"Καλωσήρθατε στο ελεύθερο blog των Ελλήνων Ορθοπαιδικών. Ένα βήμα ενημέρωσης αλλά και ανταλλαγής απόψεων σε θέματα που αφορούν στην Ορθοπαιδική κοινότητα της χώρας. Απόψεις, ανακοινώσεις, διαφωνίες και συζητήσεις είναι ευπρόσδεκτες και θα αναρτώνται χωρίς λογοκρισία, αρκεί να κινούνται στα πλαίσια της ευπρέπειας."

Περιμένουμε λοιπόν τα posts σας στό

hellenic.orthopaedics@gmail.com

Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011

Έρχονται αυξήσεις εισφορών για το ΤΣΑΥ .....(ανάμεσα σε άλλες 31 προσταγές)


Πηγή: tvxs.gr

Κατάλογο 31 μέτρων που καλείται να λάβει η ελληνική κυβέρνηση με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα έστειλε η τρόικα κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Όπως αναφέρεται στην εφημερίδα "Το Βήμα", ανάμεσα σε όσα ζητά η τρόικα περιλαμβάνεται η μείωση συντάξεων σε ΟΤΕ και ΝΑΤ, οι αυξήσεις εισφορών και περικοπή παροχών στο Ταμείο Επιστημόνων, οι αλλαγές στη φορολόγηση ελευθέρων επαγγελματιών, οι απολύσεις εφόρων που δεν πιάνουν στόχους, καθώς και διαρθρωτικές αλλαγές, όπως πλήρη απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων και ενίσχυση του ανταγωνισμού στην αγορά με στόχο να μειωθούν οι τιμές σε προϊόντα και υπηρεσίες.

Ο υπουργός Οικονοµικών, κ. Ευ.Βενιζέλος, επιστρέφοντας από τις Βρυξέλλες, τόνισε ότι «οι δράσεις αυτές αποτελούν την προϋπόθεση για να πετύχει το νέο πρόγραμμα».

Συγκεκριμένα:

Τα µέτρα που αποσκοπούν στη µείωση των δαπανών των Ταµείων και στην εξεύρεση νέων πόρων είναι τα εξής:

Η άµεση έκδοση υπουργικής απόφασης για τη µείωση των συντάξεων του ΝΑΤ και του ΟΤΕ σε ποσοστό ως 40% για τους συνταξιούχους ηλικίας κάτω των 60 ετών.
Η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κύριας και επικουρικής σύνταξης για τους ασφαλισµένους στο Ενιαίο Ταµείο Ανεξάρτητα Ασφαλισµένων (ΕΤΑΑ), που είναι το ενοποιηµένο Ταµείο των νοµικών, των γιατρών και των µηχανικών.
Η µείωση-εναρµόνιση του επιπέδου παροχών υγείας των Ταµείων των Επιστηµόνων που συγχωνεύθηκαν στο ΕΤΑΑ.

Για τις τράπεζες η τρόικα ζητεί:


Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2011

Μέχρι την Κυριακή 30 Οκτωβρίου η παράταση υποβολής εργασιών για το συνέδριο ισχίου - γόνατος της ΕΕΧΟΤ ...





Το προκαταρκτικό πρόγραμμα ΕΔΩ


Υποβολή εργασιών μέχρι
30 / 10 / 2011

Η άποψη των γιατρών του Αγία Σοφία ....


Τα κανάλια και οι εφημερίδες, για κάποιο λόγο ..., παράληψαν τις τελευταιες 48 ώρες να παραθέσουν τις απόψεις της άλλης πλευράς .


Εμείς όχι ....



Πηγή: www.iatronet.gr

Ανυπόστατες χαρακτηρίζουν τις καταγγελίες για το καρδιοχειρουργικό του 'Αγία Σοφία' οι γιατροί του νοσοκομείου, θέτοντας θέμα αξιοπιστίας των πληροφοριοδοτών του υπουργού Υγείας.

Με ανακοίνωση τους οι κύριοι Καλλικούρδης και Καλαβρουζιώτης, ρωτούν τον κ. Ανδρέα Λοβέρδο σε ποιό πόρισμα βασίστηκε για να ξεστομίσει τέτοιες ανυπόστατες κατηγορίες και ύβρεις εναντίων των γιατρών.

Σημειώνουν ότι δεν έχει γίνει έως τώρα καμία Ένορκη Διοικητική Εξέταση και δεν έχουν λάβει γνώση για καμιά αναφορά για οτιδήποτε, ούτε έχουν κληθεί να απαντήσουν σε καμία ερώτηση.

Αναρωτιούνται, μήπως ο κ. Λοβέρδος βιάστηκε να προδικάσει το αποτέλεσμα μιας προαποφασισμένης ΕΔΕ ή αν σκοπός του υπουργείου και της διοίκησης του νοσοκομείου είναι να αποπροσανατολίσει τους πολίτες από την απόφασή του να καταργηθεί το Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο του Άγία Σοφία' και να στέλνονται οι μικροί ασθενείς στον ιδιωτικό τομέα, ανάγοντας το σε θέματα διαμάχης γιατρών.

Καλούν τον υπουργό Υγείας να διερευνήσει προσωπικά το θέμα και να αναλάβει την ευθύνη να ανακαλέσει τις δυσφημιστικές δηλώσεις του με τον ίδιο τρόπο και μέσα που το έκανε.

ΟΕΝΓΕ

Με ανακοίνωσή του, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας νοσοκομειακών γιατρών κάνει λόγο για τερατώδη πράγματα και επισημαίνει τα εξής:

΄Ο υπουργός Υγείας, χωρίς να έχει στα χέρια του ούτε ΕΔΕ ή τουλάχιστον μια προκαταρκτική εξέταση, δήλωσε χτες από βήματος της Βουλής ότι οι καρδιοχειρουργοί του Νοσοκομείου Παίδων 'Αγία Σοφία΄, αφού διαπληκτίζονταν μέσα στα χειρουργεία πάνω από αναισθητοποιημένα παιδιά, εν τέλει ανέβαλαν τα χειρουργεία.

Πρόκειται για τερατώδη πράγματα. Σε μια κυβέρνηση που καταρρέει φαίνεται πως η σπίλωση και ο διασυρμός έχουν αναγορευτεί σε πάγια πολιτική πρακτική για τον υπουργό διάλυσης της Δημόσιας Υγείας.

Όπως προκύπτει από δήλωση των συναδέλφων καρδιοχειρουργών ουδέποτε συνέβησαν όσα κατήγγειλε μαινόμενος ο κ. Λοβέρδος.

Τουναντίον, ο λαλίστατος υπουργός παρασιώπησε όλα εκείνα που πράγματι συνέβησαν και καταγγέλθηκαν εγγράφως και επωνύμως, δηλαδή το κλείσιμο της Εντατικής Μονάδας Παιδιών και συνεπώς της ίδιας της καρδιοχειρουργικής Κλινικής με σκοπό να διοχετευθούν τα περιστατικά στο Ωνάσειο.

Το ότι παίζονται μεγάλα συμφέροντα γύρω από Νοσοκομεία όπως το Ωνάσειο και το Ερ. Ντυνάν είναι γνωστό σε όλους.

Όμως, ο κ. Λοβέρδος οφείλει να τηρεί έστω τα προσχήματα και να μην εμφανίζεται ως διαμεσολαβητής αυτών των συμφερόντων.Καλούμε λοιπόν τον υπουργό Υγείας να πάψει να λασπολογεί εναντίον του ιατρικού σώματος και να ανασκευάσει όσα ανερμάτιστα ανέφερε χτες στη Βουλή΄.

Και όμως εδώ κάτι συμβαίνει ....




     Τα χθεσινά επεισόδια, όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη, αλλά και σε όλες σχεδόν τις μεγάλες πόλεις της χώρας, εκτός από πρωτόγνωρα,  αναμφίβολα σηματοδοτούν εξελίξεις. Κάποιοι, ενώ τους φτύνουνε, παριστάνουν πως βρέχει. Όμως, είτε συμφωνεί είτε διαφωνεί κανείς με αυτές τις εκδηλώσεις, ένα είναι σίγουρο : οι παρτίδες του λαού με το χθές έχουν τελειώσει και ουδείς γνωρίζει τι είναι το αύριο που έρχεται ....


Παρέλαση στα μαύρα ....











Εξώδικο του ΙΣΑ κατά ταμείου για καθυστέρηση καταβολής οφειλών σε συμβεβλημένους ιατρούς....



Στο TAYΤΕΚΩ , το Ταμείο Ασθένειας Προσωπικού ΟΤΕ, απέστειλε αυτή τη φορά εξώδικο ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), διεκδικώντας οφειλόμενες αμοιβές για ιατρικές πράξεις που έχουν πραγματοποιήσει οι συμβεβλημένοι με το ταμείο ιατροί, μέλη του ΙΣΑ, το 2010 και το 2011.

Με το εξώδικο ο ΙΣΑ ζητάει από τη διοίκηση του ταμείου, ενημέρωση μέσα σε 10 ημέρες για τις ενέργειες που θα προβεί ώστε να καταβληθούν άμεσα τα οφειλόμενα. Διαφορετικά, προειδοποιεί με κινητοποιήσεις και προσφυγή στα δικαστήρια.

Το φαινόμενο πάντως της μη καταβολής αμοιβών σε γιατρούς δεν είναι καθόλου άγνωστο στον κλάδο. Ένα από τα μεγαλύτερα Ταμεία της χώρας, ο ΟΠΑΔ, χρωστά επίσης σε χιλιάδες γιατρούς αμοιβές από ιατρικές επισκέψεις μηνών. Οι εκπρόσωποι του ιατρικού σώματος δεκάδες φορές έχουν απευθυνθεί στο υπουργείο υγείας για την εξόφληση των χρεών, χωρίς ωστόσο να έχει δοθεί λύση.

iatropedia.gr

Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2011

ΟΧΙ !!!! ..............................??


του Γιάνη Βαρουφάκη

"Καλώ την κυβέρνηση να διανοηθεί, για πρώτη φορά, να πει ένα μεγάλο ΟΧΙ. Μόνο έτσι το κούρεμα θα δώσει στην χώρα, αντί να της κόψει κι άλλο την, ανάσα που τόσο έχει ανάγκη." Έτσι έκλεισα το προηγούμενο άρθρο που αφιέρωσα εξ ολοκλήρου στο κούρεμα (δηλαδή στην μερική διαγραφή του ελληνικού δημόσιου χρέους).

Να πει ΟΧΙ η κυβέρνηση; Σε τι; Επίτηδες σας άφησα με το ερώτημα στα χείλη μια μέρα πριν την Σύνοδο Κορυφής. Σκοπός μου ήταν να επιστρέψω σήμερα με την απάντηση, την επομένη μιας νέας Συνόδου Κορυφής που καρφώνει ακόμα ένα καρφί στο φέρετρο του ευρω-συστήματος. (Δεν θα επεκταθώ σήμερα ως προς το τελευταίο. Επιφυλάσσομαι να εξηγήσω τις επόμενες μέρες τον ισχυρισμό ότι, άλλη μια φορά, μια Σύνοδος Κορυφής βάζει την ευρωζώνη σε νέες περιπέτειες.)

Ας το απαντήσω λοιπόν το ερώτημα: "Να πει ΟΧΙ σε τι;" Εφόσον η απόφαση της Συνόδου υπολείπεται των περιστάσεων για πολλοστή φορά, η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να πει ένα μεγάλο ΟΧΙ στο σημερινό συνονθύλευμα ημι-αποφάσεων που θα εμφυσήσουν ανέμους στα πανιά της Κρίσης. Να ασκήσει, εν πολλοίς, de facto βέτο στο κοινό κείμενο, έστω και κατόπιν εορτής (επιτρέποντας στους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος να ψηφίσουν κατά συνείδηση). Την ίδια στιγμή να ανακοινώσει ότι αποσύρει τα τελευταία μέτρα που ψήφισε στην Βουλή (ιδίως την κατάργηση των κατώτατων μισθών στον ιδιωτικό τομέα) και να κηρύξει την χώρα σε έκτακτη οικονομική ανάγκη, εφαρμόζοντας μια σειρά από δικά της έκτακτα οικονομικά μέτρα (βλ. παρακάτω) έως ότου η Ευρώπη αλλάξει ρότα. Κι όλα αυτά, βέβαια, χωρίς να πει τίποτα περί στάσης πληρωμών (και φυσικά ούτε να διανοηθεί να μιλήσει, ή να αφήσει να εννοηθεί, ο,τιδήποτε περί εξόδου από την ευρωζώνη).

Γιατί να το κάνει αυτό; Σας θυμίζω τι συνέβη την 21η Ιουλίου: Μια κάκιστη για την Ευρώπη

Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Evidence based Orthopedics: Tranexamic Acid Reduces Blood Loss and Blood Transfusion after TKA


Tranexamic Acid Reduces Blood Loss and Blood Transfusion after TKA
 

100 patients with primary osteoarthritis who were scheduled to undergo unilateral cemented total knee arthroplasty were randomized to receive either placebo or intravenous tranexamic acid 10 minutes prior to surgery, 3 hours after surgery, and orally for 5 days after surgery. Patients who received tranexamic acid displayed significantly less blood loss, hemoglobin loss, and required significantly less blood transfusion in comparison to patients who received placebo. Additionally, no changes were observed in symptomatic thromboembolic events.  

Clin Orthop Relat Res; 2011; 469(10): 2874-2880

(Επικουρικά) ....Πίνακας Υποψηφίων για Πλήρωση Θέσεων σε Νοσοκομεία του Α’ Καταλόγου του ΕΚΑΒ, του Κέντρου Δηλητηριάσεων, των Ιατροδικαστικών Τμημάτων των Νοσοκομείων και των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών ....

Endoscopic Carpal Tunnel Release ...



Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Είναι δυνατόν ....???


Μα είναι ποτέ δυνατόν ο ίδιος ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ υγείας να λέει τέτοιες μπαρούφες, και να δικαιολογεί έτσι το κλείσιμο κλινικης νοσοκομείου?
Και καλά, αυτός βρίσκει και τα λέει. Ο ιατρικός σύλλογος που είναι? Αμ οι αναισθησιολόγοι της συγκεκριμένης κλινικής τι λένε? Με τσιπουράκι τα κοιμίζουν τα παιδια? 
ΈΛΕΟΣ πια....

Διαβάστε την είδηση που αναπαραγάγεται από όλα σχεδόν τα ειδησιογραφικά sites:

Πηγή: protothema.gr



«Βόμβα» από Λοβέρδο!

Ασυνείδητοι γιατροί νάρκωναν τα παιδιά και τα άφηναν χωρίς χειρουργείο!

 Μείζον ηθικό ζήτημα για τη στάση των τριών γιατρών της παιδοκαρδιοχειρουργικής κλινικής του Νοσοκομείου Παίδων Αγία Σοφία προκύπτει μετά την αποκάλυψη-«βόμβα» του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου στη Βουλή.

Καθώς φαίνεται, η συμπεριφορά των τριών γιατρών όχι μόνο οδήγησε στο κλείσιμο της κλινικής, αλλά και εντός αυτής, όταν λειτουργούσε, διαδραματίζονταν σκηνές που μόνο ντροπή και κατακραυγή μπορούν να προκαλέσουν.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός είπε ότι οι γιατροί της συγκεκριμένης κλινικής μετέφεραν τις διαμάχες τους ακόμα και μεσα στα χειρουργεία, με αποτέλεσμα τα παιδιά να ξυπνούν από τη νάρκωση, δίχως να έχουν χειρουργηθεί. Και συμπλήρωσε: «Είναι ντροπή…. Θα επιληφθούμε πειθαρχικά. Αν είχα τη δυνατότητα να τους απολύσω, θα το είχα κάνει».

Να σημειωθεί ότι, όπως έχει ήδη γράψει το protothema.gr, το υπουργείο έχει διατάξει ΕΔΕ για το συγκεκριμένο θέμα.

Με αυτή την κρίση, για αντικαπνιστικούς νόμους θα μιλάμε τώρα ...?


Πηγή:  www.tovima.gr


Τα μάθατε τα νέα;
 
Κύριε διευθυντά,

Και στο ταπεινό ταβερνείο του Ψυρρή και στο κυριλέ εστιατόριο των νοτίων προαστίων όπου βρέθηκα να τρώω τις τελευταίες ημέρες η απαγόρευση του καπνίσματος είχε γίνει… καπνός. Τα τασάκια ήταν πάνω στα τραπέζια και όλοι οι πελάτες φούμαραν κανονικά, με τις ευλογίες των καταστηματαρχών. Φουγάρο και ο ταξιτζής που με έφερε στο γραφείο τις προάλλες - ημέρα γενικής απεργίας των μέσων μαζικής μεταφοράς - ο οποίος ούτε καν μπήκε στον κόπο να με ρωτήσει αν με ενοχλεί ο καπνός του. 
 
Και ερωτώ τον αρμόδιο υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο, ο οποίος προχθές το βράδυ υπερασπιζόταν από τηλεοράσεως την πολιτική του ΠαΣοΚ για την έξοδό μας από την κρίση. Πώς να εμπιστευθώ μια κυβέρνηση σε ένα τόσο μεγάλο ζήτημα όσο η ανάκαμψη της καταχρεωμένης Ελλάδας και η εξυγίανση του σαθρού ως σήμερα τρόπου με τον οποίο λειτουργούσε το κράτος και η κοινωνία μας, τη στιγμή που έχει αποδειχθεί ασυνεπής και ανεπαρκής ακόμη και σε μικρά θέματα της καθημερινότητας, όπως στην απαγόρευση του καπνίσματος; Η για πολλοστή φορά αδυναμία επιβολής του αντικαπνιστικού νόμου, ακόμη και αν για κάποιους θεωρηθεί θέμα επουσιώδες σε σχέση με την τραγωδία που ζούμε, κατά τη δική μου γνώμη λέει πολλά γι' αυτούς που μας κυβερνούν. Και για εμάς…

Μετά τιμής

Πανδώρα
 

Mείωση των γιατρών που θα συμβληθούν με το ΕΟΠΥΥ ζητάει η ΤΡΟΪΚΑ ....


Πηγή: www.healthview.g


Αύξηση στη συνταγογράφηση γενοσήμων, επιτάχυνση της υλοποίησης της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, είσπραξη της έκπτωσης (rebate) των Ταμείων από τους φαρμακοποιούς και αύξηση των εισφορών περίθαλψης στον ΟΓΑ, προβλέπει για την Υγεία, η έκθεση της Τρόικας. Παρά την εκτίμηση ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στη μεταρρύθμιση στο χώρο της υγείας ωστόσο εξακολουθούν να εκφράζουν ανησυχίες για την ολοκλήρωση της προσπάθειας βελτίωσης των δημοσιονομικών καθώς παραμένει υψηλή η συμμετοχή του κράτους στις δαπάνες περίθαλψης. Σημαντικοί παράγοντες που θα επηρεάσουν την επιτυχία ή μη του εγχειρήματος αποτελούν επίσης σύμφωνα με την ίδια έκθεση, η τιμολόγηση των φαρμάκων, η κατάλληλη καταγραφή και ο υπολογισμός των δαπανών. Παράλληλα επισημαίνουν την ανάγκη για εξομοίωση των ασφαλιστικών εισφορών με αύξηση των ποσοστών εισφοράς για τον ΟΓΑ στο πλαίσιο του ΕΟΠΥΥ, μείωση του αριθμού του διοικητικού προσωπικού, καθώς και των γιατρών που θα συμβληθούν με τον οργανισμό. 


Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

Με τις υγείες μας ....



Study finds no cause for delaying hip fracture surgery in patients receiving antiplatelet drugs ....


Πηγή: ORTHOSuperSite

Thein, R. Injury. 2011. doi:10.1016/j.injury.2011.01.011


A study of blood loss and surgery-related complications found that hip fracture surgery need not be delayed because patients are receiving antiplatelet drugs.

“Notably, delay of surgical intervention for hip fracture repair for >48 hours has been reported to increase perioperative complications and mortality,” the authors wrote.

Researchers measured intra- and perioperative blood loss, the volume of transfused blood and surgery-related complications in two groups. One group of 44 patients received continuous clopidogrel treatment while the other 44-patient control group was not on clopidogrel (either aspirin alone or not on any antiplatelets).

The team reported mean perioperative blood loss of 899 ± 496 ml for patients not on clopidogrel, 1091 ± 654 ml for those on clopidogrel and 1312 ± 686 ml for those on combined clopidogrel and aspirin. No cases of mortality were reported in the early postoperative period. A shorter time to operation and prolonged surgical time were associated with increased blood loss.

Although the researchers noted that the antiplatelet effect ceases in nearly 10 days, “their (antiplatelet drugs) effect on surgery-related blood loss and perioperative complications is unclear and management of trauma patients treated by antiplatelets is controversial.”

Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011

Εκτός εφεδρείας το ιατρικό προσωπικό του ΕΣΥ ....


Το ιατρικό προσωπικό του ΕΣΥ, το νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό των δημοσίων νοσοκομείων, των φορέων πρόνοιας του ΕΚΑΒ και των ασφαλιστικών ταμείων εξαιρείται από το καθεστώς της εφεδρείας, όπως προβλέπουν οι τροπολογίες που κατατέθηκαν στο πολυνομοσχέδιο.

 healthview.gr

Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

Μετά το «κούρεμα» η κυβέρνηση θα βάλει χέρι στα ευγενή ταμεία ....


Πηγή: www.newpost.gr


Την ώρα που αναμένονται οι εξελίξεις για το περιβόητο «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων, τις οποίες ετοιμάζουν Ε.Ε. και τράπεζες για τη χώρα μας, η κυβέρνηση δημιουργεί επικοινωνιακά τρικ για το ποσοστό του με κέρδος τις εντυπώσεις, ενώ το μέγαρο Μαξίμου έχει έτοιμη λύση για το κενό που θα υπάρξει στα ασφαλιστικά ταμεία, μέσω της εκμετάλλευσης των «ευγενών» εξ αυτών.

Η ελληνική κυβέρνηση αφήνει να διαρρεύσει μέσω των ΜΜΕ και κυρίως μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ -το μεγαλύτερο μέρος της σύνθεσης της διοίκησης του οποίου αποτελείται από κυβερνητικά στελέχη- ότι το ποσοστό της απομείωσης του χρέους θα φτάσει 50-60%, ενώ την ίδια ώρα η Ευρώπη φαίνεται να καταλήγει σε ποσοστό «κουρέματος» σε ποσοστό 40%. Το «φούσκωμα» του ποσοστού αποσκοπεί στο να φανεί, η «μείωση» του ποσοστού ως διαπραγματευτική επιτυχία της κυβέρνησης.

Πέρα όμως από τα επικοινωνιακά τεχνάσματα, μία από τις σημαντικότερες πλευρές της επόμενης μέρας της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους έχει να κάνει, εκτός από τον τραπεζικό τομέα, με τα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία ως γνωστόν κατέχουν 23-28 δισ. ευρώ ομολόγων του ελληνικού δημοσίου. Για να γεφυρώσει το χάσμα που θα προκύψει και για να λύσει αυτό το ιδιαίτερα κρίσιμο ζήτημα που έχουν επισημάνει πολλάκις οι οικονομολόγοι, η κυβέρνηση, όπως δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος στο Newpost, προτίθεται να βάλει χέρι στα λεγόμενα «ευγενή ταμεία», δηλαδή των γιατρών, των δικηγόρων και των μηχανικών, μεταξύ άλλων.

Σημειώνεται ότι αυτά τα ταμεία, θεωρούνται από τα περισσότερο υγιή, με τα μέλη τους να είναι έτοιμα για σκληρές αντιδράσεις, σε περίπτωση που η κυβέρνηση τα χρησιμοποιήσει.

Θα πληρώσουν οι 13 γιατροί για τις προμήθειες .....


Πηγή: Εφημερίδα Καθημερινή 22/10/2012


Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

Απεργία λέμε ......!!




Στα "όπλα" νοσοκομειακοί γιατροί, γιατροί του ΙΚΑ καθώς και εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία που συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους για τα μέτρα της κυβέρνησης.

Από τα χθεσινά επεισόδια:  Κουκουλοφόροι νεαροί... (οι γνωστοί "μπαχαλάκιδες" )
προσπαθούν  να γκρεμίσουν το φράχτη της αστυνομίας !

Από την Τρίτη 18 Οκτωβρίου οι γιατροί των δημοσίων νοσοκομείων μετά από γενικές συνελεύσεις προχωρούν σε καταλήψεις των γραφείων Διοικητών και των Ταμείων σε όλα τα Νοσοκομεία της χώρας, ενώ θα λειτουργούν κανονικά και με δωρεάν πρόσβαση η ιατρική και νοσηλευτική δραστηριότητα. Οι καταλήψεις θα είναι διαρκείας με στόχο να ανασταλεί κάθε λειτουργία της Διοίκησης, να μην περικοπεί ούτε ένα κρεβάτι από τους οργανισμούς των Νοσοκομείων, να αποτραπούν οι συγχωνεύσεις κλινικών, να μην υπάρξει ούτε μία απόλυση εργαζομένου στα Νοσοκομεία.

Η κατάληψη θα συνεχίζεται και τις μέρες της καθολικής απεργίας, δηλαδή την Τετάρτη και την Πέμπτη ενώ την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου η Ομοσπονδία των Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) καλεί τις Ενώσεις Γιατρών να πραγματοποιήσουν από κοινού με τα Εργασιακά Σωματεία Γενικές Συνελεύσεις για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Οι γιατροί θα συμμετάσχουν κανονικά και στην 48ωρη καθολική απεργία 19 και 20 Οκτωβρίου όπως και οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία.

Στο μεταξύ οι γιατροί του ΙΚΑ πραγματοποιούν 24ωρες κυλιόμενες απεργίες έως και την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου και θα εξυπηρετούν μόνο τα έκτακτα και επείγοντα περιστατικά.

Οι γιατροί και οι εργαζόμενοι ζητούν να σταματήσουν οι περικοπές στο ΕΣΥ, να μην υπάρξουν εφεδρείες, να μη μειωθούν περαιτέρω οι αμοιβές των εργαζόμενων αλλά και μεταξύ άλλων να μην υλοποιηθούν οι αλλαγές που θα έρθουν μέσω του ενιαίου φορέα παροχών υγείας του ΕΟΠΥΥ.

iatropedia.gr

Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2011

Χειρούργησα το λάθος πόδι .....


Τα έχουμε ξαναπεί, αλλά λάθη συνεχίζουν και θα συνεχίζουν να συμβαίνου .....

Απίστευτο κι όμως αληθινό! Στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης άλλο πόδι είχε σπάσει μια ηλικιωμένη γυναίκα και άλλο πόδι… εγχείρησαν! Το περιστατικό, που είναι πέρα για πέρα αληθινό, έγινε την περασμένη εβδομάδα και έχει κάνει άνω - κάτω τη διοίκηση του ιδρύματος, που πρόκειται να διατάξει ΕΔΕ, προκειμένου ν’ αποδοθούν ευθύνες σε όποιους ευθύνονται.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η γυναίκα είναι 87 ετών και επρόκειτο να υποβληθεί σε επέμβαση τις αρχές της περασμένης εβδομάδας στο δεξί πόδι, στο οποίο είχε διαγνωστεί «ρωγμώδες κάταγμα» και ο ορθοπεδικός που την εξέτασε είχε κρίνει ότι χρειάζεται χειρουργική επέμβαση. Τη μέρα που είχε προγραμματιστεί το χειρουργείο, φέρεται - σύμφωνα με τις εξηγήσεις που δόθηκαν - ο τραυματιοφορέας που πήγε να ετοιμάσει την ηλικιωμένη για την επέμβαση, να τη ρώτησε ποιο πόδι πονάει και η 87χρονη να του έδειξε το άλλο πόδι από το σπασμένο, το οποίο πονούσε λόγω αρθρίτιδας. Τότε ο τραυματιοφορέας ετοίμασε το λάθος πόδι για την επέμβαση, το οποίο οι γιατροί και χειρούργησαν κανονικότατα. Όταν η γυναίκα βγήκε από το χειρουργείο, ο γιος της έμεινε άναυδος, όταν διαπίστωσε ότι άλλο πόδι είχε «ρωγμώδες κάταγμα» και άλλο χειρουργήθηκε.

Ειδοποίησε, δε, τους γιατρούς που προσπάθησαν να εξηγήσουν τα ανεξήγητα. Ακούστηκε, μάλιστα, ότι ειπώθηκε πως «και το άλλο πόδι είχε πρόβλημα»!

Ψάχνουν τον υπαίτιο

Εκείνο που προτάσσεται, όμως, περισσότερο ως επιχείρημα είναι ότι έγινε λάθος από τον τραυματιοφορέα, που ετοίμασε λάθος πόδι για την επέμβαση. Βέβαια, αυτό και πάλι δεν μπορεί να δικαιολογήσει τους γιατρούς που χειρούργησαν… το υγιές πόδι.

«Είναι από αυτά που εύχεσαι να μη συμβούν ποτέ σε νοσοκομείο. Κι όμως, μπορεί να συμβεί όταν μια σειρά παρεξηγήσεων-παραλείψεων “συνωμοτήσουν” για να γίνει» λέει στο «Ε» στέλεχος της διοίκησης του νοσοκομείου, που επιβεβαίωσε το περιστατικό.

Δύο μέρες μετά, πάντως, η ηλικιωμένη γυναίκα χρειάστηκε να… ξαναμπεί στο χειρουργείο, για να γίνει επέμβαση αυτήν τη φορά στο σωστό πόδι. Οι συγγενείς κατήγγειλαν το περιστατικό στο «Γραφείο του Πολίτη», που προσφάτως ιδρύθηκε και λειτούργησε από τη διοίκηση του ιδρύματος, μόλις πριν από έναν μήνα περίπου. Από εκεί ενημερώθηκε, μάλιστα, η διοίκηση το συμβάν.

Το κράτησαν κρυφό

Πληροφορίες αναφέρουν ότι καταβλήθηκε μεγάλη προσπάθεια να κρατηθεί το συμβάν μακριά από τη δημοσιότητα, προκειμένου ν’ αποφευχθεί η δυσφήμηση του ιδρύματος για το πρωτοφανές λάθος.
Ο αναπληρωτής διοικητής του ιδρύματος και διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας, Χρήστος Θεοδώρου, διέταξε να γίνει ΕΔΕ, την οποία θ’ αναθέσει σε ορθοπεδικό από νοσοκομείο της Αθήνας.

Με «δεμένα χέρια» είναι και ο νέος διοικητής, Δημήτρης Κατσιφαράκης, όσον αφορά στη συγκεκριμένη υπόθεση, αφού δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί ο διορισμός του και δεν έχει τυπικά την αρμοδιότητα να πάρει πρωτοβουλίες για τέτοιου είδους σοβαρές διοικητικές πράξεις. Ο ίδιος, πάντως, φέρεται να είναι εξοργισμένος από το συμβάν και αποφασισμένος να εφαρμόσει τα προβλεπόμενα. Πάντως, αρχές της εβδομάδας αναμένεται να γίνει και επισήμως ο διορισμός του, οπότε και σύμφωνα με πληροφορίες θ’ αναλάβει ο ίδιος να χειριστεί την απίστευτη αυτή υπόθεση.

Πηγή: emprosnet.gr

Από τη Γαλλική τηλεόραση ...




Αναστολή μέχρι νεωτέρας της διαδικασίας κρίσεων πληρώσεως θέσεων γιατρών ΕΣΥ ...


Πηγή: www.iatronet.gr


ΚΛΙΚ



Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011

Πολύτιμοι άνθρωποι ....


Ακούμε και κανένα καλό λόγο. Βέβαια, με τα λόγια δε χορταίνει κανείς !

Πηγή: kathimerini.gr



Πολύτιμοι άνθρωποι
Tου Αλεξη Παπαχελα

Ενα κράτος πρέπει να έχει έναν ζωτικό πυρήνα εργαζομένων οι οποίοι πληρώνονται καλά και νιώθουν ότι προστατεύονται σε δύσκολες στιγμές. Μιλάμε για τους ανθρώπους που ξενυχτάνε στα νοσοκομεία κάνοντας εφημερίες σε σκληρές συνθήκες, τους αστυνομικούς που προστατεύουν τους πολίτες και τη δημόσια περιουσία, τους στρατιωτικούς που πραγματικά παράγουν έργο και φυλάνε Θερμοπύλες είτε βρέχει είτε χιονίζει στα σύνορα ή σε ένα απομακρυσμένο νησί και μερικούς ακόμη.

Δεν είναι πολλοί αυτοί οι άνθρωποι, είναι όμως πολύτιμοι και χωρίς αυτούς το ελληνικό κράτος δεν μπορεί να λειτουργήσει. Δυστυχώς ο πανικός και οι ερασιτεχνισμοί των κυβερνητικών σχεδιασμών τούς έχει αφήσει απροστάτευτους. Οι οριζόντιες περικοπές ήταν προφανώς η εύκολη και γρήγορη λύση για ένα πολιτικό σύστημα που δεν εξετάζει πάντα ποιος δουλεύει και παράγει και ποιος όχι, αλλά το ποιος είναι «δικός μας πελάτης» και ποιος όχι. Δεν ξέρω τι μπορεί να πει ένας πολιτικός σήμερα στον ευσυνείδητο αστυνομικό ή γιατρό που βλέπει τον μισθό του να μειώνεται δραστικά την ίδια ώρα που κάποιος άλλος εργαζόμενος σε ΔΕΚΟ ή μεταταχθείς υπάλληλος σε καθεστώς ειδικής προστασίας ζητεί (ναι, είναι αλήθεια) να φτιάξει η νέα υπηρεσία του ένα υπόστεγο για να μπορεί να καπνίζει και να πίνει φραπέ τώρα που θα χαλάσει ο καιρός...

Η τρόικα έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν ήταν δική της ιδέα οι οριζόντιες περικοπές, κάθε άλλο. Χρειάζεται όμως οργάνωση, επαγγελματισμός και σχέδιο για να μπορέσεις να στηρίξεις το λειτουργικό κομμάτι του κράτους. Η ζημιά θα είναι όμως μεγάλη γιατί το ηθικό έχει πέσει απίστευτα στην καρδιά του κράτους και φοβούμαι ότι θα έλθει η ώρα που το φιλότιμο και το μεράκι δεν θα φτάνουν για να ισοφαρίσουν την οργή και την αίσθηση αδικίας. Αν κάποιοι δικαιούνται να δηλώνουν αγανακτισμένοι, με βούλα και πιστοποιητικό, είναι ακριβώς αυτοί οι άνθρωποι· ούτε οι υπάλληλοι που πήραν σύνταξη στα 48, ούτε οι ενήλικες κόρες αξιωματικών και άλλων οι οποίοι απεβίωσαν προ δεκαετιών.

Υπάρχει, όμως, μια ακόμη αδικία που θα συντελεστεί με την περίφημη εφεδρεία, η οποία θα ωθήσει στην έξοδο από το Δημόσιο μια μεγάλη ομάδα έμπειρων δημοσίων υπαλλήλων. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο μέσος όρος στην κορυφή της ιεραρχίας στο Δημόσιο είναι σήμερα πολύ χαμηλός, γιατί έφτασαν εκεί τα «μπουλούκια» που μπήκαν χωρίς κριτήρια και με βάση κομματικές και μόνο διασυνδέσεις. Και εκεί όμως κρύβονται μέσα στον πολτό και τους αριθμούς ικανοί και έμπειροι άνθρωποι οι οποίοι βάστηξαν πάνω τους ολόκληρα τμήματα και υπηρεσίες.

Θα μου πείτε «τέτοια ώρα, τέτοια λόγια», πού να τους βρεις και ποιος να κάνει την αξιολόγηση. Συμφωνώ ότι αυτό έπρεπε να γίνει σε συνθήκες ηρεμίας, όταν δηλαδή επρόκειτο να γίνει η περίφημη επανίδρυση, η οποία έγινε απλώς μεγέθυνση, όχι βελτίωση του κράτους. Εν πάση περιπτώσει ακόμη και τώρα, μέσα σε δύσκολες συνθήκες, θα έπρεπε να βρεθεί ένας τρόπος να παραμείνουν στο Δημόσιο οι λίγοι ικανοί επαγγελματίες που προσφέρουν.

Ξέρω ότι τίποτα δεν είναι εύκολο αυτές τις ώρες, ειδικά γιατί μια κυβέρνηση που μπορούσε να κάνει πολλά (χωρίς μάλιστα να τα χρεωθεί πολιτικά) άργησε εγκληματικά πολύ και τώρα αυτοσχεδιάζει με το... πιστόλι στον κρόταφο. Δεν ξέρω τι μπορούμε να κάνουμε όλοι εμείς.

Ισως το μόνο που μπορεί να έχει μια αξία για αυτούς τους ανθρώπους είναι την επόμενη φορά που θα βρεθείτε σε ένα δημόσιο νοσοκομείο ή κοντά σε μια ομάδα αστυνομικών της ΔΙ.ΑΣ. να σφίξετε το χέρι σε αυτούς που συνεχίζουν να δουλεύουν με πενταροδεκάρες για να προστατεύσουν όλους εμάς τους υπόλοιπους, αναγκαζόμενοι πολλές φορές να βάζουν και από την τσέπη για υλικά που το κράτος δεν τους προμηθεύει.

Και βεβαίως εκείνοι που μπορούν ακόμη να βάλουν το χέρι στην τσέπη, οφείλουν τις δύσκολες τούτες μέρες να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Αβέρωφ, του Συγγρού και άλλων, ενισχύοντας τις ζωτικές λειτουργίες του παραπαίοντος ελληνικού κράτους.

Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011

Κατάργηση ομοειδών κλινικών - Προς κατάργηση τα απογευματινά ιατρεία στο ΕΣΥ ..!!!!


Σύμφωνα με δημοσίευμα της "Ημερησίας " του Σαββάτου το υπουργείο υγείας σχεδιάζει την κατάργηση - συγχώνευση των ομοειδών κλινικών στα νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Παράλληλα όμως, προωθείται η κατάργηση των απογευματινών ιατρείων "στην πράξη".
Ο κος Μόσιαλος θεωρεί πως τα πολυδιαφημισμένα απογευματινά ιατρεία είναι τώρα ... ΕΣΤΙΑ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ.

Παρόλα αυτά, μόλις πρόσφατα οι ίδιοι κύριοι, πανηγύριζαν για την επιτυχία του θεσμού και πρόβαλαν τα απογευματινά ιατρεία , ως μέσο συμπλήρωσης των εξευτελιστικών μισθών των γιατρών του ΕΣΥ.

Άλλωστε, η στήριξη και συμμετοχή των πανεπιστημιακών στα απογευματινά ιατρεία, ήταν και η προϋπόθεση - αφορμή για να τους επιτραπεί και η λειτουργία των ιδιωτικών τους ιατρείων ....

Διαβάστε εδώ το άρθρο της εφημερίδας.

Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

Τι πραγματικά πρόκειται να γίνει με το ειδικό μσθολόγιο γιατρών ΕΣΥ .....


Πηγή: www.topontiki.gr



8 Τι προβλέπεται να γίνει µε τους έχοντες ειδικά µισθολόγια δηµοσί­ους λειτουργούς;

Οι ανήκοντες στα ειδικά µισθολόγια - Όλοι θα χάσουν από το ενιαίο βαθµολόγιο -µισθολόγιο. Όσα αναφέρονται είναι παραπλανητικά δηµόσιοι λειτουργοί (γιατροί του ΕΣΥ, δικαστικοί, υπάλληλοι των Σωµάτων Ασφαλείας, των Ενόπλων Δυνάµεων, οι αρχιερείς, πανεπιστηµιακοί κ.λπ.) δεν περιλαµβάνονται προς το παρόν σ’ αυ­τό το νοµοσχέδιο. Είναι βέβαιο ότι όλα τα ειδικά µισθολόγια θα καταργηθούν και εντελώς «κουρεµένα» θα εντα­χθούν κι αυτά στο «Ενιαίο Μισθολόγιο - Βαθµολόγιο».

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο ...


Οι νέοι μισθοί σε ερωταπαντήσεις

 

1 Τι προβλέπει το επικαιροποιημένο Μνημόνιο για τους μισθούς των Ελλήνων δημοσίων υπαλλήλων με την ευρεία έννοια;

Σύμφωνα με την τέταρτη επικαιροποίηση του Μνημονίου της 2.7.2011, η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να παρουσιά­σει «ένα λεπτομερές σχέδιο δράσης με χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση και την εφαρμογή του απλοποιημένου μισθολογικού συστήματος, το οποίο θα είναι σε αρμονία με τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα, επιτυγχάνοντας μείωση στο συνολικό μισθολογικό κόστος. Αυτό το σχέδιο βασίζεται στα αποτελέσματα της έκθεσης που δημοσιεύτηκε από το υπουργείο Οικονομικών και την Ενιαία Αρχή Πληρωμών. (…) Οι μισθοί των ερ­γαζομένων στις Δημόσιες Επιχειρήσεις θα είναι σε αρμονία με το Ενιαίο Μισθο­λόγιο του Δημόσιου Τομέα».

Το σχέδιο αυτό υλοποιείται σήμερα με την ταυτόχρονη μείωση των μισθών του στενού δημόσιου, του ευρύτερου δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, ού­τως ώστε να επιτευχθεί ο διπλός στό­χος του Μνημονίου: αφενός μεν να μειωθούν τα ποσά που προβλέπει το μισθολογικό κόστος, αφετέρου δε, να μην υπάρχει ένα σύστημα σταθερής και αξιοβίωτης απασχόλησης, που θα «τραβά» και τα άλλα εργασιακά συστή­ματα προς τα πάνω. Η συνολική υποτίμηση της εργασίας είναι ο βασικός στρατηγικός στόχος της πολιτικής των δανειστών.

2 Προβλέπονται περαιτέρω περι­κοπές των μισθών για τα επόμενα χρόνια;

Ήδη στο κείμενο του Μνημονίου και υπό τον τίτλο «Παράρτημα Ι: Επιπρόσθε­τα δημοσιονομικά μέτρα για το 2011 και μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρα­τηγική 2012-2015» προβλέπονται πε­ρικοπές στο μισθολογικό κόστος κατά τουλάχιστον 770 εκατ. ευρώ το 2011, επιπλέον 600 εκατ. ευρώ το 2012, 448 εκατ. ευρώ το 2013, 306 εκατ. ευρώ το 2014 και 71 εκατ. ευρώ το 2015, μέσω της εφαρμογής διαφόρων μέτρων που αναλύονται σ’ αυτό, μεταξύ των οποίων και η εργασιακή εφεδρεία. Με τα ενδι­άμεσα όμως μέτρα της κάλυψης των εκάστοτε διογκούμενων ελλειμμάτων, οι περικοπές θα είναι πολύ μεγαλύτε­ρες.

3 Ωφελείται κανένας από το Ενιαίο Μισθολόγιο - Βαθμολόγιο;

Πανελλαδικές εξετάσεις οι απόφοιτοι της Ιατρικής για απόκτηση ειδικότητας ....

Πηγή: www.enet.gr

Της Σοφιας Νετα

Πανελλαδικές εξετάσεις θα δίνουν οι απόφοιτοι της Ιατρικής, προκειμένου να παρακολουθήσουν πρόγραμμα ειδικότητας, καθώς χθες το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας πήρε την έγκριση του υπουργικού συμβουλίου.


Στόχος του υπουργείου να μειωθούν οι τεράστιες λίστες αναμονής και να ισχύσει ένα πιο αξιοκρατικό σύστημα.

Στις ειδικότητες συμπεριλαμβάνονται πλέον και αυτές της Γηριατρικής και της Ιατρικής Γενετικής, ενώ οι επιστημονικές εταιρείες θα έχουν την αρμοδιότητα για τη χορήγηση του τίτλου ιατρικής ειδικότητας και την εισήγηση για το αναλυτικό πρόγραμμα εκπαίδευσης των ειδικευομένων γιατρών.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, η εκπαίδευση των ιατρών για τη λήψη ειδικότητας πραγματοποιείται σε «Εκπαιδευτικά Κέντρα» (Ε.Κ.) που αποτελούνται από «Εκπαιδευτικές Μονάδες» (Ε.Μ.).

Δικαίωμα συμμετοχής στις πανελλαδικές εξετάσεις έχουν οι κάτοχοι άδειας άσκησης ιατρικού επαγγέλματος στην Ελλάδα και η συμμετοχή σε αυτές δεν αποκλείει την κατάληψη θέσης με βάση το σύστημα της λίστας.

Οι πανελλαδικές εξετάσεις θα διεξάγονται ως ακολούθως:


Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

Με Πανελλαδικές εξετάσεις η εισαγωγή στην ειδικότητα ...




Καμία αντίδραση από τους φοιτητές ιατρικής έως τώρα....

Οι παλαιότεροι θα θυμούνται τις ... ηρωϊκές καταλήψεις  για το ίδιο θέμα .




Με εξετάσεις η εισαγωγή στην ειδικότητα - καταργούνται όλες οι κατηγορίες υπεράριθμων ειδικευομένων

Αλλάζει ριζικά ο τρόπος απόκτησης της ιατρικής ειδικότητας για τους αποφοίτους Ιατρικής στη χώρα μας. Καταργείται η επετηρίδα που τηρείται σήμερα στα οικεία τμήματα των Περιφερειών (πρώην Νομαρχιών) και εισάγεται ο θεσμός των πανελλαδικών εξετάσεων για την απόκτηση ειδικότητας. Παράλληλα, ορίζονται κριτήρια με βάση τα οποία θα «παράγονται» οι νέοι ειδικευμένοι γιατροί της χώρας ώστε αυτοί να καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες του συστήματος υγείας. Ρόλο – κλειδί για το νέο σύστημα θα έχουν οι Επιστημονικές Εταιρίες των Ιατρικών Ειδικοτήτων (ΕΕΙΙ) στις οποίες θα συμμετέχουν πανεπιστημιακοί γιατροί και Ιατρικού Σύλλογοι.

Αυτά προβλέπονται μεταξύ άλλων στο προσχέδιο νόμου που παρουσιάστηκε την Τετάρτη στο υπουργικό συμβούλιο από τον υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Λοβέρδο. Το προσχέδιο φέρει τον τίτλο «Προσχέδιο Νόμου για Την Ίδρυση Επιστημονικών Εταιριών των Ιατρικών Ειδικοτήτων, Ινστιτούτου Εκπαίδευσης και Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης Επιστημών Υγείας του ΚΕΣΥ, την απόκτηση Ιατρικής Ειδικότητας και τη συνεχιζόμενη εκπαίδευση Ιατρών».



Το σύστημα της επετηρίδας που ισχύει σήμερα έχει υποστεί βαρύ… έμφραγμα: στη λίστα αναμονής βρίσκονται σήμερα περίπου 12.000 απόφοιτοι της Ιατρικής. Ο μέσος χρόνος αναμονής για ένταξη αγγίζει τα πέντε χρόνια και κυμαίνεται από τρία χρόνια για ειδικότητες με μικρή ζήτηση έως και 11 χρόνια για ειδικότητες όπως η Ενδοκρινολογία, η Αγγειοχειρουργική και η Νευροχειρουργική.


Ειδικότητα με πανελλαδικές εξετάσεις

Σύμφωνα με το άρθρο 3 του προσχεδίου νόμου, ιδρύονται Επιστημονικές Εταιρίες των Ιατρικών Ειδικοτήτων. Σκοπός των ΕΕΙΕ είναι η δημιουργία των προϋποθέσεων για την καλύτερη δυνατή ποιότητα των ιατρικών υπηρεσιών προς τους πολίτες μέσω της συμμετοχής τους στην οργάνωση, την παροχή και την αξιολόγηση της εκπαίδευσης για την απόκτηση ιατρικής ειδικότητας , τη συνεχιζόμενη ιατρική εκπαίδευση και την επαγγελματική ανάπτυξη ώστε να επιτυγχάνεται η διαρκής βελτίωση των γνώσεων και των δεξιοτήτων του ιατρικού δυναμικού.

Δικαίωμα συμμετοχής στις πανελλαδικές εξετάσεις θα έχουν οι κάτοχοι άδειας άσκησης ιατρικού επαγγέλματος στην Ελλάδα. Η συμμετοχή σε αυτές δεν αποκλείει την κατάληψη θέσεως με βάση το σύστημα της λίστας.

Οι πανελλαδικές εξετάσεις θα είναι γραπτές και θα πραγματοποιούνται δύο φορές το χρόνο κατά τους μήνες Απρίλιο και Νοέμβριο, μετά από προκήρυξη του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Τέλος στους υπεράριθμους ειδικευόμενους γιατρούς

Ο συνολικός αριθμός θέσεων ειδίκευσης καθορίζεται από

• τις ανάγκες του πληθυσμού για ιατρούς κάθε ειδικότητας, όπως αυτές ορίζονται από τα διεθνώς αποδεκτά δεδομένα και τον υγειονομικό χάρτη της χώρας

• τις δυνατότητες των Εκπαιδευτικών Κέντρων (κλινικών) για επαρκή πρακτική εκπαίδευση

• την ευθεία συνάρτηση με τον αριθμό των φοιτητών ιατρικής στα ελληνικά εκπαιδευτικά ιδρύματα.

• τις υφιστάμενες ανάγκες ώστε να εξασφαλισθεί η παραγωγή σταθερού αριθμού Γενικών Ιατρών, η αύξηση της παραγωγής Ιατροδικαστών, Ιατρών Εργασίας, Ιατρών Κοινωνικής Ιατρικής και η ενίσχυση της παραγωγής Ιατρών Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης, Παθολόγων Ογκολόγων και Ακτινοθεραπευτών Ογκολόγων.

Επίσης, ορίζεται ότι καταργούνται όλες οι κατηγορίες υπεραρίθμων ειδικευομένων, πλην εκείνης των Ενόπλων Δυνάμεων και των διακρατικών συμφωνιών.

67o ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ . Αθήνα 12-16 Οκτωβρίου 2011

Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

Λοβέρδος: «haircut» -έως και 50%- στις κλινικές του ΕΣΥ - Στο υπουργικό το σχέδιο νόμου για τις αλλαγές στην απόκτηση της ιατρικής ειδικότητας....


Πηγή: www.imerisia.gr



Της Ελένης Πετροπούλου

Νέο «haircut» -έως και 50%- στις κλινικές του ΕΣΥ ετοιμάζει το υπουργείο Υγείας. Ήδη ο Ανδρέας Λοβέρδος έχει αναθέσει στον «αρχιτέκτονα» των συγχωνεύσεων των νοσοκομείων, καθηγητή Λυκούργο Λιαρόπουλο, την εκπόνηση μελέτης για τη σημαντική μείωση των περίπου 2.000 κλινικών του ΕΣΥ.

Όπως δήλωσε χθες ο υπουργός: «Και μόνο η εφαρμογή του προεδρικού διατάγματος του αείμνηστου Γεννηματά για την εσωτερική διάρθρωση των δημοσίων νοσηλευτικών ιδρυμάτων θα είχε ως αποτέλεσμα σήμερα τη λειτουργία 1.000 κλινικών και 250 τομέων σε όλο το ΕΣΥ». Σύμφωνα πάντως με το σχέδιο των συγχωνεύσεων των μονάδων υγείας που ανακοινώθηκε τον περασμένο Ιούνιο, οι κλινικές από 1.950 με 36.000 κλίνες που ήταν, θα περιορίζονταν σε πρώτη φάση σε 1.670 με 32.000 κλίνες. Ωστόσο, το υπουργείο Υγείας προσανατολίζεται σε δραστική μείωση των κλινικών, που δεν αποκλείεται να «πέσουν» και κάτω από τις 1.000.

Παράλληλα, ο κ. Λοβέρδος ανακοίνωσε ότι μέχρι τέλος του έτους θα προχωρήσει σε νέο μοντέλο διοίκησης των νοσοκομείων, νέο σύστημα εφημεριών και λειτουργίας τμημάτων επειγόντων περιστατικών, ενώ σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο θα συζητηθεί το σχέδιο νόμου για τις αλλαγές στην απόκτηση της ιατρικής ειδικότητας.

Κατά τον απολογισμό των πεπραγμένων ενός έτους στο υπουργείο ο κ. Λοβέρδος ανέφερε ότι με δική του εντολή, το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας - Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) ξεκίνησε από χθες έρευνες σε δημόσια νοσοκομεία για τη διενέργεια παράνομων επεμβάσεων αισθητικής χειρουργικής, ενώ για το θέμα έχει ζητήσει εισαγγελική παρέμβαση.

Όπως είπε, στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, πραγματοποιούνται παράνομα τέτοιες επεμβάσεις με κλοπή υλικών και χρήση των εγκαταστάσεων έναντι 2.000 ευρώ. Οι επεμβάσεις αυτές, τόνισε, στοιχίζουν στον ιδιωτικό τομέα 5.000 ευρώ και κάποιοι επιτήδειοι χρησιμοποιούν το ΕΣΥ παρέχοντας... οικονομικότερες προσφορές για προσέλκυση πελατών!

Καθυστερήσεις

Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Λοβέρδος : "Δε γνωρίζω αν θα υπάρξουν αλλαγές στα ειδικά μισθολόγια των ιατρών του ΕΣΥ...¨


Πηγή: www.capital.gr


Κατά 50% θα μειωθούν οι κλινικές των δημόσιων νοσοκομείων, όπως ανακοίνωσε σε συνέντευξη τύπου ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος.

Παράλληλα, ο υπουργός Υγείας ανέθεσε εκ νέου στον καθηγητή Οικονομικών της Υγείας, Λυκούργο Λιαρόπουλο να συντάξει σχετική πρόταση ώστε να διαμορφωθούν συνολικά 1000 τμήματα και 250 τομείς. Σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία, το ΕΣΥ διαθέτει 1.950 κλινικές με 46.000 κλίνες, εκ των οποίων οι 36.000 είναι ενεργές και έχουν κάλυψη 70%.

Ο Α. Λοβέρδος δήλωσε ότι οι συγχωνεύσεις θα οδηγήσουν σε περεταίρω μείωση των δαπανών στο ΕΣΥ, υπογραμμίζοντας ότι το 2010 εξοικονομήθηκαν από τα νοσοκομεία και την κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου 400 εκατομμύρια ευρώ και το 2011 περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ.

Όοσν αφορά τις φήμες περί μειώσεων στα ειδικά μισθολόγια των ιατρών του ΕΣΥ, ο υπουργός Υγείας, ανέφερε πως ο ίδιος δεν γνωρίζει αν θα υπάρξουν αλλαγές και πρόσθεσε πως στην τελευταία συνάντηση που είχε την περασμένη Τρίτη με τον υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, δεν συζητήθηκε κάτι τέτοιο.

Σχετικά με την πολιτική στο χώρο του φαρμάκου, ο κ. Λοβέρδος έκανε λόγο για νέες υποτιμολογήσεις καθώς και για επέκταση των ηλεκτρονικών διαγωνισμών στα νοσοκομεία για τις προμήθειες φαρμάκων οι οποίες θα γίνονται με βάση τη δραστική ουσία.

Αναφερόμενος στα πεπραγμένα της πολιτικής για το φάρμακο, ο υπουργός Υγείας υπογράμμισε ότι με τους διαγωνισμούς στα νοσοκομεία έχουν ήδη εξοικονομηθεί περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ, ενώ στόχος είναι η δαπάνη να μειωθεί κατά 40%- 50%. Το 2010 εξοικονομήθηκαν από τις πολιτικές για το φάρμακο 900 εκατ. ευρώ καΙ το 2011 το ποσό ανήλθε στα 1,1 δις ευρώ. Στόχος της κυβέρνησης είναι το 2013 η φαρμακευτική δαπάνη να έχει "πέσει" στα επίπεδα του 2004.

Στο μεταξύ, την περέμβαση εισαγγελέα ζήτησε ο Α. Λοβέρδος σχετικά με τις επεμβάσεις αισθητικής χειρουργικής που πραγματοποιούνται στα δημόσια νοσοκομεία.

Ο υπουργός Υγείας χαρακτήρισε την κατάσταση που επικρατεί "παράνομη" αφού όχι μόνο επιβαρύνει το ΕΣΥ, αλλά επιπλέον οι νοσοκομειακοί γιατροί κάνουν "έκπτωση" στους πελάτες τους, χρεώνοντας την επέμβαση 2.000 ευρώ, τη στιγμή που η ίδια επέμβαση στον ιδιωτικό τομέα κοστίζει 4.000 ευρώ.

Ορσαλία Φυτά

Ανδρ. Λοβέρδος: «Συγχώνευση των κλινικών κατά 50%» ....


Πηγή: www.newscode.gr



Θα μειωθούν ακόμη και στο μισό οι κλινικές που υπάρχουν σήμερα στα δημόσια και πανεπιστημιακά νοσοκομεία δήλωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας, Ανδρ. Λοβέρδος.

Η αρχική πρόταση αφορούσε στη συγχώνευση 300 κλινικών, αλλά κρίνονται αναγκαίες επιπρόσθετες συγχωνεύσεις ενώ ο ίδιος πρόσθεσε ότι μόνο η εφαρμογή του Προεδρικού Διατάγματος επί υπουργείας του Γ. Γεννηματά, το 1987, θα οδηγούσε σε 1.000 τμήματα (κλινικές) και 250 τομείς.

Ο υπουργός υγείας επεσήμανε πως με δεδομένο ότι σήμερα υπάρχουν 2.000 κλινικές η μείωσή τους θα πρέπει να κυμανθεί στο 50%, ωστόσο αναμένονται και προτάσεις που θα υποβάλλε ιο καθηγητής κ. Λιαρόπουλος.

Ο κ. Λοβέρδος δεν παρέλειψε να μιλήσει ακόμη και για τις περιβόητες λίστες ντροπής στις οποίες εντάσσονταν εξαρτημένοι χρήστες, με την αναμονή τους να αγγίζει τα εφτά χρόνια, ξεκαθαρίζοντας πως αυτές ανήκουν στο παρελθόν.

Η χώρα εν χρω ...


Πηγή: www.protagon.gr

Της Μαρίας Χούκλη

Κοιτάζεις την πόλη με τη βροχή και σε πιάνει η καρδιά σου. Σκουπίδια ρέουν κατά μήκος των πεζοδρομίων, «παρελαύνουν» μπροστά από καταστήματα με μισοσβησμένα από τον καιρό ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ, δίπλα από μουσκεμένους επαίτες, ο κόσμος προσπερνάει αδιάφορος και για τη βρωμιά και για άδειες βιτρίνες και για τους ζητιάνους. Τίποτα δεν μας ξενίζει πλέον. Πάνε δυο χρόνια που τρεφόμαστε με το επικείμενο κακό. Το συνηθίσαμε. Όλοι κοιτούν χαμηλά και όταν σηκώνουν το βλέμμα είναι σκοτεινό, σαστισμένο ή σκιαγμένο, θαμπό… Ο καιρός ἐκεῖνος πέρασε ποὺ ξέρατε. Τώρα πιὰ δε γελοῦν, δεν ψιθυρίζουν μυστικά, δεν εμπιστεύονται…

Σαν να πλήθυναν τα αυτοκίνητα, δεν είναι μόνο οι αμήχανες απεργίες που γεμίζουν τους δρόμους με ΙΧηδες. Όλοι πάνε πάνω-κάτω, σαν να μην μπορούν να βολευτούν σ’ ένα μέρος, πνίγονται από την ερώτηση που ακούς παντού «δεν πάμε καλά, ε;», οι πιο υποψιασμένοι ρωτούν «πότε;». Βαριά αρρώστια πλακώνει την πόλη, τρώει τις σάρκες της, μας ροκανίζει. Οι παλιοί: Θυμούνται τα λόγια τοῦ πατέρα: ἐσὺ θα γνωρίσεις καλύτερες μέρες… Δεν μπορούν να το πουν οι ίδιοι στα παιδιά τους και αυτό ίσως είναι χειρότερο από το επερχόμενο.

Άραγε πώς θα είναι αυτό που μας περιμένει; Αχαρτογράφητα νερά. Κάτι λένε οι οικονομολογούντες, αραδιάζουν όμως, μόνο νούμερα. Πώς θα είμαστε αύριο; «Κεκαρμένοι» και δραχμοβίωτοι; Τι θα έχει μείνει από τις πρώην ζωές μας; Δεν ξέρεις τι είναι καλύτερο: Να αντιδράσεις; Να περιμένεις; Να υπομένεις; Να φύγεις; Να φωνάξεις; Να ετοιμαστείς; Για τι; Η Ελλάδα δεν πληγώνει πια, απλώς ξεθωριάζει σα χάρτινη σακούλα πολυτελείας στη βροχή... Θα μείνει στο τέλος τίποτα;

Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

Έρχεται το κούρεμα και στα ειδικά μισθολόγια μέχρι το τέλος του χρόνου ....



Βενιζέλος: "εισοδηματικά γυρίζουμε στο 2004" .....



Θαυμάσια νέα !! 
Eκείνη την εποχή, το μέσο ημερήσιο εισόδημα πολλών συναδέλφων του ΕΣΥ ξεπερνούσε τα 2000 Ευρώ ...

Μισθολόγιο χωρίς καμία εξαίρεση στο Δημόσιο ζητά η ΤΡΟΪΚΑ .....


Κάποιοι, (γιατροί ΕΣΥ, μέλη ΔΕΠ κλπ, κλπ), νομίζουν, πως επειδή εξαιρέθηκαν από το γενικό μισθολόγιο θα γλιτώσουν το ... κούρεμα. 
Φρούδες ελπίδες .......


Πηγή: www.enet.gr

Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΚΑΔΔΑ

Επέκταση του νέου μισθολογίου στους εξαιρούμενους κλάδους (σώματα ασφαλείας, άμυνα κ.λπ.), μαζική εφεδρεία-απολύσεις και ολική κατάργηση των φοροαπαλλαγών είναι κάποια από τα μέτρα που ζητά η τρόικα για να κλείσουν οι τρύπες του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, που υπολογίζει ότι φτάνουν στα 2,5 δισ. ευρώ.

Ουσιαστικά, η κυβέρνηση ξαναγράφει εξαρχής τον προϋπολογισμό που κατατέθηκε με τη μορφή προσχεδίου στη Βουλή την προηγούμενη Δευτέρα, αλλάζοντας προς το χείρον ακόμη και τις προβλέψεις για την ύφεση η οποία για το 2012, αντί για 2,5% που εκτιμάτο τη Δευτέρα, πλέον υπολογίζεται περί το 3%.

Οι διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση συνεχίζονται με στόχο να υπάρξει μια κατ' αρχήν συμφωνία άμεσα. Ωστόσο, δεν αποκλείεται οι αναλυτικές ανακοινώσεις των επιπλέον νέων μέτρων να μην γίνουν τώρα, για το... καλό μας:

* Ελπίζουν και οι δύο πλευρές σε ένα καλό αποτέλεσμα κατά τη Σύνοδο Κορυφής της 18ης Οκτωβρίου που θα μειώνει το βάρος πληρωμής τόκων και άρα το πακέτο μέτρων και θα παράσχει μεγαλύτερη ρευστότητα στην Ελλάδα στηρίζοντας επενδύσεις και ανάπτυξη, που θα μειώσουν ταχύτερα το έλλειμμα.

* Πιέζουν την ελληνική κυβέρνηση, τις ημέρες που θα μεσολαβήσουν να εφαρμοστούν και άλλα από τα δεκάδες μέτρα του μνημονίου που βρίσκονται σε εκκρεμότητα (αποκρατικοποιήσεις, επαγγγέλματα, βαρέα, κύριες συντάξεις, φορολογικό κ.λπ.), έτσι ώστε η αξιολόγηση της τρόικας να είναι θετική σε όσο το δυνατόν πιο πολλά πεδία.

Σε αυτό το σενάριο, το μνημόνιο θα οριστικοποιηθεί στις 24 Οκτωβρίου, όταν θα δοθούν στη δημοσιότητα (σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Γιούνκερ) οι αναλυτικές εκθέσεις που θα πάνε για έγκριση στο συμβούλιο. Τα μέτρα θα περιληφθούν στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού, που πρέπει να ανακοινωθεί την 28η Οκτωβρίου.

Υπάρχει βέβαια και το κακό σενάριο, το οποίο αν και στελέχη από την Ελλάδα αλλά και την τρόικα το θεωρούν λιγότερο πιθανό, παραμένει στο τραπέζι: να υπάρξει παράταση της αγωνίας, με την τρόικα να μην τελειώσει τις επόμενες ημέρες την αξιολόγησή της αλλά να επανέλθει για να πιστοποιήσει ότι έχουν γίνει πράξη αυτά που θέλει. Οσο για την ελληνική πλευρά, επιθυμεί διακαώς ένα μεγάλο μέρος από το πακέτο των 2,5 δισ. ευρώ να παραμείνει απροσδιόριστο για καιρό, με την ελπίδα ότι η μάχη κατά της φοροδιαφυγής θα κλείσει την τρύπα χωρίς νέα μέτρα.

Καταπληκτικές συμπτώσεις ...


ΥΠΟΠΤΟ ...
Από το www.ygeianet.gr


Ενίοτε οι αστρονόμοι καταγράφουν καταπληκτικές συμπτώσεις, τις λεγόμενες αστρικές συνόδους. Μια τέτοια ανεπανάληπτη αστρική σύνοδο κατέγραψαν την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο αστήρ Μουσιώνης προτείνει την εφημερία Τομέα στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ. Προτείνει και κάτι άλλο: να πάψουν οι εργαστηριακές εξετάσεις να διενεργούνται στα εφημερεύοντα Νοσοκομεία, αλλά να συλλέγονται και να οδηγούνται όλες μαζί σ΄ ένα Κέντρο, ώστε το κόστος να είναι μικρότερο.

Ο Πρόεδρος του ομίλου «Βιοϊατρική» κ. Ε. Σπανός, απαντά αμέσως πως τα νέα του εργαστήρια μπορούν να κάνουν όχι μόνο τόσα, αλλά πολλαπλάσια απ΄ όσα προτείνει ο κ. Μουσιώνης!

Η σύνοδος ολοκληρώθηκε με τον αστέρα Θ. Γιαννόπουλο, τομεάρχη υγείας της ΝΔ, που κατέθεσε ερώτηση στον υπουργό Υγείας, προτρέποντάς τον να αναθέσει άμεσα τη διενέργεια εργαστηριακών εξετάσεων σε ιδιωτικά εργαστήρια.

Μετά τους αστρονόμους που κατέγραψαν το φαινόμενο, μήπως πρέπει να κληθούν και οι αστρολόγοι να πουν τη μοίρα του ΕΣΥ;

Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011

Όρια στα ωράρια των γιατρών ζητά η Επιτροπή από την Ελλάδα ....



Πηγή: www.skai.gr

Πλήρη συμμόρφωση με τα ωράρια εργασίας των γιατρών που εργάζονται στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας, ζήτησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από Ελλάδα και Ιρλανδία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απευθύνθηκε στις δύο χώρες ζητώντας εξηγήσεις, με τη διαδικασία της «αιτιολογημένης γνώμης» για την καθυστέρηση στην ενσωμάτωση της κοινοτικής νομοθεσίας στο εθνικό δίκαιο και απαιτεί να της γνωστοποιηθούν τα μέτρα που έχουν ληφθεί έως σήμερα, αναφορικά με τις ώρες εργασίας των γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία. Εάν δεν απαντήσουν στο χρονικό όριο που θέτει, τότε η Επιτροπή θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Σύμφωνα με στοιχεία της Επιτροπής, στην Ελλάδα οι γιατροί είναι αναγκασμένοι να εργάζονται το ελάχιστο 64 ώρες εβδομαδιαίως και σε μερικές περιπτώσεις πάνω από 90 ώρες, χωρίς κάποιο νομικά κατοχυρωμένο όριο. Είναι πολλές οι περιπτώσεις γιατρών που εργάζονται υπερβολικά πολλές ώρες χωρίς επαρκή διαστήματα ανάπαυσης.

Από την άλλη πλευρά, το ιρλανδικό δίκαιο προβλέπει συγκεκριμένα όρια στις ώρες εργασίας για τους γιατρούς του δημοσίου τομέα, ωστόσο έχει παρατηρηθεί ότι δεν εφαρμόζονται σε ειδικευόμενους ιατρούς ή άλλα μη-ειδικευμένους νοσοκομειακούς γιατρούς. Σύμφωνα με στοιχεία, οι γιατροί είναι αναγκασμένοι να εργάζονται σε συνεχείς βάρδιες 36 ωρών, πάνω από 100 ώρες εβδομαδιαίως και 70-75 ώρες μέσο όρο ανά εβδομάδα.

Η Επιτροπή θεωρεί τις δύο υποθέσεις ως σοβαρή παραβίαση της Οδηγίας για τις Ώρες Εργασίας, καθώς οι υπερβολικές ώρες εργασίας σε συνδυασμό με την απουσία της ελάχιστης ξεκούρασης, θέτει κινδύνους αναφορικά με την ίδια την υγεία των γιατρών και επακόλουθα, για τους ίδιους τους ασθενείς.

Arthroscopic Anatomy of the Shoulder ....



Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

Ράβε - ξήλωνε ... Εκτός ιδιωτικών χειρουργείων οι πανεπιστημιακοί ...



Πηγή: www.iatropedia.gr

Απέσυρε το μεσημέρι της Παρασκευής ο υπουργός Υγείας διάταξη που συμπεριλαμβανόταν στο νομοσχέδιο για την ανασυγκρότηση του ΕΣΥ και επέτρεπε στους πανεπιστημιακούς γιατρούς εκτός από το να έχουν ιδιωτικό ιατρείο να μπορούν και να χειρουργούν σε ιδιωτικά νοσοκομεία.

Θα μπορούν μεν να έχουν ιδιωτικό ιατρείο αλλά δε θα μπορούν να χειρουργούν στον ιδιωτικό τομέα της υγείας οι πανεπιστημιακοί γιατροί σύμφωνα με τις αλλαγές της τελευταίας στιγμής που έκανε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος στο νομοσχέδιο για την ανασυγκρότηση του ΕΣΥ.

Με βάση τη διάταξη, οι καθηγητές ιατρικής θα μπορούν να διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο αλλά με βασική προϋπόθεση να απασχολούνται δύο ημέρες την εβδομάδα στην ολοήμερη λειτουργία των δημοσίων νοσοκομείων. Δε θα μπορούν όμως να πιάνουν και νυστέρι.

Σύμφωνα με την απόφαση, οι πανεπιστημιακοί που έχουν χειρουργικές ειδικότητες δε θα μπορούν ουσιαστικά να αξιοποιούν τους «πελάτες» που θα εξασφαλίζουν μέσω της απασχόλησής τους στο ΕΣΥ.

Παρ αυτά η ρύθμιση Λοβέρδου για παράλληλη εργασία των πανεπιστημιακών στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα ευνοεί την προώθηση των ασθενών προς τα ιδιωτικά νοσοκομεία καθώς οι καθηγητές ιατρικής μπορούν με μεγάλη άνεση έστω κι αν δεν τους επιτρέπεται να χειρουργήσουν οι ίδιοι, να κατευθύνουν τους ασθενείς σε συνεργάτες τους ή σε συγκεκριμένα ιδιωτικά κέντρα με το ..αζημίωτο φυσικά.

Να σημειωθεί ότι η πρώην υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου είχε προωθήσει νομοσχέδιο που απαγόρευε τη διατήρηση ιδιωτικών ιατρείων από τους καθηγητές, νόμο που κατήργησε ο Ανδρέας Λοβέρδος. Μάλιστα πριν λίγο καιρό είχε προκληθεί και ένταση μεταξύ των δύο υπουργών κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου για το συγκεκριμένο θέμα.

Η ομιλία του Steve Jobs στο Stanford ..... Δείτε το !




Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

Τελικό: Στο ειδικό μισθολόγιο γιατροί ΕΣΥ και Πανεπιστημιακοί. Θα ενταχθούν στο γενικό μισθολόγιο "σε δεύτερη φάση" ...

Πηγή: www.megatv.com


Τους νέους μισθούς που θα ισχύσουν στον δημόσιο τομέα καθιερώνει το νέο μισθολόγιο που περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση.

Για την εφαρμογή των νέων διατάξεων δεν προβλέπεται καμία μεταβατική περίοδος, δηλαδή η μετάβαση στο καινούργιο σύστημα θα είναι αυτόματη, και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΑΔΕΔΥ, όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι θα υποστούν απώλειες που φτάνουν και ξεπερνούν το 50%. Αυτό, σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ, συμβαίνει γιατί παρά την αύξηση των βασικών εισαγωγικών μισθών, καταργούνται τα περισσότερα επιδόματα.

Από τις ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο εξαιρούνται όλοι οι ένστολοι, οι δικαστικοί, οι διπλωμάτες, οι ανώτατοι κληρικοί, οι πανεπιστημιακοί, οι διευθυντές και επιμελητές του ΕΣΥ, τα ειδικά μισθολόγια δηλαδή που σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών θα ενταχθούν στο νέο μισθολόγιο σε δεύτερη φάση.

Με το νέο μισθολόγιο, οι βασικοί εισαγωγικοί μισθοί διαμορφώνονται ως εξής:

Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (ΥΕ): Στα 780 ευρώ από 711
Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΕ): Στα 858 ευρώ από 830
Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ): Στα 1.037 ευρώ από 938
Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ): Στα 1.092 ευρώ από 985.

Για τους νέους εισαγωγικούς μισθούς θα ισχύει πλαφόν 3.000 ευρώ (βασικός μισθός + επιδόματα) και ανάλογη εφαρμογή θα υπάρξει στους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ και τα ΝΠΙΔ, όπου το μέσο κατά κεφαλήν κόστος των αμοιβών δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 1.900 ευρώ, με εξαίρεση τα διευθυντικά στελέχη.

Τα μόνα επιδόματα που διατηρούνται είναι τα:

Επικίνδυνης ανθυγιεινής εργασίας, που θα φτάνει μέχρι τα 150 ευρώ

Η λίστα με τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου για τα έτη 2011 - 2012 ....The TIMES World University Rankings 2011-2012





ΚΑΝΕΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΣΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ 1-200. 


ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΤΗ ΛΙΣΤΑ !




ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΛΙΣΤΑ ΕΔΩ

Steve Jobs 1955-2011 ...



video platformvideo managementvideo solutionsvideo player

"Το να θυμάμαι ότι θα πεθάνω σύντομα είναι το πιο σημαντικό εργαλείο που με βοήθησε να πάρω τις μεγάλες αποφάσεις στη ζωή μου. Όλες οι εξωτερικές προσδοκίες, η περηφάνια, ο φόβος, η ντροπή και η αποτυχία, όλα αυτά απλώς εξαφανίστηκαν μπροστά στην ιδέα του θανάτου, δίνοντας τη θέση τους σε αυτό που έχει πραγματικά σημασία. Το να θυμάσαι ότι πρόκειται να πεθάνεις είναι ο καλύτερος τρόπος να αποφύγεις την παγίδα ότι “έχεις κάτι να χάσεις”. Είσαι ήδη γυμνός. Δεν υπάρχει λόγος πλέον να μην ακολουθείς καρδιά σου".

Steve Jobs 

Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2011

Αλλάζουν όλα στο σύστημα εφημεριών σε Αθήνα - Θεσσαλονίκη .....


Πηγή: www.real.gr


Της Αιμιλίας Σταθάκου

Αλλάζει το σύστημα των εφημεριών και των επειγόντων περιστατικών στα νοσοκομεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Στη διάθεση της εφημερίας τίθενται οι γιατροί όλων των κλινικών, οργανώνεται Ομάδα Διαλογής των περιστατικών και μπαίνουν αυστηρά κριτήρια για την εισαγωγή τους στο νοσοκομείο, διαμορφώνονται θάλαμοι Βραχείας Νοσηλείας, ενώ προβλέπονται αυστηρές κυρώσεις για τους γιατρούς που δεν παρίστανται στην εφημερία, καθώς και τον διοικητή που δεν έχει διασφαλίσει την καλή λειτουργία της.

Το Real.gr αποκαλύπτει την πρόταση του διοικητή της Α Υγειονομικής Περιφέρειας, Άρη Μουσιώνη, για το νέο μοντέλο λειτουργίας των τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών, η εφαρμογή του οποίου αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά «η παρούσα πρόταση έρχεται να απαντήσει σε μεγάλα και χρόνια προβλήματα, όπως οι λίστες αναμονής για την αντιμετώπιση των χρόνιων προβλημάτων, στην προβληματική ή και τριτοκοσμική υποδοχή τους, στα επείγοντα και στη διαχείριση της νοσηλείας τους».

Σύμφωνα με την εισήγηση «ο ασθενής αισθάνεται ανεπιθύμητος, ενώ εμφανίζεται το φαινόμενο των πλασματικώς επειγόντων περιστατικών, φαινόμενο που αποτελεί πηγή διαφθοράς και κατασπατάλησης πόρων. Με το νέο σύστημα, ο ασθενής απελευθερώνεται από τις καταστροφικές λογικές μικρομάγαζου και πελάτη».

Όπως μάλιστα τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας, Α. Λοβέρδος, το 83% των εισαγωγών στα νοσοκομεία γίνεται στις εφημερίες, ενώ σε άλλες χώρες το ποσοστό δεν ξεπερνά το 40%.

Σύμφωνα με το νέο μοντέλο λειτουργίας των έκτακτων περιστατικών, ενεργοποιούνται τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) των νοσοκομείων. Πρόκειται για ειδικά διαμορφωμένους χώρους, στους οποίους κατευθύνεται ο ασθενής όταν μπαίνει στο νοσοκομείο.

Εκεί τον υποδέχεται η Ομάδα Διαλογής, η οποία αποτελείται από δύο έμπειρους γιατρούς που κάνουν την αξιολόγηση του περιστατικού. Ανάλογα με την κατάστασή του, χαρακτηρίζεται ως εξαιρετικά επείγον (κόκκινο), σε ετοιμότητα (πράσινο) ή ότι μπορεί να περιμένει (κίτρινο).

Στον χώρο των ΤΕΠ διαμορφώνονται θάλαμοι Βραχείας Νοσηλείας, μικροί χώροι με ένα ή δύο κρεβάτια, στα οποία παραμένουν όσα περιστατικά χρειάζονται παρακολούθηση μέχρι ν αποφασισθεί εάν θα γίνει εισαγωγή τους.

Όσοι ασθενείς θέλουν περαιτέρω φροντίδα, παραπέμπονται στους γιατρούς της εφημερίας. Σύμφωνα με το νέο σύστημα, καταργούνται οι κλινικές και προσδιορίζονται δύο βασικοί τομείς, ο Παθολογικός και ο Χειρουργικός, στους οποίους εντάσσονται οι γιατροί όλων των κλινικών.

Η απόφαση για την εισαγωγή του ασθενή γίνεται πλέον από ομάδα γιατρών και όλες οι κλίνες είναι στη διάθεση του Τομέα.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην εισήγηση, με το νέο σύστημα πρόκειται να σταματήσουν τα «βιλαέτια» κλινικαρχών, οι προσωπικές ιδιοτελείς στρατηγικές και οι συνθήκες κατασπατάλησης πόρων εις βάρος της υγείας των ασθενών.

Μάλιστα φέρεται ως χαρακτηριστικό παράδειγμα η 1η Υγειονομική Περιφέρεια, στην οποία υπάρχουν 37 κλινικές που διαθέτουν από ένα έως πέντε κρεβάτια. Από αυτές τρεις έχουν μόνο ένα κρεβάτι και άλλες τρεις διαθέτουν δύο!

Στις εφημερίες, η παρουσία των γιατρών όλων των βαθμίδων είναι υποχρεωτική και προβλέπονται αυστηρές κυρώσεις για όσους διαπιστωθεί ότι δεν είναι στη θέση τους.

Υπεύθυνος για την λειτουργία των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών είναι ο ίδιος ο διοικητής του νοσοκομείου και σε σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι δεν τηρούνται οι κανόνες της σωστής λειτουργίας, ο διοικητής παύεται και ο υπεύθυνος των ΤΕΠ τίθεται σε αργία.

Επίσης αλλαγές προβλέπονται και στα εξωτερικά τακτικά ιατρεία, με στόχο να περιορισθούν οι λίστες αναμονής.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα των σημερινών στρεβλώσεων είναι ο Άγιος Σάββας, στον οποίο η μία χειρουργική κλινική έχει 3 ημέρες αναμονής, ενώ η άλλη έχει 180 ημέρες!

Ο μέσος όρος αναμονής στα νοσοκομεία της Αττικής είναι από μία εβδομάδα έως δύο μήνες, με μεγαλύτερη αναμονή στις εξειδικευμένες κλινικές.

Σύμφωνα με το νέο σύστημα, οι κλινικές συνενώνονται και τα ραντεβού κλείνονται πλέον κεντρικά.

Κατάργηση των εργαστηρίων

Παράλληλα προτείνεται η κατάργηση των εργαστηριακών τμημάτων, των νοσοκομείων και η δημιουργία Κεντρικού εργαστηρίου για την πραγματοποίηση επιλεγμένων εξετάσεων, το οποίο θα ονομάζεται «Κέντρο Αριστείας».

Το εργαστήριο θα συγκεντρώνει και θα πραγματοποιεί το σύνολο αυτών των εξετάσεων από όλα τα νοσοκομεία της υγειονομικής περιφέρειας.

Στα νοσοκομεία το προσωπικό θα πραγματοποιεί μόνο τις επείγουσες εξετάσεις και τις εξετάσεις ρουτίνας.

Εκτιμάται ότι η δαπάνη για τα αναλώσιμα του κεντρικού εργαστηρίου δεν θα υπερβαίνει το 10% της σημερινής δαπάνης και ότι από τα 60 εκατομμύρια ευρώ του ετήσιου κύκλου εργασιών των αντιδραστηρίων, για τα νοσοκομεία της 1ης ΥΠΕ, το κόστος θα πέσει στα 4 εκατομμύρια ευρώ!