"Καλωσήρθατε στο ελεύθερο blog των Ελλήνων Ορθοπαιδικών. Ένα βήμα ενημέρωσης αλλά και ανταλλαγής απόψεων σε θέματα που αφορούν στην Ορθοπαιδική κοινότητα της χώρας. Απόψεις, ανακοινώσεις, διαφωνίες και συζητήσεις είναι ευπρόσδεκτες και θα αναρτώνται χωρίς λογοκρισία, αρκεί να κινούνται στα πλαίσια της ευπρέπειας."

Περιμένουμε λοιπόν τα posts σας στό

hellenic.orthopaedics@gmail.com

Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

Τελικά "κλείνουν" τα ιατρεία των Πανεπιστημιακών ...?


Πηγή www.kathimerini.gr


Της Πεννυς Mπουλουτζα

«Εμπάργκο» στην ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων βάζουν οι πανεπιστημιακοί γιατροί, που διαμαρτύρονται για τις ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας σχετικά με το υποχρεωτικό «κλείσιμο» των ιδιωτικών τους ιατρείων. Οπως τόνισε προχθές ο καθηγητής Καρδιολογίας και πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών κ. Χριστόδουλος Στεφανάδης στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής όπου συζητείται το πολυνομοσχέδιο, από τις επτά Ιατρικές Σχολές της χώρας οι πέντε (Κρήτης, Πάτρας, Θεσσαλίας, Θεσσαλονίκης και Αλεξανδρούπολης) έχουν λάβει απόφαση να μη συμμετέχουν στην ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων. Κι αυτό διότι, παρά τις αρχικές «ελπίδες» ότι θα αποκατασταθεί -όπως υποστηρίζουν- η αδικία σχετικά με τη δυνατότητα ελεύθερου επαγγέλματος που έχουν όλα τα άλλα μέλη ΔΕΠ, το πολυνομοσχέδιο προβλέπει παράταση τεσσάρων μηνών (από 1ης Ιανουαρίου στην 1η Απριλίου 2011) για να βάλουν «λουκέτο» οι πανεπιστημιακοί γιατροί στα ιδιωτικά τους ιατρεία και να κάνουν απογευματινά ιατρεία μόνο σε χώρους του νοσοκομείου.

Οπως σημείωσε στην «Κ» ο κ. Στεφανάδης, «τα εργασιακά δικαιώματα των πανεπιστημιακών γιατρών από το 2001 -όταν με τον νόμο Παπαδόπουλου κλήθηκαν να παράσχουν υπηρεσίες μόνο στο πλαίσιο του νοσοκομείου- κι έπειτα έχουν υποβαθμιστεί. Σήμερα, που γίνεται εξωστρεφής προσπάθεια στον τομέα των υπηρεσιών Yγείας, πιστεύουμε ότι θα πρέπει να υπάρξει ευθυγράμμιση των εργασιακών δικαιωμάτων μας με τους υπόλοιπους πανεπιστημιακούς, π. χ. νομικούς ή μηχανολόγους, στη δυνατότητα άσκησης ιδιωτικού έργου».

Το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας έχει προκαλέσει τη σφοδρή αντίδραση όλου του ιατρικού κόσμου, που από την επόμενη εβδομάδα ξεκινάει κινητοποιήσεις. Οι γιατροί του ΙΚΑ, που διαμαρτύρονται για τη δημιουργία Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας με τη συνένωση κλάδων Yγείας Tαμείων, θα πραγματοποιήσουν δύο 48ωρες απεργίες από την ερχόμενη Τρίτη 1 Φεβρουαρίου έως την Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου. Οπως επεσήμανε χθες ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΙΚΑ κ. Μιχάλης Βλασταράκος, σε συνέντευξη Tύπου που διοργάνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, οι γιατροί ζητούν να αποσυρθεί το νομοσχέδιο και να θεσμοθετηθεί ενιαία πρωτοβάθμια περίθαλψη με ελεύθερη επιλογή γιατρού, με συμβάσεις γιατρών κατά πράξη και κατά περίπτωση και προσωπικούς γιατρούς και αστικά Κέντρα Υγείας. Στάση εργασίας πραγματοποιούν την ερχόμενη Τρίτη από τις 9 π. μ. έως την 1 μ. μ. οι νοσοκομειακοί γιατροί Αθηνών - Πειραιώς, που κάνουν λόγο για παραβίαση της κλαδικής συμφωνίας μέσω του πολυνομοσχεδίου. Με μηνυτήριες αναφορές και προσφυγές κατά των ασφαλιστικών ταμείων προτίθενται να αντιδράσουν οι γιατροί των διαγνωστικών κέντρων και οι εργαστηριακοί γιατροί.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου