"Καλωσήρθατε στο ελεύθερο blog των Ελλήνων Ορθοπαιδικών. Ένα βήμα ενημέρωσης αλλά και ανταλλαγής απόψεων σε θέματα που αφορούν στην Ορθοπαιδική κοινότητα της χώρας. Απόψεις, ανακοινώσεις, διαφωνίες και συζητήσεις είναι ευπρόσδεκτες και θα αναρτώνται χωρίς λογοκρισία, αρκεί να κινούνται στα πλαίσια της ευπρέπειας."

Περιμένουμε λοιπόν τα posts σας στό

hellenic.orthopaedics@gmail.com

Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

Ανακοίνωση της εκτελεστικής γραμματείας της Ομοσπονδίας νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ)

      Με ανακοίνωση που εξέδωσε την Πέμπτη, η εκτελεστική γραμματεία της ΟΕΝΓΕ αναφέρει τα εξής:
    'Η Ε.Γ. της ΟΕΝΓΕ εκφράζει την οργή των γιατρών του ΕΣΥ για την πέρα από κάθε δημοκρατική νομιμοποίηση απόφαση της κυβέρνησης να οδηγήσει την Ελλάδα στην αποικιοκρατική επιτήρηση του Δ.Ν.Τ. και του λεγόμενου μηχανισμού στήριξης με τις ευλογίες του σκληρού πυρήνα των κεφαλαιοκρατών της Ε.Ε.
     Τα μέτρα άγριας λιτότητας που απαιτούν οι επιτηρητές αποβλέπουν στη δραστική συρρίκνωση των όποιων δικαιωμάτων είχαν απομείνει στους εργαζόμενους, στην ακόμα μεγαλύτερη ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, στις μαζικές απολύσεις στο δημόσιο τομέα και την πλήρη απελευθέρωσή τους στον ιδιωτικό, στη διάλυση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, στη μεγάλη μείωση μισθών και συντάξεων, στην αύξηση της άμεσης και έμμεσης φορολογίας για τους μισθωτούς, στις μεγάλες αυξήσεις στο ΦΠΑ, στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ και σε όλα τα είδη λαϊκής κατανάλωσης, στο ξεπούλημα κρατικών οργανισμών.


     Όλα αυτά τα ζοφερά ονομάζονται εξυγίανση της ελληνικής οικονομίας και συνοδεύονται από μια πρωτοφανή επίθεση στο ΕΣΥ που περιλαμβάνει:
Απολύσεις αντί των επιβεβλημένων προσλήψεων προσωπικού, συγχωνεύσεις μονάδων υγείας αντί για επέκταση του ΕΣΥ, κατάργηση τακτικών ιατρείων νοσοκομείων αντί για δημιουργία νέων απόλυτα αναγκαίων ειδικά στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και την αποκατάσταση, κλείσιμο Τμημάτων και συρρίκνωση δραστηριοτήτων, μειώσεις αποδοχών για όλους τους υγειονομικούς, δραστική περικοπή κονδυλίων για εφημερίες και υπερωρίες, απλήρωτη εργασία, ελαστικά εργαζόμενους που προσλαμβάνονται για λίγους μήνες με μπλοκάκι παροχής υπηρεσιών, κατάργηση κλάδων υγείας των ταμείων και μεγαλύτερη συμμετοχή των ασφαλισμένων στα έξοδα περίθαλψης.
Ήδη με το πρόγραμμα σταθερότητας που ανακοινώθηκε στις 3 Μαρτίου από τον πρωθυπουργό, πριν την προσφυγή στο ΔΝΤ, είχε μειωθεί η κρατική επιχορήγηση προς τα νοσοκομεία κατά 60% σε σχέση με το 2009 και είχε διαφανεί η αναστολή κάθε πρόσληψης ακόμα και στην υγεία, παρά την επικοινωνιακή δήθεν εξαίρεσή της.
     Τώρα επιτηρητές - κηδεμόνες και κυβερνητικοί υποτακτικοί μιλούν ξεδιάντροπα ακόμα και για υπερδιογκωμένο δημόσιο τομέα στην υγεία όταν και οι πέτρες γνωρίζουν ότι η Ελλάδα είναι η τελευταία χώρα στην Ε.Ε. και από τις τελευταίες στον ΟΟΣΑ σε κρατικές δαπάνες υγείας, με το 60% των συνολικών δαπανών να προέρχονται από την τσέπη των ασθενών και το ιδιωτικό επιχειρηματικό κεφάλαιο να επεκτείνεται συνεχώς αποκομίζοντας υπερκέρδη.
Μιλούν για προσωπικό που περισσεύει, όταν όλοι παραδέχτηκαν ότι στο ΕΣΥ σήμερα υπάρχουν τουλάχιστον 5000 κενές οργανικές θέσεις γιατρών και 30.000 νοσηλευτών, χιλιάδες άλλες οδηγών ασθενοφόρων, τραυματιοφορέων, διασωστών, φυσιοθεραπευτών, κοινωνικών λειτουργών κλπ
Ταυτόχρονα, κι ενώ μιλούν για εξορθολογισμό, δεν λαμβάνεται ούτε ένα μέτρο περιορισμού της κερδοφορίας του ιδιωτικού κεφαλαίου στην υγεία καθώς:
  • δεν μπαίνει καμιά επιπλέον φορολογία στα υπερκέρδη τους
  • δεν υποχρεούνται να καταβάλουν ούτε σεντς από τα δις ευρώ που χρωστούν στα ταμεία των υγειονομικών (εισφοροδιαφυγή ασφαλιστικών εισφορών για τους υγειονομικούς που απασχολούν)
  • δεν εισάγεται κανένας περιορισμός στις συμβάσεις τους με τα ασφαλιστικά ταμεία, ούτε στην υπερτιμολόγηση των υπηρεσιών τους ενώ διευκολύνεται η περαιτέρω επέκταση του κύκλου εργασιών τους, ιδιαίτερα στην πρωτοβάθμια περίθαλψη.
    Σε περίοδο κρίσης και καθώς έχει ήδη καταγραφεί και στις επίσημες στατιστικές η στροφή των ανθρώπων λόγω φτώχειας προς το Δημόσιο Σύστημα, συνεχίζονται ακάθεκτες οι επενδύσεις των επιχειρηματικών ομίλων σε νέες κλινικές και διαγνωστικά κέντρα σε όλη τη χώρα, συνεχίζεται η καταλήστευση των ταμείων απ’ τις συμβάσεις που αυτά υπογράφουν με τις ιδιωτικές κλινικές καθώς τα κενά του Δημόσιου Συστήματος μεγαλώνουν μέρα τη μέρα.
     Τέλος, και εκτός από την περαιτέρω συρρίκνωση και διάλυση των Δημόσιων-Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, το πρόγραμμα σταθερότητας, με την πτώση της αγοραστικής δύναμης που φέρνει και επομένως την ένταση της φτώχειας και της ανεργίας, σε συνδυασμό και με τις ρυθμίσεις του νέου ασφαλιστικού για παράταση του εργασιακού βίου και την μείωση των συντάξεων και των παροχών περίθαλψης, οδηγεί σε σημαντική χειροτέρευση της καθημερινότητας και των όρων ζωής Ελλήνων και αλλοδαπών, σε διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων και τελικά επιδείνωση στους δείκτες υγείας, αυξάνοντας τη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα και μειώνοντας το προσδόκιμο επιβίωσης.
Είναι ολοφάνερο πως αυτοί που δημιούργησαν την σημερινή οικονομική κρίση και καταλήστεψαν τους δημόσιους πόρους επί δεκαετίες, οι ντόπιοι κεφαλαιοκράτες και το πολιτικό προσωπικό τους, προσπαθούν τώρα να φορτώσουν τα αποτελέσματα των πολιτικών τους στις πλάτες των εργαζομένων και αξιοποιώντας το πρόβλημα του δανεισμού και του εξωτερικού χρέους να επιβάλλουν με τη βοήθεια των διεθνών ιμπεριαλιστικών κύκλων την τελική λύση απέναντι στα δικαιώματα και τις ανάγκες του ελληνικού λαού, ισοπεδώνοντας τα για πολλά χρόνια.
    Η ΟΕΝΓΕ απορρίπτει στο σύνολό της αυτή την άγρια ταξική πολιτική που οδηγεί στην κοινωνική βαρβαρότητα. Απορρίπτει τη δημοσιονομική τρομοκρατία και τη λογική του συμφώνου και του προγράμματος 'σταθερότητας', που στόχο έχουν την κατάργηση όλων των κατακτήσεων και των δικαιωμάτων μας'.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου