"Καλωσήρθατε στο ελεύθερο blog των Ελλήνων Ορθοπαιδικών. Ένα βήμα ενημέρωσης αλλά και ανταλλαγής απόψεων σε θέματα που αφορούν στην Ορθοπαιδική κοινότητα της χώρας. Απόψεις, ανακοινώσεις, διαφωνίες και συζητήσεις είναι ευπρόσδεκτες και θα αναρτώνται χωρίς λογοκρισία, αρκεί να κινούνται στα πλαίσια της ευπρέπειας."

Περιμένουμε λοιπόν τα posts σας στό

hellenic.orthopaedics@gmail.com

Τετάρτη 16 Ιουνίου 2010

Ολόκληρο το σχέδιο για την πρόσβαση των "πολιτών" στα στρατιωτικά νοσοκομεία

1. Όλοι οι πολίτες ανεξαιρέτως αποκτούν πρόσβαση στα στρατιωτικά νοσοκομεία στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, όπου λειτουργούν τα μεγάλα στρατιωτικά νοσοκομεία, το 401, το ΓΝΑ, το Ναυτικό Νοσοκομείο, το ΝΙΜΤΣ και το 424. Ο αριθμός των ιδιωτών που θα μπορούν να εισαχθούν σε κάθε στρατιωτικό νοσοκομείο εξαρτάται φυσικά από την πληρότητα των νοσοκομείων και τη βαρύτητα του περιστατικού, καθώς θα προτιμώνται περιστατικά με ιδιαίτερο επιστημονικό ενδιαφέρον που απαιτούν αντιμετώπιση από εξειδικευμένο προσωπικό σε δευτεροβάθμιο και τριτοβάθμιο επίπεδο. Θα λαμβάνονται βεβαίως υπόψη κοινωνικοί λόγοι που μπορεί να συντρέχουν.

2. Στους δικαιούχους περίθαλψης των στρατιωτικών νοσοκομείων εντάσσονται με τους ίδιους όρους με το στρατιωτικό προσωπικό τα μέλη του πολιτικού προσωπικού του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, καθώς και όλο το προσωπικό ένστολο και πολιτικό των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και οι απόστρατοι των Σωμάτων Ασφαλείας.

3. Κατά το πρότυπο των κλινικών των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας των στρατιωτικών νοσοκομείων που διατίθενται ήδη εδώ και καιρό μέσω του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας, οι διαθέσιμες καθημερινά κλίνες όλων των κλινικών και όλων των τμημάτων των στρατιωτικών νοσοκομείων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης θα ανακοινώνονται κάθε πρωί στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας ώστε να εξυπηρετούνται ασθενείς που θα διακομίζονται μέσω του ΕΚΑΒ. Τα στρατιωτικά νοσοκομεία θα ορίζουν καθημερινά εκπρόσωπο εφημερίας στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας για συντονισμό.

4. Τα εργαστήρια και τα ειδικά ιατρεία των νοσοκομείων των Ενόπλων Δυνάμεων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης παρέχουν τη δυνατότητα διεξαγωγής πολλών εξειδικευμένων εξετάσεων για κάθε πολίτη. Αναρτάται σήμερα στο διαδίκτυο ενδεικτικός πίνακας ειδικών εξετάσεων που μπορούν να πραγματοποιούνται στα νοσοκομεία των Ενόπλων Δυνάμεων, κατά προτίμηση μέσω παραπομπής από νοσοκομείο του Ε.Σ.Υ. όπου νοσηλεύεται ο ασθενής ή και απευθείας με συνεννόηση με το σύστημα των ραντεβού.



5. Οι ειδικοί στρατιωτικοί γιατροί που υπηρετούν σε Μονάδες εκστρατείας του υγειονομικού στην περιφέρεια θα διατίθενται στα νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ. για την κάλυψη τυχόν αναγκών τους. Κατά την ίδια λογική οι υποδομές των νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ. όπου χρειάζεται θα διατίθενται για την εξυπηρέτηση του στρατιωτικού προσωπικού και κυρίως για τη διεξαγωγή εξετάσεων για την πραγματοποίηση των οποίων απαιτείται τώρα μετακίνηση του στρατιωτικού προσωπικού σε άλλες περιοχές. Οι λεπτομέρειες για το θέμα αυτό, όπως και για όλα τα θέματα που τίθεται ζήτημα συνεργασίας, θα καθοριστούν με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Άμυνας και Υγείας, αλλά το μέτρο εφαρμόζεται άμεσα ύστερα από συνεννόηση του Διοικητή κάθε ενδιαφερόμενου νοσοκομείου με το Γενικό Επιτελείο Στρατού.

6. Η απόφαση του Υπουργείου Υγείας που ανακοινώθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο για ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ. επεκτείνεται και στα στρατιωτικά νοσοκομεία. Αναφέρομαι βεβαίως στα μεγάλα οργανωμένα στρατιωτικά νοσοκομεία τα οποία προανέφερα. Ήδη σημαντικός αριθμός εργαστηρίων και ειδικών τμημάτων των στρατιωτικών νοσοκομείων λειτουργούν και απόγευμα. Αυτό τώρα γενικεύεται. Ολοήμερη λειτουργία των στρατιωτικών νοσοκομείων.

7. Τα στρατιωτικά νοσοκομεία βρίσκονται σε διαρκή εφημερία και ετοιμότητα.

8. Οι στρατιωτικοί γιατροί, αλλά και οι οπλίτες γιατροί που είναι τοποθετημένοι σε στρατιωτικές μονάδες για την πρωτοβάθμια περίθαλψη του στρατιωτικού προσωπικού θα συνεργάζονται με τα Κέντρα Υγείας της περιοχής τους, ώστε αυτοί μεν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα Κέντρα Υγείας προς όφελος του γενικού πληθυσμού, οι δε υποδομές των Κέντρων Υγείας να διατίθενται και για το στρατιωτικό προσωπικό σε περίπτωση ανάγκης. Είναι προφανές ότι σε Μονάδες που είναι απομακρυσμένες, όπως για παράδειγμα ραντάρ, θα υπάρχει πάντα γιατρός της Μονάδας.
9. Τα στρατιωτικά νοσοκομεία της Αττικής και πιο συγκεκριμένα το 401, το Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών και το ΓΝΑ αναλαμβάνουν να υποστηρίζουν την περίθαλψη των κατοίκων των νήσων της άγονης γραμμής του Αιγαίου, Σαμοθράκη, Σκύρος, Άγιος Ευστράτιος, Φαρμακονήσι, Αγαθονήσι, Ψαρά, Μικρές Κυκλάδες κλπ., με βάση πρόγραμμα επισκέψεων ή διακομιδών που έχει ανακοινωθεί και θα εξειδικευθεί.

10. Όπως ξέρετε, όλες οι αεροδιακομιδές του ΕΚΑΒ διενεργούνται με τη φροντίδα των Ενόπλων Δυνάμεων. Τώρα επιπλέον στο πλαίσιο του σχεδιασμού του ΕΚΑΒ και με την ευθύνη του όσα στρατιωτικά ασθενοφόρα οχήματα μπορούν να διατεθούν θα διατίθενται για τη μεταφορά ασθενών πολιτών από τα Κέντρα Υγείας της Περιφέρειας στα νοσοκομεία, βεβαίως διασφαλιζομένων των αναγκών των Μονάδων.

11. Σε όλα τα νοσοκομεία των Ενόπλων Δυνάμεων τοποθετείται επαρκές στελεχικό δυναμικό αξιωματικών οικονομικού και πληροφορικής, ώστε να επιτευχθεί όσο γίνεται ταχύτερα η πλήρης αξιοποίηση του μηχανογραφικού συστήματος 'ΦΙΛΙΠΠΟΣ' και η εισαγωγή του διπλογραφικού λογιστικού συστήματος. Στο πρόγραμμα τηλεϊατρικής που είναι ενσωματωμένο στο σύστημα 'ΦΙΛΙΠΠΟΣ' θα επιδιωχθεί να συνδεθούν όσο γίνεται περισσότερα σημεία, όχι μόνο Μονάδες, αλλά και περιφερειακά ιατρεία του Ε.Σ.Υ. και άλλα σημεία τα οποία επιθυμούν να ενταχθούν στο σύστημα.

12. Όλες οι αποφάσεις των Υπουργείων Υγείας, Εργασίας και Οικονομίας που σχετίζονται με την προμήθεια και διακίνηση φαρμάκων και υλικών επεκτείνονται αυτομάτως και στο χώρο των στρατιωτικών νοσοκομείων, τα οποία βεβαίως λαμβάνουν υπόψη τους πάντα και οφείλουν να λαμβάνουν τις καλύτερες τιμές που επιτυγχάνει το σύστημα των νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ. και του ΙΚΑ, το οποίο έως τώρα έχει αποδειχθεί ότι επιτυγχάνει τις καλύτερες τιμές. Έως την πλήρη εφαρμογή των μέτρων αυτών οι σχετικές διαδικασίες θα διεξάγονται διακλαδικά κατά ενιαίο τρόπο για όλα τα νοσοκομεία των Ενόπλων Δυνάμεων και για όλους τους κλάδους ώστε να επιτυγχάνονται οι μεγαλύτερες δυνατές οικονομίες κλίμακας. Το ίδιο ισχύει και ως προς τη διενέργεια ηλεκτρονικών δημοπρασιών, η πρώτη εμπειρία από τις οποίες στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών ήταν ιδιαίτερα θετική.

13. Το υπάρχον στρατιωτικό εργοστάσιο παραγωγής φαρμάκων και νοσηλευτικού υλικού αξιοποιείται πλήρως εντατικά για να καλύψει τις ανάγκες όλων των κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων στα φάρμακα και τα προϊόντα που παράγει.

1 σχόλιο:

  1. Δηλαδή για να καταλάβουμε, οι στρατιωτικοί γιατροί, που το έχουν ούτως ή άλλως δίπορτο με τα ιδιωτικά τους Ιατρεία, θα χειρουργούν αβέρτα και στα νοσοκομεία του ΕΣΥ? Θα βλέπουν τα πελατάκια τους στα ιδιωτικά τους ιατρεία και θα τα εισαγάγουν για χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία?

    ΑπάντησηΔιαγραφή