"Καλωσήρθατε στο ελεύθερο blog των Ελλήνων Ορθοπαιδικών. Ένα βήμα ενημέρωσης αλλά και ανταλλαγής απόψεων σε θέματα που αφορούν στην Ορθοπαιδική κοινότητα της χώρας. Απόψεις, ανακοινώσεις, διαφωνίες και συζητήσεις είναι ευπρόσδεκτες και θα αναρτώνται χωρίς λογοκρισία, αρκεί να κινούνται στα πλαίσια της ευπρέπειας."

Περιμένουμε λοιπόν τα posts σας στό

hellenic.orthopaedics@gmail.com

Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

Σε επίσχεση εργασίας οι γιατροί στα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Σφυρίζει αδιάφορα το υπουργείο ....


Πηγή: iatropedia.gr

Σε αναβρασμό βρίσκονται γιατροί και εργαζόμενοι στα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας εξαιτίας των αλλαγών στο ΕΣΥ αλλά και των εφημεριών και των υπερωριών που δεν έχουν αποπληρωθεί εδώ και μήνες. 

Τα δημόσια νοσοκομεία λειτουργούν εδώ και καιρό στο «κόκκινο» αλλά παρ αυτά τα κονδύλια για τις εφημερίες και τις υπερωρίες ψαλιδίζονται. 
 
Είναι ενδεικτικό ότι αύριο Τρίτη γιατροί και εργαζόμενοι βάζουν λουκέτο στο Νοσοκομείο Σωτηρία διαμαρτυρόμενοι για τις συγχωνεύσεις αλλά και τη μείωση των κονδυλίων που τους κάνει να λαμβάνουν μισθούς ακόμη και …200 ευρώ. 
 
Σύμφωνα με την ενημέρωση από την Ομοσπονδία των Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) μόνο στην Αττική σε επίσχεση είναι τα εξής νοσοκομεία:
Γ.Κ. Νίκαιας
ΚΑΤ από 14/3 
Ασκληπιείο Βούλας
Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής-Δαφνί,
Λοιμωδών
Άγιοι Ανάργυροι
Πατησίων
Τζάννειο
Αγλαΐα Κυριακού
Νοσοκομείο Σωτηρία
Αγ. Όλγα από 19/3
Σισμανόγλειο από 19/3
Αττικόν από 19/3
Ευαγγελισμός από 20/3
Παίδων Πεντέλης συνέλευση περί επίσχεσης στις 19/3
 
Στην περιφέρεια σε αμέτρητα νοσοκομεία γιατροί ειδικευμένοι αλλά και ειδικευόμενοι έχουν ξεκινήσει ανάλογη κινητοποίηση εδώ και καιρό. Παρ αυτά μέχρι στιγμής …αντίδραση καμία.

Σάββατο 17 Μαρτίου 2012

Οι ειδικευόμενοι μπορούν να συνταγογραφούν (Υgeianet)


Πηγή: www.ygeianet.gr

Στη χτεσινή πολύωρη συνάντηση του ΔΣ του ΠΙΣ με τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ. Βουδούρη τέθηκε από τον υπογράφοντα και το ζήτημα του εγγράφου το οποίο απαγορεύει τη συνταγογράφηση στους ειδικευομένους (κλικ εδώ).
 
Ο κ. Βουδούρης απάντησε ότι ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει θεσμικά τη δυνατότητα να δίνει οδηγίες ή να προβαίνει σε απαγορεύσεις πάνω σε ζητήματα που αφορούν τους γιατρούς του ΕΣΥ, οι οποίοι ανήκουν στην αποκλειστική αρμοδιότητα του υπουργείου Υγείας.  Ισχυρίστηκε λοιπόν ότι το επίμαχο έγγραφοαποτελεί απλώς εισήγηση προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου. Στη συνέχεια της συζήτησης διευκρίνισε ότι η θέση του είναι να συνταγογραφούν οι ειδικευόμενοι όλα τα σκευάσματα πλην ορισμένων ακριβών (πχ αντι-νεοπλασματικά) ή άκρως εξειδικευμένων.
 
Συνεπώς οι ειδικευόμενοι πρέπει να συνεχίσουν να συνταγογραφούν είτε χειρόγραφα, είτε ηλεκτρονικά, όπως και οι ειδικευμένοι γιατροί.
 
Για τα υπόλοιπα σημεία συζήτησης στη συνάντηση ΠΙΣ-Βουδούρη θα αναρτήσουμε ιδιαίτερο ενημερωτικό σημείωμα
 
Συναδελφικά
Δημήτρης Βαρνάβας

Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

Νέο "εμπάργκο" των προμηθευτών στο ΕΣΥ ....


Πηγή: iatropedia.gr


Στοπ στην προμήθεια όλων των υλικών στα νοσοκομεία αποφάσισαν οι προμηθευτές του ΕΣΥ, από σήμερα 6 Μαρτίου διαμαρτυρόμενοι για τη μη αποπληρωμή των οφειλών από τα νοσοκομεία που οδηγεί πολλές προμηθεύτριες εταιρείες στο λουκέτο.


Όλοι οι κλάδοι των προμηθευτών που τροφοδοτούν τα νοσοκομεία του ΕΣΥ από γάζες και γάντια μέχρι ορθοπεδικά υλικά και στεντς, παγώνουν τις προμήθειες δηλώνοντας αδυναμία να κρατήσουν ανοικτές τις επιχειρήσεις τους.
Βασική αιτία το κούρεμα των ομολόγων που τους δόθηκαν για την εξόφληση παλαιότερων οφειλών.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσαν αναφέρουν...

"Με αφορμή την υπαγωγή των εις χείρας μας ομολόγων ως «επιλέξιμων τίτλων» προς τροποποίηση, βάσει της από 24 Φεβρουαρίου 2012 πρόσκλησης του Ελληνικού Δημοσίου, καταγγέλλουμε την πρακτική που ακολουθείται, χωρίς κανένα πρόγραμμα και σχεδιασμό όσον αφορά στην δική μας, όλως ιδιαίτερη περίπτωση.

Σε ενδεχόμενη ενεργοποίηση της αναγκαστικής διαδικασίας που προβλέπεται με πρόσχημα την προστασία του υπέρτατου δημοσίου συμφέροντος, ο χώρος της υγείας στην χώρα μας οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια στην πλήρη ερήμωση, αφού η πλειοψηφία των επιχειρήσεών μας θα κλείσει».

Να σημειωθεί ότι τα άτοκα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου τα οποία δοθήκαν έναντι των ληξιπρόθεσμων αξιώσεων του κλάδου των ετών 2008 και 2009 από τα Νοσοκομεία «περιλαμβάνουν ΦΠΑ, φόρους και ειδικές εισφορές που έχουμε ήδη καταβάλλει και ανέρχονται συνολικά σε ποσό που υπερβαίνει κατά πολύ το κεφάλαιο των επιχειρήσεών μας, με αποτέλεσμα ενδεχόμενο «κούρεμά» τους να οδηγεί μαθηματικά σε πλήρη αδυναμία συνέχισης της λειτουργίας μας» υπογραμμίζουν οι προμηθευτές.

Οι σύλλογοι των προμηθευτών αναφέρουν επίσης: «Επιπλέον καταγγέλλουμε την τακτική των μεθοδεύσεων του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σχετικά με τις υποσχέσεις για την αποπληρωμή των συσσωρευμένων χρεών προς τον κλάδο μας των ετών 2010 και 2011.
Πέραν των ηχηρών υποσχέσεων του ΥΥ&ΚΑ, περί άμεσης και πλήρους αποπληρωμής ως το τέλος του Ιανουαρίου 2012, αλλά και ιδιαίτερα των διαβεβαιώσεων του Υφυπουργού κου Τιμοσίδη και του Γενικού Γραμματέα κου Πολύζου την 4η Ιανουαρίου περί πλήρους αποπληρωμής των οφειλών του έτους 2010 και των 7 πρώτων μηνών του 2011, που συγκεκριμενοποιήθηκε ρητά στις 9 Ιανουαρίου με την αναφορά σε συγκεκριμένα εντάλματα και ποσά, τίποτε δεν έχει γίνει αν και έχουν περάσει δύο μήνες».

Σε περίπτωση που δε δοθούν χρήματα έως τις 12 Μαρτίου οι προμηθευτές προτίθενται να συνεχίσουν επ αόριστον το «εμπάργκο» τους.

Evidence based Orthopedics: HXLPE acetabular liners have 40% lower wear rate compared to UHMWPE at 2 years after THA ...



HXLPE acetabular liners have 40% lower wear rate compared to UHMWPE at 2 years after THA

54 patients with primary hip osteoarthritis schedule to undergo total hip arthroplasty were randomized to receive either highly cross-linked polyethylene (HXLPE) or standard ultra high-molecular-weight polyethylene (UHMWPE) liners. HXLPE acetabular liners have 40% lower wear rate compared to UHMWPE at 2 years after THA.

Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

Εως και 18% αναμένεται να κοπούν οι αμοιβές για τις εφημερίες των γιατρών και μάλιστα αναδρομικά από την αρχή του έτους ...


Πηγή: enikos.gr

 
Εως και 18% αναμένεται να κοπούν οι αμοιβές για τις εφημερίες των γιατρών και μάλιστα αναδρομικά από την αρχή του έτους. Μαχαίρι στις αποδοχές τους περιμένει και όσους απασχολούνται με σύμβαση ορισμένου χρόνου στο Δημόσιο, καθώς δεν θα λαμβάνεται υπόψη η προϋπηρεσία τους - ρύθμιση που αναμένεται να πλήξει ως επί το πλείστον τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς.
Σύμφωνα με νοσοκομειακούς γιατρούς, η κυβέρνηση επιχειρεί μέσω των ρυθμίσεων αυτών να πετύχει τον στόχο της μείωσης κατά 50 εκατομμύρια ευρώ που προβλέπεται στο νέο Μνημόνιο. «Χωρίς να αλλάξουν τον αριθμό των εφημερευόντων γιατρών, αλλάζουν απλώς το ωρομίσθιο των εφημεριών ώστε να καλύψουν το ποσό» σημειώνουν. Ειδικότερα, ενώ η αμοιβή για το ωρομίσθιο των εφημεριών γιατρών του ΕΣΥ προσδιοριζόταν στο 0,0059 επί του βασικού μισθού, με τη νέα διάταξη θα υπολογίζεται στο 0,0049 των μηνιαίων αποδοχών.Δραστικό ψαλίδι μπαίνει και στις εφημερίες των διευθυντών του ΕΣΥ.
 
Δραστικές περικοπές στις απολαβές τους θα έχουν το επόμενο διάστημα και οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, ενώ χαμηλότερα εισοδήματα θα πρέπει να περιμένει συνολικά το προσωπικό που απασχολείται με σχέση ορισμένου χρόνου στο Δημόσιο.

10η Αρθροσκοπική Ημερίδα , Α΄ και Β΄ Ορθοπαιδικές Κλινικές 424 ΓΣΝΕ, Θεσσαλονίκη



Δελτίο Τύπου


Μία στις δύο Ορθοπαιδικές επεμβάσεις αντιμετωπίζεται με Αρθροσκόπηση

Η ρήξη μηνίσκου και η ρήξη του προσθίου χιαστού συνδέσμου παρουσιάζουν ραγδαία αύξηση τα τελευταία χρόνια. Βασική αιτία, η συμμετοχή του κόσμου σε αθλητική δραστηριότητα που κρύβει τους κινδύνους ενός τέτοιου τραυματισμού, όπως π.χ. το χειμερινό σκι. Πάνω από τέσσερα εκατομμύρια αρθροσκοπήσεις του γόνατος πραγματοποιούνται παγκοσμίως, κάθε χρόνο. Η άρθρωση του ώμου είναι η δεύτερη σε συχνότητα αρθροσκοπήσεων, καθώς πραγματοποιούνται πάνω από 1,4 εκατομμύρια Αρθροσκοπικές επεμβάσεις σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο.

Οι Α΄ και Β΄ Ορθοπαιδικές Κλινικές του 424 ΓΣΝΕ στην Θεσσαλονίκη, διοργανώνουν το Σάββατο 3 Μαρτίου την 10η Αρθροσκοπική Ημερίδα στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου. Έχουν κληθεί αξιόλογοι Έλληνες Ορθοπαιδικοί, να παρουσιάσουν σε τέσσερις ξεχωριστές συνεδρίες τις εργασίες τους σε διαφορετικά πεδία της αρθροσκόπησης, η επιλογή των οποίων έγινε από την οργανωτική επιτροπή, καλύπτοντας ένα μεγάλο μέρος των τελευταίων εξελίξεων.

Κορμός της ημερίδας και φέτος παραμένει η άρθρωση του γόνατος σε σχέση με τη σημασία της διατήρησης των μηνίσκων για την προστασία του αρθρικού χόνδρου καθώς και με την διαχρονικού ενδιαφέροντος χειρουργική του προσθίου χιαστού συνδέσμου. Το ίδιο ενδιαφέρουσες είναι και οι επιλογές των διαλέξεων και για σημαντικά προβλήματα της άρθρωσης του ώμου καθώς και για την Αρθροσκοπική αντιμετώπιση της δυσκαμψίας, της μόνιμης απειλής των αρθρώσεων.

Η Αρθροσκόπηση, είναι μία τεχνική ενδοσκόπησης των αρθρώσεων, με μικρές τομές στο δέρμα, άρα ελάχιστα επεμβατικές, με μικρότερο μετεγχειρητικό πόνο, μικρότερο αριθμό επιπλοκών, μικρότερο χρόνο νοσηλείας, χαμηλότερο κόστος και γρηγορότερη αποκατάσταση και επιστροφή στη εργασία σε σύγκριση με αντίστοιχες επεμβάσεις όπου χρειάζονται μεγάλες τομές και διάνοιξη μιας άρθρωσης.

Ο αγκώνας, η πηχεοκαρπική και ο καρπός, το ισχίο, η ποδοκνημική ακόμη και οι μικρές αρθρώσεις των δακτύλων, είναι πλέον περιοχές που ο Αρθροσκόπος Ορθοπαιδικός Χειρουργός μπορεί να «εξερευνήσει» με τη βοήθεια της τεχνολογίας αλλά και με τη δική του εκπαίδευση και κατάρτιση.
Η Αρθροσκοπική αντιμετώπιση οξέων και χρόνιων παθήσεων του γόνατος όπως προβλήματα των μηνίσκων, των χιαστών συνδέσμων, του αρθρικού χόνδρου και άλλων δομών, ήταν για πολλά χρόνια το κυριότερο πεδίο ενασχόλησης των Ορθοπαιδικών χειρουργών ενώ αποτελούσε το 85% του συνόλου των αρθροσκοπήσεων.

Στο 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Εκπαίδευσης οι Ορθοπαιδικοί Χειρουργοί, στο πλαίσιο της διαρκούς ιατρικής εκπαίδευσης, εδώ και πάνω από μία δεκαετία, διοργανώνουν κάθε χρόνο επιστημονικές ημερίδες με στόχο την ενημέρωση και εκπαίδευση των συναδέλφων τους στις εξελίξεις της Αρθροσκοπικής Ορθοπαιδικής Χειρουργικής.


424 ΓΣΝΕ Εγνατίας, 56429, Ευκαρπία Θεσσαλονίκη
Τηλεφωνικό Κέντρο 2310381000Θεσσαλονίκη



Επιστημονικό πρόγραμμα 10ης Αρθροσκοπικής Ημερίδας 2012