"Καλωσήρθατε στο ελεύθερο blog των Ελλήνων Ορθοπαιδικών. Ένα βήμα ενημέρωσης αλλά και ανταλλαγής απόψεων σε θέματα που αφορούν στην Ορθοπαιδική κοινότητα της χώρας. Απόψεις, ανακοινώσεις, διαφωνίες και συζητήσεις είναι ευπρόσδεκτες και θα αναρτώνται χωρίς λογοκρισία, αρκεί να κινούνται στα πλαίσια της ευπρέπειας."

Περιμένουμε λοιπόν τα posts σας στό

hellenic.orthopaedics@gmail.com

Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

" Αντί να διεκδικήσουμε σοβαρούς μισθούς ..... κοιτάμε να βγάλουμε το μάτι ο ένας του άλλου. ! "


       Είμαι πανεπιστημιακός γιατρός και θα ήθελα να επισημάνω ότι ο συνάδελφος που έγραψε το πρώτο σχόλιο έχει δίκιο σε μεγάλο βαθμό, κυρίως γιατί συμφωνώ ότι οι ιδιώτες γιατροί είναι οι πιο αδικημένοι. 
      Αλλά ποιοι ιδιώτες; Προφανώς δεν θα εννοεί αυτούς με παράλληλη απασχόληση στο ΙΚΑ, γιατί και αυτοί έχουν ιδιωτικό ιατρείο. Δεν θα κάνω το λάθος που έκανε ο συνάδελφος αναφερόμενος στους πανεπιστημιακούς, να συμπεριλάβω όλους τους γιατρούς του ΙΚΑ συλλήβδην ανεξαιρέτως, αλλά είναι γνωστό ότι πολλοί γιατροί του ΙΚΑ σφετερίζονται τη θέση τους για να αυξήσουν το εισόδημά τους με απολύτως αθέμιτο τρόπο (βλ. συνταγογραφία, φάρμακα, υλικά, κλπ). 
      Αν και δεν ξέρω πλέον κατά πόσον οι σύλλογοι μπορούν να εκφράσουν από κοινού υγειονομικούς που εργάζονται σε διαφορετικούς χώρους (γιατρούς του ΕΣΥ, πανεπιστημιακούς, ιδιώτες, στρατιωτικούς και γιατρούς του ΙΚΑ), θα ήθελα να προτείνω, αν οι σύλλογοι προτίθενται να κάνουν κάτι για τους νέους συναδέλφους, που όπως λέει ο συνάδελφος και έχει δίκιο βγάζουν δύσκολα τα προς το ζην, ας προωθήσουν μια ρύθμιση, ώστε να μην δικαιούται κάποιος να παραμένει στο ΙΚΑ πάνω από μια πενταετία και έτσι να έχουν και οι νέοι συνάδελφοι την ευκαιρία να γίνουν γνωστοί σε ένα ευρύτερο κοινό ασθενών. 

     Όσον αφορά στο θέμα των πανεπιστημιακών, τόσο αναφερόμενος σε όσα γράφει ο ιδιώτης 




συνάδελφος, όσο και σε αυτά που επισημαίνει ο συνάδελφος του ΕΣΥ, θα ήθελα να τους ρωτήσω, αν πραγματικά το πρόβλημά τους είναι τα ιατρεία των πανεπιστημιακών. Γιατί σε αυτή την περίπτωση μου έρχεται στο νου το ανέκδοτο, που όταν ο Θεός ρώτησε κάποιον τι ήθελε να κάνει για αυτόν, αντί να του ζητήσει κάτι προς ωφέλειά του, του ζήτησε να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα. Θα ήταν προτιμότερο οι γιατροί του ΕΣΥ να ζητήσουν και αυτοί το δικαίωμα να έχουν ιδιωτικό ιατρείο, παρά να ζητάνε να κλείσουν τα ιατρεία οι πανεπιστημιακοί. Εκτός και αν έχουν επιχειρήματα να μας πείσουν ότι τα καταφέρνουν και ζούνε μια χαρά με το μισθό τους και δεν έχουν ανάγκη ούτε από φακελάκια, ούτε από μίζες από υλικά και φάρμακα. 
        Μαύρο χρήμα και υποκρισία συνάδελφοι. Αντί να διεκδικήσουμε σοβαρούς μισθούς για αυτούς που προτιμάνε να είναι αποκλειστικής απασχόλησης, ώστε να μην έχουν ανάγκη το φακελάκι, αντί να απαιτήσουμε από αυτούς που, αντίθετα, προτιμούν να έχουν ιδιωτικό ιατρείο, να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις ! τους στην εφορία, αντί να συνειδητοποιήσουμε ότι είμαστε από τις χώρες-εξαιρέσεις με σύστημα υγείας αποκλειστικής απασχόλησης για τους γιατρούς, χωρίς κανενός είδους ουσιαστικά αξιοκρατικά κριτήρια και κριτήρια παραγωγικότητας και ακόμη έξω από ιδιωτικοοικονομικά κίνητρα (ιδιωτικές ασφάλειες κλπ), κοιτάμε να βγάλουμε το μάτι ο ένας του άλλου.
       Σαν πανεπιστημιακός γιατρός έχω κάνει τις επιλογές μου και είμαι έτοιμος να παραιτηθώ από το νοσοκομείο που δουλεύω, αν ο υπουργός προχωρήσει στο κλείσιμο των ιατρείων. Θα μου επιτρέψετε να προτιμήσω ένα αξιοπρεπές ιατρείο από ένα κλινικό επίδομα περίπου 450 ευρώ συν τις εφημερίες. Άλλοι θα προτιμήσουν να κλείσουν τα ιατρεία είτε γιατί είναι …ολιγαρκείς, είτε γιατί ακολουθώντας το παράδειγμα πολλών γιατρών του ΕΣΥ θα εκτιμήσουν ότι το μαύρο χρήμα είναι πιο συμφέρον από ένα νόμιμο ιατρείο, όπου έχεις και το άγχος της Εφορίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου