"Καλωσήρθατε στο ελεύθερο blog των Ελλήνων Ορθοπαιδικών. Ένα βήμα ενημέρωσης αλλά και ανταλλαγής απόψεων σε θέματα που αφορούν στην Ορθοπαιδική κοινότητα της χώρας. Απόψεις, ανακοινώσεις, διαφωνίες και συζητήσεις είναι ευπρόσδεκτες και θα αναρτώνται χωρίς λογοκρισία, αρκεί να κινούνται στα πλαίσια της ευπρέπειας."

Περιμένουμε λοιπόν τα posts σας στό

hellenic.orthopaedics@gmail.com

Δευτέρα, 22 Αυγούστου 2011

Δικαιολογημένο το «εισιτήριο» των πέντε ευρώ ! Καμία συγχώνευση Ορθοπαιδικών κλινικών στο ΚΑΤ ....Υπάρχουν και αυτές οι απόψεις ....

Πηγή: www.tanea.gr


ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ Διευθυντής της Γ’ Ορθοπεδικής Κλινικής στο ΚΑΤ - επιστημονικός ορθοπεδικός σύμβουλος στο Ωνάσειο

20 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ «Το ‘‘φιλέτο’’ των ορθοπεδικών υλικών πρέπει να γίνει ‘‘σουβλάκι’’»

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΜΑΡΘΑ ΚΑΪΤΑΝΙΔΗ

Επί 34 χρόνια υπηρετεί στο Νοσοκομείο ΚΑΤ και παρότι οι αλλαγές στο ΕΣΥ είναι ριζικές και ραγδαίες, δεν τις βλέπει με μισό μάτι. Ομολογεί ότι τα ορθοπεδικά υλικά εξαιτίας των φουσκωμένων τιμών αποτελούσαν το «φιλέτο», επιμένει όμως ότι πρέπει να γίνουν «σουβλάκι». Στο πλαίσιο αυτό, η υποκοστολόγηση υλικών και η συνεργασία νοσοκομείων με κοινές προμήθειες αποτελούν θετικά βήματα. Οχι όμως και οι συνενώσεις κλινικών που θα δημιουργήσουν διευθυντές-αφέντες, όπως λέει.

1) Εάν γυρίζατε τα χρόνια πίσω θα ιδιωτεύατε;

Θα επέμενα στην ιδεολογική επιλογή μου στο ΕΣΥ.

2) Ποιο είναι το μέλλον των νέων γιατρών με τα σημερινά δεδομένα;

Δύσκολο. Δημιουργείται γενιά αδιόριστων, ανειδίκευτων και ειδικευμένων γιατρών. Λύση: εξαίρεση του ΕΣΥ από το Μνημόνιο στους διορισμούς του προσωπικού, συνταξιοδότηση στα 65, ειδικευμένοι στα αγροτικά ιατρεία - κέντρα υγείας κ.λπ.

3)Μήπως μία δεύτερη λύση είναι γιατρός στο ΕΣΥ με δικαίωμα λειτουργίας ιδιωτικού ιατρείου;

Πλήρης και αποκλειστική απασχόληση των γιατρών ΕΣΥ και πανεπιστημιακών. Ιατρείο μόνο μέσα στο νοσοκομείο.

4) Ισχύει η οικογενειοκρατία στην ιατρική;

Στο πανεπιστήμιο είναι γνωστή η ιατρική οικογενειοκρατία. Γιατί άραγε; Στο ΕΣΥ είναι σπανιότερη. Είμαι παιδί εργατών γης της Κυπαρισσίας.

 5)Ως ασθενής θα επιλέγατε δημόσιο ή ιδιωτικό νοσοκομείο;

Μέχρι σήμερα η οικογένειά μου απευθύνεται στο ΕΣΥ, όπως και η πλειονότητα του «επώνυμου» και «ανώνυμου» λαού.

6) Υπάρχει όμως η ιατρική αλληλεγγύη, άρα στο ΕΣΥ θα είχατε καλύτερη μεταχείριση από έναν κοινό ασθενή.

Η ανθρώπινη αλληλεγγύη προς όλους τους ασθενείς είναι νόμος των γιατρών του ΕΣΥ. Μονόδρομος, η άμεση και σωστή παροχή υπηρεσιών στους ασθενείς χωρίς εξαίρεση.

7)Το επάγγελμά σας έχει στοχοποιηθεί μετά τις φουσκωμένες καταθέσεις γιατρών.

Γιατροί του ΕΣΥ ελάχιστοι, ελευθεροεπαγγελματίες οι περισσότεροι ενοχοποιούμενοι.

8) Και οι ορθοπεδικοί είναι πρώτοι στη λίστα, με τα υλικά να αποτελούν «φιλέτο»;

Οι τιμές διαμορφώθηκαν από το 2005 από την πολιτική ηγεσία απουσία των γιατρών. Η προσαρμογή στις ευρωπαϊκές τακτικές προμήθειάς τους έφεραν πρόσφατα μείωση τιμών 80%, με επιπλέον περιθώρια. Αγωνιζόμουν και επιμένω το «φιλέτο» να γίνει «σουβλάκι».

