"Καλωσήρθατε στο ελεύθερο blog των Ελλήνων Ορθοπαιδικών. Ένα βήμα ενημέρωσης αλλά και ανταλλαγής απόψεων σε θέματα που αφορούν στην Ορθοπαιδική κοινότητα της χώρας. Απόψεις, ανακοινώσεις, διαφωνίες και συζητήσεις είναι ευπρόσδεκτες και θα αναρτώνται χωρίς λογοκρισία, αρκεί να κινούνται στα πλαίσια της ευπρέπειας."

Περιμένουμε λοιπόν τα posts σας στό

hellenic.orthopaedics@gmail.com

Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Αποφάσεις παν-ιατρικής συνέλευσης ...



Σε απεργιακές κινητοποιήσεις το δεύτερο δεκαπενθήμερο Μαρτίου προσανατολίζονται οι γιατροί, όπως αποφασίστηκε στην πανιατρική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας και διήρκησε περισσότερο από 5 ώρες.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του προέδρου της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας Δημήτρη Βαρνάβα, κρίθηκε ως επιτακτική ανάγκη η κατάρτιση το ταχύτερο δυνατόν συλλογικής συμφωνίας των γιατρών, την οποία θα διαπραγματευθούν με τους φορείς της Πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας.

Τις επόμενες μέρες, ομάδα νομικών από κοινού με εκπροσώπους των γιατρών θα ξεκινήσει τη σύνταξή της.

Η συνέλευση αποφάσισε να εισηγηθεί στους Ιατρικούς Συλλόγους, τις Ομοσπονδίες καθώς επίσης και στη γενική συνέλευση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), που θα διεξαχθεί στις 12 Μαρτίου, τη διερεύνηση κινητοποίησης το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου, σε συνδυασμό με τυχόν εξαγγελίες της κυβέρνησης περί ενιαίου μισθολογίου και των συνακόλουθων περικοπών.

Τέλος, αποφασίστηκε να διοργανωθούν από την Ομοσπονδία νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) και τους τοπικούς ιατρικούς συλλόγους συγκεντρώσεις ειδικευομένων, ώστε να συζητηθούν τα προβλήματα που τους απασχολούν και τα οποία θα τεθούν στην ατζέντα των διεκδικήσεων του ιατρικού κινήματος.

HEALTHVIEW.GR

Διανοσοκομειακή Ημερίδα: Κακώσεις Πυελικού Δακτυλίου .....



Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

Πίστωση τέλος στο ΤΣΑΥ από τους φαρμακοποιούς ....


Πηγή: www.nooz.gr


Πίστωση τέλος! Οι φαρμακοποιοί της Αττικής σταματούν από 1ης Μαρτίου, την ερχόμενη Τρίτη, τη χορήγηση με πίστωση φαρμάκων σε ασφαλισμένους ταμείων που χρωστούν- σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς- πάνω από 200 εκ. ευρώ.

Πρόκειται για τα ταμεία του ΟΠΑΔ (του δημοσίου),το ΤΣΑΥ, της ΔΕΗ, του ΗΣΑΠ, των δικηγόρων, των συμβολαιογράφων και της Εμπορικής Τράπεζας.

Οι ασφαλισμένοι των ταμείων αυτών θα πληρώνουν τα φάρμακα τοις μετρητοίς και στη συνέχεια με την απόδειξη πρέπει να απευθύνονται στον φορέα τους για πάρουν τα χρήματά τους.

Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

ΑΠΕΡΓΙΑ !



Στην 24ωρη απεργία που έχει κηρύξει η ΑΔΕΔΥ και η ΓΣΕΕ στις 23 Φεβρουαρίου παίρνουν μέρος οι νοσοκομειακοί γιατροί όλης της χώρας με απόφαση της ΟΕΝΓΕ, η οποία καλεί τους γιατρούς σε προσυγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας στις 10 το πρωί.

Παράλληλα, τη συμμετοχή τους έχουν ανακοινώσει και οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι Αττικής, Πειραιά και Θεσσαλονίκης. Κατά τη διάρκεια της απεργίας θα εξυπηρετούνται μόνο τα επείγοντα περιστατικά από τα δημόσια νοσοκομεία, ενώ το κοινό θα εξυπηρετείται από τα εφημερεύοντα και διανυκτερεύοντα φαρμακεία.

Στο μεταξύ, ως συνέχεια της κινητοποίησης των γιατρών με τις πολυήμερες απεργίες και την κατάληψη στο αμφιθέατρο του υπουργείου Υγείας στις αρχές Φεβρουαρίου, αποφασίστηκε συνέλευση όλων των ιατρικών συνδικαλιστικών οργανώσεων την Κυριακή 27 Φεβρουαρίου στο ξενοδοχείο President στις 11 π.μ.

Από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών έχουν σταλεί προσκλήσεις σε όλους τους Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας και από πλευράς ΟΕΝΓΕ προσκαλούνται όλες οι Ενώσεις προκειμένου να συμμετάσχουν στη συγκεκριμένη συγκέντρωση.

Αντικείμενο της συζήτησης οι εξελίξεις στον κλάδο και η από δω και πέρα στάση τους.

www.healthview.gr

Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Ραγκούσης: "αυστηρή υπενθύμιση ότι η αναλογία ένας προς πέντε συμπεριλαμβάνει τους εκπαιδευτικούς, τους γιατρούς, το νοσηλευτικό προσωπικό ...."


Πηγή: www.enet.gr

Της ΕΛΕΝΗΣ ΔΕΛΒΙΝΙΩΤΗ

Με μια κίνηση ματ ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης επιχειρεί να ελέγξει ολοκληρωτικά τον προγραμματισμό των προσλήψεων, με απαρέγκλιτο στόχο να μην ξεφύγει η αναλογία ένα προς πέντε (μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις) σε κανέναν δημόσιο οργανισμό ή υπουργείο.

Ετσι έστειλε την προηγούμενη Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου εγκύκλιο σε όλους τους φορείς και στα υπουργεία με την οποία τους ζητεί:

* Να μην προχωρήσουν στην έκδοση και δημοσίευση αποφάσεων πρόσληψης προσωπικού. Αυτό αφορά εκείνους που έχουν μετάσχει σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ και έχουν πετύχει, χωρίς ακόμα να έχουν διοριστεί λόγω του παγώματος των προσλήψεων. Πρόκειται για τακτικό προσωπικό που έχουν πάρει οριστικά αποτελέσματα από το ΑΣΕΠ, αλλά έχουν μείνει με το «εισιτήριο» του διορισμού στο χέρι περιμένοντας κάποια λύση από την Πολιτεία.

* Να μην υλοποιήσουν οποιαδήποτε άλλη απόφαση διορισμού σε τακτικό προσωπικό, είτε πρόκειται για σύμβαση αορίστου χρόνου είτε για πρόσληψη μονίμων.

Οι διαδικασίες αυτές «παγώνουν» μέχρι να εκδοθούν οι κοινές αποφάσεις Ραγκούση-Παπακωνσταντίνου, που θα καθορίζουν όχι μόνον τον συγκεκριμένο αριθμό των προσλήψεων για φέτος, αλλά και τη γενικότερη κατανομή των προσλήψεων που θα γίνουν ανά φορέα και υπηρεσία σε όλο το Δημόσιο. Μάλιστα η κατανομή των θέσεων που θα εγκριθούν αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση, ο οποίος γι' αυτόν ακριβώς το λόγο έχει ζητήσει τα αιτήματα για προσλήψεις από όλα τα υπουργεία και τους οργανισμούς.

Η αιφνιδιαστική κίνηση Ραγκούση θα φέρει σε ακόμα δυσκολότερη θέση τούς περίπου 1.800 που έχουν πετύχει σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ (το 2008 και το 2009) και δεν έχουν ακόμα διοριστεί. Ανάμεσά τους περίπου 500 υπάλληλοι των ΟΤΑ, 620 εκπαιδευτικοί και 660 νοσηλευτές και παραϊατρικό προσωπικό σε Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας.

Αυστηρή υπενθύμιση

Αίσθηση επίσης προκαλούν δύο σημεία της εγκυκλίου Ραγκούση που στάλθηκε σε όλους τους οργανισμούς.

* Πρώτον, η αυστηρή υπενθύμιση ότι η αναλογία ένας προς πέντε συμπεριλαμβάνει τους εκπαιδευτικούς, τους γιατρούς, το νοσηλευτικό προσωπικό, τα Σώματα Ασφαλείας και το Λιμενικό Σώμα. Αρα η δέσμευση πέντε φεύγουν ένας έρχεται θα ισχύσει και στα σχολεία και τα νοσοκομεία όπως και στα Σώματα Ασφαλείας.

* Δεύτερον, ο κ. Ραγκούσης, προστατεύοντας ίσως τα νώτα του και προκειμένου να διασφαλίσει προσλήψεις από την πίσω πόρτα, αποστέλλει ταυτόχρονα την εγκύκλιο στη γενική γραμματεία της κυβέρνησης, η οποία ελέγχει τη νομιμότητα των δοκιμίων, καθώς και στο Εθνικό Τυπογραφείο, με την επισήμανση για ακόμα μια φορά να μη δημοσιευτούν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ατομικές πράξεις διορισμού ή πρόσληψης οποιουδήποτε υπαλλήλου. Ετσι έστω και αν κάποιος υπουργός ή πρόεδρος Οργανισμού στείλει απόφαση διορισμού στο Εθνικό Τυπογραφείο, δεν πρόκειται αυτή η απόφαση να δημοσιευτεί, τουλάχιστον μέχρι να εκδοθούν οι κοινές αποφάσεις των υπουργών Εσωτερικών - Οικονομικών, για τις οποίες θα υπάρξει σχετική ενημέρωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα αιτήματα για προσλήψεις που έχουν στείλει υπουργεία και φορείς στο υπουργείο Εσωτερικών είναι περίπου 16.000 και είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν είναι δυνατόν να ικανοποιηθεί παραπάνω από το ένα τρίτο αυτών των αιτημάτων.

Προτεραιότητα θα έχουν οι τομείς της Υγείας, με περίπου 3.000 προσλήψεις, της εκπαίδευσης, με την πρόσληψη 5.500 δασκάλων, νηπιαγωγών και καθηγητών και της Ασφάλειας με το διορισμό 4.500 ενστόλων. Οι αριθμοί αυτοί αφορούν προσωπικό τακτικό και εποχικό. Επίσης εκτιμήσεις αρμοδίων του υπουργείου Εσωτερικών αναφέρουν ότι προτεραιότητα στις προσλήψεις θα έχουν και οι επιτυχόντες σε παλαιότερους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ που δεν απορροφήθηκαν λόγω του παγώματος των προσλήψεων, αλλά και οι απόφοιτοι των Εθνικών Σχολών Δημόσιας Διοίκησης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Μαχαίρι, τέλος, 15% θα μπει και στις προσλήψεις συμβασιούχων-εποχικών, που για το 2011 θα είναι 53.000, ενώ το 2010 ήταν 63.770

Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011

Κόβονται και άλλο οι προσλήψεις νέων γιατρών στο ΕΣΥ ....


Πηγή : www.enet.gr


«Ψαλίδισμα» πέφτει στις προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών, λόγω του «πέντε φεύγουν, ένας έρχεται»... Ετσι θα προσληφθούν 2.000 γιατροί από τους 3.800 γιατρούς των οποίων εκκρεμούσε η πρόσληψη, ενώ αντί για 5.000 νοσηλευτές θα προσληφθούν 3.000.

Τα παραπάνω ανέφερε χθες ο υπουργός Υγείας Α. Λοβέρδος σε συνάντησή του με τους διοικητές των νοσοκομείων, προσθέτοντας ότι θα γίνουν μετατάξεις 315 εργαζομένων σε θέσεις βοηθητικού υγειονομικού προσωπικού από τον ΟΣΕ-ΤΡΕΝΟΣΕ.

Παράλληλα, δήλωσε πως την περασμένη χρονιά σημειώθηκε μείωση κατά 9% της προσέλευσης ασθενών στην πρωτοβάθμια, ενώ αυξήθηκε 24% η νοσηλεία στα νοσοκομεία, μειώθηκαν 11% οι εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις και πραγματοποιήθηκαν 4% λιγότερα χειρουργεία.

Τέλος, όσον αφορά τα οικονομικά των νοσοκομείων, ο υπουργός τόνισε πως έχουν επιτευχθεί μέσα σε πέντε μήνες βασικοί στόχοι, που «καλύπτουν τις υποχρεώσεις των Ελλήνων ασθενών, αλλά και τις δεσμεύσεις μας προς την τρόικα».

Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

Τα πρώτα τεχνητά μέλη ήταν αιγυπτιακά ...


Πηγή: www.nooz.gr


Δύο τεχνητά δάχτυλα ποδιού, το ένα από τα οποία βρέθηκε σε μια αιγυπτιακή μούμια, μπορεί να είναι τα πρώτα προσθετικά μέλη που δημιουργήθηκαν ποτέ.

Τα τεχνητά δάχτυλα ποδιού, που χρονολογούνται πριν από το 600 π.Χ. φέρουν ίχνη χρήσης, ένδειξη ότι είχαν φορεθεί και δεν χρησιμοποιήθηκαν μόνο για να αποκατασταθεί η σωματική ακεραιότητα στις μούμιες, σύμφωνα με μελέτη του βρετανικού ιατρικού περιοδικού The Lancet.

Η Ζακλίν Φιντς (Βιοϊατρικό Κέντρο Αιγυπτιολογίας του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ) δείχνει το πρόσθετο μέλος από ξύλο και δέρμα που διατηρείται στο Αιγυπτιακό Μουσείο του Καΐρου και ένα άλλο τεχνητό μεγάλο δάχτυλο ποδιού που εκτίθεται στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου, είχαν βοηθήσει πραγματικά τους ιδιοκτήτες τους στο περπάτημα. "Το μεγάλο δάχτυλο του ποδιού 'σηκώνει' περίπου το 40% του βάρους του σώματος", υπογραμμίζει διευκρινίζοντας ότι παίζει σημαντικό ρόλο στον βηματισμό.

Η Δρ. Φιντς έχει στρατολογήσει δύο εθελοντές που έχουν χάσει το μεγάλο δάχτυλο του δεξιού τους ποδιού για να δοκιμάσουν τη χρήση αυτών των ακριβών αντιγράφων των δύο μελών.

Το δεύτερο, είναι φτιαγμένο από ένα είδος χαρτομάζας, καλυμμένης με ζωγραφισμένο γυψοκονίαμα. Αυτό το μέλος, ονομάζεται "μεγάλο δάχτυλο του ποδιού του Γκρέβιλ Τσέστερ", προς τιμήν του συλλέκτη ο οποίος επέτρεψε στο Βρετανικό Μουσείο να το αποκτήσει το 1881.

"Τα αντίγραφα των δύο αιγυπτιακών αρχαίων τεχνητών δακτύλων του ποδιού είχαν μια πολύ καλή συμπεριφορά", εξήγησε η Φιντς και διευκρίνισε ότι οι δύο εθελοντές φορούσαν αιγυπτιακά σανδάλια για τις δοκιμές αυτές.

Ένας από τους εθελοντές ήταν σε θέση να περπατήσει πολύ καλά με την πρόθεση από μάζα χαρτιού, όπως και με εκείνη που είναι φτιαγμένη από ξύλο, και οι δύο εθελοντές έκριναν "ιδιαίτερα άνετο" το σχέδιο της αρθρωτής ξύλινης πρόθεση. Η διαδικασία τους μπόρεσε να αναλυθεί χάρη σε κάμερες και αισθητήρες πίεσης που είχαν τοποθετηθεί στην πορεία που διανύθηκε.

Τα πρώτα βήματα αυτού του κλάδου της ιατρικής θα πρέπει επομένως να πιστωθούν στους αρχαίους Αιγυπτίους. Η επιστήμη της προσθετικής, σύμφωνα με την κα. Φιντς άρχισε να εμφανίζεται στην κοιλάδα του Νείλου πολλούς αιώνες πριν από τη δημιουργία ενός τεχνητού ποδιού που χρονολογείται από το 300 περίπου π.Χ., βρέθηκε σε ένα πλούσιο ρωμαϊκό τάφο στη Σάντα Μαρία ντι Κάπουα, και μέχρι σήμερα θεωρείται ως το αρχαιότερο γνωστό λειτουργικό προσθετικό μέλος.

Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

Συνέντευξη του Καθ. Παναγιώτη Σουκάκου στο capitalTV ...


Πηγή: www.capital.gr

Στον κρίσιμους τομείς της έρευνας και της εκπαίδευσης αναφέρεται ο επικεφαλής του κέντρου ορθοπαιδικής του νοσοκομείου Αττικόν, καθηγητής Παναγιώτης Σουκάκος. Εξηγεί στο CapitalTV πώς η ανάπτυξη της έρευνας μπορεί να οδηγήσει στη μείωση των δημόσιων δαπανών για την υγεία. 

Δείτε τη συνένετυξη ΕΔΩ

Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου παν-ιατρική συγκέντρωση στις 11πμ στο υπουργείο Υγείας


.... θα ακολουθήσει πορεία  διαμαρτυρίας στη Βουλή και συλλαλητήριο στο Σύνταγμα....





Κάτι είναι και αυτό ....


Πηγή : www.newsit.gr

Αλλαγές στο νομοσχέδιο από Λοβέρδο - Όχι σε διευθυντικές θέσεις στο ΕΣΥ οι πρώην βουλευτές


Ο χρόνος της βουλευτικής θητείας των παραπάνω γιατρών θα προσμετρηθεί ως χρόνος υπηρεσίας για την εν γένει υπηρεσιακή τους εξέλιξη και συνταξιοδότησή τους.

Με τροποποίηση στο νομοσχέδιο για την Υγεία καταργείται η διάταξη σύμφωνα με την οποία, μετά τη λήξη της βουλευτικής τους θητείας οι γιατροί μπορούσαν να τοποθετηθούν διευθυντές στο ΕΣΥ.

Στην τροποποίηση αναφέρεται ότι οι γιατροί του ΕΣΥ, μόνιμοι ή επί θητεία, οι οποίοι παραιτήθηκαν από την υπηρεσία τους και εξελέγησαν βουλευτές, μετά τη λήξη της θητείας τους επιστρέφουν στην υπηρεσία τους και καταλαμβάνουν τη θέση που κατείχαν εφόσον αυτή παραμένει κενή.

Εάν η θέση που κατείχαν έχει ήδη καταλειφθεί, τότε επιστρέφουν σε προσωποπαγή θέση που καταργείται αμέσως μόλις αποχωρήσουν από την υπηρεσία για οποιονδήποτε λόγο και αιτία.

Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

Η απόφαση της γενικής συνέλευσης κατάληψης του Υπουργείου Υγείας ....



ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ
ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ
 
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
 
ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ

1. Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο-έκτρωμα Λοβέρδου που εμπορευματοποιεί πλήρως την περίθαλψη

2. Να καταργηθεί κάθε είδους «χαράτσι» από την τσέπη των πολιτών στα δημόσια νοσοκομεία. Κατάργηση τόσο της πληρωμής στα επείγοντα και τακτικά ιατρεία, όσο και της λεγόμενης «ολοήμερης» απογευματινής λειτουργίας.

3. Να ανατραπεί η γενικότερη πολιτική Κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ που καταργεί κάθε έννοια δωρεάν υγείας και εξαθλιώνει τους γιατρούς και όλους τους υγειονομικούς λειτουργούς.

4. Δωρεάν, αποκλειστικά δημόσια νοσοκομειακή περίθαλψη, σύγχρονη, ισότιμη και καθολική, με περισσότερα κρεβάτια, περισσότερους νοσηλευτές, περισσότερους μάχιμους γιατρούς. Κατάργηση του αίσχους του «5 φεύγουν, ένας έρχεται» και στελέχωση με το αναγκαίο μόνημο νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό.

5. Διαφάνεια στο σύστημα προμηθειών, μακριά από ύποπτα ιδιωτικά χέρια και υπόγειες συναλλαγές διαχειριστών και μεγαλοπρομηθευτών. Ποιοτικά φάρμακα και υλικά χωρίς υπερτιμολογήσεις.

6. Δημοκρατία και συλλογική άσκηση της ιατρικής στο ΕΣΥ – κατάργηση των σκανδαλωδών προνομίων του μεγαλοδιευθυντικού και μεγαλοκαθηγητικού κατεστημένου.

7. Με τελικό στόχο ένα ολοκληρωμένο δημόσιο σύστημα πρωτοβάθμιας περίθαλψης με γιατρούς δημόσιους λειτουργούς, άμεσα απαιτούμε ελεύθερη πρόσβαση κάθε ειδικευμένου γιατρού στη σύμβαση με τα ασφαλιστικά ταμεία χωρίς όρους και αποκλεισμούς. Συλλογική σύμβαση που θα εξασφαλίζει αξιοπρεπείς αποδοχές εξασφαλισμένες σε τακτική μηνιαία βάση και θα αποκλείει τη μεσολάβηση κάθε εργολάβου ιατρικής εργασίας.

8. Αναγνώριση εργασιακών, ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων για όλους τους γιατρούς του ΙΚΑ από την ημερομηνία πρόσληψης.

9. Πραγματική ένταξη των νοσοκομείων του ΙΚΑ στο ΕΣΥ χωρίς κατάργηση κλινών και τμημάτων με αναγνώριση της προϋπηρεσίας των γιατρών των νοσοκομείων του ΙΚΑ για την εξέλιξή τους στο ΕΣΥ.

10. Απόσυρση κάθε σχεδίου για φραγμούς στην έναρξη και λήψη ειδικότητας για τους νέους γιατρούς. Συγκεκριμένα μέτρα (αύξηση νοσηλευτικών κλινών και θέσεων ειδικευομένων σύμφωνα με τις ανάγκες) για τη μείωση της αναμονής.

11. Να πληρωθούν άμεσα οι οφειλές ΟΠΑΔ, ΤΥΔΚΥ κλπ προς τους συμβεβλημένους γιατρούς. Να επαναπροσληφθούν άμεσα οι 1400 απολυμένοι συμβασιούχοι του ΙΚΑ. Να σταματήσει η προκλητική πριμοδότηση των επιχειρηματικών συμφερόντων που διαχρονικά λυμαίνονται το χώρο της υγείας.

12. Θεωρούμε καθοριστικό το διακλαδικά, παλλαϊκό συντονισμό για την ανατροπή συνολικά της αντιλαϊκής πολιτικής κυβέρνησης - ΕΕ – ΔΝΤ, για την ανάδειξη του θέματος των κοινωνικών αγαθών (υγεία, παιδεία, συγκοινωνία κλπ) σε κεντρικό πολιτικό θέμα παλλαϊκού αγώνα.

ΟΛΟΙ ΤΩΡΑ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ
ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ

ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΑΡΝΗΣΗ στους ΑΠΕΡΓΟΣΠΑΣΤΙΚΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥΣ
ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΟΥΝ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ-ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΛΕΓΟΜΕΝΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΟΦΩΝ

ΟΛΟΙ ΤΕΤΑΡΤΗ 9/2, ώρα 11:00 στο ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
για ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΚΑΙ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις ....

    Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών καταγγέλλει στους Έλληνες Πολίτες τον Υπουργό Υγείας που με προχειρότητα και αυτοσχεδιασμούς της στιγμής, επιχειρεί να στήσει απεργοσπαστικούς μηχανισμούς προκειμένου να κάμψει την αντίσταση του συνόλου των γιατρών και ειδικότερα των γιατρών του Ι.Κ.Α.

    Ο κ. Λοβέρδος αντί να εγκαινιάσει ένα διάλογο ουσίας, με επαρκή χρόνο, προκειμένου να συζητηθεί διεξοδικά το υπό ψήφιση νομοσχέδιο για την υγεία, προτίμησε τις υπεκφυγές.
Με προχειρότητα και χωρίς να αναλογίζεται τις συνέπειες της πολιτικής του για την Υγεία των Πολιτών, με την εξαγγελία περί εκχώρησης δικαιώματος των ασφαλισμένων του Ι.Κ.Α. να επισκέπτονται τους ιατρούς των δημόσιων νοσοκομείων, του ΟΑΕΕ και του ΟΠΑΔ, επιχειρεί να χρησιμοποιήσει μέρος των γιατρών ενάντια στη συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων τους, που...... διεκδικούν υψηλού επιπέδου περίθαλψη για τους Πολίτες και κατοχύρωση του επιστημονικού έργου του Έλληνα γιατρού.

     Ενημερώνουμε τον κ. Λοβέρδο ότι οι Έλληνες γιατροί δεν θα υποκύψουν στις μεθοδεύσεις του. Καλούμε όλους τους συναδέλφους ανά την Ελλάδα να μην γίνουν «πιόνια» στις επιδιώξεις του Υπουργού Υγείας, που θέλει να τους στρέψει ενάντια στους συναδέλφους τους. ΚΑΝΕΙΣ γιατρός δεν πρέπει να κάνει δεκτή την απεργοσπαστική πρόταση του Υπουργού.


ΟΛΟΙ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΑΟ ΜΑΣ
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΗ ΕΡΓΑΣΙΑ


Σχόλιο Ηellenic-Orthopedics

Το παραπάνω κείμενο αντιγγράφουμε από το φιλικό blog : http://kafeneio-gr.blogspot.com .  Ενός από τα μεγαλύτερα blogs της Ελλάδας. 
Όποιος συνάδελφος έχει την υπομονή να διαβάσει και τα σχόλια των αναγνωστών του blog θα μπορέσει ξεκάθαρα να καταλάβει και την ετυμηγορία της "κοινής γνώμης" (της συνισταμένης των απόψεων) για τους Έλληνες γιατρούς και για το Ιατρικό επάγγελμα...
Ο γιατρός είναι το ... γιατρουδάκι, 
το λαμόγιο, 
ο φακελάκιας, 
ο "παρτάκιας" 
ο φοροφυγάς, 
ο απατεώνας ή ακόμα χειρότερα ...
ο "απατεωνίσκος¨"

Θλιβερή πραγματικότητα της εποχής μας... Και το ερώτημα που παραμένει είναι ..." ΠΩΣ ΚΑΤΑΝΤΗΣΑΜΕ ΩΣ ΕΔΩ ?? "    "ΠΟΙΟΙ Φταινε ? "  ... " ΤΙ  ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΠΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΕΡΑ ??|"  

Αλλά για όλα αυτά σε επόμενα posts μας....






Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Συνεχίζεται η κατάληψη του υπουργείου υγείας. Νέες απεργίες.....


Πηγή: www.healthview.gr



Μετά από πολύωρη συζήτηση στο αμφιθέατρο του υπουργείου Υγείας που παραμένει υπό κατάληψη για τρίτη ημέρα οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών ιατρικών σωματείων και οι συμμετέχοντες γιατροί αποφάσισαν:

- Να παραμείνει υπό κατάληψη το υπουργείο Υγείας και το πρωί της Πέμπτης να γίνει στο αμφιθέατρο νέα συνεδρίαση των φορέων και στις 12.30 το μεσημέρι να δοθεί συνέντευξη τύπου.

- Να συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις. Οι γιατροί του ΙΚΑ απεργούν μέχρι και την Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου. Η Εκτελεστική Γραμματεία της ΟΕΝΓΕ που συνεδρίασε επί τόπου αποφάσισε να κηρύξει για σήμερα Πέμπτη 24ωρη απεργία στην Αθήνα και 4ωρη στάση εργασίας (10 π.μ.-2 μ.μ) στην υπόλοιπη Ελλάδα, προκειμένου να πραγματοποιηθούν Συνελεύσεις σε όλα τα Νοσοκομεία της χώρας.

Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ κ. Δ. Βαρνάβας «η συνάντηση με την πολιτική ηγεσία των υπουργείων Υγείας και Απασχόλησης που έγινε σε διάλλειμα της συνέλευσης δεν απέδωσε τίποτα θετικό, με τον κ. Λοβέρδο να βρίσκεται σε δυσχερή θέση και να υπεραμύνεται των ρυθμίσεων, αρνούμενος την απόσυρση του νομοσχεδίου. Το κλίμα που διαμορφώνεται μετά από τις παραπάνω εξελίξεις είναι εκρηκτικό και στην αυριανή σύσκεψη θα ληφθούν περαιτέρω αποφάσεις».

Ο κ. Δ. Βαρνάβας καλεί τις Ενώσεις Γιατρών και τους Ιατρικούς Συλλόγους «να εκδώσουν σχετικές ανακοινώσεις και να ενημερώσουν την κοινωνία, ώστε να πάψει ο ποταμός παραπληροφόρησης που αναβλύζει από το υπουργείο Υγείας».

Ο υπουργός Υγείας κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με την 7μελή αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων γιατρών, πρότεινε να γίνει συνάντηση σήμερα Πέμπτη στο υπουργείο Εργασίας, αλλά οι γιατροί αρνήθηκαν.

Την Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου προχωρούν σε 24ωρη απεργία και οι υγειονομικοί υπάλληλοι του ΙΚΑ.

Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Συνεχίζεται η κατάληψη του υπ. Υγείας. Εκτάκτως 24ωρη απεργία γιατρών για αύριο ...


ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΟΕΓΝΕ

Μετά τις πρωτοφανείς επιθέσεις των ΜΑΤ σε γιατρούς που πραγματοποιούσαν ειρηνική διαμαρτυρία μπροστά στο Υπουργείο και την κατάληψη που επακολούθησε στο ισόγειο του υπουργείου Υγείας, η Εκτελεστική Γραμματεία της ΟΕΝΓΕ συνεδρίασε εκτάκτως σήμερα το απόγευμα και κατέληξε στις εξής αποφάσεις:

1.- Καταδικάζει κατά τον πλέον ρητό τρόπο την αστυνομική βία και ζητά από τον υπουργό Υγείας να δώσει αμέσως εξηγήσεις.

2.- Προκηρύσσει 24ωρη απεργία αύριο Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου και καλεί στις 10πμ τις και τους συναδέλφους σε συλλαλητήριο μπροστά στο υπουργείο Υγείας.

3.- Θεωρεί ότι είναι περισσότερο από ποτέ επιβεβλημένη η απόσυρση του εκτρωματικού νομοσχεδίου που θα διαλύσει κάθε δομή πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας περίθαλψης και θα εκτινάξει τις ιδιωτικές δαπάνες στα ύψη.

Το νομοσχέδιο αυτό, πέραν των άλλων, καταπατά βάναυσα και την κλαδική συμφωνία που έχουν συνάψει οι νοσοκομειακοί γιατροί με την πολιτεία και διασφαλίζει προγράμματα ασφαλούς εφημέρευσης, προσλήψεις 2000 γιατρών στα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας και συγκεκριμένο τρόπο εξέλιξης.

Σημειώνουμε πως αύριο, στις 1 το μεσημέρι, όλα τα Διοικητικά Συμβούλια των ιατρικών φορέων θα συνεδριάσουν στο χώρο της κατάληψης και αφού εκτιμήσουν τις εξελίξεις θα λάβουν αποφάσεις για την περαιτέρω πορεία.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΕΝΓΕ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΑΡΝΑΒΑΣ

Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

Έπεσε ξύλο ....


Πηγή: www.ygeianet.gr


Σήμερα το μεσημέρι τα ΜΑΤ επιτέθηκαν στους γιατρούς που πραγματοποιούσαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στο υπουργείο Υγείας με αποτέλεσμα να τραυματίσουν αρκετούς συναδέλφους μας.

Πρόκειται για εξωφρενική κίνηση ακραίας βαρβαρότητας, η οποία δείχνει ότι περισσότερη από ποτέ είναι επιβεβλημένη η απόσυρση του εκτρωματικού νομοσχεδίου με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Διαρθρωτικές αλλαγές»

Απαιτούμε από τον υπουργό Υγείας να δώσει πάραυτα ικανοποιητικές εξηγήσεις στους ιατρικούς φορείς για το ποιος κάλεσε τα ΜΑΤ σε μια ειρηνική συγκέντρωση γιατρών και να αναλάβει τις ευθύνες για τη βάρβαρη στάση της κυβέρνησης, αλλά και τη δική του συμπεριφορά που οδήγησε τα πράγματα σε ακραίες καταστάσεις.


Απεργίες, απεργίες, απεργίες .................


Πηγή: www.enet.gr


Της ΝΤΑΝΙ ΒΕΡΓΟΥ

Κλειστά τα φαρμακεία στον Πειραιά και ίσως σε όλη τη χώρα, κλειστά τα πολυϊατρεία και άλλες υγειονομικές μονάδες του ΙΚΑ, οι γιατροί, νοσοκομειακοί και ιδιώτες του Λεκανοπεδίου, αλλά και του ΙΚΑ σε όλη τη χώρα, στους δρόμους.

Αυτή είναι η εικόνα της υγειονομικής περίθαλψης την εβδομάδα που διανύουμε. Αιτία, το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας το οποίο συζητείται από την περασμένη εβδομάδα στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

48ωρες στο ΙΚΑ

Δύο πανελλαδικές σαρανταοκτάωρες απεργίες από αύριο έως την Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου, αποφάσισε η εκτελεστική γραμματεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΙΚΑ (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ). Εκ νέου συνεδριάζει η ολομέλεια της διοίκησης της ομοσπονδίας για την κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων του κλάδου την Παρασκευή. Οι γιατροί του ΙΚΑ ζητούν την απόσυρση του «απαράδεκτου», όπως το χαρακτηρίζουν, νομοσχεδίου και «ουσιαστικό διάλογο» για τη θεσμοθέτηση ενιαίας πρωτοβάθμιας περίθαλψης με ελεύθερη επιλογή γιατρού, με συμβάσεις των γιατρών κατά πράξη και περίπτωση, με προσωπικούς γιατρούς και αστικά Κέντρα Υγείας, με νοσοκομεία που θα ασχολούνται με δευτεροβάθμια - τριτοβάθμια και όχι με πρωτοβάθμια περίθαλψη και με παροχές που θα ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες των ασφαλισμένων.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί του Λεκανοπεδίου πραγματοποιούν αύριο στάση εργασίας από τις 9 π.μ. έως τη 1 μ.μ. έπειτα από απόφαση της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών - Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ).Οι νοσοκομειακοί γιατροί αναφέρουν ότι το πολυνομοσχέδιο παραβιάζει την κλαδική συμφωνία εργασίας μεταξύ υπουργείου Υγείας και Ομοσπονδίας των γιατρών του ΕΣΥ (Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας). Οι ίδιοι δηλώνουν ότι θα επανέλθουν στο ωράριο το οποίο ορίζει σχετική ευρωπαϊκή οδηγία και τα δύο προεδρικά διατάγματα -4-5 εφημερίες το μήνα για τους ειδικευμένους και 6 για τους ειδικευόμενους-, που θα έχει αποτέλεσμα οι κλινικές των νοσοκομείων του ΕΣΥ να μένουν χωρίς εφημερεύοντες γιατρούς από τα μισά κάθε μήνα.

Οι ιδιώτες γιατροί των διαγνωστικών κέντρων αλλά και οι εργαστηριακοί συνάδελφοί τους μπαίνουν και αυτοί στις κινητοποιήσεις με την ομοσπονδία τους (Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας-ΠΟΣΙΠΥ) να ανακοινώνει ότι τα μέλη τους θα προσφύγουν με μηνυτήριες αναφορές και αγωγές κατά των ασφαλιστικών ταμείων, τα οποία οφείλουν συνολικά περισσότερο από 1 δισ. ευρώ εδώ και 2 χρόνια.

Οι Ιατρικοί Σύλλογοι Αθήνας (ΙΣΑ) και Πειραιά (ΙΣΠ) καλύπτουν τις κινητοποιήσεις των γιατρών διοργανώνοντας αύριο στις 10 το πρωί συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας.

Φαρμακεία

Και τα φαρμακεία του Πειραιά θα παραμείνουν κλειστά όλη την εβδομάδα, ενώ αναμένονται οι αποφάσεις σήμερα το μεσημέρι του διοικητικού συμβουλίου του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) και το απόγευμα της γενικής συνέλευσης των μελών του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ). Τα εφημερεύοντα φαρμακεία της δύναμης του Φαρμακευτικού Συλλόγου Πειραιά (ΦΣΠ) συνεχίζουν επίσης την αναστολή τής επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων στους ασφαλισμένους του ΟΠΑΔ, του ΤΣΑΥ, του ΤΑΣ, καθώς και των Ταμείων του ΗΣΑΠ και της ΔΕΗ. Το ίδιο μέτρο εφαρμόζουν από αύριο τα φαρμακεία της δύναμης του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ) εις βάρος του ΟΠΑΔ, του ΤΣΑΥ, του ΤΑΣ, καθώς και των Ταμείων των δικηγόρων και του ΗΣΑΠ. *