"Καλωσήρθατε στο ελεύθερο blog των Ελλήνων Ορθοπαιδικών. Ένα βήμα ενημέρωσης αλλά και ανταλλαγής απόψεων σε θέματα που αφορούν στην Ορθοπαιδική κοινότητα της χώρας. Απόψεις, ανακοινώσεις, διαφωνίες και συζητήσεις είναι ευπρόσδεκτες και θα αναρτώνται χωρίς λογοκρισία, αρκεί να κινούνται στα πλαίσια της ευπρέπειας."

Περιμένουμε λοιπόν τα posts σας στό

hellenic.orthopaedics@gmail.com

Σάββατο, 28 Μαΐου 2011

Τέρμα τα ταξίδια σε γιατρούς από την AstraZeneca ....Πηγή: www.pathfinder.gr


H βρετανική AstraZeneca γίνεται η πρώτη μεγάλη φαρμακευτική εταιρεία που σταματά να «χορηγεί» ταξίδια γιατρών σε διεθνή ιατρικά συνέδρια -μια πρακτική που έχει χαρακτηριστεί αθέμιτη επιρροή στη συνταγογράφηση, ή ακόμα και δωροδοκία.

Η απόφαση της AstraZeneca, που έχει έδρα στη Βρετανία, ανακοινώθηκε χωρίς τυμπανοκρουσίες σε συνέδριο της φαρμακοβιομηχανίας στην Κωνσταντινούπολη. «Αποφασίσαμε ότι δεν θα καλύπτουμε πλέον τα έξοδα για τη συμμετοχή ιατρών σε διεθνή επιστημονικά και ιατρικά συνέδρια. Αντ΄αυτού θα εστιάσουμε τις εκπαιδευτικές μας προσπάθειες σε τοπικές εκπαιδευτικές δυνατότητες» ανακοίνωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ντέβιντ Μπρέναν.

Όπως σχολιάζει το Reuters, η απόφαση της AstraZeneca ίσως αναγκάσει κι άλλες φαρμακευτικές εταιρείες να ακολουθήσουν το παράδειγμά της -δεδομένου μάλιστα ότι ο Μπρέναν είναι πρόεδρος του βασικού λόμπι της φαρμακοβιομηχανίας, της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κατασκευαστών και Συλλόγων Φαρμακευτικών Προϊόντων.

Ο Μπρέναν δήλωσε ότι η AstraZeneca δεν πρέπει να επιδίδεται σε πρακτικές που μπορεί να θεωρηθούν αθέμιτα άσκησης πίεσης. «Ξεκινάμε από τη θέση ότι τα προϊόντα μας μπορούν να σταθούν με τη δική τους αξία» είπε.

Διευκρίνισε επίσης ότι η απόφαση δεν ελήφθη για λόγους μείωσης των δαπανών (η AstraZeneca είχε πέρυσι λειτουργικά κέρδη 13,6 δισ. δολαρίων).

«Πρόκειται για δραματική αλλαγή» σχολίασε από την πλευρά του ο Ρίτσαρντ Μπέργκστρομ, γενικός διευθυντής της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Συλλόγων. «Είναι μια ακόμα ένδειξη ότι η βιομηχανία αλλάζει τις πρακτικές της στην επιστημονική εκπαίδευση, και είμαι σίγουρος ότι θα δούμε και άλλες αντίστοιχες κινήσεις στο μέλλον» εκτίμησε.

Η απόφαση της AstraZeneca έρχεται την ώρα που οι γενικότερες πρακτικές των

φαρμακοβιομηχανιών μπαίνουν ξανά στο μικροσκόπιο των αμερικανικών και βρετανικών αρχών.

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης διεξάγει έρευνες κατά της AstraZeneca και άλλων εταιρειών για ενδεχόμενες παραβάσεις της νομοθεσίας περί αθέμιτων πρακτικών σε ξένες χώρες.

Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, η Βρετανία ενεργοποίησε πρόσφατα νέο νόμο για τη δωροδοκία, ο οποίος πιθανότατα καλύπτει και τους γιατρούς που εργάζονται στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου