"Καλωσήρθατε στο ελεύθερο blog των Ελλήνων Ορθοπαιδικών. Ένα βήμα ενημέρωσης αλλά και ανταλλαγής απόψεων σε θέματα που αφορούν στην Ορθοπαιδική κοινότητα της χώρας. Απόψεις, ανακοινώσεις, διαφωνίες και συζητήσεις είναι ευπρόσδεκτες και θα αναρτώνται χωρίς λογοκρισία, αρκεί να κινούνται στα πλαίσια της ευπρέπειας."

Περιμένουμε λοιπόν τα posts σας στό

hellenic.orthopaedics@gmail.com

Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011

Μειώσεις, ελαστικοποίηση, απολύσεις ....και μη χειρότερα να λέμε !


Πηγή: www.tanea.gr


Περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων με παράκαμψη των κλαδικών συμβάσεων εργασίας, αλλά και απολύσεις προσωπικού - κυρίως γιατρών - από τα Ταμεία ζητεί τώρα η τρόικα.

Κατά τη χτεσινή συνάντηση κλιμακίου της τρόικας με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, οι ξένοι τεχνοκράτες χαρακτήρισαν τις κλαδικές συμβάσεις εργασίας ως εμπόδιο για τη μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα ζητώντας την κατάργησή τους ώστε να διευκολυνθεί η εφαρμογή των ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων με χαμηλότερες αμοιβές. Οπως παρατήρησαν, από τις 17 Δεκεμβρίου 2010 έχουν υπογραφεί μόνο 10 επιχειρησιακές συμβάσεις. «Αφού δεν καταφέρατε να κάνετε εφαρμόσιμο τον θεσμό, τότε καταργήστε τις κλαδικές», τόνισαν χαρακτηριστικά. Ο υπουργός εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, αφού τους είπε ότι οι μισθοί έχουν μειωθεί ήδη κατά μέσο όρο 9%, επισήμανε ότι μπορούν να γίνουν επιμέρους βελτιώσεις, ώστε να γίνει πιο δελεαστικό το περιβάλλον για την υπογραφή επιχειρησιακών συμβάσεων.

Οι γιατροί. 

Στους 21.000 θα μειωθούν οι γιατροί του Εθνικού Οργανισμού Παροχών Υπηρεσιών Υγείας με την έναρξη λειτουργίας του. Συνεπώς 11.000 γιατροί από τους συνολικά 32.000 που είναι συμβεβλημένοι με τα τέσσερα ασφαλιστικά ταμεία που «συγχωνεύονται» υπό την ομπρέλα του ΕΟΠΥΥ θα αφαιρεθούν από τη σχετική λίστα. Αυτή είναι η εισήγηση των υπουργείων Εργασίας και Υγείας στην τρόικα, που επιμένει για μειώσεις. Στελέχη του υπουργείου Υγείας άφηναν χτες ανοιχτό το ενδεχόμενο για επιπλέον περικοπές σε γιατρούς, ανάλογες με την (υπερ)κάλυψη σε κάποιες ιατρικές ειδικότητες ανά περιοχή της χώρας.

Σκληρές πιέσεις όμως ασκούν οι εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της ΕΕ και σε ό,τι αφορά τον μισθό των συμβεβλημένων γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ. Η πρόταση των συναρμόδιων υπουργείων έχει «κλειδώσει» στα 900-2.800 ευρώ τον μήνα ανά γιατρό, με το ύψος της αμοιβής να εξαρτάται από την προτίμηση των ασθενών. Ωστόσο η τρόικα επιμένει σε επιπλέον μισθολογικό «haircut» παρά τις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων ότι θα εξοικονομηθούν 50 εκατ. ευρώ - οικονομικός στόχος που προβλέπεται άλλωστε και στο Μνημόνιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου