"Καλωσήρθατε στο ελεύθερο blog των Ελλήνων Ορθοπαιδικών. Ένα βήμα ενημέρωσης αλλά και ανταλλαγής απόψεων σε θέματα που αφορούν στην Ορθοπαιδική κοινότητα της χώρας. Απόψεις, ανακοινώσεις, διαφωνίες και συζητήσεις είναι ευπρόσδεκτες και θα αναρτώνται χωρίς λογοκρισία, αρκεί να κινούνται στα πλαίσια της ευπρέπειας."

Περιμένουμε λοιπόν τα posts σας στό

hellenic.orthopaedics@gmail.com

Τρίτη 26 Ιουλίου 2011

Δημιουργία νανοαρθροχόνδρου για τη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας ...

Πηγή: health.in.gr

Θεσσαλονίκη - Στη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας με τη δημιουργία νανοαρθροχόνδρου στοχεύει ένα πανευρωπαϊκά πρωτότυπο και φιλόδοξο έργο που έχει σχεδιάσει και υλοποιεί το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του Α.Π.Θ. σε συνεργασία με την Πανεπιστημιακή Ορθοπαιδική Κλινική του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου, το Πανεπιστήμιο Πατρών και δύο ιδιωτικές εταιρείες βιοτεχνολογίας.

Για τη δημιουργία του νανοαρθροχόνδρου θα χρησιμοποιηθούν εφαρμογές της νανοτεχνολογίας σε συνδυασμό με βλαστικά κύτταρα. Το έργο ξεκίνησε πριν λίγους μήνες και θα ολοκληρωθεί σε 3 χρόνια με χρηματοδότηση 800.000 ευρώ από το ΕΣΠΑ.

Όπως εξηγεί ο διευθυντής του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του Α.Π.Θ., καθηγητής Στέργιος Λογοθετίδης, στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος θα αναπτυχθεί μια τεχνολογία βιοενεργών υλικών πάνω στα οποία θα επικαθίσουν τα βλαστικά κύτταρα προκειμένου να αναπτυχθεί ο νανοαρθροχόνδρος.

«Η προσπάθεια είναι πρωτότυπη και ξεκινά από εμάς σε όλη την Ευρώπη. Η πρωτοτυπία είναι το υλικό. Αν πετύχει τότε ανοίγει από την Ελλάδα ο δρόμος για να αντιμετωπιστούν με αυτές τις τεχνολογίες διάφορα άλλα θέματα και προβλήματα αναγέννησης ιστών», επισημαίνει ο κ.Λογοθετίδης

«Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού προσπαθούμε με τη βοήθεια της νανοτεχνολογίας να δημιουργήσουμε αρθρικό χόνδρο και αν τα καταφέρουμε θα είναι ένα τεράστιο βήμα. Περιμένουμε να ετοιμαστεί η τεχνική υποδομή ώστε να αρχίσουμε τα πειράματα σε ζώα τα οποία θα διαρκέσουν 2-3 μήνες και σε ένα χρόνο μετά τα πειράματα θα μπορούμε να έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα» επισήμανε ο διευθυντής της Πανεπιστημιακής Ορθοπαιδικής Κλινικής του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου, καθηγητής ορθοπαιδικής Γεώργιος Καπετάνος.

Αναφερόμενος στις εφαρμογές της νανοτεχνολογίας σε αυτό το έργο ο κ.Λογοθετίδης εξηγεί ότι αναπτύσσονται λεπτές στρώσεις , δηλαδή υμένια, κατάλληλων υλικών, τα οποία στη συνέχεια θα μετατραπούν σε βιοενεργά έτσι ώστε να αναπτυχθούν πάνω τους τα βλαστικά κύτταρα.

«Το πρόγραμμα δημιουργίας νανοαρθροχόνδρου είναι σχετικό με την ανάπτυξη ικριωμάτων τα οποία θα έχουν επάνω τους βιοενεργούς παράγοντες έτσι ώστε να ελκύουν χονδροκύτταρα για την αναγέννηση του χόνδρου στις αρθρώσεις του γόνατος. Πρόκειται δηλαδή για βιοσυμβατά υλικά πάνω στα οποία θα μπουν βλαστικά κύτταρα και θα γίνει αναγέννηση του χόνδρου. Εμείς εστιάσαμε στις αρθρώσεις του γόνατος αλλά θα προχωρήσουμε τις εφαρμογές και σε άλλες αρθρώσεις.Το ικρίωμα θα φτιαχτεί μέσα από το εργαστήριο Νανοτεχνολογίας και γενικά μέσα στο Α.Π.Θ. θα γίνει η ανάπτυξη και ο χαρακτηρισμός αυτών των ικριωμάτων», επισημαίνει από τη πλευρά της η εμβιομηχανικός Εύη Καβατζικίδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου