η χρήση της εφαρμογής γίνεται μέσω του διαδικτύου (Internet)
* Η χρήση της εφαρμογής γίνεται μόνο από εξουσιοδοτημένους χρήστες
* Ο ιατρός συνταγογραφεί, κατά δήλωσή του, παρουσία του ασθενή
* Ο φαρμακοποιός εκτελεί συνταγές, κατά δήλωση του, παρουσία του ασφαλισμένου
* Εάν ο ασφαλισμένος δεν έχει ΑΜΚΑ είναι αδύνατη η καταχώριση ηλεκτρονικής συνταγής άρα και η εκτέλεση συνταγών φαρμάκων

Αλλάζουν οι κανόνες που διέπουν τη συγγραφή συνταγής και την εκτέλεσή της;

Ακολουθούνται οι κανόνες που αναφέρονται στο Π.Δ. 121/2008.

ΔΙΑΚΟΠΗ ΡΕΥΜΑΤΟΣ Ή ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ
Είμαι ιατρός, τι θα κάνω στην περίπτωση που διακοπεί προσωρινά η σύνδεσή μου στο διαδίκτυο και δεν έχω πρόσβαση στην εφαρμογή;

Θα δώσετε στον ασθενή σας χειρόγραφη συνταγή.

Οι χειρόγραφες συνταγές σας θα καταχωρηθούν ηλεκτρονικά στο σύστημα από το φαρμακείο που θα τις εκτελέσει.

Το σύστημα καταγράφει το ποσοστό της χειρόγραφης και της ηλεκτρονικής συνταγής που συνταγογραφείτε και στην περίπτωση που η χειρόγραφη είναι συχνή καλείστε να αναφέρετε το πρόβλημα που έχετε για να σας βοηθήσουμε στην επίλυσή του.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Déjà vu: Αδειάζουν από υλικά τα νοσοκομεία (ξανά)

Πηγή: www.imerisia.gr


Της Ελένης Πετροπούλου

«Αδειάζουν» το ένα μετά το άλλο τα νοσοκομεία από υγειονομικά υλικά, μετά την απόφαση των προμηθευτών να σταματήσουν να εκτελούν παραγγελίες εξαιτίας των ανεξόφλητων τιμολογίων τους. Οι προμηθευτές μάλιστα «σκληραίνουν» τη στάση τους και προχωρούν ακόμη και σε απόσυρση των παρακαταθηκών τους στα νοσοκομεία. Ήδη ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προμηθευτών Εμφυτεύσιμου Ορθοπεδικού Υλικού (ΠΑΣΥΠΟΥ) έχει ζητήσει από τη διοίκηση του «Ευαγγελισμού» να μην προγραμματίσει χειρουργεία για σήμερα και τις επόμενες ημέρες, καθώς θα αποσύρει τις παρακαταθήκες του.

Αναστολή
Αλλά και ο Σύνδεσμος Ελλήνων Προμηθευτών έχει αναστείλει τις επί πιστώσει προμήθειες των Νοσοκομείων του ΕΣΥ. Όπως εξήγησε, μιλώντας στην «Η», ο γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Παύλος Αρναούτης, «η κατάσταση έχει πράγματι φτάσει στο απροχώρητο με τα χρέη διότι, πέρα του ότι έχουν ουσιαστικά παγώσει οι οφειλές των ετών 2007-2009, εν αναμονή της τακτοποίησής τους με ομόλογα που θα εκδώσει επί τούτου το Δημόσιο, δεν πληρώνονται ούτε οι αγορές του 2010». Σύμφωνα με τον κ. Αρναούτη, το 95% των πωλήσεων παραμένει απλήρωτο, όταν «οι πωλήσεις αυτές περιλαμβάνουν ΦΠΑ 23%, άνω των 120 εκατ. ευρώ, τα οποία οι προμηθευτές έχουν ήδη καταβάλει στο ελληνικό δημόσιο, χωρίς βεβαίως να τον έχουν εισπράξει».

Χρέη
Χθες, πάντως, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος σε συνάντηση που είχε με εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας ανακοίνωσε ότι ήδη βρίσκονται σε συντονισμό με τα Ασφαλιστικά Ταμεία και το υπουργείο Οικονομικών για τον καθορισμό νέου τρόπου πληρωμής των προμηθευτών από 1η Ιανουαρίου 2011.

Όπως είπε, φιλοδοξία μας είναι ο χρόνος εξόφλησης των προμηθευτών να μην υπερβαίνει τον ένα μήνα. Και επανέλαβε για μία ακόμη φορά ότι άμεσα θα εξοφληθούν και οι οφειλές του 2010 και συγκεκριμένα τα χρέη έως τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Εμφανίστηκε μάλιστα ενοχλημένος από την κατάσταση με τα χρέη των νοσοκομείων λέγοντας χαρακτηριστικά: «Θα έπρεπε να είναι ρυθμισμένο το θέμα των πληρωμών. Δεν μπορώ να ασχολούμαι εγώ με το πώς θα πληρώνεστε. Τα χρέη μάς δημιουργούν πρόβλημα, μάς ανεβάζουν το κόστος, μάς δημιουργούν κρίσεις. Κακώς είμαστε στον ΟΟΣΑ. Είμαστε ανεπτυγμένη χώρα εμείς;».

Ρύθμιση
Η εξέλιξη της ρύθμισης των χρεών ήταν η αιτία και πρόσθετης σύγχυσης, αφού μετά τη συνάντηση, στις δηλώσεις του ο κ. Λοβέρδος είπε πως η ρύθμιση αφορά και τις προμήθειες που έχουν γίνει ως και το Σεπτέμβριο του 2010. Όμως ο σχετικός νόμος προβλέπει εξόφληση των χρεών έως τον Δεκέμβριο του 2009. Έτσι, ο υπουργός δήλωσε: «Αυτή την ενημέρωση έχω από τον γενικό γραμματέα και αν τα πράγματα είναι διαφορετικά, υπάρχει πρόβλημα με την ενημέρωσή μου». Στη συνέχεια, ζήτησε διευκρινίσεις από τον Ν. Πολύζο, αποχωρώντας, ωστόσο, από τη συζήτηση.

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας, ανέφερε ότι ήδη έχουν καταβληθεί 300 εκατ. ευρώ από τα νοσοκομεία, αυτή την εβδομάδα θα καταβληθούν στα νοσοκομεία άλλα 100 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα 400 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν στα νοσοκομεία από τα ταμεία. Συνολικά φέτος, θα καταβληθούν 800 εκατ. ευρώ στους προμηθευτές φαρμάκων και υλικών. Τα ομόλογα ύψους 5,5 δισ. ευρώ θα εκδοθούν περί τα τέλη Οκτωβρίου - αρχές Νοεμβρίου.

Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010

Κωλοτούμπας.....

Δεν υπάρχει τίποτε χειρότερο, όχι μόνο στην πολιτική, αλλά και σε οποιοδήποτε επάγγελμα, από έναν προϊστάμενο, ο οποίος ρίχνει το φταίξιμο και τα βάρη στους υφιστάμενούς του προκειμένου να σώσει το τομάρι του.
Ακόμα και στην περίπτωση που όντως υπάρχει κακή ενημέρωση, ο καλός Υπουργός, Διευθυντής, Διοικητής, το πρώτο που πρέπει να κάνει είναι να αναλαμβάνει τις ευθύνες του και τα υπόλοιπα λύνονται με τις πόρτες κλειστές.
Διαβάστε παρακάτω και θα καταλάβετε τί εννοούμε....

Πηγή: www.skai.gr

Δημόσια διάσταση απόψεων μεταξύ του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδου και του γενικού γραμματέα του υπουργείου, Νίκου Πολύζου, σημειώθηκε τη Δευτέρα μετά τη συνάντηση του υπουργού με την Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχάνων (ΠΕΦ).

Ο κ. Λοβέρδος υποστήριξε ενώπιον του ΔΣ της ΠΕΦ και δημοσιογράφων ότι ο κ. Πολύζος έχει ενημερώσει τον ίδιο και την κυβέρνηση ότι η ρύθμιση για τα χρέη των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές καλύπτει το χρονικό διάστημα μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2010, ενώ στην πραγματικότητα η ρύθμιση αφορά τα χρέη από το 2005 ώς τον Δεκέμβριο του 2009.

Ο υπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά "Εάν δεν είναι έτσι τα πράγματα τότε υπάρχει πρόβλημα με την ενημέρωσή μου. Ο κ. Πολύζος έτσι έχει ενημερώσει την κυβέρνηση και αυτό λέμε δημοσίως".

Νωρίτερα από τη Βουλή, ο κ. Λοβέρδος διέψευσε τις φήμες περί κατάργησης ή συγχώνευσης νοσοκομείων στη Βουλή.

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΥΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ

Πηγή: http://navarhida.blogspot.com/


Ποια είναι η κατάσταση, τι έρχεται, τι πρέπει να κάνουμε:
Συνάδελφοι και συναδέλφισσες,
σας απευθυνόμαστε μ’ αυτή την επιστολή για να κοινωνήσουμε την ανησυχία και την αγωνία μας για την κατάσταση που βρίσκεται το ΕΣΥ και το μέλλον των δικών μας δικαιωμάτων.
Γνωρίζουμε πως είμαστε ΟΛΟΙ και ΟΛΕΣ μουδιασμένοι, αμήχανοι, όπως όλη η κοινωνία μπροστά σ’ αυτή την επίθεση που δεχόμαστε μήνες τώρα από την Κυβέρνηση, το αφεντικό της την τρόικα και τα όποια παπαγαλάκια τους στα ΜΜΕ.
Προσπαθούν να μας πείσουν ότι «όλοι μαζί τα φάγαμε» και πρέπει να πληρώσουμε.
Προσπαθούν να μας «σώσουν» εξοντώνοντας μας.
Μέσα σε έξι μόνο μήνες διέλυσαν τις εργασιακές σχέσεις γυρνώντας μας 100 χρόνια πίσω, ελάττωσαν τους μισθούς, ξεπούλησαν το ασφαλιστικό σύστημα, υπονομεύουν την παιδεία, καταστρέφουν το ΕΣΥ, παραχωρούν τη γη και τον αέρα που αναπνέουμε στους εμίρηδες, τους κινέζους, τους γερμανούς.
Σ’ ότι μας αφορά άμεσα:


1. Μείωσαν τα εισοδήματά μας πάνω από 20%
2. Επιδοματοποίησαν τις εφημερίες μας που πολλές είναι απλήρωτες και κανείς δε γνωρίζει αν και πως θα πληρωθούν ποτέ (..με ομόλογα;)
3. Άφησαν τα νοσοκομεία χωρίς προσλήψεις γιατρών και προσωπικού με αποτέλεσμα να υπολειτουργούν ή να κλείνουν τμήματα λόγω υποστελέχωσης.
4. Άφησαν τα νοσοκομεία έρμαια στον εκβιασμό που ασκούν οι προμηθευτές στη «δικιά» τους κυβέρνηση, εις βάρος μας και των ασθενών: λείπουν πια βασικά εργαλεία και αναλώσιμα να κάνουμε τη δουλειά για την οποία πληρωνόμαστε.
5. Με το Ν 3868 δίνουν τη χαριστική βολή στο σύστημα με τη δήθεν ολοήμερη λειτουργία που θα οδηγήσει τον κόσμο –κι εμάς όταν αρρωσταίνουμε- να πληρώνουμε με την είσοδό μας στο ίδρυμα προκειμένου να έχουν έσοδα.
6. Ετοιμάζουν συγχωνεύσεις-κλεισίματα τμημάτων και νοσοκομείων. Η αρχή θα γίνει με την εφαρμογή του Καλλικράτη όταν τα Κέντρα Υγείας περάσουν στη δικαιοδοσία των Δήμων και πολλά από αυτά θα κλείσουν λόγω αδυναμίας λειτουργίας τους. Οι απολύσεις ακόμα και μόνιμου προσωπικού, είναι προ των πυλών. Με την εμπλοκή «διεθνών οίκων αξιολόγησης» της περιουσίας των νοσοκομείων οδηγούν στην ιδιωτικοποίηση-παραχώρηση των πιο «κερδοφόρων» στο ιδιωτικό κεφάλαιο.
7. Με το νέο προϋπολογισμό του 2011 παγιώνεται η πολιτική περαιτέρω μείωσης των μισθών μέσω του Ενιαίου μισθολογίου, φορολογούνται με το εισόδημα οι εφημερίες, περικόπτονται τα επιδόματά μας, καταργούνται εντελώς οι 13ος/14ος μισθοί.
8. Την ίδια ώρα που καταρρακώνεται το δημόσιο σύστημα υγείας και μας παρασύρει σε μια επικίνδυνη δίνη, ο –χτυπημένος από την κρίση- κόσμος αποζητά το δημόσιο ίδρυμα όλο και πιο πολύ.
9. Στον ιδιωτικό τομέα, κλείνουν τα μικρά ιατρεία και προωθούν τη συγκέντρωση υπηρεσιών ιδιωτικής υγείας στο μεγάλο κεφάλαιο με φαραωνικές επενδύσεις και συνθήκες γαλέρας για τους γιατρούς και τους εργαζόμενους που θα δουλεύουν εκεί.
10. «Καταπολεμούν» -τέλος- τη διαφθορά, σπέρνοντας υπόνοιες για τη συμμετοχή όλων μας σ’ αυτή, οι ίδιοι που υποθάλπουν τους φακελάκηδες «συναδέλφους» μας, που μοιράζονται σε υπουργικό επίπεδο τις μίζες από τις προμήθειες, που μας έχουν κάνει δούλους των πολυεθνικών εταιρειών του φαρμάκου και των υλικών.
Συνάδελφοι και συναδέλφισσες,
Ο νέος Υπουργός Λοβέρδος, μετά το έργο του στο Υπουργείο Εργασίας, εκτελεί το νέο συμβόλαιο με την τρόικα: αυτό της πλήρους καταστροφής του ΕΣΥ.
Με επικοινωνιακά χατζηαβάτικα κόλπα προσπερνά την κατάντια που βιώνουμε σήμερα στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας και μας απειλεί με την παραίτησή του αν δεν πετύχει στο έργο που του ανέθεσε ο «πρωθυπουργός» της τρόικας.


