"Καλωσήρθατε στο ελεύθερο blog των Ελλήνων Ορθοπαιδικών. Ένα βήμα ενημέρωσης αλλά και ανταλλαγής απόψεων σε θέματα που αφορούν στην Ορθοπαιδική κοινότητα της χώρας. Απόψεις, ανακοινώσεις, διαφωνίες και συζητήσεις είναι ευπρόσδεκτες και θα αναρτώνται χωρίς λογοκρισία, αρκεί να κινούνται στα πλαίσια της ευπρέπειας."

Περιμένουμε λοιπόν τα posts σας στό

hellenic.orthopaedics@gmail.com

Κυριακή 31 Ιουλίου 2011

Λοβέρδος: "παραλάβαμε ένα σύστημα με στρατηγούς δίχως στρατιώτες "


Το είχαμε πει πως θα πέσει γέλιο με το στρίμωγμα δύο και τριών συντονιστών διευθυντών στις κλινικές που συγχωνεύονται. 

Mετά το φιάσκο του πολυδιαφημισμένου πολυδιευθυντικού συστήματος (με τη δημιουργία της διακριτής βαθμίδας του συντονιστή διευθυντή), τώρα μας προκύπτει και ο ΥΠΕΡΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ διευθυντής. 

Ο τελευταίος θα συντονίζει τους "συντονιστές διευθυντές", οι οποίοι θα συντονίζουν με τη σειρά τους τους υπόλοιπους  "διευθυντές" της κλινικής...... 

Τέτοιο μπάχαλο .... 



Πηγή: www.kathimerini.gr


Της Πεννυς Mπουλουτζα

Ως γρίφος με υψηλό δείκτη δυσκολίας χαρακτηρίζεται το σχέδιο του υπουργείου Υγείας για τις συνενώσεις τμημάτων εντός των νοσοκομείων. Οι ανακοινώσεις για τις τελικές αποφάσεις μετατίθενται για το επόμενο διάστημα και έως σήμερα οι εισηγήσεις από τους διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) σβήνονται και γράφονται. Η πρόταση του υπουργείου Υγείας αφορά τη μείωση του αριθμού των περίπου 2.000 τμημάτων και μονάδων τουλάχιστον κατά 390, ενώ έχουν ζητηθεί συνενώσεις σε εργαστηριακούς και απεικονιστικούς τομείς (περίπου 900 υφιστάμενα τμήματα). Οι διοικητές των ΥΠΕ έχουν κληθεί να εξειδικεύσουν τις προτεινόμενες παρεμβάσεις, με επισκέψεις στα «υποψήφια» προς συνένωση ή μετακίνηση τμήματα. Παράλληλα, μόλις την περασμένη Πέμπτη ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, πρόσθεσε στην συζήτηση και το ενδεχόμενο της κατάργησης των κλινικών, που στην πράξη σημαίνει ότι θα υπάρχουν τομείς χειρουργικός, παθολογικός εργαστηριακός και οι κλίνες θα «μοιράζονται» ανάλογα με τις ανάγκες.

4.000 διευθυντές

Σε κάθε περίπτωση η επόμενη ημέρα φέρνει τους γιατρούς σε «κατάσταση επιφυλακής» απέναντι στο υπουργείο αλλά και... μεταξύ τους, καθώς σε ένα πολυδιευθυντικό σύστημα οι συνενώσεις τμημάτων πιθανότατα θα σημάνουν και την κήρυξη «εμφυλίων» για το ποιος θα αναλάβει τα «ηνία» στα νέα τμήματα. Και αυτό επειδή το ΕΣΥ έχει την παγκόσμια πρωτοτυπία να έχει 12.400 ειδικευμένους γιατρούς εκ των οποίων 4.000 διευθυντές και 2.000 συντονιστές διευθυντές, γεγονός που οδήγησε τον κ. Λοβέρδο να δηλώσει «παραλάβαμε ένα σύστημα με στρατηγούς δίχως στρατιώτες».

«Ο κ. Λοβέρδος θα χρειαστεί να καλέσει τον ΟΗΕ να στείλει κυανόκρανους στα νοσοκομεία», αναφέρει με δόση χιούμορ στην «Κ» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος κ. Δημήτρης Βαρνάβας, φέρνοντας ως παράδειγμα νοσοκομείο της Αθήνας όπου προτείνεται έξι ομοειδή τμήματα να συνενωθούν σε δύο. «Θα έχει δύο “υπερσυντονιστές” διευθυντές και οι υπόλοιποι τέσσερις συντονιστές διευθυντές θα δουλεύουν κάτω από αυτούς τους δύο. Ο ένας θα γράφει το Α φάρμακο, ο άλλος το Β, ή θα μαλώνουν για τον προγραμματισμό των χειρουργείων».

Υπερσυντονιστής

Στις προθέσεις του υπουργείου είναι να ορίζεται υπερσυντονιστής έπειτα από εισήγηση του επιστημονικού συμβουλίου, όπου θα προκρίνεται αυτός που κατέχει τη θέση με κρίση ή ο αρχαιότερος. Διαφωνίες έχει εκφράσει η Πανελλήνια Ιατρική Εταιρεία Διευθυντών ΕΣΥ που ζητεί άμεση κρίση από τα συμβούλια αξιολόγησης με ειδικά κριτήρια από τα οποία θα απουσιάζει αυτό της αρχαιότητας. Οπως ανέφερε στην «Κ» ο πρόεδρος της Εταιρείας κ. Νίκος Μαρούδιας, το νέο σύστημα θα δημιουργήσει τριβές και θα χαλάσει συμφέροντα, όμως «ο στόχος δεν είναι να βολευτούμε οι γιατροί», αλλά η αναβάθμιση των υπηρεσιών. Οπως επισημαίνει, ειδικά κριτήρια πρέπει να αφορούν στην αποτελεσματικότητα διοίκησης και τα πεπραγμένα τμημάτων που διηύθυναν οι υποψήφιοι.

Επιπροσθέτως, ενστάσεις εκφράζονται και για την πρόταση για μεικτούς τομείς και εφημερίες τομέα. Οπως σημειώνει ο κ. Βαρνάβας, «δεν γίνεται ένας οφθαλμίατρος να βλέπει ουρολογικό περιστατικό». Η ηγεσία του υπουργείου προσβλέπει σε μείωση των αναγκών εφημερίας γιατρών και των απαιτήσεων για επικουρικούς γιατρούς. «Οι ανάγκες δεν θα μειωθούν», εκτιμά ο ίδιος. «Με δεδομένη την αύξηση κατά 30% στους ασθενείς του ΕΣΥ που καταγράφεται από το 2010, είναι σαφές ότι για τις εφημερίες θα είναι ίδιος ο φόρτος. Τα κενά θα συνεχίσουν να υπάρχουν· το ισοζύγιο θα παραμείνει αρνητικό».