9) Φακελάκι: σταθερή πληγή του ΕΣΥ;

Πληγή της δημόσιας ζωής, όχι μόνο του ΕΣΥ. Θεραπεία: άμεση παροχή ιατρικών υπηρεσιών με διαφάνεια, σωστή πολιτική αμοιβών.

10) Οι διευθυντές κλινικών έχουν κατηγορηθεί ότι λειτουργούν ως κλειδοκράτορες κρεβατιών.Οι εναπομείναντες μετά τα γεγονότα του «Αλεξάνδρα» πρέπει να σκεφτούν πολύ αν θα λειτουργήσουν σαν αφεντικά. Ο ασθενής είναι ασθενής του ΕΣΥ, με όλα τα δικαιώματά του.

11) Οι πολίτες εκφράζουν αγανάκτηση;

Δικαιολογημένα, απέναντι στο απρόσωπο παλαιού τύπου διευθυντικό κατεστημένο. Προσωπικά έχω συλλογή από πολλά αντίγραφα βυζαντινών εικόνων, ευχαριστήριες προσφορές από ασθενείς.

12) Συγχωνεύσεις κλινικών: υπάρχουν αντιρρήσεις;

Υπάρχει ομόφωνη απόφαση των γιατρών και των εργαζομένων του ΚΑΤ να μη συγχωνευθούν οι υπάρχουσες ορθοπεδικές και χειρουργικές κλινικές, να μεταφερθούν νεοσυσταθέντα τμήματα σε άλλα νοσοκομεία, να αναπτυχθεί το νοσοκομείο ως μητροπολιτική μονάδα τραύματος.

13) Στο γενικότερο πλαίσιο πιστεύετε ότι θα συμβάλουν οι συγχωνεύσεις κλινικών στο νοικοκύρεμα του ΕΣΥ;

Η σύγχρονη πολιτική που ακολουθείται από τον ΠΟΥ θέλει τμήματα 25 κλινών με 4 ή 5 ειδικευμένους γιατρούς. Η υπερδιόγκωση των κλινών σε ένα τμήμα δημιουργεί τον διευθυντή-αφέντη. Σε κανένα σύγχρονο σύστημα δεν υπάρχουν τέτοιες κλινικές.

14) Εσείς συμμετείχατε στον δημόσιο διάλογο για τις επικείμενες συγχωνεύσεις;

Συμμετείχα σε όλες τις φάσεις του διαλόγου με προφορικές και γραπτές προτάσεις προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου και την Α' ΔΥΠΕ.

15) Η διασύνδεση νοσοκομείων εκτιμάτε ότι θα συνεισφέρει στην καλύτερη οργάνωση του ΕΣΥ;

Η ανάπτυξη νοσοκομειακών συγκροτημάτων με κοινή διοίκηση, υπηρεσίες, προμήθειες μόνο θετικά θα λειτουργήσει υπέρ του λαού πολλαπλώς.

16) Μονάδα απεξάρτησης του ΟΚΑΝΑ και στο ΚΑΤ.

Οι χρήστες ουσιών είναι ασθενείς. Οι κοινωνικές καταβολές της εξάρτησης πρέπει να αναζητηθούν και να δοθούν οι απαραίτητες λύσεις

17) Το «εισιτήριο» των πέντε ευρώ είναι άδικο μέτρο;

Είναι δικαιολογημένο. Η δωρεάν εξέταση στα ΤΕΠ δεν παύει να ισχύει.

18) Η περίθαλψη μεταναστών κοστίζει ακριβά…

Οι λαθρομετανάστες αντιμετωπίζονται στα τμήματα επειγόντων δωρεάν. Κανείς δεν πεθαίνει στην Ελλάδα αβοήθητος. Αντιμετωπίζουμε τις ασθένειες που μεταφέρουν από τις χώρες τους, για να μην αναπτυχθούν επιδημίες στη χώρα μας.

19) Εσείς συνταγογραφείτε γενόσημα (αντίγραφα) φάρμακα σε ασθενείς σας;

Σε ποσοστό 80% καλύπτω ενδονοσοκομειακά τους ασθενείς και συνταγογραφώ γενόσημα φάρμακα.

20) Ως γιατρός επιτελείτε κοινωνικό έργο;

34 χρόνια στο ΚΑΤ, 17 χρόνια ορθοπεδικός σύμβουλος στο Ωνάσειο χωρίς αμοιβή, μέλος κοινωνικών ΜΚΟ με διεθνή δράση, γιατρός Δημοτικών Ιατρείων, αποστολές στην άγονη Ελλάδα, δωρεά με φίλους μου 8 κλινών ΜΕΘ στο ΚΑΤ και πλήθος άλλων κοινωνικών προσφορών, ναι, επιτελώ κοινωνικό έργο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου