"Καλωσήρθατε στο ελεύθερο blog των Ελλήνων Ορθοπαιδικών. Ένα βήμα ενημέρωσης αλλά και ανταλλαγής απόψεων σε θέματα που αφορούν στην Ορθοπαιδική κοινότητα της χώρας. Απόψεις, ανακοινώσεις, διαφωνίες και συζητήσεις είναι ευπρόσδεκτες και θα αναρτώνται χωρίς λογοκρισία, αρκεί να κινούνται στα πλαίσια της ευπρέπειας."

Περιμένουμε λοιπόν τα posts σας στό

hellenic.orthopaedics@gmail.com

Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

Είσοδος ασφαλιστικών εταιρειών στο ΕΣΥ ...


Πηγή: www.tvxs.gr

Ανοίγει ο δρόμος για την είσοδο των ασφαλιστικών εταιρειών στο δημόσιο σύστημα υγείας, καθώς, σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική, με το νέο νομοσχέδιο για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας και το αρμόδιο υπουργείο, βρίσκονται σε συνεχείς διαπραγματεύσεις για την επίτευξη σχετικής συμφωνίας.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η εφημερίδα μετά την έκδοση των κλειστών ενοποιημένων νοσηλίων (ΚΕΝ) για την κοστολόγηση των υπηρεσιών υγείας που παρέχουν τα νοσοκομεία από το αρμόδιο υπουργείο, άνοιξε ουσιαστικά η πόρτα του διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών. Σε αυτό το πλαίσιο, το υπουργείο Υγείας έχει θέσει στη διάθεση των ασφαλιστικών εταιρειών περίπου 550 κλίνες σε δημόσια νοσοκομεία που επιτρέπουν την περίθαλψη των ασφαλισμένων σε ιδιωτικές εταιρείες σε κατηγορία πρώτης θέσης.

Το υπουργείο επιδιώκει μάλιστα την άμεση διεκπεραίωση όλων των απαραίτητων διαδικασιών με στόχο ως την 1η Οκτωβρίου να έχουν υπογραφεί οι συμβάσεις μεταξύ των ασφαλιστικών εταιρειών και των δημόσιων νοσοκομείων. Έτσι οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν προθεσμία ως την ερχόμενη Δευτέρα για να διατυπώσουν σχετικές παρατηρήσεις.

Το εν λόγω σχέδιο προβλέπει ότι οι προσφερόμενες από τα νοσοκομεία ιατρικές και νοσηλευτικές υπηρεσίες θα παρέχονται στις «ειδικές θέσεις» νοσηλείας που διαθέτουν δίκλινα, μονόκλινα ή πολυτελείας δωμάτια. Αναφορικά με το κοστολόγιο που θα καταβάλλουν οι ασφαλιστικές εταιρείες για την περίθαλψη των ασφαλισμένων τους, προβλέπεται προσαύξηση των ΚΕΝ και του Ημερήσιου Νοσηλείου στο ΕΣΥ κατά 50%, στην περίπτωση συμμετοχής Κοινωνικού Φορέα Ασφάλισης και 20% στην περίπτωση μη ύπαρξη από τον ασφαλισμένο ΚΦΑ.

Στο τέλος κάθε μήνα τα νοσοκομεία υποχρεούνται να αποστέλλουν στην ασφαλιστική εταιρεία καταστάσεις δαπανών που θα περιλαμβάνουν το κόστος στο 100% της τιμής δαπανών της νοσηλείας, τη συμμετοχή του ταμείου, τη συμμετοχή της ασφαλιστικής εταιρείας. Από την πλευρά της η ασφαλιστική εταιρεία υποχρεούται να εξοφλήσει τα οφειλόμενα ποσά στα νοσοκομεία το αργότερο εντός δύο μηνών από τη παραλαβή των σχετικών λογαριασμών.

Οι ασφαλιστικές εταιρείες βλέπουν θετικά το σχέδιο καθώς θα υπάρξει έλεγχος κόστους νοσηλείας στην αγορά και άσκηση πιέσεων αναφορικά με τις τιμές και στον ιδιωτικό τομέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου