"Καλωσήρθατε στο ελεύθερο blog των Ελλήνων Ορθοπαιδικών. Ένα βήμα ενημέρωσης αλλά και ανταλλαγής απόψεων σε θέματα που αφορούν στην Ορθοπαιδική κοινότητα της χώρας. Απόψεις, ανακοινώσεις, διαφωνίες και συζητήσεις είναι ευπρόσδεκτες και θα αναρτώνται χωρίς λογοκρισία, αρκεί να κινούνται στα πλαίσια της ευπρέπειας."

Περιμένουμε λοιπόν τα posts σας στό

hellenic.orthopaedics@gmail.com

Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

Εκτός συστήματος ΕΣΥ χιλιάδες ειδικευμένοι και ειδικευόμενοι γιατροί .....


Πηγή: www.tvxs.gr



Άμεσο διάλογο με τον Ανδρέα Λοβέρδο, σχετικά με το προβλεπόμενο άνοιγμα του ιατρικού επαγγέλματος και την αναδιάταξη των υπηρεσιών Υγείας, ζητά ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών. Διαφορετικά, αν ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης νομοθετήσει μέσα στον Αύγουστο, χωρίς να έχει προηγηθεί διαβούλευση, οι γιατροί θα προχωρήσουν σε μαζικές κινητοποιήσεις.

Όπως σημείωσε σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης, το υπουργείο Υγείας «με ακατέργαστα και πρόχειρα νομοθετήματα, επιταχύνει την κατάρρευση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και χιλιάδες γιατροί εξωθούνται στην απαξίωση και στην ανεργία».

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΙΣΑ, με τις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων και των Μονάδων Υγείας, θα βρεθούν εκτός συστήματος 3.900 έως 5.850 ειδικευμένοι γιατροί, ενώ θα χαθούν 3.250 θέσεις ειδικευομένων. Ο Σύλλογος επίσης υπολογίζει ότι περισσότεροι από 26.000 άτομα (υγειονομικό, διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό), πρόκειται να βρεθούν εκτός υγειονομικού συστήματος.

Η δημιουργία, συγκεκριμένα, Ενιαίου Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας αναμένεται να οδηγήσει σε μείωση του διοικητικού προσωπικού κατά 50% και των συμβεβλημένων γιατρών κατά 25% (σε πρώτη φάση). Έτσι, τελικά θα αποκλειστούν από το σύστημα περισσότεροι από 16.000 γιατροί. Με αυτή την πολιτική ενισχύονται οι συνθήκες επικράτησης ιδιωτικής λογικής στο ΕΣΥ, σύμφωνα με τον κ. Πατούλη, ενώ ταυτόχρονα εκχωρούνται σημαντικά κομμάτια στον ιδιωτικό τομέα.

Σχετικά με το άνοιγμα του ιατρικού επαγγέλματος, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών υποστηρίζει ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος «κατ’ εξακολούθηση υπότροπος, αθετεί την νομοθετημένη δέσμευσή του και εν κρυπτώ προωθεί το άνοιγμα του ιατρικού επαγγέλματος, καταθέτοντας αιφνιδίως, τροπολογία στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, με την οποία καταργείται η παράγραφος 21 του άρθρου 66 του πρόσφατου νόμου 3984/2011». Σύμφωνα με την τροπολογία, «ο οποιοσδήποτε επιχειρηματίας, μη γιατρός, μπορεί να ανοίγει αλυσίδες Ιατρικών Κέντρων (πολυϊατρεία, διαγνωστικά κέντρα και άλλες μονάδες) και να παρέχει υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Με αυτόν τον τρόπο, ανοίγει η πόρτα στα "σούπερ μάρκετ" της υγείας και οδηγείται στην αλλοίωση η φύση του ιατρικού επαγγέλματος, μετατρέποντας την υγεία από κοινωνικό αγαθό σε εμπόρευμα».

Οι συγχωνεύσεις νοσοκομείων, από την άλλη, οδηγούν σε διοικητικούς γίγαντες, σύμφωνα με τον κ. Πατούλη, οι οποίοι θα υπερφορτώσουν τις ήδη επιβαρυμένες υφιστάμενες δομές, σε βάρος της εύρυθμης λειτουργίας των νοσοκομείων, της ποιότητας των παρερχόμενων υπηρεσιών υγείας και εν τέλει του εξορθολογισμού των δαπανών.

Τέλος, ο επικεφαλής του ΙΣΑ ανέφερε ότι δεκάδες χιλιάδες γιατροί, συμβεβλημένοι με τα διάφορα Ασφαλιστικά Ταμεία, βρίσκονται διαχρονικά σε καθεστώς οικονομικής ομηρίας, καθώς τα Ταμεία τους οφείλουν τα δεδουλευμένα για χρονικό διάστημα από 15 έως 24 μήνες. «Συνολικά, περισσότερα από 300 εκατομμύρια ευρώ χρωστούν στους γιατρούς τα Ασφαλιστικά Ταμεία οδηγώντας τους σε αδιέξοδο», είπε ο πρόεδρος του ΙΣΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου