Πηγή: www.ygeianet.gr
Σεισμό, που αναμένεται να ταρακουνήσει συθέμελα όλο το σύστημα του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου Θεσσαλίας, προκαλεί η κοινή έρευνα των επιθεωρητών Υγείας και του ΣΔΟΕ, για τις προμήθειες του νοσοκομείου και τα κυκλώματα μέσα και έξω από αυτό που καρπώνονταν απίστευτες μίζες!
Επί επτά μήνες εγκατεστημένοι στο 3ο όροφο του Πανεπιστημιακού οι ράμπο του υπουργείου και του ΣΔΟΕ ανακάλυψαν απίστευτα πράγματα, τα οποία προκάλεσαν ήδη την επέμβαση της εισαγγελίας Λάρισας που με τη σειρά της διέταξε ήδη προκαταρκτική εξέταση!
Ιδιαίτερα αποκαλυπτικό για το πόρισμα, που ήδη ολοκληρώνεται, είναι το ρεπορτάζ του Θάνου Πασχάλη στην εβδομαδιαία εφημερίδα «Παρασκευή και 13» το οποίο έχει ως εξής:
Τουλάχιστον 12-13 πανεπιστημιακοί χειρουργοί και γιατροί του ΕΣΥ είχαν στήσει τη μεγαλύτερη «φάμπρικα» με προμήθειες ιατρικών υλικών από 40 τουλάχιστον εταιρείες, «φεσώνοντας» το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας με 6,5 εκατ. ευρώ...
Η έρευνα που διεξάγουν ταυτόχρονα η εισαγγελία της Λάρισας, οι επιθεωρητές υγείας και το ΣΔΟΕ φέρνει στο φως απίστευτη κομπίνα με παραγγελίες υλικών που έκαναν -αναρμοδίως και σωρηδόν- 12 έως 13 χειρουργοί σε τέσσερις κλινικές του νοσοκομείου, από το 2006 έως το 2009, «εγγράφοντας» χασούρα στο Δημόσιο τουλάχιστον 6,5 εκατ. ευρώ...
Η έρευνα, που σύντομα οριστικοποιείται με την υποβολή συνταρακτικού πορίσματος στον υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανδρέα Λοβέρδο (έχει ήδη ενημερωθεί με υπηρεσιακό σημείωμα), ξεκίνησε από τον νυν διοικητή του νοσοκομείου Ηλία Σκυλλάκο έπειτα από καταγγελίες που έφτασαν στο γραφείο του.
Ο ίδιος ενημέρωσε αμέσως τη διοίκηση της 5ης Υγιειονομικής Περιφέρειας και προχώρησε σε τέσσερις ένορκες διοικητικές εξετάσεις.
Τα αποτελέσματα των εξετάσεων αυτών παραδόθηκαν στην εισαγγελία Λάρισας, η οποία διέταξε να ελεγχθεί η όλη υπόθεση από επιθεωρητές υγείας και το ΣΔΟΕ.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα των επιθεωρητών υγείας που θα σταλούν σύντομα στην εισαγγελία και τον κ. Λοβέρδο, από το 2006 έως το 2009 το νοσοκομείο είχε μετατραπεί σε «ξέφραγο αμπέλι» όσον αφορά τις προμήθειες υλικών για επεμβάσεις χειρουργικής και νευροχειρουργικής αλλά και για λαπαροσκοπικές εγχειρήσεις χολής.
Οι επιθεωρητές υγείας έμειναν έκπληκτοι όταν διαπίστωσαν ότι το ρόλο του ντίλερ του νοσοκομείου «έπαιζαν» χειρουργοί και όχι το αρμόδιο γραφείο προμηθειών-παραγγελιών, εφαρμόζοντας κατά το δοκούν τις συμβάσεις με τουλάχιστον 40 εταιρείες ιατρικών υλικών που είχε υπογράψει το νοσοκομείο, και μάλιστα οι παραγγελίες τους ήταν ιδιαίτερα «τσουχτερές» καθώς ένα σετ λαπαροσκόπησης -όπως προέκυψε από πλήθος τιμολογίων- κοστολογούνταν και υπερτιμολογούνταν από τις εταιρείες μέχρι και 3.500 ευρώ, ενώ στη σύμβαση οριζόταν ως τιμή τα 1.450 ευρώ. Τα ίδια υλικά μάλιστα οι ίδιες εταιρείες -όπως διαπιστώθηκε- διέθεταν την ίδια χρονική περίοδο (2006-2009) σε χαμηλότερες τιμές σε γειτονικά νοσοκομεία (της Θεσσαλίας).
Βέβαια θα πρέπει να πούμε ότι αυτά τα υλικά λαπαροσκόπησης πωλούνται σήμερα πλέον προς 780 ευρώ το σετ.
Παράγγελναν... ό,τι ήθελαν!
Σύμφωνα με τις συμβάσεις με τις 40 τουλάχιστον εταιρείες που είχε υπογράψει από το 2001 το νοσοκομείο (ανανεώνονταν κάθε χρόνο), το ρόλο της παραγγελίας, διαχείρισης κ.λπ. των υλικών είχαν τα αρμόδια διαχειριστικά στελέχη του νοσοκομείου με βάση τις ανάγκες τους.
Στην πραγματικότητα όμως το ρόλο αυτό (δηλαδή του ντίλερ) έπαιζαν 12-13 χειρουργοί τεσσάρων κλινικών, παραγγέλνοντας οι ίδιοι τα υλικά και στέλνοντας τον μποναμά (με τα τιμολόγια αγοράς) προς εξόφληση στο νοσοκομείο ακόμη και 3-4 μήνες μετά την παραγγελία.
Στο κόλπο-όπως προκύπτει-εμπλέκονται εν ενεργεία πανεπιστημιακοί χειρουργοί του νοσοκομείου, ένας συνταξιούχος γιατρός, ένας καθηγητής χωρίς να είναι υπεύθυνος καμιάς κλινικής, ένας λέκτορας γιατρός και ένας πρωτοκλασάτος (και με διοικητική θέση) καθηγητής στο ιατρικό τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Εκείνο που προκάλεσε σοκ στους επιθεωρητές υγείας, πέραν της αντιποίησης αρχής, είναι ότι στα εκατοντάδες τιμολόγια αγοράς υλικών που παράγγελναν οι χειρουργοί, οι τιμές ήταν ιδιαίτερα υψηλές και μακριά από τις τιμές που ίσχυαν τότε στην αγορά...
Επρόκειτο για υλικά όπως ενδοαυλικούς νάρθηκες για επεμβάσεις αγγειοχειρουργικής, νευροδιεγέρτες για επεμβάσεις χειρουργικής και νευροχειρουργικής και σετ υλικών μιας χρήσης (είπαμε πόσο χρεωνόταν) για λαπαροσκοπικές εγχειρήσεις χολής.
Οι κλινικές του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας από τις οποίες «έδρασαν» (έναντι ανταμοιβής;) οι 12-13 χειρουργοί είναι η Γενική Χειρουργική, η Αγγειοχειρουργική, η Νευροχειρουργική και η Ορθοπεδική.
Τα «σπασμένα» θα τα πληρώσουν οι χειρουργοί
Η «Π+13» μίλησε με έναν από τους επιθεωρητές υγείας που εδώ και μήνες ερευνούν την υπόθεση σκανδάλου 6,5 εκατ. ευρώ και, όπως μας δήλωσε, το πόρισμα για τις ευθύνες σύντομα θα βρίσκεται στα χέρια της εισαγγελίας Λάρισας αλλά και του υπουργού Υγείας...
Στο πόρισμα αυτό, εκτός της διερεύνησης ποινικών και πειθαρχικών ευθυνών, θα ζητείται ο καταλογισμός του ποσού των 6,5 εκατ. ευρώ στους εμπλεκόμενους (και αναρμόδιους για παραγγελίες υλικών από εταιρείες) χειρουργούς, ενώ θα ζητηθεί και το άνοιγμα των τραπεζικών τους λογαριασμών... Παράλληλα ευθύνες για αδικαιολόγητο πλουτισμό θα αποδίδονται και στις τουλάχιστον 40 εταιρείες προμήθειας υλικών οι οποίες χορηγούσαν τα υλικά τους σε αναρμόδια πρόσωπα...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου