Φαίνεται πως ωριμάζει πλέον για τα καλά η ιδέα της θέσπισης κάποιας μορφής αξιολόγησης για την εισαγωγή στην ειδικότητα. Παράλληλα επανέρχεται το θέμα της πιστοποίησης κλινικών και νοσοκομείων που είναι κατάλληλα για την εκπαίδευση ειδικευομένων.
Αυτά και άλλα πολλά προκύπτουν από τη συνέντευξή του ο επικεφαλή της επιτροπής για τη μεταρρύθμιση του συστήματος Yγείας, κ. Ηλία Μόσιαλου στην εφημερίδα "Η Καθημερινή"
Πηγή: www.kathimerini.gr
Της Γαληνης Φουρα
Ποιοτικούς ελέγχους στις υπηρεσίες Yγείας που παρέχουν γιατροί, νοσοκομεία και κλινικές προαναγγέλλει στην «Κ» ο επικεφαλής της επιτροπής για τη μεταρρύθμιση του συστήματος Yγείας, καθηγητής του LSE και βουλευτής Eπικρατείας του ΠΑΣΟΚ κ. Ηλίας Μόσιαλος. «Παρά το μεγάλο πλεόνασμα ανθρώπινου δυναμικού, ποτέ δεν ασχοληθήκαμε με την ποιότητα και την αξιοκρατία στον χώρο της Yγείας», αναφέρει. «Δεν ξέρουμε τα ποσοστά θνητότητας στα ελληνικά νοσοκομεία, πόσοι νοσηλευόμενοι επανεισάγονται επειδή δεν έχουν σωστή φροντίδα ή τον αριθμό των ιατρικών λαθών και το ποσοστό των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων. Χρειάζονται ελεγκτικοί μηχανισμοί για τη μέτρηση των δεικτών ποιότητας της Yγείας των ασθενών, αλλά και της παραγωγικότητας των γιατρών και των άλλων επαγγελματιών, με στόχο την αποδοτικότερη λειτουργία του ΕΣΥ». Ο καθηγητής και διευθυντής του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για τη μελέτη των συστημάτων Yγείας υπογραμμίζει ότι ο κομματισμός και οι παρέες πρέπει να φύγουν από τη διοίκηση του ΕΣΥ και το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας να γίνει ένα αξιόπιστο επιστημονικό όργανο απεξαρτημένο από τον συνδικαλιστικό εναγκαλισμό. «Το ΕΣΥ πρέπει να γίνει ένα σύστημα που “πάσχει” από “πολιτική αχρωματοψία” για να επιβιώσει. Η αξιοκρατία αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα του συστήματος», λέει. Και προσθέτει: «Χρειάζονται συναινετικές προσεγγίσεις για τις μεγάλες τομές που απαιτεί η επόμενη δεκαετία. Οι γιατροί, οι νοσηλευτές και οι άλλοι εργαζόμενοι είναι αυτοί που θα κινήσουν το σύστημα».
– Τι αλλάζει; Γιατί έως τώρα κάθε αποτυχημένη μεταρρύθμιση είχε ως άξονα τους γιατρούς.
– Ναι, αλλά με βάση το συνδικαλιστικό συμφέρον. Δεν υπήρξε η έννοια του δημοσίου συμφέροντος, που εξυπηρετείται μόνο όταν μετράμε τι παράγουν ποιοτικά. Οι κρίσεις των γιατρών πρέπει να απεγκλωβιστούν από τα συντεχνιακά συμφέροντα και τις προτιμήσεις που εκφράζονται σε τοπικό επίπεδο και να γίνονται από ανεξάρτητα πανελλαδικά σώματα επιστημόνων υψηλού κύρους που θα περιλαμβάνουν και γιατρούς διαφορετικών ειδικοτήτων. Αλλά και το καθεστώς απονομής ιατρικών ειδικοτήτων χρειάζεται αναμόρφωση. Δεν υπάρχει ουσιαστικός μηχανισμός πιστοποίησης, με συνέπεια νοσοκομεία να δίνουν πλήρη ειδικότητα χωρίς να έχουν τις προδιαγραφές. Οι καλύτεροι απόφοιτοι των ιατρικών σχολών δεν περιμένουν πέντε και εφτά χρόνια στη λίστα αναμονής για ειδικότητα και φεύγουν στο εξωτερικό. Πληρώνουμε ως φορολογούμενοι για να σπουδάσουν και επωφελούνται άλλες χώρες.
– Πώς θα υπερβείτε τους δημοσιοϋπαλληλικούς κανόνες;
– Υπάρχουν πολλές προσεγγίσεις. Κατά τη γνώμη μου, πρέπει να αυξηθεί η κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων, που πολλές φορές παίρνουν σύνταξη στην οργανική θέση στην οποία διορίζονται. Οι προσλήψεις στο ΕΣΥ γιατρών, νοσηλευτών, διοικητικών υπαλλήλων να γίνονται από την περιφέρεια ώστε να μετακινούνται σύμφωνα με τις ανάγκες σε τοπικά νοσοκομεία, Kέντρα Yγείας ή υπηρεσίες του υπουργείου. Προϋπόθεση για τη σύνδεση της αμοιβής με την παραγωγικότητα και τον ποιοτικό έλεγχο είναι η πλήρης μηχανογράφηση του συστήματος, ώστε να διασφαλιστεί η εποπτική ικανότητά του. Αυτό αποτελεί προτεραιότητα για τα επόμενα ένα-δύο χρόνια.
– «Πολιτική αχρωματοψία» και για τους διοικητές των νοσοκομείων;
– Φυσικά. Πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος ώστε να κρίνονται βάσει βιογραφικών με τα πιο αντικειμενικά και αξιοκρατικά κριτήρια. Το ΕΣΥ δεν αντέχει άλλο τον κομματισμό και τις πολιτικές επιλογές. Πρέπει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη του κόσμου κι αυτό θα συμβεί εάν υπάρξει αξιοκρατία. Ομως χρειάζεται και αναδιάρθρωση των διοικήσεων των νοσοκομείων. Τι μπορεί να κάνει ένας manager στον Ευαγγελισμό, που είναι μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της χώρας; Δεν θα έπρεπε να έχει ένα σοβαρό οικονομικό διευθυντή ή ένα διευθυντή επιχειρησιακής ανάπτυξης;
– Πιστεύετε ότι μπορεί να καταπολεμηθεί το «φακελάκι»;
– Ο μόνος δρόμος είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του πολίτη στο σύστημα Yγείας. Εάν γνωρίζει ότι οι επιλογές γίνονται αξιοκρατικά και ότι προσλαμβάνονται οι καλύτεροι, εμπιστεύεται τον γιατρό, στη θέση που είναι. Ομως, δεν περιμένω ότι η παραοικονομία θα εξαλειφθεί από τη μια μέρα στην άλλη. Θα είναι μια μακρά διαδικασία. Πρέπει, ωστόσο, να αλλάξει το πειθαρχικό σύστημα των ιατρικών συλλόγων, όπου οι ίδιοι οι γιατροί κρίνουν τα παραπτώματα των συναδέλφων τους χωρίς συμμετοχή των πολιτών. Στο Γενικό Ιατρικό Συμβούλιο στην Αγγλία, που κρίνει κατά πόσον οι γιατροί συμπεριφέρονται με ποιοτικό τρόπο και δεν βλάπτουν την υγεία των ασθενών, ο πρόεδρος δεν είναι γιατρός...
Welcome to "Hellenic-Orthopaedics". The first blog of the Hellenic Orthopaedic community.
"Καλωσήρθατε στο ελεύθερο blog των Ελλήνων Ορθοπαιδικών. Ένα βήμα ενημέρωσης αλλά και ανταλλαγής απόψεων σε θέματα που αφορούν στην Ορθοπαιδική κοινότητα της χώρας. Απόψεις, ανακοινώσεις, διαφωνίες και συζητήσεις είναι ευπρόσδεκτες και θα αναρτώνται χωρίς λογοκρισία, αρκεί να κινούνται στα πλαίσια της ευπρέπειας."
Περιμένουμε λοιπόν τα posts σας στό
hellenic.orthopaedics@gmail.com
Περιμένουμε λοιπόν τα posts σας στό
hellenic.orthopaedics@gmail.com
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου