"Καλωσήρθατε στο ελεύθερο blog των Ελλήνων Ορθοπαιδικών. Ένα βήμα ενημέρωσης αλλά και ανταλλαγής απόψεων σε θέματα που αφορούν στην Ορθοπαιδική κοινότητα της χώρας. Απόψεις, ανακοινώσεις, διαφωνίες και συζητήσεις είναι ευπρόσδεκτες και θα αναρτώνται χωρίς λογοκρισία, αρκεί να κινούνται στα πλαίσια της ευπρέπειας."

Περιμένουμε λοιπόν τα posts σας στό

hellenic.orthopaedics@gmail.com

Τρίτη 2 Αυγούστου 2011

Καταψύχθηκε ο "πατέρας" της Κρυονικής ...


Πηγή: www.pathfinder.gr

Ο Robert Ettinger, πρωτοπόρος της κινήματος της Κρυονικής, που υποστηρίζει την κατάψυξη του νεκρού με την ελπίδα ότι η ιατρική τεχνολογία θα καταφέρει να τον επαναφέρει στη ζωή κάποια στιγμή στο μέλλον, πέθανε σε ηλικία 92 ετών, το Σάββατο 23 Ιουλίου, στο σπίτι του στο Clinton Township του Ντιτρόιτ.

Το σώμα του είναι το 106ο που αποθηκεύεται στο Ινστιτούτο Κρυονικής, το οποίο ίδρυσε ο ίδιος το 1976.

«Ο πατέρας μου είχε αφιερώσει τη ζωή του στο να κάνει οτιδήποτε ώστε η οικογένειά του, οι φίλοι του και άλλοι να μπορέσουν να επιστρέψουν στη ζωή και να ξαναζήσουν,» δήλωσε ο David Ettinger, γιος του επιστήμονα. «Εάν το κατάφερε, δεν το ξέρεις κανείς προς το παρόν, αλλά πιστεύουμε ότι έχει κάνει μία πολύ καλή προσπάθεια.»

Ο Robert Ettinger, καθηγητής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Wayne State, είχε τραυματιστεί σοβαρά κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και πέρασε πολλά χρόνια στα νοσοκομεία. Η επέμβαση οστικού μοσχεύματος στα πόδια του τον γέμισαν αισιοδοξία σε ό,τι αφορούσε στις μελλοντικές προοπτικές διατήρησης της ζωής μέσω της τεχνολογίας.

Ο γιος του δήλωσε ακόμα ότι ο επιστήμονας είχε εμπνευστεί και από τα σενάρια επιστημονικής φαντασίας γύρω από την βαθιά κατάψυξη των νεκρών, ελπίζοντας πως οι ερευνητές θα σημειώσουν σημαντική πρόοδο προς αυτή την κατεύθυνση. Όταν όμως είδε ότι δεν γίνεται τίποτα, έγραψε ένα βιβλίο 1964 σελίδων, με τίτλο «The Prospect of Immortality», παρουσιάζοντας την ιδέα της Κρυονικής.

«Εάν αντέξουν οι πολιτισμοί, η ιατρική επιστήμη θα μπορεί τελικά να αποκαταστήσει οποιαδήποτε βλάβη του ανθρωπίνου σώματος, συμπεριλαμβανομένης της βλάβης από την κατάψυξη, τη γεροντική εξασθένιση και άλλες αιτίες θανάτου» έγραφε ο ίδιος.

«Δεν έχει σημασία τί μας σκότωσε, εάν ήταν λόγω γηρατειών ή λόγω κάποιας ασθένειας. Ακόμα και αν οι τεχνικές κατάψυξης εξακολουθούν να είναι σκληρές όταν πεθαίνουμε, αργά ή γρήγορα οι φίλοι μας από το μέλλον θα είναι σε θέση να μας επαναφέρουν στη ζωή και να μας γιατρεύσουν.»

Ο Ettinger είχε προωθήσει τη θεωρεία του τόσο μέσω συγγραμμάτων όσο και μέσω τηλεοπτικών εκπομπών. Το Ινστιτούτο Κρυονικής έχει 900 μέλη, ενώ παρόμοιες εγκαταστάσεις για την διατήρηση νεκρών σωμάτων υπάρχουν στην Αριζόνα, την Καλιφόρνια και τη Ρωσία.




Ο επιστήμονας ήταν ακόμα ιδρυτής του Immortalist Society, μίας ερευνητικής και εκπαιδευτικής ομάδας, που ασχολούνταν με την Κρυονική και τη διεύρυνση του ανθρώπινου προσδόκιμου ζωής.

Το Ινστιτούτο Κρυονικής χρεώνει 28.000 δολάρια για την προετοιμασία ενός σώματος και τη μακροχρόνια αποθήκευσή του σε ειδική δεξαμενή υγρού αζώτου στους -160 βαθμούς Κελσίου. Ο πρώτος άνθρωπος που καταψύχθηκε ήταν η μητέρα του Ettinger, που πέθανε το 1977, ενώ ο επιστήμονας έχει καταψύξει και τις δύο συζύγους του.

«Τον πατέρα μου δεν τον ενοχλούσαν τα χλευαστικά σχόλια. Ήταν ένας «διστακτικός προφήτης»,» λέει ο γιος του και συμπληρώνει «έκανε ό,τι θεωρούσε ότι ήταν απαραίτητο και σωστό και δεν τον ένοιαζε για το τι πίστευε ο κόσμος.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου