"Καλωσήρθατε στο ελεύθερο blog των Ελλήνων Ορθοπαιδικών. Ένα βήμα ενημέρωσης αλλά και ανταλλαγής απόψεων σε θέματα που αφορούν στην Ορθοπαιδική κοινότητα της χώρας. Απόψεις, ανακοινώσεις, διαφωνίες και συζητήσεις είναι ευπρόσδεκτες και θα αναρτώνται χωρίς λογοκρισία, αρκεί να κινούνται στα πλαίσια της ευπρέπειας."

Περιμένουμε λοιπόν τα posts σας στό

hellenic.orthopaedics@gmail.com

Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

Ενας νόμος λιγότερος και μερικές χιλιάδες καρκινοπαθείς περισσότεροι ...



Πηγή: www.tanea.gr

Οι περιπέτειες του νόμου για τα ΑΕΙ και τα «κορόιδα»

Για ένα πακέτο τσιγάρα

Του Λουκά Βλάχου


Οι περιπέτειες του νόμου για την απαγόρευση του καπνίσματος στη χώρα μας έχουν μια ενδιαφέρουσα και πολύ διδακτική ιστορία να μας πουν.

Αρχισαν σταδιακά και δειλά με ημερομηνίες που συνεχώς άλλαζαν, με προσπάθειες εφαρμογής μόνο σε επιλεγμένα καταστήματα μεγάλου εμβαδού. Ακούστηκαν σκέψεις να δημιουργηθούν στα κέντρα διασκέδασης ειδικοί χώροι, χωρισμένοι με γυάλινα παραπετάσματα μέχρι κάποιο ύψος και πολλές ακόμα ιδέες. Κάποιοι επιχειρηματίες σεβάστηκαν το νόμο, τον πήραν σοβαρά και ανάρτησαν ταμπέλες «Απαγορεύεται το κάπνισμα» παντού στα μαγαζιά τους, απέσυραν τα τασάκια από τα τραπέζια, ζήτησαν ευγενικά από τους πελάτες τους να βγουν να καπνίσουν έξω από το μαγαζί ή σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους. Φαινόταν ότι αυτός ο νόμος θα περπατούσε.

Πρόσφατα επισκέφτηκα το Βουργαρέλι στα Τζουμέρκα και πήγα για φαγητό σε μια ταβέρνα. Το μαγαζί ήταν ντουμάνι στον καπνό, αλλά ο καταστηματάρχης δεν κάπνιζε και όταν τον ρώτησα για τις ταμπέλες «Απαγορεύεται το κάπνισμα» που ήταν διάσπαρτες στο μαγαζί του, μου διηγήθηκε μια «πονεμένη» ιστορία: «Αρχικά», μου είπε, «ζητούσα από τους πελάτες που κάπνιζαν να βγουν έξω και σαν απάντηση έφευγαν και πήγαιναν στη διπλανή ταβέρνα. Μια μέρα επισκέφτηκε το μαγαζί για φαγητό ο αστυνομικός διευθυντής και άναψαν στο τραπέζι του όλοι τσιγάρο. Δεν τους μίλησα, απλά αισθάνθηκα ότι γελοιοποιήθηκα και από τότε δεν με απασχόλησε πλέον το κάπνισμα και η απαγόρευσή του».


Ακολούθησαν πρωθυπουργικές δηλώσεις ενάντια στο κάπνισμα σε κλειστούς χώρους, ποινές και πρόστιμα (είχαμε ένα προβληματάκι για το ποιος θα τα μαζεύει, αλλά το ξεπεράσαμε) και μετά ήρθε η οικονομική κρίση... και οι τοπικοί άρχοντες αποφάσισαν ότι «είναι που είναι τα μισά μαγαζιά κλειστά, αν επιμείνουμε στην απαγόρευση θα κλείσουν και τα υπόλοιπα». Εδώ τελειώνει και η όμορφη ιστορία ενός ακόμα νόμου του κράτους που δεν εφαρμόστηκε. Ενας νόμος λιγότερος και μερικές χιλιάδες καρκινοπαθείς περισσότεροι.

Αυτήν την περίοδο ένας ακόμα νόμος του κράτους ακολουθεί την ίδια πορεία: ο νόμος - πλαίσιο για τα ΑΕΙ και ΑΤΕΙ. Ξεκίνησε και αυτός με πανηγυρισμούς, με ευρύτατη κοινοβουλευτική πλειοψηφία και αυστηρές

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου