"Καλωσήρθατε στο ελεύθερο blog των Ελλήνων Ορθοπαιδικών. Ένα βήμα ενημέρωσης αλλά και ανταλλαγής απόψεων σε θέματα που αφορούν στην Ορθοπαιδική κοινότητα της χώρας. Απόψεις, ανακοινώσεις, διαφωνίες και συζητήσεις είναι ευπρόσδεκτες και θα αναρτώνται χωρίς λογοκρισία, αρκεί να κινούνται στα πλαίσια της ευπρέπειας."

Περιμένουμε λοιπόν τα posts σας στό

hellenic.orthopaedics@gmail.com

Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

Αντικατάσταση των αρθροπλαστικών με αναγέννηση αρθρικών χόνδρων....

Πηγή: health.in.gr


Θεσσαλονίκη: Η χρήση βλαστοκυττάρων σε συνδυασμό με τις εφαρμογές της νανοτεχνολογίας αναμένεται στο απώτερο μέλλον να αντικαταστήσει τις αρθροπλαστικές επεμβάσεις που εφαρμόζονται σήμερα.

Ήδη έχει επιτευχθεί η μερική αναγέννηση των αρθρικών χόνδρων με τη χρήση βλαστοκυττάρων σε αρθροπλαστικές επεμβάσεις ενώ οι έρευνες στρέφονται στην ολική αναγέννηση των χόνδρων με βλαστοκύτταρα.

Με την εφαρμογή βλαστοκυττάρων έχει επιτευχθεί ολική αναγέννηση χόνδρων σε πειραματόζωα αλλά οι φυσικές ιδιότητες αυτών των χόνδρων αποδείχτηκαν κατώτερες των προσδοκιών.

Η κυτταρική αναγέννηση του αρθρικού χόνδρου με χρήση βιομιμητικών εμφυτευμάτων και οι εφαρμογές της νανοτεχνολογίας στην ορθοπαιδική, ήταν το αντικείμενο ανακοινώσεων που παρουσιάστηκαν από τον καθηγητή του Tμήματος Xημικών Mηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ Κωνσταντίνο Κυπαρισσίδη, στο κοινό συνέδριο του Τμήματος Επανορθωτικής Χειρουργικής Ισχίου και Γόνατος της ΕΕΧΟΤ, της Εταιρείας Έρευνας Ισχίου και Γόνατος και της Ελληνικής Εταιρείας Βιοϋλικών.

Όπως ανέφερε ο κ.Κυπαρισσίδης, όταν για κάποιο λόγο ένας αρθρικός χόνδρος καταστραφεί δεν αναγεννιέται όπως αναγεννιούνται άλλοι ιστοί. Το πρόβλημα αυτό αντιμετωπίζεται με αντικατάσταση του χόνδρου με πλαστικά υλικά όπως το υψηλής συχνότητας πολυαιθυλένιο.

Με τα βλαστοκύτταρα προς το παρόν μπορεί να επιτευχθεί μερική αποκατάσταση του αρθρικού χόνδρου. Δηλαδή, γίνονται αρθροπλαστικές επεμβάσεις με τη χρήση πολυμερικών ικριωμάτων (υποστρωμάτων) στα οποία «στερεώνονται» τα βλαστοκύτταρα και στη συνέχεια με τη χρήση αυξητικών παραγόντων επιτυγχάνεται ο πολλαπλασιασμός και διαφοροποίηση των βλαστοκυττάρων σε χονδροκύτταρα ή οστεοκύτταρα.

«Η νανοτεχνολογία είναι το εργαλείο που έχει να κάνει με το ικρίωμα δηλαδή με το υπόστρωμα όπου στερεώνονται τα βλαστοκύτταρα. Εξετάζουμε ποια νανοδομή επηρεάζει τον πολλαπλασιασμό και τη διαφοροποίηση των βλαστοκυττάρων σε χονδροκύτταρα ή σε οστεοκύτταρα. Από αυτήν εξαρτάται η επιτυχής ανάπλαση του ιστού με τη χρήση βλαστοκυττάρων» εξηγεί ο κ. Κυπαρισσίδης.

Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

IKA: Συμβάσεις 12 μηνών με Ιατρικό, Οδοντ/κό Προσωπικό Αν. Μακεδονιάς, Θράκης, Ιον. Νήσων




Καλούνται οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν αίτηση - δήλωση εντός προθεσμίας που αρχίζει από 29-12-2010 και λήγει την 7-1-2011. Οι αιτήσεις - δηλώσεις θα αποστέλλονται ταχυδρομικώς με συστημένη επιστολή, προς τη Διοίκηση του Ι.Κ.Α. - Ε.Τ.Α.Μ. και στη Διεύθυνση: Ι.Κ.Α. Τ.Θ. 34215, 10210 ΑΘΗΝΑ. 


Ολόκληρη η λίστα με τις θέσεις ΕΔΩ

Συγχωνεύσεις και λουκέτα νοσοκομείων ....

Πηγή: www.tovima.gr


Αλλάζει ο νοσοκομειακός χάρτης της χώρας. Οι συζητήσεις για συγχωνεύσεις νοσηλευτικών μονάδων, συλλειτουργία τμημάτων και κλινικών, μεταφορά μεγάλων νοσοκομείων σε περιοχές εκτός κέντρου, αλλαγή χρήσης ή ακόμη και κλείσιμο ορισμένων εξ αυτών έχουν «ανάψει» για τα καλά στο υπουργείο Υγείας. Ανάλογες σκέψεις έχουν γίνει και στο παρελθόν. Ωστόσο για πρώτη φορά συγκροτείται στο υπουργείο ομάδα εργασίας με αντικείμενο τις συγχωνεύσεις νοσοκομειακών ιδρυμάτων της χώρας. Τον ρόλο του συντονιστή της ομάδας ανέλαβε ο καθηγητής Οικονομίας της Υγείας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Λ. Λιαρόπουλος, ο οποίος είχε μελετήσει το θέμα των συγχωνεύσεων το 2002, ως πρόεδρος του τότε Α΄ Περιφερειακού Συστήματος Υγείας και Πρόνοιας (ΠΕΣΥΠ) Αττικής. Ο κ. Λιαρόπουλος θα προετοιμάσει την εισήγησή του ως την 31η Μαρτίου 2011 και τον Απρίλιο ξεκινά τρίμηνος κοινωνικός διάλογος, προκειμένου να καταλήξει η ηγεσία του υπουργείου σε αποφάσεις για τη συγχώνευση νοσηλευτικών ιδρυμάτων.

Τα πρώτα σχέδια κάνουν λόγο για συλλειτουργία ορισμένων νοσοκομειακών μονάδων, κοινές διοικήσεις σε νοσοκομεία που συνορεύουν, ακόμη και για κοινά κτίρια. Οι υπηρεσίες που εξετάζονται για συγχώνευση είναι οι οικονομικές διευθύνσεις, τα πλυντήρια και τα μαγειρεία. Επίσης, ορισμένα νοσοκομεία θα συνεργάζονται σε επίπεδο χειρουργείων ή εργαστηρίων. Η πρώτη παρέμβαση αναμένεται να γίνει στα δύο νοσοκομεία Παίδων της Αττικής (Αγία Σοφία, Αγλαΐα Κυριακού), στα οποία εξετάζεται το ενδεχόμενο να λειτουργούν υπό μία διοίκηση. Τα δύο νοσοκομεία θα συνεργάζονται και σε επίπεδο ιατρικών και νοσηλευτικών υπηρεσιών. Δηλαδή δεν θα λειτουργούν δύο όμοιες κλινικές, αλλά μία ενδυναμωμένη.

Το Νοσοκομείο Πατησίων μπορεί να συλλειτουργήσει με αυτό των Αγίων Αναργύρων, η «Παμμακάριστος» με το 7ο Θεραπευτήριο του ΙΚΑ το οποίο θα ενταχθεί- βάσει του σχεδίου νόμου του υπουργείου Υγείας- στο νοσοκομείο «Αγία Ολγα»- Κωνσταντοπούλειο, ενώ το Σπηλιοπούλειο μπορεί να λειτουργήσει ως παράρτημα του Ευαγγελισμού και του μαιευτηρίου «Ελενα Βενιζέλου». Το «Ελπίς» μπορεί να λειτουργεί σε συνεργασία με το Αντικαρκινικό Νοσοκομείο «Αγιος Σάββας». Ο ρόλος του δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί. Ενδέχεται να μεταφερθούν σε αυτό τα χειρουργεία ή τα εργαστήρια του «Αγίου Σάββα» με στόχο την αποσυμφόρηση του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου, ή να μετατραπεί σε ξενώνας για τη νοσηλεία ατόμων με καρκίνο που βρίσκονται στο τελικό στάδιο της νόσου.

Πάρκο Υγείας

Η δημιουργία Πάρκου Υγείας στον χώρο όπου στεγάζονται σήμερα τα νοσοκομεία «Σωτηρία» και Γενικό Κρατικό Αθήνας «Γεώργιος Γεννηματάς», καθώς και το ΕΚΑΒ, είναι στα σχέδια της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας. Μελετάται η παύση λειτουργίας του Ιπποκρατείου στον χώρο όπου λειτουργεί σήμερα και η μεταφορά του στο συγκρότημα της λεωφόρου Μεσογείων.

Λουκέτο στο «Δαφνί»

Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010

Αδιέξοδο στη συνάντηση Λοβέρδου - προμηθευτών

Πηγή: www.newsit.gr


"Το ταμείον είναι μειον", επανέλαβε από τη μια ο υπουργός και από την άλλη τους διαβεβαίωνε οτι θα τους εξοφλήσουν τα χρωστούμενα...

Δεν υποχώρησαν τελικά οι εκπρόσωποι των προμηθευτών ιατρικού υλικού του ΕΣΥ στην απαίτηση του υπουργού Υγείας, να παράσχουν «γενναία έκπτωση», έως και 30%, επί του συνόλου των χρεών του υπουργείου που φτάνουν τα 1,450 εκατ ευρώ.

Ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους των εταιρειών που προμηθεύουν με υγειονομικά υλικά τα δημόσια νοσοκομεία ότι το ποσό των 1,150 εκατ. ευρώ θα εξοφληθεί με ομόλογα, όπως έχει συμφωνηθεί, το αργότερο μέσα στο πρώτο 15νθήμερο του Ιανουαρίου.

Επιπλέον, είπε ότι έχει τη ρητή δέσμευση του υπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου για άμεση εξόφληση των προμηθειών σε πραγματικό χρόνο, δηλαδή μέσα σε 45 ημέρες, από το νέο έτος.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της έκπτωσης, ο κ. Λοβέρδος ζήτησε 10% μείωση του χρέους για τα φάρμακα και 20% για τα λοιπά υλικά. Αυτό μεταφράζεται, σε 300 εκατ. ευρώ.

Οι προμηθευτές, ωστόσο, αρνήθηκαν να προβούν στην έκπτωση, εξηγώντας του τις οικονομικές δυσκολίες που έχει επιφέρει στον κλάδο τους αφενός η συγκυρία της κρίσης στη χώρα, αφετέρου η αποπληρωμή του χρέους με ομόλογα ελληνικού Δημοσίου.

Η απάντηση του υπουργού Υγείας -ειλικρινής και ξεκάθαρη-, όπως ο ίδιος τόνισε, ήταν «δυστυχώς, το ταμείο είναι άδειο. Εξαντλήσαμε κάθε προσπάθεια για να βρεθούν τα χρήματα και να σας εξοφλήσουμε. Σας ζητούμε μια γενναία έκπτωση, ώστε να κλείσουμε το θέμα των χρεών και να αρχίσουμε τις προμήθειες του νέου έτους σε νέα βάση. Διαφορετικά, τη λύση θα τη δώσει η Δικαιοσύνη».

Προκηρύξεις θέσεων Ορθοπαιδικών Επιμελητών ΕΣΥ το μήνα που πέρασε...


Το Νοσοκοµείο Θεσσαλονίκης Άγιος Παύλος προκηρύσσει την ακόλουθη θέση γιατρών ΕΣΥ:
- 1 επιμ. Β' Ορθοπεδικής

Το Νοσοκομείο Κερκύρας προκηρύσσει τις ακόλουθες θέσεις γατρών ΕΣΥ:
- 1 επιμ. Β’ Ορθοπεδικής
Αιτήσεις υποβάλλονται στο Νοσοκομείο μέχρι 20.1.2011.

Το Νοσοκομείο Αθηνών Άγιος Σάββας προκηρύσσει την ακόλουθη θέση γιατρών ΕΣΥ:
- 1 επιμ. Β' Ορθοπεδικής.


Το Νοσοκομείο Αθηνών Γ. Γεννηματάς προκηρύσσει την ακόλουθη θέση γιατρού ΕΣΥ:
- 1 επιμ. Β' Ορθοπεδικής για το Α' Ορθοπεδικό Τμήμα και επισκέψεις σε Κέντρα Υγείας

Το Νοσοκομείο Λάρισας Κουτλιμπάνειο - Τριανταφύλλειο προκηρύσσει τις ακόλουθες θέσεις ιατρών ΕΣΥ:
- 2 επιμ. Β' Ορθοπεδικής
Αιτήσεις υποβάλλονται στο Νοσοκομείο μέχρι 29 Δεκεμβρίου 2012.

Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων προκηρύσσει τις ακόλουθες θέσεις γιατρών ΕΣΥ:
- 1 ειδικευμένου ιατρού Ορθοπεδικής

Το Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης Άγιος Παύλος προκηρύσσει την ακόλουθη θέση γιατρού ΕΣΥ:
- 1 επιμ. Β' Ορθοπεδικής
Αιτήσεις υποβάλλονται στο Νοσοκομείο μέχρι 28.12.2010.

Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2010

Μετατάξεις από τον ΟΣΕ στα Νοσοκομεία ....

Με εργαζομένους από τον ΟΣΕ και τους δήμους θα προσπαθήσει το υπουργείο Υγείας να καλύψει τα κενά που υπάρχουν στα δημόσια νοσοκομεία.

Τα κενά σε προσωπικό στα δημόσια νοσοκομεία, τον τελευταίο χρόνο έχουν πολλαπλασιαστεί καθώς περίπου 6000 εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία έκαναν μέσα στο 2010 αίτηση για συνταξιοδότηση. Από τους 6.000 οι 4.000 είναι νοσηλευτές.

Το υπουργείο Υγείας , σύμφωνα με δήλωση του γενικού γραμματέα κ. Νίκου Πολύζου βρίσκεται σε φάση καταγραφής όλων των ελλείψεων που υπάρχουν σε ανθρώπινο δυναμικό. Η καταγραφή αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στα μέσα Ιανουαρίου 2011.


Το υπουργείο Υγείας έχει υποβάλει αίτημα προς το υπουργείο Εσωτερικών ούτως ώστε να προηγηθεί στις μετατάξεις δημοσίων υπαλλήλων που πρόκειται να γίνουν και υπολογίζει ότι θα μπορέσει να απορροφήσει περίπου 1000 άτομα από τον ΟΣΕ και τους Δήμους σε θέσεις διοικητικού, τεχνικού και βοηθητικού προσωπικού.

Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2010

Με 20% θα φορολογούνται οι αμοιβές από τα απογευματινά ιατρεία για τους γιατρούς του ΕΣΥ ...


Πηγή: www.iatronet.gr

Παρακράτηση φόρου 20% θα γίνεται στις αμοιβές του προσωπικού, το οποίο απασχολείται στην ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων, πέραν του τακτικού ωραρίου.

Αυτό προβλέπεται σε εγκύκλιο, την οποία εξέδωσε την Πέμπτη ο υφυπουργός Υγείας κ. Μιχάλης Τιμοσίδης.

Στην εγκύκλιο αναφέρεται ότι δεν υπόκεινται στις μειώσεις 8% και 12% οι αποδοχές του ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού που συμμετέχει στην ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων, πέραν του τακτικού ωραρίου.

Οι αμοιβές του ολοήμερου – διευκρινίζει - δεν εμπίπτουν στις διατάξεις των νόμων 3833/2010 και 3845/2010 και άρα δεν υπόκεινται στις κρατήσεις που προβλέπονται από αυτούς.

Αντίθετα, οι αμοιβές που καταβάλλονται στους μονίμους ειδικευμένους ιατρούς, όλων των βαθμών, στους ειδικευόμενους, καθώς και στους πανεπιστημιακούς, που εργάζονται σε πανεπιστημιακές κλινικές, εργαστήρια ή μονάδες εγκατεστημένες σε νοσοκομεία του ΕΣΥ και παρέχουν υπηρεσίες στην ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων, αποτελούν εισοδήματα από ελευθέριο επάγγελμα Ζ΄ κατηγορίας.

Με την καταβολή τους θα διενεργείται παρακράτηση φόρου με συντελεστή 20% επί του ακαθαρίστου ποσού των αμοιβών αυτών, δεδομένου ότι έχουν εφαρμογή οι διατάξεις του άρθρου 58 του Ν. 2238/1994.

Ιδιωτικά ιατρεία και πανεπιστημιακοί γιατροί ....


Είμαι ιδιώτης γιατρός και με λύπη μου βλέπω ότι οι πανεπιστημιακοί συνάδελφοι με τη συγκατάθεση των συναρμόδιων υπουργείων παδείας και υγείας θα διατηρήσουν τα ιδιωτικά τους ιατρεία.
Ρώτησε κανείς τους ιατρικούς συλλόγους? Ξέρετε πόσο δύσκολο είναι για ένα νέο ιδιώτη γιατρό να βγάλει τα προς το ζήν?
Για ποιά δημοκρατία και για ποιά ισονομία μιλάμε? Όσοι πανεπιστημιακοί δεν μπορούν να στερηθούν την ιδιωτική πελατεία ας παραιτηθούν!
Στην Ελλάδα του μνημονίου το 2011 συνεχίζουμε να έχουμε προνομιούχες τάξεις επαγγελματιών?
Με ποιό αντάλλαγμα?
Όλα αυτά είναι αστεία και πρωτοφανή και κανένας ιατρικός σύλλογος δεν παίρνει θέση.
Οι λύσεις made in greece μας έχουν διασύρει διεθνώς.
Δεν έχει τέλος αυτή η κατηφόρα...


Αναγνώστης

Σάββατο 25 Δεκεμβρίου 2010

Μείωση εισακτέων στις ιατρικές σχολές, αποσύνδεση πτυχίου Ιατρικής από την άδεια άσκησης επαγγέλματος και ιδιωτικά ιατρεία για τους Πανεπιστημιακούς...

Απίστευτες αλλαγές που σχεδιάζονται στο χώρο της υγείας έρχονται στην επιφάνεια μετά από το ρεπορτάζ της εφημερίδας "Το 'Εθνος". Και λέμε "απίστευτες" μιας και αν τέτοιες προτάσεις ακούγονταν ενα χρόνο πριν , τότε θα είχε πραγματικά καεί η Ελλάδα από τις αντιδράσεις.

Μείωση των αριθμών των εισακτέων στις ιατρικές, περιορισμός των αναγνωρίσεων πτυχίων από το εξωτερικό, αποσύνδεση του πτυχίου από τη άδεια άσκησης επαγγέλματος, εντατικοποίηση των σπουδών στους φοιτητές ιατρικής, αλλά και νομιμοποίηση των ιδιωτικών ιατρείων στους Πανεπιστημιακούς γιατρούς, είναι ορισμένα από αυτά που συζητήθηκαν..

Η εφημερίδα, με τρόπο, πλασσάρει τις αλλαγές αυτές ως αντικείμενο σύσκεψης μεταξύ των συναρμόδιων υπουργών, "ξεχνώντας" να αναφέρει πως στην σύσκεψη αυτή συμμετείχαν και οι Προέδροι - Εκπρόσωποι απ’ όλες τις Ιατρικές Σχολές της χώρας καθώς και οι Εκπρόσωποι της Π.Ο.Σ.Δ.Ε.Π..

Σε κάθε περίπτωση, η αντιμετώπιση του ιατρικού πληθωρισμού αλλά και του χαμηλού επιπέδου εκπαίδευσης των ιατρών είναι θετική και κάποτε θα πρέπει να δούμε όλοι το πρόβλημα κατάματα....



Πηγή: www.ethnos.gr


Μείωση εισακτέων στις ιατρικές σχολές, πιο «σκληρή» εκπαίδευση των φοιτητών της Ιατρικής, σταδιακή μείωση του αριθμού των φοιτητών Ιατρικής που έρχονται από το εξωτερικό και αποσύνδεση του πτυχίου Ιατρικής από την άδεια άσκησης επαγγέλματος είναι μερικές μόνο από τις παρεμβάσεις που μελετούν τα συναρμόδια υπουργεία Υγείας και Παιδείας.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Εθνος» για τη σύσκεψη των υπουργών Παιδείας και Υγείας Αννας Διαμαντοπούλου και Ανδρέα Λοβέρδου, πίεση ασκείται και προς τους πανεπιστημιακούς γιατρούς, προκειμένου να βάλουν «πλάτη» στην ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων. Τους δίνεται η δυνατότητα λειτουργίας ιδιωτικού ιατρείου, με την προϋπόθεση ότι θα πρέπει να εργάζονται δύο μέρες στο «ολοήμερο» νοσοκομείο για να έχουν δικαίωμα μίας μέρας ιδιωτικού ιατρείου.

Σημείο αιχμής οι γιατροί

Το ανθρώπινο δυναμικό αποτελεί σημείο αιχμής για την αναμόρφωση του δημόσιου συστήματος Υγείας. Η χώρα μας διαθέτει αναλογικά τους περισσότερους γιατρούς στην Ευρώπη, στοιχείο το οποίο οδηγεί σε προκλητή ζήτηση των υπηρεσιών Υγείας. Από την άλλη, διαθέτει τους λιγότερους νοσηλευτές, με αποτέλεσμα να υποβαθμίζεται η παρεχόμενη περίθαλψη στα δημόσια νοσοκομεία.

Το θέμα αποτέλεσε προχθές αντικείμενο σύσκεψης, υπό τους υπουργούς Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο και Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου, παρουσία των γενικών γραμματέων του υπουργείου Υγείας Αντώνη Δημόπουλου και του υπουργείου Παιδείας Βασίλη Παπάζογλου. Η υπουργός Παιδείας εισηγείται τη δημιουργία Επιμελητηρίου Υγείας, το οποίο θα αποτελεί τη θεσμική «ομπρέλα» των επαγγελμάτων του χώρου. Μελετάται, επίσης, το πλαίσιο εισαγωγής φοιτητών στις σχολές Ιατρικής, ενώ συζητείται και το θέμα εισαγωγής ηλικιακών κριτηρίων.

Τα συναρμόδια υπουργεία εκτιμούν ότι για να λειτουργούν καλύτερα οι ιατρικές σχολές και να «παράγουν» γιατρούς υψηλής ποιότητας, πρέπει να εισάγουν λιγότερους φοιτητές και να γίνουν ακόμη πιο «σκληρές» οι σπουδές. Βασική τους σκέψη είναι ότι πρέπει να μπει σε άλλη βάση ο προγραμματισμός παραγωγής ανθρώπινου δυναμικού για τον τομέα της Υγείας.

Οι απόφοιτοι Ιατρικών Σχολών του εξωτερικού

Για τους αποφοίτους ιατρικών σχολών του εξωτερικού, οι προτάσεις περιλαμβάνουν «πάγωμα» στον ρυθμό αναγνώρισης πτυχίων στην Ελλάδα, με προοπτική να μειωθεί τα επόμενα χρόνια. Για τον έλεγχο της «παραγωγής» γιατρών εκφράζονται απόψεις του τύπου «το πτυχίο της Ιατρικής δεν σημαίνει απαραίτητα και άδεια άσκησης του επαγγέλματος».

Αν υλοποιηθούν οι σκέψεις αυτές, οι απόφοιτοι της Ιατρικής δεν θα ασκούν πάντα το επάγγελμα του γιατρού. Έμφαση δίνεται και στην αναβάθμιση του επαγγέλματος του νοσηλευτή και στην κατεύθυνση αυτή ζητείται η συνδρομή του πανεπιστημίου, ώστε να αναβαθμιστούν οι σπουδές και η πρακτική εξάσκηση.

Ανωτατοποίηση της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας

Με στόχο τη βελτίωση της εκπαίδευσης προτείνεται η ανωτατοποίηση της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ). Από την πλευρά του υπουργείου Υγείας προτείνεται το επιχείρημα ότι η ΕΣΔΥ πρέπει να αναβαθμιστεί, ώστε να αποτελέσει «εργαλείο» αιχμής στην εκπαίδευση του δυναμικού.

Η Ελλάδα εμφανίζει μια στρεβλή εικόνα στην παραγωγή του ανθρώπινου δυναμικού στον χώρο της Υγείας. Αποκαλυπτικά είναι τα πρόσφατα στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), τα οποία μάς κατατάσσουν ως χώρα στην πρώτη ευρωπαϊκή θέση σε αριθμό γιατρών ανά κάτοικο και στην τρίτη από το τέλος στην αναλογία νοσηλευτών ανά κάτοικο.

Έξι γιατροί ανά 1.000 κατοίκους

Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2010

ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ..........

Λοβέρδος: Θέσεις ΕΣΥ που προκηρύχθηκαν πρίν τις 31/12/2010, δεν εμπίπτουν στον κανόνα 1/5 ........



Πηγή: pathfinder.gr


Τον έντονο προβληματισμό τους εκφράζουν οι νοσοκομειακοί γιατροί καθώς θα πρέπει από το νέο χρόνο να μπει πλαφόν 9% στις πρόσθετες εφημερίες τους. Μάλιστα έχουν ήδη αποφασίσει να μην εγγράφουν στο εξής καμία πρόσθετη εφημερία.

Το υπουργείο υγείας από την πλευρά του επισημαίνει ότι το 9% τέθηκε αιφνιδιαστικά από το υπουργείο Οικονομικών. Ο υπουργός υγείας κ. Α. Λοβέρδος προτίθεται να βρει λύση και να πληρωθούν στο ακέραιο οι εφημερίες που εκτελέστηκαν, καθώς και εκείνες που θα γίνονται στο μέλλον.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί επισημαίνουν ακόμη τον κίνδυνο, η ένταξη του δόμων υγείας του ΙΚΑ στο ΕΣΥ, να υποβαθμιστεί δραματικά η ποιότητα υπηρεσιών υγείας. Ανησυχία υπάρχει και για τις 2000 θέσεις γιατρών μετά την επιβολή του κανόνα μια πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις και στην υγεία, από την τρόικα.

Ο κ. Λοβέρδος πάντως έχει δεσμευθεί ότι κάθε θέση που προκηρύχθηκε ή θα προκηρυχθεί μέχρι 31/12/10 δεν εμπίπτει στον κανόνα 1/5. Με αυτό το δεδομένο, θέσεις που έχουν προκηρυχθεί, κριθεί ή βρίσκονται στο υπουργείο Υγείας για διορισμό δεν κινδυνεύουν να χαθούν.

ΠΑΣΥΠΟΥ: Ωμός εκβιασμός το τελεσίγραφο του υπουργού Υγείας...

Και το σήριαλ συνεχίζεται ...


Πηγή: healthview.gr

Ωμό εκβιασμό χαρακτηρίζει ο ΠΑΣΥΠΟΥ το τελεσίγραφο του υπουργού Υγείας για επιπλέον έκπτωση κατά 20% στις προμήθειες του 2010, ενώ προετοιμάζεται για άμεση διακοπή των προμηθειών των νοσοκομείων, καθώς, όπως δηλώνουν μέλη του Συλλόγου, «το κράτος αποδεικνύει για άλλη μια φορά όχι μόνο την αναξιοπιστία του αλλά και την επιπολαιότητά του, καθώς αδυνατεί να αντιληφθεί τους κινδύνους που οι πράξεις του ενέχουν για τη δημόσια υγεία».


Σύμφωνα με τον ΠΑΣΥΠΟΥ, κατά τη διάρκεια του 2010 οι τιμές των προϊόντων των προμηθειών ορθοπεδικού υλικού έχουν υποστεί τις ακόλουθες εκπτώσεις:

* 20%-35% από τις αρχές του 2010 και μετά (Εγκύκλιοι ΙΚΑ Γ32/422 και Γ32/562), (επί των τιμών του 2009)
* 35%-55% ακολούθως μετά την εφαρμογή του Παρατηρητηρίου Tιμών της ΕΠΥ το οποίο οι εταιρείες του Συλλόγου, υποχρεώθηκαν να αποδεχτούν με οριζόντιο τρόπο (επί των τιμών του 2009

Επιπλέον, σημειώνει ο ΠΑΣΥΠΟΥ, θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι εταιρείες απεδέχθησαν τη ρύθμιση που εξαγγέλθηκε τον Ιούνιο του 2010 έχοντας επίγνωση των ζημιών που υφίστανται με την απαξίωση κατά 9%, 21%, 32% περίπου για τα άτοκα ομόλογα μονοετούς, διετούς και τριετούς διάρκειας αντιστοίχως, η έκδοση των οποίων, ακόμα κι αν πραγματοποιηθεί εντός του 2010, έχει ήδη επιβαρύνει τον κλάδο με το ανάλογο χρηματοοικονομικό κόστος (τόκοι 2007-2010 περίπου 20%).

«Με τον τωρινό εκβιασμό του υπουργείου Υγείας, επισημαίνει ο ΠΑΣΥΠΟΥ, είναι σαφές ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις υποχρεώνονται να διακόψουν τη λειτουργία τους, με αυτονόητες συνέπειες για τους Έλληνες ασθενείς, τη δημόσια υγεία και στη συνέχεια την ανεργία, τα έσοδα του Δημοσίου μέσω των φόρων, ΦΠΑ κ.τ.λ.».

Επίσης, ο ΠΑΣΥΠΟΥ διερωτάται πώς, εφόσον το υπουργείο Υγείας αδυνατεί να αποπληρώσει τα τρέχοντα χρέη, υπολογίζει να εξοφλεί τους προμηθευτές εντός 60 ημερών το επόμενο έτος, όπως έχει επιβληθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δεν κάνουν έκπτωση οι προμηθευτές

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω οι προμηθευτές εμφυτεύσιμου ορθοπεδικού υλικού αδυνατούν να δώσουν την όποια έκπτωση και καλούν τον υπουργό Υγείας να προχωρήσει τις πληρωμές των παλιών (2005-2009) και των νέων (2010) χρεών των νοσοκομείων άμεσα μέχρι την 31/12/2010 όπως άλλωστε και ο ίδιος έχει δεσμευθεί.

Η εκπαίδευση και η έρευνα θα περιμένουν για μερικές δεκαετίες ακόμη.....



Γράφει ο Σπύρος


Ο νόμος Παπαδόπουλου προέβλεπε το κλείσιμο των ιδιωτικών ιατρείων των πανεπιστημιακών. 

Ο ισχύων νόμος της πρώην υπουργού Υγείας Μαρ. Ξενογιαννακοπούλου για τη λεγόμενη "ολοήμερη λειτουργία" των νοσοκομείων του ΕΣΥ υποχρεώνει τους πανεπιστημιακούς γιατρούς να έχουν κλείσει μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2011 τα ιδιωτικά ιατρεία τους και να έχουν ενταχθεί κανονικά στο νέο σύστημα.

Το 2010 στα σκάνδαλα με τα ορθοπαιδικά υλικά ήταν αναμεμιγμένοι κυρίως πανεπιστημιακοί. 


Η θέση των ελληνικών πανεπιστημίων-ιατρικών σχολών καταβαραθρώνεται διεθνώς μέρα με τη μέρα.

Τώρα δύο υπουργοί συσκέπτονται ώστε να βρεθεί τρόπος για το μοναδικό και ένα ζητούμενο. Να συνεχίσουν οι καθηγητές της ιατρικής να ασχολούνται νόμιμα με τα ιατρεία τους.


Η εκπαίδευση και η έρευνα θα περιμένουν για μερικές δεκαετίες ακόμη.
Κρίμα...

Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

Τραγελαφικά παζάρια με τους προμηθευτές από το Υπουργείο Υγείας...

Εκ νέου εμπλοκή με το θέμα των προμηθειών.... 

«Έχουμε μετρητά 1,15 δις. Ευρώ και μπορούμε να σας τα δώσουμε. Τα υπόλοιπα 300 εκατομμύρια για την εξόφληση του χρέους των δημόσιων νοσοκομείων για φάρμακα και υλικά έως το τέλος Σεπτεμβρίου, δεν τα έχουμε και ούτε αναμένεται να τα βρούμε. Πρέπει να μας κάνετε έκπτωση», είπε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος αφήνοντας άναυδους τους εκπροσώπους των προμηθευτών με τους οποίους είχε συνάντηση το μεσημέρι της Τρίτης.

Ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος ζήτησε εκπτώσεις για φάρμακα και υγειονομικό υλικό που έχουν παραδοθεί στα νοσοκομεία από τον Ιανουάριο έως και τον Σεπτέμβριο του 2010. Για τα φάρμακα, η έκπτωση ανέρχεται στο 10% και για τα λοιπά υλικά στο 20%. Ο υπουργός άφησε να εννοηθεί στη συνάντηση ότι για το τελευταίο τρίμηνο του 2010 δεν θα ζητηθεί έκπτωση, ενώ τα οφειλόμενα προηγούμενων ετών θα εξοφληθούν με ομόλογα στα μέσα Ιανουαρίου.

Οι εκπρόσωποι των προμηθευτών εξέφρασαν την αντίθεσή τους για την έκπτωση που τους ζητά το υπουργείο, αλλά ο κ. Α. Λοβέρδος φάνηκε ότι δεν θα υποχωρήσει.

Λοβέρδος: Θα αλλάξουμε το σύστημα εισόδου των αποφοίτων της ιατρικής σχολής στις ειδικότητες...


Σημεία από τη χθεσινή ομιλία του υπ. Υγείας στη βουλή:

Για τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου, η στοχοθεσία που σχετίζεται με τις δομικές- διαρθρωτικές αλλαγές στο χώρο της υγείας, χωρίζεται σε δύο περιόδους, στις οποίες κατανέμονται στην αρχή τα κυρίως οικονομικο-λογιστικά θέματα και στη συνεχεία τα θέματα που αφορούν τον πυρήνα της βελτίωσης της παροχής των υπηρεσιών υγείας και συγκεκριμένα:


Α) Έως και το Μάρτιο του 2011 η στοχοθεσία του υπουργείου Υγείας σχετίζεται με την οργάνωση των νοσοκομείων και τη θέσπιση στην πράξη κάποιων βασικών κανόνων καλής λειτουργίας τους. Αναφέρομαι κατά βάση στα εξής :


• Έως το τέλος Δεκεμβρίου του 2010 η ανάληψη υπηρεσίας 2800 νοσηλευτών. 

• Έως το τέλος Ιανουαρίου του 2011 πρέπει να έχει μεταφερθεί από το Υπουργείο Οικονομίας στο Υπουργείο Υγείας ο καθορισμός της τιμής των φαρμάκων και από την 1η Απριλίου το υπουργείο Υγείας να ασκεί με τρόπο ολοκληρωμένο αυτή την αρμοδιότητα.


• Έως το τέλος Μαρτίου η ψηφιοποίηση του διπλογραφικού συστήματος, καθώς και η μηχανοργάνωση τουλάχιστον των αποθηκών, των φαρμακείων και των λογιστηρίων των νοσοκομείων.



• Έως το τέλος Ιανουαρίου να έχει λειτουργήσει στην πράξη το νέο σύστημα πληρωμών των προμηθευτών, που θα οδηγήσει σε χαμηλότερες τιμές και να έχει ψηφιστεί το νέο σύστημα προμηθειών που θα λειτουργήσει από το 2012.


• Έως τα τέλη Ιανουαρίου να έχει ψηφιστεί ο σχετικός νόμος, ώστε να εφαρμοστεί στην πράξη η μεταφορά των μονάδων υγείας των ασφαλιστικών Ταμείων στο Ε.Σ.Υ.


• Έως τα τέλη Ιανουαρίου να έχει θεσπιστεί η επιστροφή κερδών από τις φαρμακευτικές εταιρείες και τα φαρμακεία, καθώς και να έχει μειωθεί κατά 2.5% το κέρδος των φαρμακαποθηκών.


• Τον Ιανουάριο να γίνει η αξιολόγηση των διοικητών και από τον Φεβρουάριο να εφαρμοστεί η δυνατότητα ο ίδιος διοικητής να διοικεί περισσότερα νοσοκομεία.


• Από τη 1η Ιανουαρίου να ξεκινήσει να εφαρμόζεται στην πράξη η κατεύθυνση το 50% της συνολικής νοσοκομειακής φαρμακευτικής κατανάλωσης, να είναι γενόσημα.


• Έως το τέλος Ιανουαρίου να έχει μετατραπεί από μονοετή σε τριετή η βε βαίωση καλής λειτουργίας στα ιδιωτικά νοσοκομεία και να έχει αλλάξει το νομικό σύστημα που προβλέπει την επέκτασή τους.


• Έως τον Φεβρουάριο 2011 να έχουν βελτιωθεί οι προϋποθέσεις του ιατρικού τουρισμού.


• Έως το τέλος Δεκεμβρίου του 2010 να έχει επεκταθεί σε όσα περισσότερα νοσοκομεία γίνεται η ολοήμερη λειτουργία (ήδη έχουν φθάσει τα 45) και να επεκταθεί σε όλους η καταβολή ενός μικρού αντιτίμου στους επισκέπτες των εξωτερικών ιατρείων των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας (χωρίς αυτό να αφορά τους χρόνιους ασθενείς, που προσέρχονται για να τους ξαναγράψουν τη συνταγή τους).


• Τέλος, η αναθεώρηση τον Φεβρουάριο του 2011 του ΕΣΠΑ με την απένταξη μη ώριμων έργων και ένταξη ωρίμων.


• Ταυτόχρονα με τις ανωτέρω μείζονος σημασίας διαρθρωτικές αλλαγές προσπαθούμε δούμε και ορισμένα σημαντικά θέματα υγείας, όπως, να εγκαταστήσουμε 17 νέα κέντρα απεξάρτησης από τα ναρκωτικά και να αποσυμφορήσουμε τις μεγάλες πόλεις, καθώς και να καθιερώσουμε το ετήσιο εθνικό τεστ μαστού και τραχήλου για όλες τις γυναίκες από 45 έως 50 ετών.




Β) Από 1η Απριλίου ξεκινάει το ουσιαστικότερο κομμάτι της δουλειάς μας και συγκριμένα : 



• Βάσει των διαδικασιών που έχουν ήδη ξεκινήσει, 1η Απριλίου θα αρχίσει ο κοινωνικός διάλογος για τις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων με σκοπό την 1η Ιουνίου να έχει ολοκληρωθεί και από την 1η Ιουλίου να αρχίσει να εφαρμόζεται η συγχώνευση νοσοκομείων με τις διάφορες μορφές της. Με τις αποφάσεις αυτές συγκρατούμε δυνάμεις και εξοπλισμό, παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες υγείας και εξοικονομούμε πόρους.


• Παρακολουθούμε την εφαρμογή του ΕΣΠΑ, ώστε να εξαλείψουμε τις βαρβαρότητες στον τομέα της ψυχικής υγείας και την αθλιότητα στις υποδομές σε ορισμένα νοσοκομεία.


• Θα αλλάξουμε το σύστημα εισόδου των αποφοίτων της ιατρικής σχολής στις ειδικότητες. Σημειωτέον, σήμερα για ορισμένες ειδικότητες ένας απόφοιτος περιμένει 8 με 10 χρόνια!!!


• Θα αναμορφώσουμε το ΚΕΣΥ, ώστε να φύγει από το πεδίο του συνδικαλισμού και να μπορέσει να παίξει τον ρόλο του.


• Θα αναμορφώσουμε το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας, καθιστώντας παράλληλα πιο ευέλικτο το σχετικό πειθαρχικό δίκαιο.


• Βάσει της προπαρασκευής την οποία ήδη το ΚΕΣΥ ολοκληρώνει, θα προχωρήσουμε στην αξιολόγηση των νοσοκομειακών μονάδων. Το θέμα αφορά κυρίως τον ιδιωτικό τομέα, στο πλαίσιο του οποίου μερικές μονάδες κακώς αφήνονται σήμερα να λειτουργούν.


• Θα αναμορφώσουμε σε ημερήσια βάση το καθεστώς των εφημεριών στα νοσοκομεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Η αλλαγή αυτή μαζί και με την ενοποίηση των πρωτοβάθμιων υπηρεσιών υγείας, καθώς και με την προώθηση του ΕΣΠΑ, θα καταστήσουν στο τέλος του 2012 το δημόσιο σύστημα υγείας αποτελεσματικό και χρήσιμο στον πολίτη, προσβάσιμο σε όλους, εξορθολογισμένο και όχι σπάταλο , ένα πραγματικό σύμμαχο στη ζωή των ανθρώπων.

Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

67ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας...


Αθήνα, ξενοδοχείο Athens Hilton 
12 έως 16 Οκτωβρίου 2011

 Η υποβολή εργασιών έχει ξεκινήσει !


Περισσότερα στο site


http://www.eexot2011.gr/

Διαπανεπιστημιακό Εκπαιδευτικό Σεμινάριο Ενδομυελικών Ηλώσεων με Πρακτική Άσκηση...


   
Tο 9° Διαπανεπιστημιακό Εκπαιδευτικό Σεμινάριο Ενδομυελικών Ηλώσεων με Πρακτική Άσκηση “ΗΛΙΑΣ ΛΑΜΠΙΡΗΣ” ,  συνδιοργανώνεται από την Ορθοπαιδική Κλινική Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και την Ορθοπαιδική Κλινική Πανεπιστημίου Πατρών και θα πραγματοποιηθεί στις 28 και 29 Ιανουαρίου 2011. 

H προθεσμία υποβολής των αιτήσεων συμμετοχής λήγει στις 31 / 12 /2010. 


Υποβολή αιτήσεων στο  seminarioiloseon2011@gmail.com


 

Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2010

Επίσχεση εργασίας των γιατρών στο Σισμανόγλειο για εφημερίες και συγχώνευση με ΙΚΑ


Το θέμα το έχουμε θίξει έγκαιρα και στο blog μας

Αλήθεια τι σχέση εργασίας με τα νοσοκομεία του ΕΣΥ θα έχουν οι γιατροί του ΙΚΑ από τα νοσοκομεία που συγχωνεύονται?

Θα έχουν δικαίωμα να χειρουργούν και να κάνουν εξωτερικά ιατρεία?

Από ποιούς θα κοπεί ο ελάχιστος χειρουργικός χρόνος και οι ώρες εξωτερικού ιατρείου?

Είναι δυνατό να εξισωθούν οι ιατροί του ΙΚΑ με τις προσωρινές συμβάσεις με τους επιμελητές του ΕΣΥ που διορίσθηκαν με τα γνωστά κριτήρια και χρόνια αναμονής?

ΌΛΑ αυτά είναι ερωτήματα που παραμένουν ακόμα αναπάντητα......


Πηγή:  www.healthview.gr


Σε επίσχεση εργασίας από την Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010 προχωρούν οι γιατροί του Σισμανόγλειου νοσοκομείου, λόγω της μη ενταλματοποίησης των εφημεριών που έχουν κάνει από τον περασμένο Αύγουστο έως και σήμερα (23.000 ευρώ).

Οι γιατροί, όπως αποφάσισαν στη γενική συνέλευση που πραγματοποίησαν στις 14 Δεκεμβρίου θα διακόψουν την επίσχεση εργασίας υπογραφούν τα εντάλματα για την πληρωμή των εφημεριών τους.

Αντίδραση για τη συγχώνευση νοσοκομείου του ΙΚΑ στο Σισμανόγλειο

Επίσης, οι γιατροί του νοσοκομείου Σισμανόγλειο αντιδρούν στη ρύθμιση που προβλέπει το νομοσχέδιο σκούπα για τη συγχώνευση του νοσοκομείου τους με το 1ο νοσοκομείο του ΙΚΑ και ειδικά με τη μετακίνηση στον ίδιο εργασιακό χώρο γιατρών με μη προκαθορισμένο εργασιακό πλαίσιο.

Βραβεία Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας ...


Με το βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας τιμήθηκε ο καθηγητής Φιλοσοφίας των Επιστημών του Μετσόβειου Πολυτεχνείου, Αρ. Μπαλτάς. Το βραβείο αποτελεί πλέον θεσμό, από το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας.

Πρόεδρος της επιτροπής του βραβείου, είναι ο επίσης βραβευμένος Καθηγητής Παναγιώτης Σουκάκος.

Δείτε ΕΔΩ στιγμιότυπα από τη βράβευση...

Οι βασικοί μισθοί Ιατρών ΕΣΥ σύμφωνα με το νέο σχέδιο νόμου του υπ. Υγείας...

Σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο του Υπ. Υγείας :


«1. Οι μηνιαίοι βασικοί μισθοί όλων των βαθμών της ιεραρχίας του κλάδου των ιατρών του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.) ορίζονται από 1ης Ιανουαρίου 2011, στα παρακάτω ποσά:

α. Συντονιστής Διευθυντής και Καθηγητής, μέλος Δ.Ε.Π. 2.055 ευρώ
β. Διευθυντής και Αν. Καθηγητής, μέλος Δ.Ε.Π 2.054 ευρώ
γ. Επιμελητής Α' και Επίκουρος Καθηγητής, μέλος Δ.Ε.Π 1.759 ευρώ
δ Επιμελητής Β' και Λέκτορας, μέλος Δ.Ε.Π 1.468 ευρώ
ε. Ειδικευόμενος 1.027 ευρώ