"Καλωσήρθατε στο ελεύθερο blog των Ελλήνων Ορθοπαιδικών. Ένα βήμα ενημέρωσης αλλά και ανταλλαγής απόψεων σε θέματα που αφορούν στην Ορθοπαιδική κοινότητα της χώρας. Απόψεις, ανακοινώσεις, διαφωνίες και συζητήσεις είναι ευπρόσδεκτες και θα αναρτώνται χωρίς λογοκρισία, αρκεί να κινούνται στα πλαίσια της ευπρέπειας."

Περιμένουμε λοιπόν τα posts σας στό

hellenic.orthopaedics@gmail.com

Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Το Ελληνικό παράδοξο ....



" ....στη χώρα μας εργάζονται 25.000 γιατροί για 35.000 νοσοκομειακές κλίνες, όταν στην Ευρώπη αντιστοιχεί ένας γιατρός ανά τέσσερις κλίνες. Παρά όμως των «πληθωρισμό» σε γιατρούς, τα νοσοκομεία διαμαρτύρονται για ελλείψεις. !"

Πηγή: www.pathfinder.gr


«Λίφτινγκ» στο ΕΣΥ σχεδιάζει η «Επιτροπή Σοφών» της υγείας, ανακατεύοντας την τράπουλα των ήδη υπαρχόντων νοσοκομείων και γιατρών.

Στο πλαίσιο αυτό, στο μικροσκόπιο των «σοφών» μπαίνει η αξιολόγηση των γιατρών αλλά και η θέσπιση κινήτρων, οι συγχωνεύσεις κλινικών και οι μετατάξεις προσωπικού, σε μία προσπάθεια εκσυγχρονισμού του χάρτη της υγείας, όπως αναφέρουν « Τα Νέα » .

Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, διευκρινίζει από την πλευρά του πως η ενδεκαμελής ειδική επιτροπή δεν θα έχει «διακοσμητικό» ρόλο, όπως γινόταν στο παρελθόν. Αντίθετα και με τη «βούλα» του Μνημονίου διαθέτει διευρυμένες αρμοδιότητες και συμβουλευτικό χαρακτήρα εναλλακτικών επιλογών για την περιστολή των δαπανών. Παράλληλα, θα εκτελεί χρέη «διαμεσολαβητή», αφού θα είναι αρμόδια για την ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στον τομέα της υγείας.

Στο πλαίσιο αυτό, η ανεξάρτητη Επιτροπή των «Σοφών» υπό τον Ηλία Μόσιαλο, προωθεί σχέδιο αξιολόγησης γιατρών και υπηρεσιών υγείας.

Η ενδεκαμελής Επιτροπή των «Σοφών» κρίνει ως κύριο ζήτημα τη σύνδεση παραγωγικότητας και αμοιβής, ενώ μελετά και το ενδεχόμενο θέσπισης κινήτρων στους γιατρούς του ΕΣΥ. Και αυτό, γιατί το σύστημα μένει «αγκυλωμένο» στο παρελθόν με χαρακτηριστικό παράδειγμα την απουσία ενδιαφέροντος για τη διάδοση νέων ιατρικών τεχνικών.

Στο μεταξύ, η ειδική επιτροπή θα επιχειρήσει να δώσει απάντηση και στο εξής ελληνικό παράδοξο: στη χώρα μας εργάζονται 25.000 γιατροί για 35.000 νοσοκομειακές κλίνες, όταν στην Ευρώπη αντιστοιχεί ένας γιατρός ανά τέσσερις κλίνες. Παρά όμως των «πληθωρισμό» σε γιατρούς, τα νοσοκομεία διαμαρτύρονται για ελλείψεις.

Την ίδια ώρα, όπως παρατηρούν οι ειδικοί, υπάρχουν κλίνες που δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ, προβλέπονται οργανικές θέσεις προσωπικού χωρίς ουσιαστικό αντικείμενο και γίνονται «κομματικές» προσλήψεις και προαγωγές. Συνεπώς, οι μετατάξεις προσωπικού για τη στελέχωση εξειδικευμένων κλινικών ή ακόμη και νοσοκομείων, αλλά και η αλλαγή ρόλων νοσηλευτικών ιδρυμάτων και κέντρων υγείας, είναι μόνον μερικές από τις αλλαγές για την ορθολογική κατανομή υπηρεσιών.

Ενδεικτικό των αλλαγών που προγραμματίζονται είναι το παράδειγμα που δίνει ο κ.Μόσιαλος, για νοσοκομεία που απέχουν μόλις 10 χλμ. το ένα από το άλλο, λειτουργούν παρ’ όλα αυτά ομοειδείς κλινικές – όπως για παράδειγμα οφθαλμολογικές. Στην περίπτωση αυτή, σύμφωνα με τον καθηγητή, θα πρέπει να συμβεί το αυτονόητο – δηλαδή, η μετάταξη των οφθαλμιάτρων σε μία κλινική, πρακτική που θα έλυνε το εφημεριακό πρόβλημα του ΕΣΥ και παράλληλα θα διασφάλιζε την επάρκεια υπηρεσιών και την ασφάλεια των ασθενών.

Σημειώνεται πως το πόρισμα των ειδικών που θα κατατεθεί σε δύο δόσεις, τον Μάρτιο και τον Μάιο, θα περιλαμβάνει ποσοτικούς στόχους σε τομείς, όπως η φαρμακευτική κατανάλωση και η δημιουργία πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ώστε η δημόσια δαπάνη για την υγεία να συγκρατηθεί σε ποσοστό του ΑΕΠ μικρότερο του 6% ετησίως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου