"Καλωσήρθατε στο ελεύθερο blog των Ελλήνων Ορθοπαιδικών. Ένα βήμα ενημέρωσης αλλά και ανταλλαγής απόψεων σε θέματα που αφορούν στην Ορθοπαιδική κοινότητα της χώρας. Απόψεις, ανακοινώσεις, διαφωνίες και συζητήσεις είναι ευπρόσδεκτες και θα αναρτώνται χωρίς λογοκρισία, αρκεί να κινούνται στα πλαίσια της ευπρέπειας."

Περιμένουμε λοιπόν τα posts σας στό

hellenic.orthopaedics@gmail.com

Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

H Ευρωπαϊκή Ένωση ζητά από την Ελλάδα την πλήρη συμμόρφωση για το χρόνο εργασίας των γιατρών ....


Πηγή: www.capital.gr


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από την Ιρλανδία και την Ελλάδα να εξασφαλίσουν την πλήρη συμμόρφωση με τους κανόνες της ΕΕ σχετικά με τα όρια του χρόνου εργασίας για γιατρούς στις υπηρεσίες δημόσιας υγείας.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το αίτημα διατυπώθηκε με τη μορφή αιτιολογημένης γνώμης στο πλαίσιο διαδικασιών παράβασης της ΕΕ. Η Ιρλανδία και η Ελλάδα έχουν πλέον δύο μήνες προθεσμία να κοινοποιήσουν στην Επιτροπή τα μέτρα που έχουν λάβει για την εναρμόνιση της νομοθεσίας τους με τη νομοθεσία της ΕΕ. Διαφορετικά, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να παραπέμψει την Ιρλανδία και την Ελλάδα στο Δικαστήριο της ΕΕ.

Στην περίπτωση της Ιρλανδίας, η εθνική νομοθεσία προβλέπει όρια του χρόνου εργασίας των γιατρών, αλλά στην πράξη τα κρατικά νοσοκομεία συχνά δεν εφαρμόζουν τους κανόνες στους ασκούμενους γιατρούς ή άλλους νοσοκομειακούς γιατρούς. Υπάρχουν ακόμη πολυάριθμες περιπτώσεις στις οποίες νεαροί γιατροί είναι τακτικά υποχρεωμένοι να εργάζονται με συνεχείς 36ωρες βάρδιες, να εργάζονται περισσότερες από 100 ώρες την εβδομάδα και 70-75 ώρες εβδομαδιαίως κατά μέσο όρο, και να εξακολουθούν να εργάζονται χωρίς τα δέοντα διαλείμματα ανάπαυσης ή ύπνου.

Στην Ελλάδα, οι γιατροί που εργάζονται σε κρατικά νοσοκομεία και κέντρα υγείας πρέπει συχνά να εργάζονται κατά μέσο τουλάχιστον 64 ώρες την εβδομάδα και πάνω από 90 ώρες σε ορισμένες περιπτώσεις, χωρίς να υπάρχει νόμιμο μέγιστο όριο. Δεν υπάρχει νόμιμο ανώτατο όριο όσον αφορά τον αριθμό των συνεχόμενων ωρών που μπορεί να τους ζητηθεί να εργαστούν στη θέση εργασίας, και συχνά πρέπει να εργάζονται χωρίς τα δέοντα διαλείμματα ανάπαυσης και ύπνου.

Η Επιτροπή θεωρεί την κατάσταση αυτή σοβαρή παράβαση της οδηγίας της ΕΕ σχετικά με τον χρόνο εργασίας . Υπερβολικές ώρες εργασίες, σε συνδυασμό με την έλλειψη ελάχιστης ανάπαυσης, αποτελούν ευρέως αναγνωρισμένους κινδύνους για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων. Επίσης, γιατροί με υπερκόπωση διατρέχουν τον κίνδυνο να κάνουν λάθη τα οποία μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις για τους ασθενείς τους.

Προειδοποιητική επιστολή έχει αποσταλεί στην Ιρλανδία τον Νοέμβριο του 2009 και στην Ελλάδα τον Οκτώβριο του 2008. Μολονότι είχαν ως συνέπεια την πραγματοποίηση μικρών αλλαγών, η εκτίμηση της Επιτροπής είναι ότι η συμμόρφωση με τους κανόνες της ΕΕ δεν έχει βελτιωθεί ουσιαστικά στην πράξη. Συνεπώς, η Επιτροπή απέστειλε αιτιολογημένη γνώμη στην Ιρλανδία και στην Ελλάδα.

Ιστορικό

Στο πλαίσιο της οδηγίας για τον χρόνο εργασίας, οι εργαζόμενοι έχουν το δικαίωμα να περιορίσουν τον μέγιστο χρόνο εργασίας για λόγους υγείας και ασφάλειας. Ο χρόνος εργασίας δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 48 ώρες την εβδομάδα κατά μέσο όρο, συμπεριλαμβανομένων ενδεχομένως των υπερωριών. Οι εργαζόμενοι δικαιούνται επίσης μια ελάχιστη περίοδο συνεχούς ανάπαυσης 11 ωρών ημερησίως και επιπλέον ελάχιστη περίοδο συνεχούς ανάπαυσης 24 ωρών την εβδομάδα. Υπάρχει κάποια ευελιξία αναβολής των ελάχιστων περιόδων ανάπαυσης για δικαιολογημένους λόγους, αλλά μόνον με την προϋπόθεση ότι ο εργαζόμενος μπορεί να ανακτήσει λίγο αργότερα όλες τις ώρες ανάπαυσης που έχασε.

Οι μισθωτοί γιατροί καλύπτονταν πάντοτε από την οδηγία για τον χρόνο εργασίας. Ωστόσο, για τους ασκούμενους γιατρούς, το όριο του χρόνου εργασίας καταργήθηκε σταδιακά, με βάση ειδικούς κανόνες, στη διάρκεια της περιόδου 2000-2009. Από την 1η Aυγούστου 2009 και μετά, το όριο των 48 ωρών εφαρμόζεται για τους ασκούμενους γιατρούς (σε λίγα κράτη μέλη, εκτός της Ιρλανδίας και της Ελλάδας, εξακολουθούσε να εφαρμόζεται το μεταβατικό όριο των 52 ωρών έως την 31η Ιουλίου 2011). Οι διατάξεις της οδηγίας σχετικά με τις ελάχιστες περιόδους ανάπαυσης εφαρμόζονται πλήρως για τους ασκούμενους γιατρούς σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ από την 1η Aυγούστου 2004 και μετά.

Οι επιμελητές γιατροί μπορούν να εξαιρούνται από τις κύριες διατάξεις της οδηγίας βάσει της εξαίρεσης για τους εργαζόμενους οι οποίοι είναι αρκετά υψηλόβαθμοι ώστε να είναι πραγματικά αυτόνομοι στη διάθεση του χρόνου εργασίας και στην τήρηση των ωραρίων εργασίας τους. Οι αυτοαπασχολούμενοι δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της οδηγίας.

Η αποκαλούμενη ρήτρα εξαίρεσης (opt-out), η οποία επιτρέπει την εργασία για περίοδο μεγαλύτερη από 48 ώρες κατά μέσο όρο, με την οικειοθελή συναίνεση του εργαζόμενου γιατρού, δεν ισχύει στην περίπτωση αυτή, επειδή η Ιρλανδία και η Ελλάδα δεν χρησιμοποιούν τη διάταξη αυτή. Εξάλλου, η οδηγία δεν επιτρέπει την εξαίρεση (opt-out) από τις απαιτήσεις ελάχιστης ανάπαυσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου