"Καλωσήρθατε στο ελεύθερο blog των Ελλήνων Ορθοπαιδικών. Ένα βήμα ενημέρωσης αλλά και ανταλλαγής απόψεων σε θέματα που αφορούν στην Ορθοπαιδική κοινότητα της χώρας. Απόψεις, ανακοινώσεις, διαφωνίες και συζητήσεις είναι ευπρόσδεκτες και θα αναρτώνται χωρίς λογοκρισία, αρκεί να κινούνται στα πλαίσια της ευπρέπειας."

Περιμένουμε λοιπόν τα posts σας στό

hellenic.orthopaedics@gmail.com

Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΕΕΧΟΤ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΕΥΟΜΕΝΩΝ.



Το θέμα, μαζί με αυτο του Ιατρικού πληθωρισμού, το έχουμε θίξει στο blog εδώ και μήνες.
Οι προτάσεις της ΕΕΧΟΤ είναι ενδιαφέρουσες και δείχνουν αν μη τι άλλο ότι έχουμε συνειδητοποιήσει τα χάλια της σημερινής κατάστασης . Το τι θα κανει η πολιτεία βέβαια είναι άλλο θέμα.

Το σίγουρο είναι πως άν δε μειωθεί δραστικά ο αριθμός των Ορθοπαιδικών που παράγονται και αν δεν εξασφαλισθεί ένα αξιοπρεπές πρόγραμμα εκπαίδευσης τότε σύντομα η κατάσταση στο χώρο θα είναι πολύ χειρότερη από αυτό της ... Ελληνικής οικονομίας.


Το πιο σύντομο ανέκδοτο:

" Εκπαίδευση ειδικευομένων στην Ελλάδα ! "

Αναγνώστης






                 ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΕΕΧΟΤ
                                               ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ
 

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
 
Η Ελληνική Εταιρεία Χειρουργικής Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας, έχει ως σκοπό και χρέος της μεταξύ πολλών άλλων και την συνεχιζόμενη εκπαίδευση των μελών της. 
Φροντίζει με οργάνωση επιστημονικών εκδηλώσεων, μαθημάτων, σεμιναρίων, να παρέχει κατά το δυνατόν τις καλύτερες συνθήκες ενημέρωσης των ειδικευομένων αλλά και των ειδικών συναδέλφων. Το Κολλέγιο της Εταιρείας μας είναι ο βραχίων που αποκλειστικά ασχολείται με το σκοπό αυτό, φροντίζοντας να καταρτίζει  κάθε έτος πρόγραμμα εκδηλώσεων που καλύπτει όλο το φάσμα της ειδικότητάς.
Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι στις κτιριακές εγκαταστάσεις της εταιρείας μας υπάρχει αμφιθέατρο με εξοπλισμό και δυνατότητα ζωντανής μετάδοσης μέσω διαδικτύου, όλων των εκεί πραγματοποιούμενων εκδηλώσεων. Οι προτάσεις που ακολουθούν, είναι προϊόν διαδοχικών συναντήσεων πολυμελούς επιτροπής,  που αποτελείται από εκπροσώπους των Πανεπιστημίων αλλά και Νοσοκομείων ΕΣΥ. Η επιτροπή αυτή καθήκον έχει τη μελέτη θεμάτων που αφορούν την εκπαίδευση. Το πρώτο σκέλος αναφέρεται σε γενικότερες ρυθμίσεις του συστήματος υγείας, ενώ το δεύτερο σε ρυθμίσεις  που αφορούν την ειδικότητά μας μόνον.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ 1.     Δημιουργία συνθηκών για παροχή πρωτοβάθμιας περίθαλψης, ώστε να αποσυμφορηθούν   τα μεγάλα Νοσοκομειακά κέντρα από περιστατικά που μπορούν να αντιμετωπισθούν σε άλλα κέντρα (Κεντρα υγείας, ΙΚΑ, Γενικοί Ιατροί)
Στα μεγάλα (δευτεροβάθμια – τριτοβάθμια)  κέντρα οι ασθενείς  θα μεταφέρονται μόνο μετά από επικοινωνία  εκπροσώπου κέντρου πρωτοβάθμιας περίθαλψης, εκτός από τα επείγοντα περιστατικά.
Απαιτείται μάλλον μεγάλος αριθμός Γενικών Ιατρών για την εφαρμογή αυτής της πρότασης, ενώ κάθε πολίτης θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένος σε πρωτοβάθμιο κέντρο από όπου θα ξεκινά η αντιμετώπιση του προβλήματος.
2.     Στα Νοσοκομειακά κέντρα θα πρέπει να στελεχωθούν τα Τμήματα επειγόντων με μόνιμο προσωπικό  ΤΕΠ, και οι ασθενείς θα παραπέμπονται από τους ιατρούς ΤΕΠ στα ειδικά Τμήματα – Κλινικές του Νοσοκομείου.3.     Καθορισμός Υγειονομικών Περιφερειών και συνεργαζόμενων Νοσοκομειακών μονάδων, εντός των οποίων θα γίνεται η διαχείριση του προβλήματος του ασθενούς.4.      Δημιουργία εξειδικευμένων μονάδων στα μεγάλα Νοσοκομειακά κέντρα όπου οι ασθενείς θα παραπέμπονται σε πολύ ειδικές περιπτώσεις, πάντα με συνεννόηση μεταξύ κέντρων. 
ΥΠΕΡΠΛΗΘΩΡΑ ΙΑΤΡΩΝ 

Ένα μεγάλο πρόβλημα είναι ο υπερπληθωρισμός ιατρών. Στην ειδικότητά μας υπάρχουν σήμερα 2100 ειδικοί ορθοπαιδικοί και 600 ειδικευόμενοι. Το 2007 οι ειδικοί ήσαν 1600. Παρατηρείται δηλ. 25% αύξηση των ειδικών σε 4 έτη! Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η ιδανική αναλογία ορθοπαιδικών ανα πληθυσμό είναι σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία 1/20000, ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι 1/25000 κατοίκους. Στην Ελλάδα η αναλογία είναι 1/5000. Βεβαίως είναι τελείως διαφορετική η δομή των συστημάτων υγείας στις άλλες χώρες, που σημαίνει ότι δομικές αλλαγές επιβάλλονται και εδώ προκειμένου να επέλθει εξυγίανση. Ο μεγαλύτερος αριθμός των ιατρών του ΕΣΥ είναι ηλικίας άνω των 55-60 ετών, με καθήκοντα εφημερίας και αντιμετώπισης επειγουσών περιπτώσεων. Στον χώρο των ασφαλιστικών φορέων η υπερπληθώρα ιατρών οδηγεί σε υπερσυνταγογράφηση, παραβίαση ενδείξεων για ιατρικές πράξεις και επεμβάσεις, με κατάληξη την κακή ποιότητα υπηρεσιών προς τον Έλληνα ασθενή.  
ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ


3 σχόλια:

  1. Φίλε, αυτό είναι το κακό, ότι παίρνουμε στα αστεία την εκπαίδευση των νέων συναδέλφων. Γιαυτό φτάσαμε εδώ που φτάσαμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ama den antidrasoun oi eidikeyomenoi ta idia kai xeirotera 0a meinoun.
    Mia zwh agistra.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγαπητοί συνάδελφοι,
    Το ΕΣΥ δεν σας θέλει γιατρούς αλλά βοηθούς, γι'αυτό δεν σας εκπαιδεύει. 23 θέσεις θα προκυρηχθούν ενώ κάθε χρόνο "αποφοιτούν" περισσότεροι από 100. Ο ιδιωτικός τομέας τομέας επίσης: Εφημερίες με 50 ευρώ και θέσεις βοηθού για τους συνταξιούχους του ΕΣΥ, του στρατού και τους δήθεν μεγαλογιατρούς. Αυτά θα βρείτε όταν θα γίνεται ειδικοί. Αντιδράστε, διεκδικήστε. Όχι άλλοι ειδικευόμενοι στα νοσοκομεία για τις εφημερίες. Δεν χρειάζεται το ΚΑΤ 10 σε κάθε κλινική για να γεμίζουν την εφημερία. Ας δουλέψουν και οι μιζαδόροι ΕΣΥτες. Αλλιως δεν υπάρχει μέλλον

    ΑπάντησηΔιαγραφή