"Καλωσήρθατε στο ελεύθερο blog των Ελλήνων Ορθοπαιδικών. Ένα βήμα ενημέρωσης αλλά και ανταλλαγής απόψεων σε θέματα που αφορούν στην Ορθοπαιδική κοινότητα της χώρας. Απόψεις, ανακοινώσεις, διαφωνίες και συζητήσεις είναι ευπρόσδεκτες και θα αναρτώνται χωρίς λογοκρισία, αρκεί να κινούνται στα πλαίσια της ευπρέπειας."

Περιμένουμε λοιπόν τα posts σας στό

hellenic.orthopaedics@gmail.com

Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

Τελικά ..."συμβιβαστική" λύση για ιδιωτικά ιατρεία σε Πανεπιστημιακούς γιατρούς ?


Πηγή: www.imerisia.gr



Της Ελένης Πετροπούλου

Λίγες ώρες πριν τη λήξη της προθεσμίας για τους πανεπιστημιακούς γιατρούς, οι οποίοι θα πρέπει να επιλέξουν ή το ΕΣΥ ή τα ιδιωτικά τους ιατρεία, το υπουργείο Υγείας προχωρεί σε νέα «συμβιβαστική» λύση. Επιτρέπει υπό προϋποθέσεις τη λειτουργία ιδιωτικού ιατρείου από τους πανεπιστημιακούς γιατρούς που θα παραμείνουν στο ΕΣΥ.

Παράλληλα, καθιερώνεται νέος βαθμός, αυτός του κλινικού καθηγητή, για τους πανεπιστημιακούς που κατέχουν θέση διευθυντή στο ΕΣΥ.

Και ενώ «τακτοποιεί» τις σχέσεις του με τους πανεπιστημιακούς καθηγητές, το υπουργείο Υγείας ετοιμάζεται να βάλει σε νέα βάση εκείνες με τους νοσοκομειακούς γιατρούς, προχωρώντας στη θεσμοθέτηση Επιμελητηρίου Υγείας. Ειδικότερα:

Σύμφωνα με το νόμο, οι πανεπιστημιακοί καθηγητές που απασχολούνται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, από 1ης Μαΐου θα πρέπει να κλείσουν τα ιδιωτικά ιατρεία τους και να παρέχουν αποκλειστικά τις υπηρεσίες τους στα δημόσια νοσοκομεία. Η εφαρμογή, ωστόσο, του νόμου «σκοντάφτει», καθώς οι πανεπιστημιακοί γιατροί έχουν διαμηνύσει ότι σε καμία περίπτωση δεν θα επιλέξουν να κλείσουν τα ιατρεία τους. Δηλώνουν ότι θα στηρίξουν την ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων, με τη συμμετοχή τους στα απογευματινά ιατρεία, εφόσον τους επιτραπεί να ασκούν ιδιωτικό έργο, όπως συμβαίνει και με άλλες επαγγελματικές κατηγορίες πανεπιστημιακών (π.χ. νομικοί). Όπως υποστηρίζουν, οι πανεπιστημιακοί γιατροί ανήκουν αποκλειστικά στο υπουργείο Παιδείας και ο ρόλος τους αφορά τη διδασκαλία και την έρευνα, ενώ το όποιο κλινικό τους έργο σχετίζεται με την εκπαίδευση των φοιτητών και την προσφορά στο κοινωνικό σύνολο. Επιπρόσθετα, αναφέρουν ότι ο νόμος δεν μπορεί να εφαρμοστεί διότι δεν υπάρχει η αντίστοιχη υποδομή στα δημόσια νοσοκομεία για λειτουργία απογευματινών ιατρείων μέσα στο νοσοκομείο.

Έτσι, το υπουργείο Υγείας προκειμένου να πείσει τους πανεπιστημιακούς γιατρούς να συμμετάσχουν και να στηρίξουν την ολοήμερη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων, προωθεί άμεσα ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία θα μπορούν να εργάζονται δύο απογεύματα την εβδομάδα στο νοσοκομείο τους και άλλα δύο στο ιδιωτικό τους ιατρείο.

Παράλληλα, το υπουργείο Υγείας σχεδιάζει την καθιέρωση του κλινικού καθηγητή. Πρόκειται για τίτλο που θα απονέμεται ύστερα από αίτηση του ενδιαφερόμενου υπό την προϋπόθεση ότι κατέχει το βαθμό του Διευθυντή του ΕΣΥ. Η απονομή του τίτλου θα αποφασίζεται από εκλεκτορικό σώμα, το οποίο συγκροτείται με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Παιδείας και Υγείας και από καθηγητές των Ιατρικών Τμημάτων των ΑΕΙ. Με την απόκτηση του τίτλου, οι κλινικοί καθηγητές θα πριμοδοτούνται με επιπλέον μόρια για τις θέσεις στο ΕΣΥ, καθώς και με πρόσθετες αμοιβές από εκπαιδευτική και ερευνητική δραστηριότητα.

Επιμελητήριο Υγείας

Με πανελλαδικές εξετάσεις θα κατοχυρώνουν οι επαγγελματίες υγείας μια θέση στο Επιμελητήριο Υγείας, το οποίο στη συνέχεια θα τους «ανοίγει την πόρτα» της επαγγελματικής αποκατάστασης. Μάλιστα το Επιμελητήριο Υγείας θα αναλάβει τη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού για την αναμόρφωση του δημόσιου συστήματος υγείας, καθώς η Ελλάδα διαθέτει αναλογικά τους περισσότερους γιατρούς στην Ευρώπη. Σύμφωνα με ειδικούς επιστήμονες, αυτό έχει ως αποτέλεσμα την προκλητή ζήτηση των υπηρεσιών υγείας.

Ενδεικτικό είναι ότι η χώρα μας έχει έξι γιατρούς ανά 1.000 κατοίκους όταν η αμέσως επόμενη χώρα -η Αυστρία- έχει 4,6 γιατρούς ανά 1.000 κατοίκους και ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι μόλις 3,3 γιατροί ανά 1.000 κατοίκους.

Τη θεσμοθέτηση Επιμελητηρίου Υγείας προανήγγειλε μιλώντας στην «Η» ο υφυπουργός Υγείας κ. Μιχάλης Τιμοσίδης, επισημαίνοντας την ανάγκη να μπει σε άλλη βάση ο προγραμματισμός παραγωγής ανθρώπινου δυναμικού για τον τομέα της Υγείας. Όπως είπε, θα προηγηθεί διάλογος με τους εμπλεκόμενους φορείς, καθώς το επιμελητήριο Υγείας θα αποτελεί τη θεσμική «ομπρέλα» των επαγγελμάτων του χώρου. Σύμφωνα με τον υφυπουργό, το Επιμελητήριο Υγείας θα θέτει τα προαπαιτούμενα για την άσκηση των Επαγγελμάτων Υγείας. Συγκεκριμένα, θα θέτει τα στάνταρτ όσον αφορά την εκπαίδευση, τις επαγγελματικές δεξιότητες, τη δεοντολογία των επαγγελματιών και θα τηρεί σχετικό Μητρώο. Παράλληλα, θα αναλάβει τη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού για την αναμόρφωση του δημόσιου συστήματος υγείας.

«Με τη δημιουργία του Επιμελητηρίου Υγείας θα μπει τέλος σε ένα περίεργο καθεστώς που ισχύει σήμερα αναφορικά με τα επαγγελματικά δικαιώματα φοιτητών ιατρικής από άλλες χώρες αλλά και σχετικά με παρεμφερείς ειδικότητες, όπως ψυχολόγος, κλινικός ψυχολόγος, ψυχοθεραπευτής κ.ά.», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τιμοσίδης.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό, ο θεσμοθετημένος αυτός φορέας θα έχει την ευθύνη να εντάσσει και να αναγνωρίζει όλα τα επαγγέλματα υγείας και να παρέχει άδεια άσκησης επαγγέλματος μέσω διενέργειας πανελλαδικών εξετάσεων.

1 σχόλιο:

  1. καιρός ήταν να γίνει ένα επιμελητήριο Υγείας, γιατί οι ακατάλληλοι στην πιάτσα, άρχισαν να υπερισχύουν αριθμητικά των κατάλληλων... και ο θεός βοηθός δλδ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή