"Καλωσήρθατε στο ελεύθερο blog των Ελλήνων Ορθοπαιδικών. Ένα βήμα ενημέρωσης αλλά και ανταλλαγής απόψεων σε θέματα που αφορούν στην Ορθοπαιδική κοινότητα της χώρας. Απόψεις, ανακοινώσεις, διαφωνίες και συζητήσεις είναι ευπρόσδεκτες και θα αναρτώνται χωρίς λογοκρισία, αρκεί να κινούνται στα πλαίσια της ευπρέπειας."

Περιμένουμε λοιπόν τα posts σας στό

hellenic.orthopaedics@gmail.com

Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

Τελικά ..."συμβιβαστική" λύση για ιδιωτικά ιατρεία σε Πανεπιστημιακούς γιατρούς ?


Πηγή: www.imerisia.gr



Της Ελένης Πετροπούλου

Λίγες ώρες πριν τη λήξη της προθεσμίας για τους πανεπιστημιακούς γιατρούς, οι οποίοι θα πρέπει να επιλέξουν ή το ΕΣΥ ή τα ιδιωτικά τους ιατρεία, το υπουργείο Υγείας προχωρεί σε νέα «συμβιβαστική» λύση. Επιτρέπει υπό προϋποθέσεις τη λειτουργία ιδιωτικού ιατρείου από τους πανεπιστημιακούς γιατρούς που θα παραμείνουν στο ΕΣΥ.

Παράλληλα, καθιερώνεται νέος βαθμός, αυτός του κλινικού καθηγητή, για τους πανεπιστημιακούς που κατέχουν θέση διευθυντή στο ΕΣΥ.

Και ενώ «τακτοποιεί» τις σχέσεις του με τους πανεπιστημιακούς καθηγητές, το υπουργείο Υγείας ετοιμάζεται να βάλει σε νέα βάση εκείνες με τους νοσοκομειακούς γιατρούς, προχωρώντας στη θεσμοθέτηση Επιμελητηρίου Υγείας. Ειδικότερα:

Σύμφωνα με το νόμο, οι πανεπιστημιακοί καθηγητές που απασχολούνται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, από 1ης Μαΐου θα πρέπει να κλείσουν τα ιδιωτικά ιατρεία τους και να παρέχουν αποκλειστικά τις υπηρεσίες τους στα δημόσια νοσοκομεία. Η εφαρμογή, ωστόσο, του νόμου «σκοντάφτει», καθώς οι πανεπιστημιακοί γιατροί έχουν διαμηνύσει ότι σε καμία περίπτωση δεν θα επιλέξουν να κλείσουν τα ιατρεία τους. Δηλώνουν ότι θα στηρίξουν την ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων, με τη συμμετοχή τους στα απογευματινά ιατρεία, εφόσον τους επιτραπεί να ασκούν ιδιωτικό έργο, όπως συμβαίνει και με άλλες επαγγελματικές κατηγορίες πανεπιστημιακών (π.χ. νομικοί). Όπως υποστηρίζουν, οι πανεπιστημιακοί γιατροί ανήκουν αποκλειστικά στο υπουργείο Παιδείας και ο ρόλος τους αφορά τη διδασκαλία και την έρευνα, ενώ το όποιο κλινικό τους έργο σχετίζεται με την εκπαίδευση των φοιτητών και την προσφορά στο κοινωνικό σύνολο. Επιπρόσθετα, αναφέρουν ότι ο νόμος δεν μπορεί να εφαρμοστεί διότι δεν υπάρχει η αντίστοιχη υποδομή στα δημόσια νοσοκομεία για λειτουργία απογευματινών ιατρείων μέσα στο νοσοκομείο.

Έτσι, το υπουργείο Υγείας προκειμένου να πείσει τους πανεπιστημιακούς γιατρούς να συμμετάσχουν και να στηρίξουν την ολοήμερη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων, προωθεί άμεσα ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία θα μπορούν να εργάζονται δύο απογεύματα την εβδομάδα στο νοσοκομείο τους και άλλα δύο στο ιδιωτικό τους ιατρείο.

Παράλληλα, το υπουργείο Υγείας σχεδιάζει την καθιέρωση του κλινικού καθηγητή. Πρόκειται για τίτλο που θα απονέμεται ύστερα από αίτηση του ενδιαφερόμενου υπό την προϋπόθεση ότι κατέχει το βαθμό του Διευθυντή του ΕΣΥ. Η απονομή του τίτλου θα αποφασίζεται από εκλεκτορικό σώμα, το οποίο συγκροτείται με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Παιδείας και Υγείας και από καθηγητές των Ιατρικών Τμημάτων των ΑΕΙ. Με την απόκτηση του τίτλου, οι κλινικοί καθηγητές θα πριμοδοτούνται με επιπλέον μόρια για τις θέσεις στο ΕΣΥ, καθώς και με πρόσθετες αμοιβές από εκπαιδευτική και ερευνητική δραστηριότητα.

Επιμελητήριο Υγείας

Με πανελλαδικές εξετάσεις θα κατοχυρώνουν οι επαγγελματίες υγείας μια θέση στο Επιμελητήριο Υγείας, το οποίο στη συνέχεια θα τους «ανοίγει την πόρτα» της επαγγελματικής αποκατάστασης. Μάλιστα το Επιμελητήριο Υγείας θα αναλάβει τη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού για την αναμόρφωση του δημόσιου συστήματος υγείας, καθώς η Ελλάδα διαθέτει αναλογικά τους περισσότερους γιατρούς στην Ευρώπη. Σύμφωνα με ειδικούς επιστήμονες, αυτό έχει ως αποτέλεσμα την προκλητή ζήτηση των υπηρεσιών υγείας.

Ενδεικτικό είναι ότι η χώρα μας έχει έξι γιατρούς ανά 1.000 κατοίκους όταν η αμέσως επόμενη χώρα -η Αυστρία- έχει 4,6 γιατρούς ανά 1.000 κατοίκους και ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι μόλις 3,3 γιατροί ανά 1.000 κατοίκους.

Τη θεσμοθέτηση Επιμελητηρίου Υγείας προανήγγειλε μιλώντας στην «Η» ο υφυπουργός Υγείας κ. Μιχάλης Τιμοσίδης, επισημαίνοντας την ανάγκη να μπει σε άλλη βάση ο προγραμματισμός παραγωγής ανθρώπινου δυναμικού για τον τομέα της Υγείας. Όπως είπε, θα προηγηθεί διάλογος με τους εμπλεκόμενους φορείς, καθώς το επιμελητήριο Υγείας θα αποτελεί τη θεσμική «ομπρέλα» των επαγγελμάτων του χώρου. Σύμφωνα με τον υφυπουργό, το Επιμελητήριο Υγείας θα θέτει τα προαπαιτούμενα για την άσκηση των Επαγγελμάτων Υγείας. Συγκεκριμένα, θα θέτει τα στάνταρτ όσον αφορά την εκπαίδευση, τις επαγγελματικές δεξιότητες, τη δεοντολογία των επαγγελματιών και θα τηρεί σχετικό Μητρώο. Παράλληλα, θα αναλάβει τη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού για την αναμόρφωση του δημόσιου συστήματος υγείας.

«Με τη δημιουργία του Επιμελητηρίου Υγείας θα μπει τέλος σε ένα περίεργο καθεστώς που ισχύει σήμερα αναφορικά με τα επαγγελματικά δικαιώματα φοιτητών ιατρικής από άλλες χώρες αλλά και σχετικά με παρεμφερείς ειδικότητες, όπως ψυχολόγος, κλινικός ψυχολόγος, ψυχοθεραπευτής κ.ά.», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τιμοσίδης.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό, ο θεσμοθετημένος αυτός φορέας θα έχει την ευθύνη να εντάσσει και να αναγνωρίζει όλα τα επαγγέλματα υγείας και να παρέχει άδεια άσκησης επαγγέλματος μέσω διενέργειας πανελλαδικών εξετάσεων.

Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ! Όλη η Ελλάδα καπνίζει και ο ΓΑΠ βραβεύεται για την "σταθερή αντικαπνιστική του στάση..."


Ορισμένα πράγματα είναι δύσκολο να τα αντέξει ο νους του ανθρώπου. Οποιοσδήποτε έχει κάνει έστω μια βόλτα από τις καφετέριες και τα μπαρ της χώρας, διαπιστώνει αμέσως πως ΠΑΝΤΟΥ το κάπνισμα επιτρέπεται χωρίς ούτε έστω να τηρούνται τα προσχήματα...

Και όμως, ο ΓΑΠ βραβεύεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, για ... " τη σταθερή αντικαπνιστική του στάση και την υιοθέτηση αυστηρής σχετικής νομοθεσίας...!!! "


Και το βραβείο αυτό το δέχεται ο Πρωθυπουργός μας? Τόσο πια έχει χάσει ΚΑΘΕ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ? 

Έλεος πια.... Έλεος !

Διαβάστε την είδηση ΕΔΩ

Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Σχέδιο για αναγκαστικές μεταθέσεις ιατρών ....


Πηγή: www.tanea.gr

της  ΜΑΡΘΑΣ ΚΑΪΤΑΝΙ∆Η


Αναδιάρθρωση στους γιατρούς του ΕΣΥ... Αυτό εισηγούνται οι ειδικοί δεδοµένου ότι η Ελλάδα είναιπλήρης από ιατρικό προσωπικό. Γι’ αυτό και προσανατολίζονται σεαναγκαστικές αποσπάσεις – και νοσηλευτών – σε κοντινά νοσοκοµεία που αντιµετωπίζουν πρόβληµα ελλείψεων. Το φρένο στις προσλήψεις αναµένεται να φέρει στα ταµεία 320 εκατ. ευρώ σε µία τετραετία.

Το πλεόνασµα των νοσοκοµειακών γιατρών, σύµφωνα µε τον συντονιστή της επιστηµονικής οµάδας για τις συγχωνεύσεις καθηγητή Οικονοµικών της Υγείας Λυκούργο Λιαρόπουλο, είναι της τάξης των 6.500. Είναι χαρακτηριστικό, σύµφωνα µε τα στοιχεία που συγκέντρωσε η επίκουρη καθηγήτρια του Πανεπιστηµίου Αθηνών ∆άφνη Καϊτελίδου, στο πλαίσιο της ανεξάρτητης Επιτροπής Σοφών για την Υγεία, ότι στη χώρα µαςαντιστοιχεί σχεδόν ένας γιατρός για κάθε νοσοκοµειακή κλίνη!

Ωστόσο τα ελληνικά παράδοξα δεν σταµατούν εδώ. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η χώρα µας διαθέτει 3,4 φορές περισσότερους καρδιολόγους σε σχέσηµε τον µέσοόρο της Ε.Ε., 2,6 φορές περισσότερους ουρολόγους, 2,7 φορές περισσότερους παιδιάτρους, 90% περισσότερους ακτινολόγους και ακτινοθεραπευτές και 58% περισσότερους γενικούς χειρουργούς.

Ετσι, οι ειδικότητες πουφαίνεται να µένουνστα… αζήτητα είναι η ογκολογίακαι ηγενική ιατρική. Στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται 0,9 ογκολόγοι ανά 100.000 πληθυσµού, σε αντίθεση µε την αντιστοιχία 2 προς 100.000 που είναι ο µέσος όρος της Ε.Ε.

Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει το µόνιµο αγκάθι του ΕΣΥ που αφορά τις ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού. Αντιστοιχούν 3,4 νοσηλευτές ανά 1.000 κατοίκους στην Ελλάδα όταν στην Ε.Ε. αντιστοιχούν κατά µέσο 6,9 νοσηλευτές ανά 1.000

κατοίκους.

Το «κούρεµα» στις κλινικές των νοσοκοµείων τηςχώρας, όπως υπογραµµίζει στα «ΝΕΑ» οπρόεδρος της επιτροπής τωνσοφών για την Υγεία Ηλίας Μόσιαλος, θα αποτελέσει καλή αφορµήγια να αρχίσει και η αναδιάρθρωση στους γιατρούς του ΕΣΥ.

ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ. Σηµειώνεται πως στις προθέσεις του υπουργείου Υγείας είναι να συρρικνωθεί ο αριθµός των κλινικών, καθώς η πολυδιάσπαση στα νοσηλευτικά ιδρύµατα έχεισυνέπεια να εµφανίζονται τεχνητές ελλείψειςσε ιατρικό προσωπικό. Μόνοστην Αττική λειτουργούν 450 κλινικές σε 26 νοσοκοµεία και ο γενικός γραµµατέας του υπουργείου Νίκο Πολύζο ανακοινώνει πωςπρέπει να µειωθούν στις 350.

Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

Οι πιο πρόσφατες αναβολές συνεδρίων λόγω... ανυπέρβλητων οικονομικών δυσκολιών ....


Και μη χειρότερα να λέμε ....



ΣΑΣ  ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΥΜΕ ΟΤΙ Η ΗΜΕΡΙΔΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ Η ΟΠΟΙΑ ΕΙΧΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΕΙ ΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ ΑΠΟ 18-19 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011 ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ ΤΟΥ ΚΟΛΛΕΓΙΟΥ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΩΝ ΧΕΙΡΟΥΡΓΩΝ ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ


Σας ενημερώνουμε ότι το 2ο Σεμινάριο πλοήγησης στην Ορθοπαιδική που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στις 16 Απριλίου  στο Συνεδριακό Κέντρο Νομαρχίας Χαλκίδος αναβάλλεται λόγω ανυπέρβλητων οικονομικών δυσκολιών.


Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι μετά απο απόφαση του ΔΣ της ΧΟΤΕΚ Κρήτης το συνέδριο δεν θα πραγματοποιηθεί εφέτος το Μάιο όπως είχε ανακοινωθεί αλλά  αναβάλλεται για ένα χρόνο με σκοπό να πραγματοποιηθεί το Μάϊο του 2012.

Συγχωνεύσεις νοσοκομείων...


Πηγή: www.nooz.gr


ο σχέδιο συγχωνεύσεων των νοσοκομείων της πρωτεύουσας παρουσίασε ο πρόεδρος της αρμόδιας Επιτροπής Λυκούργος Λιαρόπουλος. Με βάση αυτό δημιουργούνται στην Αττική εννέα μεγάλοι κύκλοι νοσοκομείων, που θα αναλάβουν τη διοίκηση των υπολοίπων 34 υπαρχόντων σήμερα νοσοκομείων.

Κάθε κύκλος θα έχει κοινή διοίκηση, έναν διοικητή και δύο υποδιοικητές, κοινές κεντρικές υπηρεσίες, μηχανοργάνωση, σχεδιασμό, προμήθειες κ.α. Ένα κεντρικό νοσοκομείο, που καθορίζεται με χωροταξικά κριτήρια, θα «ασκεί» διοίκηση και στα υπόλοιπα, τα οποία θα πρέπει να αλληλοκαλύπτονται.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του κ. Λιαρόπουλου, στο εξής δημιουργούνται οι παρακάτω κύκλοι νοσοκομείων στην Αττική:

1. Ευαγγελισμός (συγχωνεύονται στον Ευαγγελισμό τα νοσοκομεία Πολυκλινική, Έλενα Βενιζέλου, Οφθαλμιατρείο, Πολυκλινική)

2. Λαϊκό (Αιγινήτειο, Αρεταίειο, Αλεξάνδρα, Ευγενίδειο, Ιπποκράτειο και ΝΙΜΤΣ)

3. Αγ. Σάββας (Ελπίς και Σπηλιοπούλειο, το οποίο γίνεται μονάδα ανακουφιστικής φροντίδας)

4. ΚΑΤ (Αμαλία Φλέμινγκ, Σισμανόγλειο)

5. Παίδων (λειτουργούν κάτω από ενιαία διοίκηση τα τρία Παίδων, Αγ. Σοφία, Αγλαϊα Κυριακού και Πεντέλης)

6. Γιώργος Γεννηματάς (Ερρίκος Ντυνάν, Ερυρθός Σταυρός, Σωτηρία, το οποίο εξελίσσεται σε ογκολογική μονάδα)

7. Νέας Ιωνίας Αγ. Όλγα (Πατησίων, Άγιοι Ανάργυροι, Παμμακάριστος)

8. Νίκαιας (Ασκληπιείο, Μεταξά, Τζάνειο, Ωνάσειο)

9. Αττικόν (Αγία Βαρβάρα, Θριάσιο)

«Πρέπει όσοι με έναν τρόπο θα τον έλεγα απερίσκεπτο, αλλά και όσοι για λόγους δικών τους συμφερόντων, με έναν τρόπο δόλιο, προσπαθούν να σταματήσουν την απόπειρα εξορθολογισμού του δημόσιου συστήματος υγείας, επισπεύδουν και επιταχύνουν το μοιραίο για τη δημόσια υγεία του τόπου, δηλαδή να μην μπορεί το κράτος να αντεπεξέλθει στις δαπάνες του 40% των δομών του συστήματος υγείας», τόνισε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, μιλώντας στη σύσκεψη.

«Χρειάζεται, λοιπόν, πάρα - πάρα πολύ προσοχή, χρειάζεται σύνεση, χρειάζεται περίσκεψη, χρειάζεται συνεννόηση για να προχωρήσουμε όπως πρέπει» πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο κ. Λιαρόπουλος τόνισε ότι η αναδιάρθρωση των νοσοκομείων θα πρέπει να γίνει άμεσα, καθώς όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν, με βάση τις απόψεις όσων χρησιμοποιούν το σύστημα υγείας, ότι αυτό βρίσκεται στα ...τελευταία του.

Μάλιστα, εξήγησε ότι στην Ελλάδα αντιστοιχούν 28 νοσοκομεία ανά 1 εκατομμύριο πληθυσμού, όταν η μέση αναλογία για τον ΟΟΣΑ είναι 20 νοσοκομεία ανά 1 εκ. πληθυσμού.

Πιο ήπια εφαρμογή των συγχωνεύσεων ζήτησε ο Ηλίας Μόσιαλος, επί κεφαλής της Ανεξάρτητης Ομάδας Εργασίας Εμπειρογνωμόνων του τομέα Υγείας. Έκανε λόγο για 5ετή ήπια προσαρμογή και αλλαγές, που δεν θα επιφέρουν σοκ στο σύστημα υγείας, ενώ πρότεινε, οι συγχωνεύσεις να αρχίσουν μέσα από τα ίδια τα νοσοκομεία με τη συγχώνευση κλινικών ίδιων ειδικοτήτων.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας, Ιωάννης Κυριόπουλος, επισήμανε ότι «δεν έχουμε προετοιμάσει το ΕΣΥ για τις δημογραφικές και οικονομικές αλλαγές των τελευταίων ετών με αποτέλεσμα να πάσχει βαθιά».

Κυριακή 17 Απριλίου 2011

Έρχονται εξετάσεις για την εισαγωγή στην ειδικότητα ......


Πηγή: www.tobima.gr


Ριζικές αλλαγές στον τρόπο απόκτησης ιατρικής ειδικότητας και στη λειτουργία των επιστημονικών εταιρειών φέρνει προσχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας. Το σχέδιο βασίζεται σε εισήγηση της Επιτροπής Εκπαίδευσης και Συνεχιζόμενης...
Εκπαίδευσης του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) προς τον υπουργό κ. Α. Λοβέρδο, η οποία υιοθετήθηκε από την Ολομέλεια του Συμβουλίου την 28η Μαρτίου 2011.

Με τις νέες ρυθμίσεις καθιερώνονται ειδικές πανελλαδικές εξετάσεις για την έναρξη ειδικότητας, με απώτερο στόχο την κατάργηση της ισχύουσας λίστας και ιδρύονται Επιστημονικές Εταιρείες των ιατρικών ειδικοτήτων, στις οποίες θα αντιστοιχούν οι 41 κύριες ειδικότητες. Σε αυτές θα συμπεριληφθούν οι ειδικότητες της Γηριατρικής και της Ιατρικής Γενετικής. Οι Επιστημονικές Εταιρείες θα έχουν σημαντικές αρμοδιότητες, όπως τη χορήγηση του τίτλου ιατρικής ειδικότητας και την εισήγηση για το αναλυτικό πρόγραμμα εκπαίδευσης των ειδικευομένων γιατρών. Εκλογές σε όλες τις Επιστημονικές Εταιρείες για τη συγκρότηση των νέων διοικητικών συμβουλίων θα γίνουν τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Επίσης, προβλέπεται η ίδρυση Ινστιτούτου Εκπαίδευσης και Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης Επιστημών Υγείας του ΚΕΣΥ, ενώ από το 2012 θα συσταθούν Εκπαιδευτικά Κέντρα και αντίστοιχες Μονάδες για την εκπαίδευση των ειδικευομένων, ενώ καθιερώνεται και «Βιβλιάριο Εκπαίδευσης». Σε αυτό θα καταγράφονται το περιεχόμενο της εκπαίδευσης και η πρόοδος του ειδικευομένου γιατρού. Οι υποψήφιοι που θα επιτυγχάνουν στις εξετάσεις για την απόκτηση τίτλου ειδικότητας στο εξής θα βαθμολογούνται ώστε να αξιολογούνται οι άριστοι. Η κλιμάκωση της βαθμολογίας θα είναι «Καλώς», «Λίαν Καλώς» ή «Αριστα», με την αποφοίτηση των ειδικευομένων.

Προγράμματα εκπαίδευσης

Με το προσχέδιο νόμου καθιερώνεται για τους ειδικευμένους γιατρούς η «Συνεχιζόμενη Ιατρική Εκπαίδευση και η Συνεχιζόμενη Επαγγελματική Ανάπτυξη». Οι γιατροί θα υποχρεούνται στο εξής να παρακολουθούν ετήσια προγράμματα, τα οποία θα καταρτίζονται από τις επιστημονικές εταιρείες των ιατρικών ειδικοτήτων, σεμινάρια και συνέδρια.

Στους γιατρούς που παρακολουθούν αυτές τις δραστηριότητες θα χορηγείται συγκεκριμένη βαθμολογία (μόρια) και βεβαίωση. Η συγκέντρωση 250 εκπαιδευτικών ωρών (μορίων) μέσα σε πέντε χρόνια θα είναι προαιρετική για τα πρώτα τέσσερα χρόνια εφαρμογής του νόμου. Στη συνέχεια όμως θα γίνει υποχρεωτική. Η βεβαίωση αποτελεί προϋπόθεση για την κατάληψη θέσης σε δημόσιο φορέα ή σύναψη σύμβασης με Ασφαλιστικό Οργανισμό.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να έχει γίνει νόμος του κράτους ως τις αρχές του καλοκαιριού.

Φοίτηση σε ειδικά κέντρα

Η εκπαίδευση για τη λήψη ειδικότητας δεν θα γίνεται πια άναρχα, όπως σήμερα, σε όποια κλινική νοσοκομείου καταφέρει να μπει ένας νέος γιατρός, αλλά σε Εκπαιδευ τικές Μονάδες που θα ιδρυθούν ανά νοσοκομείο ή ομάδα νοσοκομείων υπό ένα ενιαίο, πιθανώς ανά περιφέρεια, Εκπαιδευτικό Κέντρο.

Η εκπαίδευση θα πραγματοποιείται με κυκλική εναλλαγή των ειδικευομένων στις εκπαιδευτικές μονάδες και θα λειτουργεί σε νοσοκομεία του ΕΣΥ, σε πανεπιστημιακά νοσοκομεία, σε στρατιωτικά νοσοκομεία ή στο ΝΙΜΤΣ, σε τέως νοσοκομεία του ΙΚΑ, στο Ινστιτούτο Ερευνας Νοσημάτων Θώρακα, Υγιεινής και Ασφάλισης της Εργασίας, ή σε νοσοκομεία Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου, κοινωφελούς και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που εποπτεύονται από το υπουργείο Υγείας.

Ο ελάχιστος χρόνος εκπαίδευσης κατά την κυκλική εναλλαγή σε Εκπαιδευτική Μονάδα κάθε κύριας ειδικότητας δεν μπορεί να είναι μικρότερος των έξι μηνών. Εξαιρούνται οι ειδικότητες Ιατρικής της Εργασίας, Κοινωνικής Ιατρικής και Γενικής Ιατρικής.

Ο συνολικός αριθμός θέσεων ειδίκευσης θα καθορίζεται, μεταξύ άλλων, από τις ανάγκες του πληθυσμού. Ενας από τους στόχους είναι να εξασφαλισθεί σταθερός αριθμός γενικών γιατρών, να αυξηθεί ο αριθμός των ιατροδικαστών, των γιατρών εργασίας, κοινωνικής ιατρικής, φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης, των παθολόγων ογκολόγων και των ακτινοθεραπευτών ογκολόγων, ειδικότητες οι οποίες παρ΄ ότι έχουν καταστεί απαραίτητες σήμερα, λείπουν από πολλές μονάδες Υγείας.

Οι ειδικευόμενοι ιατροί που θα βρεθούν να υπηρετούν στα νοσοκομεία και τις κλινικές (τις μελλοντικές Εκπαιδευτικές Μονάδες δηλαδή) κατά τη δημοσίευση του νόμου, θα συνεχίσουν να υπηρετούν στις ίδιες θέσεις ως την ολοκλήρωση του ισχύοντος προβλεπομένου χρόνου εκπαίδευσης.

Μεταβατικό στάδιο

Ωσπου να αδειάσει η λίστα αναμονής των 11.000 γιατρών, οι οποίοι περιμένουν σήμερα για να ξεκινήσουν ειδικότητα, προβλέπεται η εφαρμογή μεικτού συστήματος για την επιλογή των ειδικευόμενων. Ετσι οι θέσεις εκπαίδευσης στις ειδικότητες θα καταλαμβάνονται παράλληλα βάσει της (παλιάς) λίστας και των (νέων) πανελλαδικών εξετάσεων για τουλάχιστον ένα χρόνο μετά την ψήφιση του νόμου. Σε κάθε Εκπαιδευτικό Κέντρο το σύστημα της λίστας παύει με την πρώτη συμπλήρωση όλων των θέσεών του. Οι υποψήφιοι μετά την πρώτη κατάρτιση των πινάκων προτεραιότητας όλων των Εκπαιδευτικών Κέντρων ή μετά τη συμπλήρωση των θέσεων ενός Κέντρου μπορούν να ζητήσουν τη διαγραφή τους και να εγγραφούν σε άλλη λίστα ενός κέντρου της ίδιας ή άλλης ειδικότητας.

Η βαθμολογία των υποψηφίων

Οι πανελλαδικές εξετάσεις ιατρικής ειδικότητας θα είναι γραπτές και θα διεξάγονται δύο φορές τον χρόνο, κάθε Απρίλιο και Νοέμβριο.

Η εξεταστέα ύλη θα βασίζεται σε αυτή που προβλέπεται από τα αναλυτικά προγράμματα των ιατρικών σχολών της χώρας. Αφορά 25% προκλινικά και 75% κλινικά αντικείμενα (εκ των οποίων 50% πτυχιακά και 25% προπτυχιακά).

Η βαθμολόγηση του γραπτού θα γίνεται σε κλίμακα από μηδέν ως και 100. Οι υποψήφιοι σε αυτές τις εξετάσεις θα έχουν το δικαίωμα να δηλώσουν κατά προτεραιότητα όλες τις διαθέσιμες θέσεις των Εκπαιδευτικών Κέντρων σε ως πέντε διαφορετικές από τις κύριες ειδικότητες. Η δήλωση πρέπει να γίνεται εντός πέντε ημερών από την έκδοση των αποτελεσμάτων.

Οι θέσεις καλύπτονται από τη βαθμολογική κατάταξη των υποψηφίων. Ο υποψήφιος που συγκεντρώνει την υψηλότερη βαθμολογία καταλαμβάνει τη θέση της πρώτης προτίμησής του. Αν δύο υποψήφιοι ισοβαθμήσουν, στην κατάταξη συνυπολογίζεται η σειρά προτίμησης με την οποία δήλωσε καθένας το συγκεκριμένο κέντρο. Επί νέας ισοβαθμίας διορίζονται όλοι και αναστέλλεται η προκήρυξη των ισαρίθμων επόμενων κενών θέσεων του κέντρου.

* Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να διαβάσουν όλο το προσχέδιο νόμου στην ιστοσελίδα του «Βήματος»:www.tovima.gr

ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΓΡΑΠΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΦΟΡΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

Ο τίτλος της ιατρικής ειδικότητας θα απονέμεται με απόφαση της οικείας Επιστημονικής Εταιρείας Ιατρικών Ειδικοτήτων μετά τη συμπλήρωση του χρόνου εκπαίδευσης του ειδικευομένου και την επιτυχή συμμετοχή του και σε προφορικές εξετάσεις, που θα διεξάγονται τρεις φορές το χρόνο (κάθε Φεβρουάριο, Ιούνιο και Οκτώβριο).

Οι Επιστημονικές Εταιρείες Ιατρικών Ειδικοτήτων μπορούν να επιλέξουν και επιπλέον γραπτές εξετάσεις, οι οποίες προηγούνται των προφορικών και γίνονται με το σύστημα των ερωτήσεων πολλαπλής επιλογής, από όλο το φάσμα του γνωστικού αντικειμένου της αντίστοιχης ειδικότητας. Η επιτυχία στις γραπτές εξετάσεις είναι προϋπόθεση για τη συμμετοχή στις προφορικές.

Η βαθμολογία της επιτροπής (Καλώς, Λίαν Καλώς, Αριστα) αποτελεί την τελική αξιολόγηση του υποψηφίου. Για τη διαμόρφωσή της λαμβάνονται υπόψη οι γραπτές και οι προφορικές εξετάσεις, καθώς και οι καταχωρήσεις και οι παρατηρήσεις στο «Βιβλιάριο Εκπαίδευσης».

Οσοι υποψήφιοι δεν επιτύχουν, έχουν το δικαίωμα να προσέλθουν σε επόμενες εξετάσεις. Οσοι αποτύχουν για τρίτη φορά, προκειμένου να προσέλθουν εκ νέου σε εξετάσεις, υποχρεούνται να επαναλάβουν την εκπαίδευσή τους για έξι μήνες και επανατοποθετούνται ως άμισθοι υπεράριθμοι σε Εκπαιδευτικό Κέντρο.

Τρίτη 12 Απριλίου 2011

Ξανά χωρίς ορθοπεδικά υλικά τα νοσοκομεία ....


Πηγή: www.skai.gr



Χωρίς ορθοπεδικά υλικά θα μείνουν και πάλι τα νοσοκομεία από την Τετάρτη, μετά την απόφαση του Πανελλήνιου Συλλόγου προμηθευτών Εμφυτεύσιμου Ορθοπεδικού υλικού να αναστείλουν τις παραδόσεις, εξαιτίας των χρεών που χρονολογούνται από τον Μάρτιο του 2010.

Η διακοπή των προμηθειών θα γίνει κλιμακωτά, αρχής γενομένης από τον Ευαγγελισμό.

Αυτό προκύπτει από την επιστολή που απέστειλε ο Σύλλογος στις διοικήσεις των νοσοκομείων

Κυριακή 10 Απριλίου 2011

Αναστολή λειτουργίας σε Αιγινήτειο και Αρεταίειο ...


Αρεταίειο και Αιγινήτειο αποφάσισαν να σταματήσουν τις εισαγωγές ασθενών. Η έλλειψη κονδυλίων εντείνει τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Δεν υπάρχουν χρήματα για τρόφιμα, καύσιμα και φάρμακα.

Μετά από συνεδρίαση στην οποία μετείχαν διοικητικοί, γιατροί και πανεπιστημιακοί, αποφασίστηκε να σταματήσουν τις εισαγωγές στο Αιγινήτειο και το Αρεταίειο, καθώς δεν θα μπορούν να συμμετέχουν στις εφημερίες.

Η απόφαση αυτή ελήφθη εξαιτίας της έλλειψης κονδυλίων που δημιουργεί προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία των δύο μεγάλων νοσοκομείων και τα οδηγεί σε οικονομικό αδιέξοδο.

Αρμόδιοι του νοσοκομείου επισημαίνουν πως δεν υπάρχουν χρήματα για τρόφιμα, καύσιμα αλλά ούτε και για φάρμακα.

Σε ό,τι αφορά τη μισθοδοσία του προσωπικού, εδώ και εβδομάδες βρίσκεται στον "αέρα", λόγος για τον οποίο οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε κινητοποιήσεις.

Να σημειωθεί πως τα δύο νοσοκομεία εξέπεμπαν σήμα κινδύνου από τον περασμένο Νοέμβριο, επισημαίνοντας πως η μειωμένη κατά 30% επιχορήγησή τους από το Υπουργείο Παιδείας, στο οποίο και υπάγονται, επιδείνωνε τη βεβαρημένη κατάστασή τους.

Ο αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Αρεταίειου καθηγητής Διονύσιος Βώρος επέκρινε το γεγονός πως χρηματοδοτούνται από το υπουργείο Παιδείας, τονίζοντας πως στα κρατικά νοσοκομεία δεν υπήρξαν περικοπές, αλλά αντίθετα έγινε και ρύθμιση των χρεών τους.

Παρασκευή 8 Απριλίου 2011

Διακοπή των προμηθειών εμφυτεύσιμου ορθοπεδικού υλικού ....


Σε κλιμακωτή διακοπή των προμηθειών εμφυτεύσιμου ορθοπεδικού υλικού στα νοσοκομεία της χώρας προχωρούν στο προσεχές διάστημα οι προμηθευτές λόγω της μη καταβολής των οφειλών του δημοσίου από τις αρχές του 2010 μέχρι και σήμερα.



Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προμηθευτών Εμφυτεύσιμου Ορθοπεδικού Υλικού αποφάσισε “τη διακοπή προμηθειών των δημόσιων νοσοκομείων και της απόσυρσης των παρακαταθηκών των υλικών, αφού τα νοσοκομεία έχουν προχωρήσει σε εξοφλήσεις μόλις μέχρι το Φεβρουάριο του 2010, παρά περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις της ηγεσίας του υπουργείου”.

Τα νοσοκομεία που οφείλουν τα περισσότερα στους προμηθευτές και κατά συνέπεια θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα στην προμήθεια εμφυτεύσιμου ορθοπεδικού υλικού είναι το Γενικό Νοσοκομεία Αθήνας Γιώργος Γεννηματάς, ο Ευαγγελισμός, το ΚΑΤ, το νοσοκομείο Αγιος Παύλος Θεσσαλονίκης και τα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία της Λάρισας και της Πάτρας



Ενδεικτικά:



Το Γ.Ν. «Γ. Γεννηματάς» Αθηνών, έχει εξοφλήσει το 1,1% των χρεών του 2010
Ο «Ευαγγελισμός» έχει αποπληρώσει μόλις το 17,6% των χρεών του 2010
Το Γ.Ν. ΚΑΤ μόλις το 7,1% των χρεών του 2010
Το Γ.Ν. «Άγιος Παύλος» Θεσσαλονίκης το 11,9%
Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας το 3,2%
Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πάτρας το 7%



Ο ΠΑΣΥΠΟΥ επισημαίνει ότι «η αδυναμία του δημοσίου να εξοφλήσει τα χρέη του 2010 –ενώ συγχρόνως διατείνεται ότι ολοκληρώνει τις πληρωμές μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2011, η αντισυνταγματική ρύθμιση του άρθρου 14 του ν. 3918/2011 περί της αναδρομικής έκπτωσης σε ήδη πωληθέντα υλικά καθώς και τα ήδη απομειωμένα ομόλογα με τα οποία ρυθμίστηκαν οι πληρωμές των ετών 2007-2009, επιβάλλουν στο Σύλλογο τη διακοπή των προμηθειών, καθώς έχει καταστεί πλέον εξαιρετικά δυσβάσταχτη η συναλλαγή με τα δημόσια νοσοκομεία».



Εντός των προσεχών ημερών ο ΠΑ.ΣΥ.Π.Ο.Υ αναμένεται να ανακοινώσει συγκεκριμένα το πλάνο ενεργειών που πρόκειται να δρομολογηθούν

Τρίτη 5 Απριλίου 2011

Μίκης Θεοδωράκης .....



Αυστηρό κατηγορητήριο για Κεντέρη - Θανου .....


Πηγή: www.sportnooz.gr


Λίγο πριν το Πάσχα αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση του Τριμελούς Πρωτοδικείου αναφορικά με την υπόθεση Κεντέρη-Θάνου.

Και αναμένεται να είναι ιδιαιτέρως αυστηρή καθώς ο Εισαγγελέας κ. Γιώργος Πέτρος θα επιδιώξει τη μεγαλύτερη δυνατή ποινή για τους δύο αθλητές και τον τότε προπονητή τους Χρήστο Τζέκο.



Ο κ. Πέτρος εκτιμά πως ουδέοπτε έγινε το ατύχημα παραμονή της έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και οι κατηγορούμενοι αποδεικνύεται πως έχουν πράξει όλα τα αδικήματα για τα οποία τους προσάπτονται.

«Ουδέποτε έλαβε χώρα το συμβάν. Τα όσα κατέθεσαν μεταγενέστερα οι κατηγορούμενοι Κεντέρης, Θάνου, Τζέκος και ο αυτόπτης μάρτυρας Σακελαρίου ήταν ψευδή. Δεν υπήρχε λόγος νοσηλείας των αθλητών στο ΚΑΤ, δεν είχαν πάθει τίποτα», τόνισε o Εισαγγελέας.

Αναφορικά με την παράβαση καθήκοντος των επτα γιατρών ο Εισαγγελέας θεώρησε ότι την έπραξε ο κ. Μπαλτόπουλος, οποίος διέταξε την εισαγωγή. Είχε δηλώσει τότε πως οι αθλητές δεν μπορούν να καταθέσουν στην τροχαία ή να δώσουν αίμα. Για τους υπόλοιπους έξι γιατρούς θεώρησε πως υπάρχει μόνο η συνέργεια.


Τα ελαφρυντικά όσον αφορά στην περίπτωση των αθλητών, είναι «ψυχική εξάρτηση από τον προπονητή» και για τους γιατρούς επειδή «είχαν απέναντι τους δυο θρύλους της Ελλάδας».



Δεν αναγνωρισε ύπαρξη ελαφρυντικών στην περίπτωση του κ. Τζέκου.

Κυριακή 3 Απριλίου 2011

Συγχωνεύσεις κλινικών στο ίδιο νοσοκομείο και άλλα ....


Πηγή: www.skai.gr


Συγχωνεύσεις δημόσιων νοσοκομείων προωθεί το υπουργείο Υγείας, και οι τελικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν τον προσεχή Ιούλιο.

Εξετάζεται μεταξύ άλλων η τοποθέτηση κοινού διοικητή σε δυο ή περισσότερα νοσοκομεία, οι συγχωνεύσεις μονάδων, η ανταλλαγή προσωπικού, και η μετατροπή μικρών νοσοκομείων σε Κέντρα Υγείας.

Την Παρασκευή, ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε πέντε μορφές συγχωνεύσεων.

Σύμφωνα με την πρώτη μορφή θα υπάρχει ένας διοικητής για δύο η περισσότερα νοσοκομεία. Αυτό προβλέπεται άλλωστε και από σχετικό νόμο που ψηφίστηκε τον Φεβρουάριο.

Η δεύτερη μορφή προβλέπει κοινή διοίκηση για δύο ή και περισσότερα νοσοκομεία.

Ο τρίτος τρόπος συγχώνευσης θα αφορά συγχώνευση μονάδων στο εσωτερικό των νοσοκομείων. Δηλαδή δεν θα υπάρχουν σε ένα νοσοκομείο περισσότερες από μια κλινικές που θα έχουν μικρό αριθμό γιατρών.
Όπως τόνισε ο κ. Λοβέρδος οι πολλές κλινικές συνεπάγονται σπατάλη ανθρώπινου δυναμικού και κατακερματισμό των δυνάμεων.

Η τέταρτη μορφή συγχωνεύσεων προβλέπει συνεργασίες νοσοκομείων, ειδικά αυτών που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση. Το μέτρο αυτό δεν θα εφαρμοστεί στην Αθήνα.

Τέλος, σύμφωνα με τον πέμπτο τρόπο θα μετατραπούν μικρά νοσοκομεία σε κέντρα υγείας.
Στόχος των συγχωνεύσεων, όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας, είναι η νέα κατανομή και η βέλτιστη αξιοποίηση του ανθρώπινου, δυναμικού, των πόρων και των υποδομών.

Ωχ ..!!






.... και η σκληρή πραγματικότητα: Μειώσεις στους μισθούς των γιατρών ΕΣΥ από το νέο μισθολόγιο...


Μακάρι τα πράγματα να ήταν έτσι, όπως λέει το πρωταπριλιάτικο post μας.

Δυστυχώς, με την εφαρμογή του νέου μισθολογίου, αναμένονται νέες μειώσεις στους μισθούς των γιατρών του ΕΣΥ.

Πηγή: www.megatv.com


Μοντέλο ιδιωτικού τομέα σχετικά με τις αποδοχές για περίπου 770.000 δημοσίους υπαλλήλους θα προβλέπει σύμφωνα με πληροφορίες το νέο μισθολόγιο που σχεδιάζει η κυβέρνηση, το οποίο κατ' επιταγήν της τρόικας θα εφαρμοστεί από τον Ιούνιο.

Το νέο μισθολόγιο θα προβλέπει περικοπή δεκάδων επιδομάτων, μειώσεις στις αποδοχές των υψηλόμισθων υπαλλήλων, όπως εφοριακοί και τελωνειακοί, έως και 30% αλλά και στις αμοιβές των υπαλλήλων που υπάγονται σε ειδικά μισθολόγια.

Μισθολογικά θα ενισχυθούν όσοι υπάλληλοι έχουν υψηλά τυπικά προσόντα και αμοίβονται σήμερα χαμηλότερα από υπαλλήλους υποχρεωτικής εκπαίδευσης.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα δημιουργηθούν τέσσερις μισθολογικές κατηγορίες με κριτήριο την εκπαίδευση και θα έχουν ανώτατο όριο αποδοχών. Για τους υπαλλήλους υποχρεωτικής εκπαίδευσης ο μισθός δεν θα ξεπερνά μετά από 35 χρόνια εργασίας τα 1.200 ευρώ. Υπάλληλοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα έχουν "ταβάνι" τα 1.400 ευρώ, οι απόφοιτοι ΤΕΙ τα 1.700 ευρώ και όσοι έχουν τελειώσει ΑΕΙ δεν θα ξεπερνούν τα 2.100 ευρώ.

Ωστόσο το πλαφόν για τους πτυχιούχους ΤΕΙ και ΑΕΙ θα μπορεί να ξεπεραστεί αν υπάρχουν μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί τίτλοι σπουδών ή εάν οι εν λόγω υπάλληλοι κατέχουν θέσεις ευθύνης στη δημοσιοϋπαλληλική ιεραρχία.

Πρόσθετη οικονομική παροχή θα χορηγείται επίσης σε όσους υπαλλήλους απασχολούνται σε υπηρεσίες, οι οποίες ξεπερνούν συγκεκριμένους στόχους απόδοσης, ώστε η αμοιβή να συνδέεται με την παραγωγικότητα, όπως προβλέπει και το μνημόνιο.


"Ψαλίδι", όμως, στις αποδοχές αναμένεται να έχουν και δεκάδες χιλιάδες από τους 300.000 υπαλλήλους, που αμοίβονται με ειδικά μισθολόγιο, όπως δικαστές, μέλη ΑΕΙ και ΤΕΙ, γιατροί του ΕΣΥ, διπλωμάτες, αρχιερείς και ένστολοι.

Το πλαφόν αποδοχών στους επικεφαλής των ανωτάτων δικαστηρίων και του νομικού συμβουλίου του κράτους, όπως επίσης και των διευθυντών του ΕΣΥ, που σήμερα είναι 8.436 ευρώ και 6.069 ευρώ αντίστοιχα, θα μειωθεί στα 5.856 ευρώ, όσο είναι ο μισθός των γενικών γραμματέων των υπουργείων.

Επακόλουθο αυτών, είναι να υπάρξει ανάλογη μείωση αποδοχών και στις υπόλοιπες χαμηλότερες κατηγορίες υπαλλήλων. Στον σχεδιασμό για το νέο μισθολόγιο, περιλαμβάνονται επίσης η καθιέρωση 12 μισθών ετησίως, στους οποίους θα συμπεριληφθεί και σημαντικό μέρος των "ψαλιδισμένων" σήμερα δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας, ενώ η μετάταξη από ένα κλιμάκιο στο άλλο, μέσω της ωρίμανσης, θα γίνεται ταχύτερα για τους πτυχιούχους πανεπιστημίων και αργότερα για τους υπαλλήλους υποχρεωτικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

Επιτέλους καλά νέα από το υπ. Υγείας για τους γιατρούς του ΕΣΥ ....




Μετά από πολλούς μήνες κατάθλιψης και δυσμενών ειδήσεων για τους γιατρούς του ΕΣΥ και ιδιαίτερα τους Ορθοπαιδικούς, με ανακοίνωσή του εχθές του Υπ. Υγείας αναπτέρωσε κάπως τις ελπίδες για το μέλλον της ειδικότητάς μας.

Συγκεκριμένα, με διευκρινιστική εγκύκλιο το Υπ. Υγείας ξεκαθαρίζει πως οι μισθοί που προκύπτουν μετά τις περικοπές των διαφόρων επιδομάτων και του νέου συστήματος εφημεριών (και κατα γενική ομολογία είναι μισθοί αναξιοπρέπειας), θα αποτελούν από εδώ και στο εξής τη βάση του νέου μισθολογίου των γιατρών ΕΣΥ.

Οι επιμελήτές και Διευθυντές ΕΣΥ, θα μπορούν να αυξάνουν περαιτέρω τα εισοδήματά τους από την καθιέρωση συστήματος σύνδεσης της αμοιβής τους με την παραγωγικότητά τους. Δηλαδή, θα πληρώνονται ανάλογα με τους ασθενέίς που εξετάζουν ακόμα και στα πρωϊνά εξωτερικά ιατρεία, αλλά παράλληλα, και ανάλογα με τον αριθμό και τη βαρύτητα των χειρουργικών επεβάσεων που πραγματοποιούν (fee for service).

Το υπουργείο θεωρεί, πως τα απαιτούμενα κονδύλια για τη νέα αυτή μεταρρύθμιση θα υπερκαλυφθούν από την εξοικονόμηση που ήδη παρατηρείται από την κατάργηση της "μίζας" στα υλικά και από τα κέρση των απογευματινών ιατρείων που ήδη αποτελούν εξαιρετικά επιτυχημένο θεσμό.!

Με πρόχειρους υπολογισμούς, ο μισθός ενός ικανού χειρουργού (επιμελητή Β ΕΣΥ) θα μπορεί μέχρι και να τετραπλασιασθεί.


Γίναμε και ... ταινία !


Πηγή: www.nooz.gr

Γράφει ο Δημήτρης Χαλιώτης

Ο δημιουργός του ''Βαλκανιζατέρ'' και του ''Μπραζιλέρο'', Σωτήρης Γκορύτσας, ξαναχτυπά με μία καθαρόαιμη και διαχρονικά επίκαιρη (δυστυχώς) σάτιρα που μας στέλνει... στο νοσοκομείο! Το ''Απ' τα Κόκκαλα Βγαλμένα'' μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη το ομώνυμο βιβλίο του ορθοπεδικού, Γιώργου Δενδρινού, που κατέγραψε όλα αυτά τα παράλογα (και σε όλους μας γνωστά) του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Ένας ειδικευόμενος ορθοπεδικός γιατρός ξεκινάει την καριέρα του στο δημόσιο νοσοκομείο του Ε.Σ.Υ. Εκεί ανακαλύπτει πως γιατροί, διοικητικοί υπάλληλοι, νοσηλευτές, αλλά και ασθενείς, είναι όλοι συμμέτοχοι σε μια παράλογη κωμικοτραγική καθημερινότητα. Ανακαλύπτει το πώς ένα δημόσιο σύστημα που φτιάχτηκε για να υπηρετεί τον άνθρωπο έχει εξελιχθεί σε δήμιό του. Γι’ αυτό και επιχειρεί να του αντισταθεί... Μία πλειάδα ικανών και δημοφιλών ηθοποιών (Ξάφης, Σκιαδαρέσης, Ήμελλος, Μάινας, Μάλφα, Χατζησάβας, Φέστα κ.α.) υποδύονται μία σειρά ηρώων που προσπαθούν να επιβιώσουν σε ένα περιβάλλον που μόνο... υγιές δεν είναι! Φυσικά όλα αυτά με όχημα πάντα την κωμωδία.




Υπόθεση:

Ο ειδικευόμενος ορθοπεδικός γιατρός Γιώργος Σπυράτος ξεκινάει την επαγγελματική του καριέρα στο φανταστικό Γενικό Ορθοπεδικό Νοσοκομείο «Άγιοι Πάντες», κάπου στις παρυφές της Αθήνας.
Εκεί θα ανακαλύψει πως ο νοσοκομειακός πληθυσμός, από τους γιατρούς, τους διοικητικούς υπαλλήλους και τους νοσηλευτές, μέχρι τους ασθενείς, είναι όλοι αναγκασμένοι να αντιπαρατίθενται χορεύοντας τον χορό μιας κωμικοτραγικής καθημερινότητας.

Με χιούμορ αλλά και ανθρωπιά μέσα σ΄ ένα τόσο αγριεμένο κοινωνικό τοπίο ο Γιώργος Σπυράτος προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στους αντιμαχόμενους αυτούς μικρόκοσμους. Η σταδιακή εξέλιξη του από άπειρο ειδικευόμενο σε έμπειρο επιμελητή θα γίνει μέσα από την σύγκρουσή του με το παράλογο περιβάλλον. Κάτι που θα τον μεταμορφώσει από αφελή νεαρό που αρχικά στέκει άναυδος μπρος στο νεοελληνικό χάος, σε ώριμο άντρα που τελικά θα πραγματοποιήσει έναν στοχαστικό απολογισμό της επιλογής, αλλά και επιμονής του, να συνεχίσει να δουλεύει για τη δημόσια υγεία.

Μοναδικός του σύμμαχος σε αυτό τον αγώνα οι ισχυρές προσωπικές σχέσεις και φιλίες που δημιουργούνται σε κάθε δημόσιο νοσοκομείο, έναν κωμικοτραγικό μεν αλλά έντονα φορτισμένο κοινωνικά αλλά και συναισθηματικά χώρο.