Σάββατο 30 Ιουλίου 2011

Προκήρυξη θέσης Επίκουρου Καθηγητή Ορθοπαιδικής απο το Πανεπιστημιο Θράκης ...


Ιούλιος 2011


Προκήρυξη θέσης μέλους Δ.Ε.Π. του Τμήματος Ιατρικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης στη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή με γνωστικό αντικείμενο «Ορθοπαιδική».


Το ΦΕΚ της προκήρυξης ΕΔΩ

Προκήρυξη θέσης Αναπληρωτή Καθηγητή Ορθοπαιδικής απο το Πανεπιστημιο Θεσσαλίας


Ιούλιος 2011

Προκήρυξη θέσης μέλους Δ.Ε.Π. του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στη βαθμίδα του Αναπληρωτή Καθηγητή με γνωστικό αντικείμενο «Ορθοπαιδική».

Το ΦΕΚ της προκήρυξης  ΕΔΩ

Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

Περικόπτεται (αναδρομικά) κατα 20% το επίδομα νοσοκομειακής απασχόλησης των γιατρών του ΕΣΥ...


Άρχισαν τα όργανα ......

Πηγή: www.skai.gr


Από την 1η Ιουλίου περικόπτονται αναδρομικά έως και 50% τα βασικά επιδόματα των δημόσιων υπαλλήλων σύμφωνα με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή.

Συγκεκριμένα, μειώνεται κατά 50% το κίνητρο απόδοσης των πολιτικών υπαλλήλων του δημοσίου, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των υπαλλήλων των νομικών προσώπων δημόσιου δικαίου.

Κατά 30% περικόπτεται το κίνητρο απόδοσης των διπλωματικών υπαλλήλων, κατά 25% το ερευνητικό επίδομα, κατά 20% το επίδομα νοσοκομειακής απασχόλησης των γιατρών του ΕΣΥ καθώς και το επίδομα ειδικής απασχόλησης των στελεχών των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφάλειας.


Σύμφωνα με την τροπολογία από 1-7-2011 μειώνονται:

50% το ποσό του κινήτρου απόδοσης των πολιτικών υπαλλήλων του δημοσίου, των ΟΤΑ και των λοιπών Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου το οποίο κυμαίνεται σήμερα από 57 έως 100 ευρώ

30% το ποσό του κινήτρου απόδοσης των διπλωματικών υπαλλήλων, του επιστημονικού προσωπικού της ειδικής νομικής υπηρεσίας, της ειδικής νομικής υπηρεσίας των ευρωπαϊκών κοινοτήτων καθώς και των υπαλλήλων των κλάδων των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Εξωτερικών. Αυτό ανέρχεται σήμερα σε 208 ευρώ.

25% το ποσό του ειδικού ερευνητικού επιδόματος των Ειδικών Λειτουργικών Επιστημόνων των Ερευνητικών Κέντρων και Ανεξάρτητων Ερευνητικών Ινστιτούτων που κυμαίνεται από 140 ευρώ έως 388 ευρώ.

20% το ποσό του ερευνητικού επιδόματος των μελών ΔΕΠ που κυμαίνεται από 316 ευρώ έως 426 ευρώ. Επίσης κατά το ίδιο ποσοστό μειώνεται το ερευνητικό επίδομα του εκπαιδευτικού προσωπικού των ΤΕΙ που κυμαίνεται από 136 ευρώ έως 385 ευρώ, του επιδόματος για την ταχύτερη προώθηση των ερευνητικών προγραμμάτων Επιστημονικού Ερευνητικού Προσωπικού ΚΕΠΕ και του ειδικού ερευνητικού επιδόματος Συμβούλων και Παρέδρων του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου που κυμαίνεται από 172 έως 394 ευρώ.



20% του επιδόματος νοσοκομειακής απασχόλησης των γιατρών του ΕΣΥ που κυμαίνεται από 355 ευρώ έως 450 ευρώ, του επιδόματος του αποκλειστικού ειδικού λειτουργήματος των Αρχιερέων της Εκκλησίας που σήμερα ανέρχεται στα 274 ευρώ, του επιδόματος ειδικής απασχόλησης των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας που κυμαίνεται από 179 ευρώ έως 464 ευρώ, του ειδικού επιδόματος Ναυτικής Εκπαίδευσης του εκπαιδευτικού προσωπικού των Ακαδημιών του Εμπορικού Ναυτικού που κυμαίνεται από 125 ευρώ έως 364 ευρώ, του ειδικού ερευνητικού επιδόματος του διδακτικού προσωπικού των ΑΣΕ που κυμαίνεται από 180 ευρώ έως 370 ευρώ, του ερευνητικού επιδόματος των μελών ΕΕΔΙΠ των ΑΣΕΙ που κυμαίνεται από 80 έως 110 ευρώ, του ερευνητικού επιδόματος του διδακτικού προσωπικού των Εκκλησιαστικών Ακαδημιών που κυμαίνεται από 125 ευρώ ως 364, του ερευνητικού επιδόματος του επιστημονικού προσωπικού των Ινστιτούτων Εκπαιδευτικής Πολιτικής που κυμαίνεται από 258 ευρώ 328 ευρώ, του ειδικού επιδόματος του ειδικού και εργαστηριακού διδακτικού προσωπικού των ΑΕΙ που κυμαίνεται από 118 ευρώ ως 153 ευρώ.

15% του επιδόματος δημιουργίας και ενημέρωσης βιβλιοθήκης των δικαστικών λειτουργών και του κύριου προσωπικού του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, της πάγιας αποζημίωσης των Ιατροδικαστών που ανέρχεται στα 500 ευρώ, του ειδικού μουσικού επιδόματος του μονίμου καλλιτεχνικού προσωπικού της ΚΟΑ, ΚΟΘ, ΕΛΣ που σήμερα είναι 647 ευρώ και του ειδικού ερευνητικού επιδόματος των καθηγητών της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας που σήμερα είναι 426 ευρώ.

10% των ποσών που χορηγούνται έως ειδική πρόσθετη αμοιβή ή ως επίδομα παραγωγικότητας στο ειδικό επιστημονικό προσωπικό των Ανεξάρτητων Διοικητικών Αρχών που κατά μέσο όρο είναι 700 ευρώ

30% των ποσών που προβλέπονται ως κίνητρο ή ως πριμ παραγωγικότητας από Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που καταβάλλονται στο προσωπικό με σχέση εργασίας του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ και ΟΤΑ.

Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

Το ενδεχόμενο κατάργησης (και όχι συγχώνευσης) κλινικών εξετάζει το υπουργείο Υγείας


Να τα μαααας......

Πηγή: www.capital.gr

Όχι απλά τη συγχώνευση αλλά την κατάργηση των κλινικών των νοσοκομείων εξετάζει το υπουργείο Υγείας, βασιζόμενο σε πρόταση του διοικητή της πρώτης υγειονομικής περιφέρειας, Άρη Μουσιώνη.

Σύμφωνα με την πρόταση αυτή, καταργούνται οι κλινικές και αντικαθίστανται από 3 τμήματα: το παθολογικό, το χειρουργικό και το εργαστηριακό. Φυσικά διατηρούνται τα τμήματα των επειγόντων περιστατικών και των τακτικών εξωτερικών ιατρείων.

«Ο ασθενής πρέπει να αντιμετωπίζεται ενιαία και όχι κατακερματισμένα» ανέφερε ο κ. Μουσιώνης σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Υγείας μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας και των διοικητών των νοσοκομείων.
Ο κ. Μουσιώνης έκανε λόγο για ανάγκη ύπαρξης ενιαίου και ισχυρού management ώστε να υπάρχει συνεννόηση, κάτι που δεν επιτυγχάνεται με την αποσπασματική λειτουργία των κλινικών.

«Εμένα μου αρέσουν οι ριζοσπαστικές απόψεις. Θα εξετάσουμε την πρόταση και θα καταλήξουμε τις επόμενες ήμερες», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος.

Εκτός συστήματος ΕΣΥ χιλιάδες ειδικευμένοι και ειδικευόμενοι γιατροί .....


Πηγή: www.tvxs.gr



Άμεσο διάλογο με τον Ανδρέα Λοβέρδο, σχετικά με το προβλεπόμενο άνοιγμα του ιατρικού επαγγέλματος και την αναδιάταξη των υπηρεσιών Υγείας, ζητά ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών. Διαφορετικά, αν ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης νομοθετήσει μέσα στον Αύγουστο, χωρίς να έχει προηγηθεί διαβούλευση, οι γιατροί θα προχωρήσουν σε μαζικές κινητοποιήσεις.

Όπως σημείωσε σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης, το υπουργείο Υγείας «με ακατέργαστα και πρόχειρα νομοθετήματα, επιταχύνει την κατάρρευση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και χιλιάδες γιατροί εξωθούνται στην απαξίωση και στην ανεργία».

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΙΣΑ, με τις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων και των Μονάδων Υγείας, θα βρεθούν εκτός συστήματος 3.900 έως 5.850 ειδικευμένοι γιατροί, ενώ θα χαθούν 3.250 θέσεις ειδικευομένων. Ο Σύλλογος επίσης υπολογίζει ότι περισσότεροι από 26.000 άτομα (υγειονομικό, διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό), πρόκειται να βρεθούν εκτός υγειονομικού συστήματος.

Η δημιουργία, συγκεκριμένα, Ενιαίου Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας αναμένεται να οδηγήσει σε μείωση του διοικητικού προσωπικού κατά 50% και των συμβεβλημένων γιατρών κατά 25% (σε πρώτη φάση). Έτσι, τελικά θα αποκλειστούν από το σύστημα περισσότεροι από 16.000 γιατροί. Με αυτή την πολιτική ενισχύονται οι συνθήκες επικράτησης ιδιωτικής λογικής στο ΕΣΥ, σύμφωνα με τον κ. Πατούλη, ενώ ταυτόχρονα εκχωρούνται σημαντικά κομμάτια στον ιδιωτικό τομέα.

Σχετικά με το άνοιγμα του ιατρικού επαγγέλματος, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών υποστηρίζει ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος «κατ’ εξακολούθηση υπότροπος, αθετεί την νομοθετημένη δέσμευσή του και εν κρυπτώ προωθεί το άνοιγμα του ιατρικού επαγγέλματος, καταθέτοντας αιφνιδίως, τροπολογία στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, με την οποία καταργείται η παράγραφος 21 του άρθρου 66 του πρόσφατου νόμου 3984/2011». Σύμφωνα με την τροπολογία, «ο οποιοσδήποτε επιχειρηματίας, μη γιατρός, μπορεί να ανοίγει αλυσίδες Ιατρικών Κέντρων (πολυϊατρεία, διαγνωστικά κέντρα και άλλες μονάδες) και να παρέχει υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Με αυτόν τον τρόπο, ανοίγει η πόρτα στα "σούπερ μάρκετ" της υγείας και οδηγείται στην αλλοίωση η φύση του ιατρικού επαγγέλματος, μετατρέποντας την υγεία από κοινωνικό αγαθό σε εμπόρευμα».

Οι συγχωνεύσεις νοσοκομείων, από την άλλη, οδηγούν σε διοικητικούς γίγαντες, σύμφωνα με τον κ. Πατούλη, οι οποίοι θα υπερφορτώσουν τις ήδη επιβαρυμένες υφιστάμενες δομές, σε βάρος της εύρυθμης λειτουργίας των νοσοκομείων, της ποιότητας των παρερχόμενων υπηρεσιών υγείας και εν τέλει του εξορθολογισμού των δαπανών.

Τέλος, ο επικεφαλής του ΙΣΑ ανέφερε ότι δεκάδες χιλιάδες γιατροί, συμβεβλημένοι με τα διάφορα Ασφαλιστικά Ταμεία, βρίσκονται διαχρονικά σε καθεστώς οικονομικής ομηρίας, καθώς τα Ταμεία τους οφείλουν τα δεδουλευμένα για χρονικό διάστημα από 15 έως 24 μήνες. «Συνολικά, περισσότερα από 300 εκατομμύρια ευρώ χρωστούν στους γιατρούς τα Ασφαλιστικά Ταμεία οδηγώντας τους σε αδιέξοδο», είπε ο πρόεδρος του ΙΣΑ.

Τρίτη 26 Ιουλίου 2011

Δημιουργία νανοαρθροχόνδρου για τη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας ...

Πηγή: health.in.gr

Θεσσαλονίκη - Στη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας με τη δημιουργία νανοαρθροχόνδρου στοχεύει ένα πανευρωπαϊκά πρωτότυπο και φιλόδοξο έργο που έχει σχεδιάσει και υλοποιεί το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του Α.Π.Θ. σε συνεργασία με την Πανεπιστημιακή Ορθοπαιδική Κλινική του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου, το Πανεπιστήμιο Πατρών και δύο ιδιωτικές εταιρείες βιοτεχνολογίας.

Για τη δημιουργία του νανοαρθροχόνδρου θα χρησιμοποιηθούν εφαρμογές της νανοτεχνολογίας σε συνδυασμό με βλαστικά κύτταρα. Το έργο ξεκίνησε πριν λίγους μήνες και θα ολοκληρωθεί σε 3 χρόνια με χρηματοδότηση 800.000 ευρώ από το ΕΣΠΑ.

Όπως εξηγεί ο διευθυντής του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του Α.Π.Θ., καθηγητής Στέργιος Λογοθετίδης, στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος θα αναπτυχθεί μια τεχνολογία βιοενεργών υλικών πάνω στα οποία θα επικαθίσουν τα βλαστικά κύτταρα προκειμένου να αναπτυχθεί ο νανοαρθροχόνδρος.

«Η προσπάθεια είναι πρωτότυπη και ξεκινά από εμάς σε όλη την Ευρώπη. Η πρωτοτυπία είναι το υλικό. Αν πετύχει τότε ανοίγει από την Ελλάδα ο δρόμος για να αντιμετωπιστούν με αυτές τις τεχνολογίες διάφορα άλλα θέματα και προβλήματα αναγέννησης ιστών», επισημαίνει ο κ.Λογοθετίδης

«Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού προσπαθούμε με τη βοήθεια της νανοτεχνολογίας να δημιουργήσουμε αρθρικό χόνδρο και αν τα καταφέρουμε θα είναι ένα τεράστιο βήμα. Περιμένουμε να ετοιμαστεί η τεχνική υποδομή ώστε να αρχίσουμε τα πειράματα σε ζώα τα οποία θα διαρκέσουν 2-3 μήνες και σε ένα χρόνο μετά τα πειράματα θα μπορούμε να έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα» επισήμανε ο διευθυντής της Πανεπιστημιακής Ορθοπαιδικής Κλινικής του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου, καθηγητής ορθοπαιδικής Γεώργιος Καπετάνος.

Αναφερόμενος στις εφαρμογές της νανοτεχνολογίας σε αυτό το έργο ο κ.Λογοθετίδης εξηγεί ότι αναπτύσσονται λεπτές στρώσεις , δηλαδή υμένια, κατάλληλων υλικών, τα οποία στη συνέχεια θα μετατραπούν σε βιοενεργά έτσι ώστε να αναπτυχθούν πάνω τους τα βλαστικά κύτταρα.

«Το πρόγραμμα δημιουργίας νανοαρθροχόνδρου είναι σχετικό με την ανάπτυξη ικριωμάτων τα οποία θα έχουν επάνω τους βιοενεργούς παράγοντες έτσι ώστε να ελκύουν χονδροκύτταρα για την αναγέννηση του χόνδρου στις αρθρώσεις του γόνατος. Πρόκειται δηλαδή για βιοσυμβατά υλικά πάνω στα οποία θα μπουν βλαστικά κύτταρα και θα γίνει αναγέννηση του χόνδρου. Εμείς εστιάσαμε στις αρθρώσεις του γόνατος αλλά θα προχωρήσουμε τις εφαρμογές και σε άλλες αρθρώσεις.Το ικρίωμα θα φτιαχτεί μέσα από το εργαστήριο Νανοτεχνολογίας και γενικά μέσα στο Α.Π.Θ. θα γίνει η ανάπτυξη και ο χαρακτηρισμός αυτών των ικριωμάτων», επισημαίνει από τη πλευρά της η εμβιομηχανικός Εύη Καβατζικίδου.

Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

Η δήλωση της εβδομάδας ....





" Ήρθε η ώρα να πληρώσουν όσοι κρύβουν τα εισοδήματά τους "

Κάρολος Παπούλιας, 
πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας

Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

Η τελική λίστα με τις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων ....

                                                           Πηγή: www.ethnos.gr

Τμήμα του τελικού σχεδίου ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος τόνισε ότι με τις αλλαγές αυτές επιχειρείται να δωθούν καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες, που πληρώνουν 25 δισ. ευρώ τον χρόνο και εξακολουθούν να δηλώνουν ότι δεν έχουν καλή υγεία.

Ο Α. Λοβέρδος ανακοίνωσε τη μείωση των διοικητών από 131 σε 77 στα νοσηλευτικά ιδρύματα όλης της χώρας, την μετατροπή 8 υγειονομικών δομών, την επιστημονική συνεργασία 6 νοσοκομείων με άλλα και τη μείωση των οργανικών κλινών από 46.873 σε 35.815.

Την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνουν λεπτομερείς ανακοινώσεις και για τις συνενώσεις των κλινικών και εξήγησε ότι προσδοκά να μειωθούν περισσότερο οι κλίνες στις νέες δομές, οι οποίες θα είναι πιο ευέλικτες και αποτελεσματικές. Επίσης, θα γίνουν γνωστές οι όκτω δομές, που αλλάζουν χρήση.

Οι έξι επιστημονικές συνεργασίες αφορούν:

Ωνάσειο με το Αττικό.
Νοσοκομείο Ρόδου με αυτό της Λέρου.
Τζάνειο με το Μεταξά.
Γρεβενών με αυτό της Καστοριάς.
Σισμανόγλειο της Κομοτηνής με το πανεπιστημιακό της Αλεξανδρούπολης.
Παίδων Καραμανδάνειο με το πανεπιστημιακό της Πάτρας.


Στην 1η ΥΠΕ που αφορά κυρίως την Αττική, συνενώνονται διοικητικά τα εξής νοσοκομεία:

Σισμανόγλειο τα νοσοκομεία Μελισσίων και το 1ο ΙΚΑ.
Ογκολογικό Κηφισιάς με το νοσοκομείο Πατησίων.
Αγία Ολγα με το 7ο ΙΚΑ και την Παμακάριστο.
Αγιος Σάββας με το 6ο ογκολογικό του ΙΚΑ.
Έλενα με το Αλεξάνδρα και το Σπηλιοπούλειο.
Ευαγγελισμός με το Οφθαλμιατρείο, την Πολυκλινική και το 3ο ΙΚΑ.
Σωτηρία με το Γ.Κρατικό Αθηνών.
Αρεταίειο με το Αιγινίτειο και το Ευγενίδιο.
Τα Νοσοκομεία Παίδων Α. Σοφία, Α. Κυριακού και Π. Πεντέλης, θα έχουν κοινή διοίκηση.


Στην 2η ΥΠΕ, που αφορά τον Πειραιά και τα νησιά, τα νοσοκομεία θα συνδιοικούνται ως εξής:

Τζάνειο με το Μεταξά.
Θριάσειο με το Αττικό.
Ασκληπιείο της Βούλας και το Ωνάσειο.
Νίκαιας με το Δυτικής Αττικής "Α. Βαρβάρα".
Δαφνί με το Δρομοκαϊτειο.
Σύρου με το Νάξου.
Ρόδου με αυτό της Κω και το θεραπευτήριο Λέρου.
Σάμου με αυτό της Ικαρίας.
Μυτιλήνης με αυτό της Λήμνου.

Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

Την Πέμπτη οι τελικές ανακοινώσεις για τις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων ....

Την ερχόμενη Πέμπτη θα γίνουν από το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης οι ανακοινώσεις για το πρόγραμμα αναδιαρθρώσεων των Νοσοκομείων και των συγχωνεύσεων των Διοικήσεων τους.

"Προσπαθήσαμε να προχωρήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Θα μετρήσουμε τα ποιοτικά αποτελέσματα αυτού του εγχειρήματος και εδώ είμαστε αν χρειαστούν διορθωτικές παρεμβάσεις να γίνουν", ανέφερε απόψε ο υφυπουργός Υγείας Μιχάλης Τιμοσίδης, ενημερώνοντας την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, ότι οι συνενώσεις θα προχωρήσουν στην πλειονότητά τους με υπουργικές αποφάσεις.

"Οι συνενώσεις θα γίνουν με τρόπο που θα ενισχύει την αποτελεσματικότητα. Δεν πρόκειται να απολυθεί κανείς. Δεν κλείνει κανένα νοσοκομείο", δήλωσε ο κ. Τιμοσίδης για να καθησυχάσει τις ανησυχίες που εκφράζονται το τελευταίο διάστημα. Σχολιάζοντας δε τις επισημάνσεις βουλευτών για την έλλειψη νοσοκομείου στην Ανατολική Αττική, ο υφυπουργός Υγείας δεν δίστασε να παραδεχθεί πως "είναι εντυπωσιακό το πόσο άδεια από νοσοκομειακές δομές είναι η Ανατολική Αττική" και πως θα πρέπει να αναζητηθεί το καλύτερο σημείο για τη δημιουργία δομών που θα εξυπηρετούν τους πολίτες.

Οι αναφορές του υφυπουργού στις επικείμενες ανακοινώσεις για την αναδιάρθρωση των νοσοκομείων έγιναν στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής με αφορμή την ενημέρωση -επίδειξη του νέου υγειονομικού χάρτη στους βουλευτές.

Ο Υγειονομικός Χάρτης που δημιουργήθηκε με την εποπτεία της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας και του ΚΕΛΠΝΟ (Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων) με επιστημονικό υπεύθυνο τον καθηγητή κ. Ιωάννη Κυριόπουλο, έχει στόχο την έγκαιρη και έγκυρη πληροφόρηση όχι μόνο για τις υπηρεσίες υγείας σε όλη τη χώρα αλλά και την κατάσταση της υγείας του πληθυσμού.

Στον χάρτη θα υπάρχουν δείκτες θνησιμότητας, ασθένειες και αιτίες θανάτου σε επίπεδο νομού. Γεωγραφική θα είναι η απεικόνιση και των υπηρεσιών υγείας για όλη την Ελλάδα ενώ θα είναι "προσιτά" ακόμη και στοιχεία παροχής υπηρεσιών ανά κλινική, στοιχεία για τη νοσοκομειακή κίνηση ακόμη και για τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις.

"Ο Υγειονομικός Χάρτης είναι εργαλείο στα χέρια της Πολιτείας και του Υπουργείου για να μπορεί να σχεδιάσει πολιτικές για την υγεία σε όλους τους τομείς", είπε ο κ. Τιμοσίδης επισημαίνοντας ότι με την παρατήρηση και μελέτη των επιδημιολογικών στοιχείων ή των αυξημένων νοσημάτων, θα μπορεί η Πολιτεία να αναπτύξει και τις αναγκαίες δομές και να αξιοποιήσει καλύτερα το προσωπικό.

www.fimotro.gr

Τρίτη 19 Ιουλίου 2011

ΑΠΕΡΓΟΥΝ ΑΥΡΙΟ ΓΙΑΤΡΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΟΥ ΕΣΥ ...

Γιατροί, νοσηλευτές και διοικητικό προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων και κέντρων υγείας της χώρας ξεκινούν αύριο νέο γύρο κινητοποιήσεων αντιδρώντας στις συγχωνεύσεις που προωθεί το υπουργείο Υγείας.

Συγκεκριμένα, η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) αποφάσισε τετράωρη στάση εργασίας από τις 11 το πρωί ως τις 3 το μεσημέρι, διεκδικώντας υγειονομική θωράκιση της χώρας με ποιοτική ολοκλήρωση του ΕΣΥ, οργάνωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στα Αστικά Κέντρα, λειτουργία όλων των έτοιμων κλινών εντατικής και λειτουργία αυτοτελών Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών, κατάρτιση ασφαλών προγραμμάτων εφημεριών κ.λπ.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) αποφάσισε 24ωρη απεργία, και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας, διεκδικώντας την απόσυρση του σχεδίου συγχωνεύσεων.

Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011

Προκήρυξη θέσεως Καθηγητή Ορθοπαιδικής από το Πανεπιστήμιο Αθηνών ...

Πηγή: www.proslipsis.gr

11 Ιουλίου 2011
ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ

ΤΟΜΕΑΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ
 

- Μία θέση ΔΕΠ στη βαθµίδα του Καθηγητή µε γνωστικό αντικείµενο «Ορθοπαιδική».



----------------------------------
Αναγνώστης μας ενημερώνει:
Δεν πρόκειται για καινούργια θέση. Εμφανίστηκε στο ΦΕΚ της 7ης Ιουλίου, αλλά ουσιαστικά αφορά σε παλιά θέση, για την οποία έχει ήδη γίνει η κρίση. Ο Πρύτανης έχει υπογράψει την απόφαση από τον Σεπτέμβριο του 2010 και η περίοδος υποβολής των δικαιολογητικών έχει λήξει.
 

Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

Ιδρύεται Τράπεζα Οστικών Μοσχευμάτων στο ΚΑΤ ....


Πηγή: www.nooz.gr


Νέα τράπεζα οστικών μοσχευμάτων θα δημιουργηθεί από το Νοέμβριο στη χώρα μας, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος και ο διοικητής της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (Αττικής πλην Πειραιά) Άρης Μουσιώνης.

Η τράπεζα αυτή θα καλύπτει από το 2012 το 100% των αναγκών του ΕΣΥ και από το 2013 θα παρέχει μοσχεύματα και στον ιδιωτικό τομέα περιορίζοντας τις "ακριβές" εισαγωγές από Γαλλία, Λουξεμβούργο και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Το κόστος της υπολογίζεται στις 720.000 ευρώ εκ των οποίων τα 350.000 ευρώ αποτελούν κόστος εξοπλισμού, τα 250.000 ευρώ κόστος για κτιριακές εγκαταστάσεις και 120.000 ευρώ για εκπαίδευση προσωπικού.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει η συγκριτική μελέτη που εκπονήθηκε στο ΚΑΤ, το μεγαλύτερο τραυματολογικό κέντρο της χώρας, στοιχεία της οποίας παρουσιάσθηκαν στο πλαίσιο της ανακοίνωσης για τη νέα τράπεζα μοσχευμάτων.

Σύμφωνα με αυτή, τα ορθοπεδικά υλικά που έριχναν κάποιοι γιατροί στον..... κουβά του χειρουργείου ως άχρηστα για να χρησιμοποιούν περισσότερα έχουν πλέον περιοριστεί, παρότι έχουν αυξηθεί οι επεμβάσεις στο ΚΑΤ. Το 2009 έγιναν 7157 επεμβάσεις που στοίχισαν 18,1 εκατ. ευρώ σε οστικά μοσχεύματα, ενώ το 2010 έγιναν 7293 επεμβάσεις και κόστισαν 9,3 εκατ. ευρώ σε μοσχεύματα. Μείωση που ξεπερνά το 48,4%! Μέχρι τις 14 Ιουλίου του 2010 είχαν γίνει 3950 επεμβάσεις που κόστισαν 7,1 εκατ. ευρώ σε οστικά μοσχεύματα ενώ το αντίστοιχο διάστημα του 2011 έγιναν 4420 επεμβάσεις και στοίχισαν 1,2 εκατ. ευρώ. Μείωση κόστους 82,4%!

Ήδη ο φάκελος με τις υπερβολικές χρήσεις μοσχευμάτων από κάποιους ορθοπεδικούς, βρίσκεται στα χέρια της Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ελένης Ράικου, ενώ όπως είπε ο κ. Μουσιώνης, μέσα σ' αυτόν υπάρχει περίπτωση χειρουργού που χρησιμοποίησε μόσχευμα αξίας 70.000 ευρώ όταν ο ασθενής χρειαζόταν μόσχευμα αξίας 8.000 ευρώ.

Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

21 Ιουνίου 2011: " Μπορούσα ποτέ εγώ να δεχθώ , το κοινό ανακοινωθέν, με τέτοια παραγραφούλα μέσα ....?"

Βενιζέλος: Θετικός σε εγγυήσεις από την Ελλάδα έναντι νέου οριστικού πακέτου

 

Μπορεί να είμαστε Ορθοπαιδικοί, αλλά πώς να το κάνουμε.... ορισμένα πράγματα δεν αντέχονται ...

Για προχωρήστε το video στο 44.30 λεπτό...

 

 






"Επιλεκτική χρεοκοπία" δεν σημαίνει "χρεοκοπία"

www.capital.gr (comments)

Λοιπόν, έχουμε και λέμε :

1. Ελεγχόμενη χρεωκοπία
2. Επιλεκτική χρεωκοπία
3. Εναλλασσόμενη χρεωκοπία
4. Ξώφαλτση χρεωκοπία
5. Προσωρινή χρεωκοπία
6. Διφορούμενη χρεωκοπία
7. Εναλλακτική χρεωκοπία
8. Αντισταθμιστική χρεωκοπία
9. Κυκλική χρεωκοπία
10. Βραχυπρόθεσμη χρεωκοπία
11. Ανώδυνη χρεωκοπία
12. Αμυντική χρεωκοπία
13. Ολιγοήμερη χρεωκοπία
14. Καμουφλαρισμένη χρεωκοπία
15. Εικονική χρεωκοπία
16. Οριακή χρεωκοπία
17. Αντίρροπη χρεωκοπία
18. Υποκειμενική χρεωκοπία
19. Αδιάφορη χρεωκοπία
20. Περιστασιακή χρεωκοπία
21. Ευρωσυνεταιριστική χρεωκοπία
22. Ασήμαντη χρεωκοπία
23. Καλοκαιρινή χρεωκοπία
24. Συναδελφική χρεωκοπία
25. Παραγωγική χρεωκοπία
26. Συμβατική χρεωκοπία
27. Αμφίσημη χρεωκοπία
28. Υποστηριζόμενη χρεωκοπία
29. Αναβαθμιζόμενη χρεωκοπία
30. Επιδερμική χρεωκοπία
31. Περαστική χρεωκοπία
32. Προσπίπτουσα χρεωκοπία
33. Βελούδινη χρεωκοπία
34. Ανατρεπτική χρεωκοπία
35. Υποβασταζόμενη χρεωκοπία

Και τέλος
36. Ολίγον χρεωκοπία ( όπως λέμε ολίγον έγκυος ).

Τώρα που συμπλήρωσα τα 36 σενάρια διάσωσης, μήπως κάνω για υπουργός οικονομικών της Ελλάδας ;

Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

Aπάτη και εκτεταμένη φοροδιαφυγή από εταιρίες που εμπορεύονταν ορθοπεδικά υλικά .........

Πηγή: www.newsit.gr


Στα ίχνη μεγάλης απάτης και εκτεταμένης φοροδιαφυγής από εταιρίες που εμπορεύονταν ορθοπεδικά υλικά και ειδικότερα τεχνητά μέλη βρίσκεται το ΣΔΟΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΘΗΝΑ 9.84, η κομπίνα είχε στηθεί από εταιρίες που «πόνταραν» στην έλλειψη μηχανοργάνωσης των ασφαλιστικών ταμείων που οδηγούσε στην αδυναμία των ελεγκτικών αρχών να προβούν σε διασταυρώσεις.

Ειδικότερα οι εν λόγω εταιρίες όταν διάθεταν τεχνητό μέλος ή άλλο ακριβό ορθοπεδικό υλικό εξέδιδαν τιμολόγιο. Κρατούσαν το πρωτότυπο και στον ασθενή παρέδιδαν αντίγραφο του τιμολογίου σφραγισμένο από τους ίδιους το οποίο ο ασθενής προσκόμιζε στο ασφαλιστικό ταμείο προκειμένου να αποζημιωθεί.

Με το λογικό επιχείρημα της διευκόλυνσης των ασθενών (να μη καταβάλλουν το τίμημα άμεσα με την παραλαβή) οι εταιρίες λάμβαναν εξουσιοδότηση από τους ασθενείς για την είσπραξη της αποζημίωσης και την εισέπρατταν οι ίδιες.

Αφού εισέπρατταν τα χρήματα στη συνέχεια ακύρωναν το πρωτότυπο τιμολόγιο και έτσι στα βιβλία τους εμφάνιζαν ότι δεν είχε γίνει η πώληση του τεχνητού μέλους ή όποιου άλλου υλικού. Με τον τρόπο αυτό εισέπρατταν «μαύρο χρήμα» και δεν πλήρωναν ούτε φόρο εισοδήματος ούτε ΦΠΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην απάτη εμπλέκονται πλήθος εταιριών σε όλη την Ελλάδα και οι οποίες στην πλειοψηφία τους διαθέτουν καταστήματα απέναντι από μεγάλα δημόσια νοσοκομεία.


Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη και ενδεικτικό της έκτασης της απάτης είναι ότι μόνο σε μια Ο.Ε. της Αθήνας έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής ακυρωθέντα τιμολόγια πώλησης ορθοπεδικών ειδών σε ασθενείς που καλύπτονταν από το ασφαλιστικό τους ταμείο άνω των 5.000.000 ευρώ.

Κυριακή 10 Ιουλίου 2011

Και νέα παράταση στη λειτουργια των ιατρείων των Πανεπιστημιακών μέχρι τις 31 Αυγούστου ....


Πηγή: www.ygeianet.gr


Πρόσφατα η Βουλή απέρριψε την απόπειρα του Α.  Λοβέρδου να δώσει παράταση λειτουργίας στα ιδιωτικά ιατρεία των πανεπιστημιακών.  Κι εκείνος,  ως δουλικός υπηρέτης των συμφερόντων τους,  εξέδωσε την τρίτη κατά σειρά παράταση που εκπνέει την 31η Αυγούστου,  υπολογίζοντας να περάσει λάθρα τροπολογία στο μεσοκαλόκαιρο προκειμένου να βολέψει το σινάφι του. 
 
 Απολαύστε τις γελοίες δικαιολογίες που αραδιάζει ο Α. Λοβέρδος…
 

Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

Παραμένουν στο ειδικό μισθολόγιο, αλλά με ΜΕΙΩΣΕΙΣ αποδοχών οι γιατροί του ΕΣΥ .....

Και η κατρακύλα συνεχίζεται ....

Πηγή: www.megatv.com


Ανοιχτό το ενδεχόμενο απόλυσης υπαλλήλων σε περιπτώσεις κατάργησης οργανισμών ή παραχώρησης ΔΕΚΟ σε ιδιώτες, στις περιπτώσεις που αυτοί, όπως προβλέπει και ο εφαρμοστικός νόμος, δεν πετύχουν να μεταταγούν μέσω του ΑΣΕΠ σε άλλες θέσεις του Δημοσίου ή να απορροφηθούν κατά προτεραιότητα, ως συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου ή μερικής απασχόλησης, άφησε ο Δημήτρης Ρέππας.

Ειδικότερα για όσους βρίσκονται κοντά στη σύνταξη, υπάρχει και η δυνατότητα της εθελουσίας εξόδου.

Ο κ. Ρέππας αναφερόμενος στο ενιαίο μισθολόγιο, το οποίο θα κατατεθεί πιθανότατα τον επόμενο μήνα για ψήφιση στη Βουλή, είπε ότι θα προβλέπει τη σύνδεση μισθού με τη βαθμολογική εξέλιξη του υπαλλήλου, μετά απο αξιολόγηση και διευκρίνισε ότι τα ειδικά μισθολόγια, όπως αυτά των δικαστικών, των γιατρών του ΕΣΥ, των σωμάτων ασφαλείας και άλλων, δεν θα υπαχθούν στο ενιαίο μισθολόγιο.

Πάντως και για τα ειδικά μισθολόγια, θα υπάρξουν προσαρμογές ανάλογες με αυτές του ενιαίου μισθολογίου, ενώ το διοικητικό προσωπικό, όπως υπάλληλοι δικαστηρίων, που υπάγονται στο ειδικό μισθολόγιο των δικαστικών, θα υπαχθούν στο ενιαίο του Δημοσίου.

Μία απο τις βασικές αλλαγές, που προωθεί το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, είναι ότι οι υπάλληλοι δεν θα ανήκουν οργανικά σε ένα υπουργείο, αλλά θα έχουν μόνο την ιδιότητα του κρατικού υπαλλήλου, έτσι ώστε να είναι εύκολες οι μετακινήσεις μεταξύ υπηρεσιών που έχουν ανάγκες.

Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011

For we are all small powers now, and once again Greece is in the forefront of the fight for the future. ....


From Mark Mazower
Professor of history at Columbia University.
"THE NEW YORK TIMES"
Published June 29 2011


YESTERDAY, the whole world was watching Greece as its Parliament voted to pass a divisive package of austerity measures that could have critical ramifications for the global financial system. It may come as a surprise that this tiny tip of the Balkan Peninsula could command such attention. We usually think of Greece as the home of Plato and Pericles, its real importance lying deep in antiquity. But this is hardly the first time that to understand Europe’s future, you need to turn away from the big powers at the center of the continent and look closely at what is happening in Athens. For the past 200 years, Greece has been at the forefront of Europe’s evolution.

In the 1820s, as it waged a war of independence against the Ottoman Empire, Greece became an early symbol of escape from the prison house of empire. For philhellenes, its resurrection represented the noblest of causes. “In the great morning of the world,” Shelley wrote in “Hellas,” his poem about the country’s struggle for independence, “Freedom’s splendor burst and shone!” Victory would mean liberty’s triumph not only over the Turks but also over all those dynasts who had kept so many Europeans enslaved. Germans, Italians, Poles and Americans flocked to fight under the Greek blue and white for the sake of democracy. And within a decade, the country won its freedom.


Ο αρχαιότερος θα ορίζεται ως συντονιστής Διευθυντής στις κλινικές που συγχωνεύονται ....


...με βάση τις τελευταίες αντιλήψεις περι νεωτερισμού και αξιοκρατίας !



Απίστευτο ΜΠΑΧΑΛΟ με τις προτάσεις για την αναδιάταξη του ΕΣΥ ....


Το υπουργείο έχει αναρτήσει  στο site του τις τελικές προτάσεις για τις συγχωνεύσεις στο ΕΣΥ. 


Το αστείο είναι πως έχει αφήσει να γίνονται σχόλια από τους αναγνώστες. Διαβάστε ορισμένα μόνο παραδείγματα για να δείτε τι ακριβώς συμβαίνει:

" Τα στοιχεία που δόθηκαν για τον ''Άγιο Ανδρέα'' Πάτρας είναι φαλκιδευμένα αφού στηρίζονται σε δεδομένα από την περίοδο όπου το Νοσοκομείο μας βρίσκεται σε ''αποδιοργάνωση'' λόγω του σεισμού του 2008 και η δύναμη των κλινικών του αναγκαστικά έχει συρρικνωθεί μέχρι να αποπερατωθεί κτιριακά το Νοσοκομείο μας." 


" Αναφέρω ενημερωτικά, ότι δεν υπηρετούν 5 γιατροί στην Αιματολογική Κλινική του Γ.Ν.Χανίων.Είμαστε 2 με οργανική θέση, προς το παρόν 1 Επικ.ΕΒ και εκκρεμούν στο Υ.Υγείας 2 θέσεις ΕΒ ΕΣΥ που δεν γνωρίζομε πότε θα διοριστούν."


" Αναφέρετε η συνέννωση της Γ' Πανεπιστημιακής κλινικής (με 1 κρεβάτι) με την Καρδιολογική του ΕΣΥ με το σχόλιο "ενιαία νοσηλευτική λειτουργία δύο τμημάτων" και την μετακίνηση δύο ιατρών από τους 22+2.
Το σχόλιο είναι ασαφέστατο. Διαλύεται κάποια από τις δύο κλινικές; Δηλαδή γίνεται μία πανεπιστημιακή ή διαλύεται η πανεπιστημιακή και μεταφέρεται αλλού;" 



"Σας ενημερώνω ότι τα στοιχεία που αναφέρονται στο Κ.Υ Γαργαλιάνων στον πίνακα 16 είναι λανθασμένα και ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα και παρακαλώ όπως διορθωθούν" 

 " Προτείνονται συγχωνεύσεις στις ογκολογικές κλινικές του Θεαγενείου στη Θεσσαλονίκη. Πώς είναι δυνατόν να συγχωνεύονται κλινικές με πληρότητες > 80% ? Διότι τα νούμερα που παραθέτονται είναι κατώτερα από τα πραγματικά. Αν αφαιρεθούν τα κενά κρεβάτια τα Σαββατοκύριακα (που δε γίνονται θεραπείες) η πληρότητα υπολογίζεται σχεδόν 100%. 

" Στον πίνακα 5 αναφέρονται ως υπηρετούντες οφθαλμίατροι στο Νοσοκομείο Κιλκίς 7 γιατροί την στιγμή που υπάρχουν 2 ειδικοί και 2 ειδικευόμενοι οφθαλμίατροι. Μάλλον ο συντάκτης έχει αστιγματισμό και μπέρδεψε το 2 με το 7... " 

"ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ ΛΑΘΟΥΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ. Είδα στο σχετικό πίνακα 7, ότι η πληρότητα της ΜΕΘ του ΓΝΑ Ιπποκράτειο αναφέρεται ότι είναι 74% (ποσοστό το οποίο αναρτήθηκε και στο ESY.net για το μήνα Μάρτιο 2011). Το ποσοστό αυτό είναι λανθασμένο και ύστερα από επανεξέταση της κίνησης των ασθενών επαληθεύθηκε ότι η κάλυψη των κλινών τον Μάρτιο 2011 ήταν 100% και παρόμοια υψηλά ποσοστά της τάξης του 95-100% επαληθεύθηκαν και για άλλους μήνες του 2011, κάτι εντελώς αναμενόμενο." 
 
"Στον πίνακα 5α δεν αναφέρονται ο μαγνητικός τομογράφος και οι δύο αξονικοί τομογράφοι του ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ" 


Κλπ, κλπ κλπ.... Θα γελάσει και το παρδαλό κατσίκι .....

Κυριακή 3 Ιουλίου 2011

Συγχωνεύσεις Κλινικών και μεταφορά γιατρών στο ΚΑΤ και αλλού. Για ποιούς χτυπάει η καμπάνα ....?

Πηγή: kafeneio-gr.blogspot.com


Το τοπίο αλλάζει για ασθενή προσερχόμενο και γιατρό, νοσηλευτή, διοικητικό εργαζόμενο σε αυτό. Κλινικές καταργούνται, κλινικές μεταφέρονται, γιατροί μεταφέρονται, αγνοείται το μέλλον των νοσηλευτών, κλίνες κλείνουν, κλίνες πωλούνται σε ιδιωτικές ασφαλιστικές

Αυτά προβλέπει η τελική πρόταση λειτουργικής αναδιάταξης νοσοκομειακών υπηρεσιών ΕΣΥ του υπουργείου Υγείας που τίθεται σε διαβούλευση και θα αποτελέσει τη βάση για τις αλλαγές που θα εφαρμοστούν από Σεπτέμβρη.

Από 137 νοσοκομεία (132 συν 5 ΙΚΑ που μπήκαν πρόσφατα στο ΕΣΥ) μένουν 83 μονάδες, όπως το ΚΑΤ ή το «Λαϊκό», οι οποίες παραμένουν ως έχουν ή διασυνδεόμενα, όπως ο «Ευαγγελισμός» και η ομάδα του (Οφθαλμιατρείο Αθηνών, Πολυκλινική, 3ο νοσοκομεία ΙΚΑ) ή το «Σωτηρία» και το Γενικό Κρατικό Αθηνών που διασυνδέονται. Ογδόντα τρεις θα είναι και οι διοικήσεις, ενώ σε κάθε ένα από τα υπόλοιπα νοσοκομεία, τα οποία διασυνδέονται με τα 83 και θα αναφέρονται σε αυτά, τοποθετείται αναπληρωτής διοικητής και συμβούλιο διοίκησης διοικητικών στελεχών.

Σε κάθε νοσοκομείο, από το μεγαλύτερο κεντρικό μέχρι το μικρότερο απομακρυσμένο, θα υπάρχει το «βασικό νοσοκομείο» που αποτελείται από τις εξής ειδικότητες: Παθολογική, Καρδιολογική, Γενικής Χειρουργικής, Μαιευτική, Παιδιατρική, Ορθοπεδική. Σε όλα θα υπάρχει και πλήρης εργαστηριακός τομέας (αιματολογικό, μικροβιολογικό κ.ο.κ.) και απεικονιστικός τομέας (ακτινολογικό, υπέρηχος).

Επιπλέον, καταργούνται 330 κλινικές στο ΕΣΥ. Ποιες είναι αυτές δεν γνωρίζουμε ακόμα. Γνωρίζουμε όμως τον αριθμό τους. Στο ΚΑΤ, για παράδειγμα, καταργούνται 7 κλινικές, στο «Σισμανόγλειο» 8, στον «Ευαγγελισμό» 12, στο «Ιπποκράτειο» 14, στο «Γ. Γεννηματάς» 19, στο πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης 13 κ.ά. Από τις 1.950 μένουν 1.620. Σαράντα επιπλέον κλινικές θα μεταφερθούν.

Οι γιατροί των κλινικών που καταργούνται θα μεταφέρονται εντός ή εκτός του νοσοκομείου, σίγουρα πάντως κατά το προσχέδιο νόμου εντός του νομού που υπηρετούν σε άλλη κλινική της ίδιας ειδικότητας διευθυντής της οποίας θα είναι ο αρχαιότερος. Συνολικά, θα μεταφερθούν 600 γιατροί από τους 21.000 που εργάζονται στο ΕΣΥ.

Επίσης, από τις 46.000 προβλεπόμενες κλίνες και τις 36.000 υπάρχουσες θα λειτουργούν 32.000. Τέσσερις χιλιάδες κλίνες επομένως καταργούνται, ενώ ακόμα 550 διατίθενται σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες «ελληνικές ή ξένες», όπως σημειώνεται στην πρόταση νόμου του υπουργείου Υγείας.

Για τους εργαζομένους στο ΕΣΥ η νέα πρόταση νόμου σημαίνει μείωση των εφημεριών των γιατρών, ενιαία νοσηλευτικά τμήματα και ανακατανομή των νοσηλευτών, ειδικά εκείνων των μικρών νοσηλευτικών τμημάτων, μείωση των διοικητικών υπαλλήλων στη διαχείριση προμηθειών, φαρμακεία, συντονισμό και τροφοδοσία κλινικών.
Ανά περιφέρεια θα υπάρχει Κέντρο Μονάδας Αποκατάστασης και Μονάδας Διαχείρισης Χρονίων Νοσημάτων στα κύρια νοσοκομεία.

Οπως αναφέρει ξεκάθαρα η πρόταση νόμου, η εξοικονόμηση δημοσίων δαπανών θα είναι της τάξεως των 75 εκατομμυρίων ευρώ μέχρι το τέλος του 2012, ποσόν που θα διπλασιαστεί (150 εκατομμύρια ευρώ) μέχρι το τέλος του 2015. *