Απέναντί τους, έχουμε δείξει ιώβεια υπομονή!
Στις 6 Μαΐου, στο συλλαλητήριο που κάναμε στην Πλ. Γεωργίου είπαμε το εξής: Η υπόθεση της σωτηρίας του Δημόσιου Συστήματος Υγείας είναι πια στα χέρια του λαού. Μόνο με γενικό ξεσηκωμό θα κάνουν πίσω. Μόνο που κομμάτι του λαού είμαστε κι εμείς. Κι αν εμείς δεν αντιδράσουμε ΤΩΡΑ, κανείς στην κοινωνία δε θα καταλάβει τίποτα. Κι αν μείνουμε μόνοι θα είμαστε ακόμα πιο εύκολη λεία.
Αποφασίζουμε- λοιπόν- και σας προτείνουμε:


* Νέα Γενική Συνέλευση την Πέμπτη 21/10 στο Ρίο, μια μέρα μετά το Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ, παρουσία του Προέδρου της Ομοσπονδίας Δ. Βαρνάβα
* Κηρύττουμε το Λοβέρδο –που έρχεται στην Πάτρα στα μέσα Οκτωβρίου- ανεπιθύμητο στα νοσοκομεία της περιοχής, καθώς και τους υποψηφίους τοπικούς άρχοντες που από τα έδρανα της Βουλής ψήφισαν το δουλικό Μνημόνιο, το Ασφαλιστικό, το νόμο διάλυσης του ΕΣΥ.
* Καλούμε σωματεία, πολίτες, εργαζόμενους να εκφράσουν μαζί μας την αντίσταση της κοινωνίας στην κατάργηση του συνταγματικού δικαιώματος πρόσβασης στη Δημόσια και Δωρεάν Υγεία.* Μετά τις 21 Οκτωβρίου μαζικές κινητοποιήσεις με αφορμή τη μη πληρωμή των χρωστούμενων εφημεριών και των νέων μέτρων που έρχονται μετά τις εκλογές του Νοέμβρη.


ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ


Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας (ΕΙΝΑ)

Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

Διευθυντής θα είμαι μόνον ΕΓΩ... και θα παίρνω τα περισσότερα χρήματα .....

Πηγή: www.healthview.gr


Το πολυδιευθυντικό σύστημα, οι εργασιακές σχέσεις των Διευθυντών του ΕΣΥ και η γενικότερη κατάσταση του ΕΣΥ, είναι το θέμα της γενικής συνέλευσης της Πανελλήνιας Ιατρικής Εταιρείας Διευθυντών ΕΣΥ που πραγματοποιείται σήμερα Δευτέρα στις 6 το απόγευμα στο ξενοδοχείο DIVANI – CARAVEL .

Η βασική θέση της Πανελλήνιας Ιατρικής Εταιρείας Διευθυντών ΕΣΥ είναι η άμεση διακοπή της περαιτέρω συνέχισης των διαδικασιών που προβλέπουν οι τελευταίοι 2 νόμοι σε σχέση με την εξέλιξη των γιατρών. «Η κατάργηση της αξιολόγησης των γιατρών του ΕΣΥ αποτελεί ένα από τους μεγαλύτερους κινδύνους ισοπέδωσης των αξιών του Συστήματος», επισημαίνει στην πρόσκλησή της προς τους Διευθυντές του ΕΣΥ η Πανελλήνια Ιατρική Εταιρεία Διευθυντών ΕΣΥ.

Η Εταιρεία απαιτεί την άμεση τροποποίηση του νόμου (Ξενογιαννακοπούλου) ούτως ώστε:

Α) Να υπάρχει διακριτή ιεραρχία, δηλαδή διακριτή βαθμίδα Συντονιστή – Διευθυντή.

Β) Οι κενούμενες θέσεις συντονιστών-διευθυντών ΕΣΥ να προκηρύσσονται με ανοικτή διαδικασία και δικαίωμα υποψηφιότητας να έχουν όλοι οι γιατροί του ΕΣΥ ανεξαρτήτως βαθμίδος, επίσης δικαίωμα να έχουν οι γιατροί του ιδιωτικού τομέα, του εξωτερικού και της πανεπιστημιακής κοινότητας. Επίσης κατάργηση της δέσμευσης του 20% και υποχρεωτική επαναπροκήρυξη όλων των κενούμενων θέσεων. Πάγια θέση της Εταιρείας είναι η επανάκριση όλων των γιατρών του ΕΣΥ αρχίζοντας από τους Συντονιστές Διευθυντές.

Γ) Οι μισθοί και απολαβές των Συντονιστών – Διευθυντών πρέπει να είναι μεγαλύτερες από τους υφιστάμενούς τους και όχι να παρατηρείται η παγκόσμια πρωτοτυπία οι υφιστάμενοί να αμείβονται περισσότερο από τους προισταμένους. Βέβαια είναι προτιμότερο να συνδεθεί ο μισθός με την παραγωγικότητα και έτσι να αμοίβονται όλοι με την απόδοση ανεξάρτητα της βαθμίδος.

Δ) Πρέπει να συζητηθεί μέσα από τις σύγχρονες οικονομικές συγκυρίες ο απεγκλωβισμός των ιατρών του ΕΣΥ από την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση. Αν συνεχίσει να υπάρχει αδυναμία του Υπουργείου να συνδέσει απόδοση και μισθό, βέβαια όχι με ελεημοσύνες.

«Το ΕΣΥ, επισημαίνει η Εταιρεία, διανύει την πιο δύσκολή του περίοδο. Ουσιαστικά είναι αδιοίκητο αφού ούτε ο τελευταίος νόμος καθόρισε Γενική Διοίκηση του ΕΣΥ και από την άλλη μεριά ΠΕΣΥ και Διοικήσεις στελεχώθηκαν με κομματικά ή φιλικά κριτήρια και όχι με προσόντα σύγχρονης διοίκησης, χαρακτηριστικό είναι ότι μόνο 26 Διοικητές νοσοκομείων από τους 140 έχουν πτυχίο management.

Το ΕΣΥ με τους 106.000 εργαζόμενους και 24 δις προϋπολογισμό δεν έχει σύγχρονη χρηματοδότηση με αποτέλεσμα να βυθίζεται στα χρέη. Τα χρόνια νοσήματα απορροφούν το 80% των πόρων παραταύτα δεν υπάρχει τίποτα στο τελευταίο νομοσχέδιο που να λαμβάνει υπ’ όψιν τη σοβαρή αυτή παράμετρο. Είναι καιρός, η νέα ηγεσία του υπουργείου να συζητήσει με την επιστημονική κοινότητα, με τους πραγματικούς γιατρούς του ΕΣΥ, για να μην έχουμε άλλα συνδικαλιστικά νομοσχέδια αδιέξοδα και ανεφάρμοστα».

66o Πανελλήνιο Ορθοπαιδικό Συνέδριο. Αθήνα, 13 - 16 Οκτωβρίου Ξενοδοχείο Hilton, Αθήνα



Το τελικό πρόγραμμα ΕΔΩ

Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

Εφαρμογή Ilizarov...

Όποιος συνάδελφος νομίζει ότι μπορεί να βοηθήσει ας επικοινωνήσει απευθείας με την Κυρία προσφέροντας πληροφορίες...


¨"Παρακαλιω θα ηθελα να μαθω ποιοι ορθοπεδικοι εφαρμοζουν στην Ελλαδα την μεθοδο ilizarov και σε ποια νοσοκομεια δημοσια η ιδιωτικα.Πως μπορω να ερθω σ'επαφη μαζι τους?

ΕΥΗ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ

eviioan@hotmail.com "

Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2010

Αντίδραση της ΟΕΝΓΕ για την προσπάθεια διολίσθησης του υπερωριακού έργου των εφημεριών σε επίδομα...

Ευτυχώς αντίδραση της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας σχετικά με τη προσπάθεια υποβάθμισης του τρόπου πληρωμής των εφημεριών...


Θέμα: χαρακτηρισμός των εφημεριών ως επίδομα

Αξιότιμοι κύριοι

Η κυβέρνηση, ταυτόχρονα με την έναρξη της συζήτησης για το νέο μισθολό-
γιο, διοχέτευσε στα έντυπα και ηλεκτρονικά Μέσα Ενημέρωσης πίνακες για
το ύψος επιδομάτων που καταβάλλονται στο Δημόσιο, στους οποίους συγκα-
ταλέγονται και οι εφημερίες των γιατρών ΕΣΥ.
Θεωρούμε ότι πρόκειται για ενέργεια απαράδεκτη.

Είμαστε βέβαιοι πως γνωρίζετε ότι οι εφημερίες των γιατρών σύμφωνα με
τη Ελληνική και Κοινοτική νομοθεσία και τις αποφάσεις των Δικαστηρίων
αποτελούν υπερωριακή εργασία, η οποία μάλιστα υπόκειται σε συγκεκριμένους περιορισμούς, τους οποίους η πολιτεία καταστρατηγούσε επί μεγάλο
χρονικό διάστημα και συνεχίζει ακόμη να καταστρατηγεί. Επιπλέον η αμοιβή
των εφημεριών υπολείπεται σοβαρά στο ύψος του ωρομισθίου, οδηγώντας
τους γιατρούς σε υπερωριακή εργασία αναγκαστική, υπαμειβόμενη και εξουθενωτική.

Η κλαδική συμφωνία που υπογράψαμε ως Ομοσπονδία την 1η Δεκεμβρίου
του 2008 προέβλεπε συγκεκριμένους όρους εργασίας και αμοιβής. Εντούτοις
η κλαδική συμφωνία καταπατήθηκε από πλευράς της κυβέρνησης με πρόσχημα τη δημοσιονομική στενότητα και παρά τη ρητή πρόβλεψη για ανανέωση, ουδέποτε προσήλθατε σε διαπραγμάτευση για το σκοπό αυτό.

Αξιότιμοι κύριοι

Οι νοσοκομειακοί γιατροί σας κάνουν γνωστό κατά τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν πρόκειται να ανεχτούν κανενός είδους διολίσθηση του υπερωριακού έργου των εφημεριών σε επίδομα. Σε περίπτωση που από πλευράς κυβέρνησης επιχειρηθεί επιβολή τέτοιου μέτρου η αντίδρασή μας θα είναι μαζική και εντονότατη και θα προκληθούν τεράστιες δυσλειτουργίες στα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της χώρας, για τις οποίες την αποκλειστική ευθύνη θα φέρει η κυβέρνηση.

Παρακαλούμε λοιπόν να αναθεωρήσετε άμεσα τους πίνακες με τα επιδόματα
που δώσατε στη δημοσιότητα απαλείφοντας απ΄ αυτούς τις εφημερίες και
στις επικείμενες συζητήσεις που θα έχετε με την ΑΔΕΔΥ θεωρούμε αδιανόητη
την όποια αναφορά σε επιδοματοποίηση των εφημεριών.

Τουναντίον θα πρέπει να συζητηθεί ενδελεχώς τόσο το ύψος του ωρομισθίου
των εφημεριών, το οποίο θα πρέπει πλέον να εξισωθεί προς αυτό των άλλων
Δημοσίων Υπαλλήλων, όσο και το ύψος του συνολικού κονδυλίου εφημεριών
που θα εγγραφεί στον προϋπολογισμό 2011, το οποίο θα πρέπει να καλύπτει
τις πραγματικές ανάγκες εφημέρευσης των Νοσοκομείων, ιδιαίτερα στην παρούσα συγκυρία που όλο και περισσότεροι πολίτες προσφεύγουν στα Δημόσια Νοσοκομεία για παροχή περίθαλψης.

Με εκτίμηση

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΑΡΝΑΒΑΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΕΝΓΕ

Νέα εγκύκλιος από τον ΕΟΦ για τις επιστημονικές εκδηλώσεις...



Σφίγγουν τα πράγματα σχετικά με τη χρηματοδότηση από εταιρείες συνεδρίων και ... άλλων εκδηλώσεων, καθώς και για τις αμοιβές των προσκεκλημένων ομιλιτών.

Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρη την εγκλυκλιο από τον ΕΟΦ.