"Καλωσήρθατε στο ελεύθερο blog των Ελλήνων Ορθοπαιδικών. Ένα βήμα ενημέρωσης αλλά και ανταλλαγής απόψεων σε θέματα που αφορούν στην Ορθοπαιδική κοινότητα της χώρας. Απόψεις, ανακοινώσεις, διαφωνίες και συζητήσεις είναι ευπρόσδεκτες και θα αναρτώνται χωρίς λογοκρισία, αρκεί να κινούνται στα πλαίσια της ευπρέπειας."

Περιμένουμε λοιπόν τα posts σας στό

hellenic.orthopaedics@gmail.com

Τρίτη 24 Αυγούστου 2010

Πιο κοντά στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση...

Πηγή: www.capital.gr

Της Ρούλας Σαλούρου

Από τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), θα ξεκινήσει στις 15 Οκτωβρίου η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, μέτρο που αποσκοπεί να αυξήσει τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων κατά περίπου 1 δισ. ευρώ, καθώς υπολογίζεται πως το 20% με 25% των δαπανών για φάρμακα οφείλεται σε κυκλώματα που λυμαίνονται τα χρήματα των ασφαλισμένων.

Το σχέδιο νόμου που θα παρουσιάσει αύριο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, προβλέπει ότι οι συνταγές θα καταχωρούνται από τους γιατρούς ηλεκτρονικά, θα εκτελούνται επίσης, ηλεκτρονικά από τους φαρμακοποιούς και θα εκκαθαρίζονται ηλεκτρονικά, από τους ασφαλιστικούς φορείς. Η αρχή θα γίνει από τον ΟΑΕΕ και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις παραγόντων, αναμένεται να αυξηθούν τα έσοδα του ταμείου κατά 500-600 εκατ. ευρώ. Η φαρμακευτική δαπάνη των ασφαλιστικών ταμείων  για το 2009 ανήλθε σε 5 δισ. ευρώ (αντιστοιχεί σε 40% της ετήσιας κρατικής επιχορήγησης προς τα ταμεία) και εκτιμάται πως μέσω της εφαρμογής του νέου συστήματος, θα μειωθεί κατά τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ.

Βασική προϋπόθεση για την εφαρμογή του συστήματος, είναι, υποχρεωτικά, η ύπαρξη υποδομής (ηλεκτρονικών υπολογιστών, εκτυπωτών και σύνδεσης internet), σε ιατρεία, φαρμακεία και ασφαλιστικούς οργανισμούς. Για τα ασφαλιστικά ταμεία, τη διαδικασία εκκαθάρισης αναλαμβάνει ο φορέας «Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης» (ΗΔΙΚΑ) του υπουργείου Εργασίας, που συντηρεί ήδη, βάση δεδομένων των ασφαλισμένων όλων των ταμείων, βάσει του Ενιαίου Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ).

Αναλυτικά, το σχέδιο νόμου προβλέπει: 


Διαβάστε τη συνέχεια εδώ 

2 σχόλια:

  1. ΥΠΑΡΧΕΙ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΥΡΟΝΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΙΑ???
    ΤΟ ΑΚΟΥΜΕ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΕ ΔΕΝ ΒΛΕΠΟΥΜΕ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θα ξεκινησει πιλοτικά λέει τον Οκτώβριο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή