"Καλωσήρθατε στο ελεύθερο blog των Ελλήνων Ορθοπαιδικών. Ένα βήμα ενημέρωσης αλλά και ανταλλαγής απόψεων σε θέματα που αφορούν στην Ορθοπαιδική κοινότητα της χώρας. Απόψεις, ανακοινώσεις, διαφωνίες και συζητήσεις είναι ευπρόσδεκτες και θα αναρτώνται χωρίς λογοκρισία, αρκεί να κινούνται στα πλαίσια της ευπρέπειας."

Περιμένουμε λοιπόν τα posts σας στό

hellenic.orthopaedics@gmail.com

Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

Το 15% των χειρουργών είναι εξαρτημένοι από το αλκοόλ


Πηγή: www.nooz.gr



Περίπου το 15% των χειρουργών είναι εξαρτημένοι από το αλκοόλ, ποσοστό αρκετά υψηλότερο σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ακόμη ότι οι χειρουργοί που είχαν ενδείξεις αλκοολισμού είχαν κατά 45% περισσότερες πιθανότητες να παραδεχτούν ότι διέπραξαν κάποιο σοβαρό ιατρικό σφάλμα τους τελευταίους τρεις μήνες.

"Η χειρουργική είναι μια στρεσογόνος δουλειά. Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι στρέφονται στο αλκοόλ για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν το άγχος τους", είπε ο δρ Εντουαρντ Λίβινγκστον, καθηγητής στην ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου του Τέξας, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα.

"Επηρεάζει αυτό την απόδοσή τους; Ποιός ξέρει;" είπε ο ίδιος.

Οι ερευνητές με επικεφαλής τον δρα Μάικλ Ορεσκόβιτς του πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον απέστειλαν ένα ερωτηματολόγιο σε περισσότερους από 25.000 χειρουργούς.

Οι ερωτήσεις που τους ετέθησαν αφορούσαν την δουλειά τους, τον τρόπο ζωής τους, την διάθεσή τους και πολλές από αυτές αποσκοπούσαν στο να διακριβώσουν αν υπάρχει πρόβλημα κατάχρησης αλκοόλ ή εξάρτησης. Η έρευνα δεν διευκρίνισε γιατί τα προβλήματα με το αλκοόλ μπορεί να είναι συχνότερα μεταξύ των χειρουργών.

Ο Ορεσκόβιτς υποστηρίζει ότι τα προβλήματα με το αλκοόλ συνδέονται με τις αναφορές από πλευράς των γιατρών συμπτωμάτων κατάθλιψης και εξάντλησης.

Σχεδόν το 14% των ανδρών χειρουργών και το 25% των γυναικών εμφάνισαν σημάδια προβλήματος με το αλκοόλ.

Επίσης η έρευνα δεν κατάφερε να εξηγήσει γιατί οι γυναίκες σε αυτή την επαγγελματική ομάδα εμφανίζονται πιο επιρρεπείς στον αλκοολισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου