"Καλωσήρθατε στο ελεύθερο blog των Ελλήνων Ορθοπαιδικών. Ένα βήμα ενημέρωσης αλλά και ανταλλαγής απόψεων σε θέματα που αφορούν στην Ορθοπαιδική κοινότητα της χώρας. Απόψεις, ανακοινώσεις, διαφωνίες και συζητήσεις είναι ευπρόσδεκτες και θα αναρτώνται χωρίς λογοκρισία, αρκεί να κινούνται στα πλαίσια της ευπρέπειας."

Περιμένουμε λοιπόν τα posts σας στό

hellenic.orthopaedics@gmail.com

Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Αναγεννητική ιατρική: Νευρώνες από άμεση μετατροπή δερματικών κυττάρων !


Πηγή: tvxs.gr

Τη μετατροπή των κυττάρων του δέρματος σε εγκεφαλικά κύτταρα, παραλείποντας το ενδιάμεσο στάδιο των «βλαστοκυττάρων»,  κατάφεραν ερευνητές του Πανεπιστημίου Stanford στην Καλιφόρνια.

Ειδικότερα, όπως σημειώνουν οι επιστήμονες, που δημοσιεύουν την έρευνά τους στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, στην μετατροπή παρέλειψαν το ενδιάμεσο στάδιο, που αφορά στη μετατροπή των δερματικών κυττάρων σε κύτταρα με τις ιδιότητες των εμβρυϊκών βλαστικών, τα οποία μπορούν στη συνέχεια να μετατραπούν σε εγκεφαλικά κύτταρα.

Οι ερευνητές πραγματοποιήσαν τα πειράματά τους σε ποντίκια και σημειώνουν πως θα χρειαστεί αρκετός καιρός ακόμα, αλλά και περαιτέρω μελέτη, πριν επιχειρήσουν την εν λόγω μετατροπή σε ανθρώπους.

Τα βλαστικά κύτταρα, που μπορούν να μετατραπούν σε διάφορους τύπους κυττάρων, αποτελούν το μέλλον της ιατρικής. Τα ποιο «εύπλαστα» βλαστικά κύτταρα είναι εκείνα των εμβρύων, ωστόσο τα εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα και η χρήση τους συχνά προκαλεί αντιδράσεις που προκύπτουν από ζητήματα ηθικής.

Μια εναλλακτική μέθοδος, με την οποία διαγράφονται τα όποια ηθικά διλλήματα, είναι η χρησιμοποίηση δερματικών κυττάρων και ο επαναπρογραμματισμός τους, ώστε να προκύψουν κύτταρα με τις ιδιότητες των βλαστικών. Αυτή η μέθοδος όμως κρίνεται επικίνδυνη καθώς είναι πιθανό να ενεργοποιηθούν γονίδια που συνδέονται με τον καρκίνο.

Η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Stanford στην Καλιφόρνια κατάφερε να μετατρέψει τα δερματικά κύτταρα, σε εξειδικευμένα κύτταρα, χωρίς να χρειάζεται το ενδιάμεσο στάδιο μετατροπής σε βλαστικά. Σε αυτό το πλαίσιο οι ερευνητές μετέτρεψαν δερματικά κύτταρα σε εγκεφαλικά.

Τα συγκεκριμένα εγκεφαλικά κύτταρα που δημιούργησαν μπορούν να εξελιχθούν σε τρεις κατηγορίες εγκεφαλικών κυττάρων: σε νευρώνες, αστροκύτταρα, και ολιγοδενδροκύτταρα.

Ένα ακόμη πλεονέκτημα αυτών των πρόδρομων εγκεφαλικών κυττάρων είναι πως μπορούν να αναπτυχθούν σε πολύ μεγάλους αριθμούς στο εργαστήριο και έτσι μπορούν να χρησιμοποιηθούν ευκολότερα σε θεραπείες.

Όπως σημειώνουν οι επιστήμονες τα εγκεφαλικά κύτταρα και τα δερματικά κύτταρα περιέχουν τις ίδιες γενετικές πληροφορίες, ωστόσο, ο γενετικός κώδικας ερμηνεύεται με διαφορετικό τρόπο



στο καθένα, μία διαδικασία που ελέγχεται από τους αποκαλούμενους «μεταγραφικούς παράγοντες».

Οι επιστήμονες, όπως αναφέρει το BBC, χρησιμοποίησαν έναν ιό για να «μολύνει» τα δερματικά κύτταρα με τρεις «μεταγραφικούς παράγοντες», που εντοπίζονται σε υψηλά επίπεδα στους πρόδρομους των νευρικών κυττάρων.

Μέσα σε τρεις εβδομάδες ένα στα 10 δερματικά κύτταρα μετατράπηκε σε πρόδρομο νευρικό κύτταρο. «Είμαστε ενθουσιασμένοι με τις προοπτικές που δημιουργούνται για ενδεχόμενη χρήση αυτών των κυττάρων», δήλωσε ενθουσιασμένος ο επικεφαλής της έρευνας Marius Wernig.

«Έχουμε δείξει πως τα συγκεκριμένα κύτταρα μπορούν να ενσωματωθούν στον εγκέφαλο ποντικών και να παραγάγουν μια πρωτεΐνη που εμφάνιζε έλλειψη και η οποία είναι σημαντική για την παραγωγή ηλεκτρικών σημάτων και την επικοινωνία μεταξύ των νευρώνων», πρόσθεσε.

Ο Marius Wernig επισήμανε πως θα χρειαστούν «περαιτέρω μελέτες προκειμένου να παραχθούν αντίστοιχα κύτταρα από ανθρώπινα δερματικά κύτταρα ανθρώπων, αλλά και για να εκτιμηθεί τόσο η ασφάλεια όσο και η αποτελεσματικότητά τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου