"Καλωσήρθατε στο ελεύθερο blog των Ελλήνων Ορθοπαιδικών. Ένα βήμα ενημέρωσης αλλά και ανταλλαγής απόψεων σε θέματα που αφορούν στην Ορθοπαιδική κοινότητα της χώρας. Απόψεις, ανακοινώσεις, διαφωνίες και συζητήσεις είναι ευπρόσδεκτες και θα αναρτώνται χωρίς λογοκρισία, αρκεί να κινούνται στα πλαίσια της ευπρέπειας."

Περιμένουμε λοιπόν τα posts σας στό

hellenic.orthopaedics@gmail.com

Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

Πρωτοποριακή θεραπεία δισκοπάθειας και δισκοκήλης ..


Τα σχόλια δικά σας .....


Πηγή: health.in.gr

Πρωτοποριακή θεραπεία δισκοπάθειας και δισκοκήλης

 

"Με ενδοδισκικό gel σε ενέσιμη μορφή"

Αθήνα
Μια νέα πρωτοποριακή μέθοδος έρχεται να δώσει λύση στο πρόβλημα της αυχεναλγίας με ένεση. Σύμφωνα με τον Ορθοπαιδικό Χειρουργό Σπονδυλικής Στήλης Νικόλαο Δ. Μπενάρδο MD «η έγχυση του ενδοδισκικού gel μπορεί να αναβάλει ή και να ματαιώσει ένα χειρουργείο σπονδυλικής στήλης».

Η αυχεναλγία είναι όρος που αναφέρεται στον πόνο στην περιοχή του αυχένα. Μπορεί να έχει ποικίλες μορφές: να είναι μονόπλευρος ή αμφοτερόπλευρος, να προκαλεί κεφαλαλγία και περιορισμό των κινήσεων της αυχενικής μοίρας.

Πολλές φορές αντανακλά στον ώμο ή ανάμεσα στις ωμοπλάτες, και άλλες φορές ακολουθεί κατανομή κάποιας νευρικής ρίζας στα άνω άκρα. Ένα μεγάλο ποσοστό του πόνου οφείλεται σε δισκοπάθεια (δισκοκήλη) σε κάποιο σημείο της αυχενική μοίρας της σπονδυλικής στήλης (ΑΜΣΣ).

Η πιθανότητα να παρουσιαστεί αυχεναλγία σε κάποια περίοδο της ζωής ενός ανθρώπου είναι πάνω του 50%, ενώ τουλάχιστον το 13% των ενηλίκων αναφέρουν αυχεναλγία σε κάποια δεδομένη χρονική στιγμή. Η συχνότητα αυξάνεται με την ηλικία. Είναι συχνότερη στις γυναίκες από ότι στους άντρες, ενώ τα μεσοσπονδύλια διαστήματα που εμπλέκονται πιο συχνά είναι τα Α4-Α5, Α5-Α6 της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης. Χρόνιος πόνος στον αυχένα (πάνω από έξι μήνες) έχει αναφερθεί στο 10% των ανδρών και 17% των γυναικών.

Επιβαρυντικοί παράγοντες για εμφάνιση δισκοκήλης είναι η παχυσαρκία, το κάπνισμα, ιστορικό αυχεναλγίας, το άγχος, και η πολύωρη παραμονή σε καθιστή θέση σε συνδυασμό με πρόσθια κάμψη και βαριά σωματική εργασία.

Αίτια και συμπτώματα



Η σπονδυλική στήλη αποτελείται από 33 σπόνδυλους. Χωρίζεται στην αυχενική (7 σπόνδυλοι), στην θωρακική (12 σπόνδυλοι), στην οσφυϊκή (5 σπόνδυλοι), στην ιερή (5 σπόνδυλοι) μοίρα και στον κόκκυγα. Ανάμεσα στους σπόνδυλους βρίσκεται ο μεσοσπονδύλιος δίσκος, η δομή του οποίου συνίσταται κατά κύριο λόγο από νερό και πρωτεϊνες.

Ο μεσοσπονδύλιος δίσκος αποτελεί το κύριο σταθεροποιητικό και στηρικτικό στοιχείο μεταξύ των σπονδύλων της σπονδυλικής στήλης. Ο μεσοσπονδύλιος δίσκος αποτελείται από τον ινώδη δακτύλιο και τον πηκτοειδή πυρήνα. Ο ινώδης δακτύλιος περιβάλλει (αγκαλιάζει) τον πηκτοειδή πυρήνα, ο οποίος απορροφά κραδασμούς δηλαδή λειτουργεί σαν αμορτισέρ για τον σπόνδυλο.

Όπως επισημαίνει ο κ.Μπενάρδος, όταν καταστραφεί αυτή η δομή και αλλάξει η σχέση μεταξύ του πηκτοειδούς πυρήνα και του ινώδους δακτυλίου, ο μεσοσπονδύλιος δίσκος χάνει τις μηχανικές του ιδιότητες δηλαδή αλλάζει μορφή και έτσι έχουμε την λεγόμενη δισκοπάθεια. Πολλές φορές λόγω της καταστροφής του ινώδους δακτυλίου ο πηκτοειδής πυρήνας εκβάλει προς τα πίσω ή προς τα πλάγια δημιουργώντας τις κήλες μεσοσπονδυλίου δίσκου, οι οποίες ασκούν πιεστικά φαινόμενα στο νωτιαίο σάκο ή σε κάποιο νεύρο-ρίζα. Η πίεση στο νωτιαίο σάκο ή σε κάποιο νεύρο προκαλεί πόνο, αιμωδίες (μουδιάσματα), παραισθησίες ή σε σοβαρότερες μορφές μυική αδυναμία ή ακόμα και πάρεση.

Πρωτοποριακή μέθοδος αντιμετώπισης δισκοκήλης

Η νέα μέθοδος θεραπείας της κήλης μεσοσπονδυλίου δίσκου, τονίζει ο κ.Μπενάρδος, επιτυγχάνεται με έγχυση εμφυτεύσιμου gel υπό ακτινοσκοπική καθοδήγηση και με τοπική αναισθησία με λεπτή βελόνα μέσα στο μεσοσπονδύλιο δίσκο, στην περιοχή που βρίσκεται ο κατεστραμμένος πηκτοειδής πυρήνας.

Το ενδοδισκικό gel δρώντας ωσμωτικά (με διαφορά πίεσης), συγκεντρώνει πάλι τον πηκτοειδή πυρήνα σε μια ενιαία μορφή και όλα τα αποσπασμένα τμήματά του που έχουν δημιουργήσει κήλες επαναδιοργανώνονται και τον επαναφέρουν, κατά το δυνατόν, στην αρχική του μορφή. Έτσι έχουμε έναν νέο πηκτοειδή πυρήνα σαφώς καλύτερο από τον κατεστραμμένο, δηλαδή με καλύτερες μηχανικές ιδιότητες.

Γίνεται ανάπλαση-πλαστική του πηκτοειδούς πυρήνα με αποτέλεσμα να σταματήσει η πίεση που ασκείται στο νεύρο και ο πόνος στο χέρι, αφού το τμήμα που πιέζει το νεύρο έχει επανέλθει στην αρχική του θέση.

Σταματά, λοιπόν, ο πόνος στο άνω άκρο, ο εντοπισμένος πόνος στον αυχένα, και ο αντανακλαστικός πόνος στους ώμους ή ανάμεσα στις ωμοπλάτες που οφείλεται στην δισκοπάθεια.

Πως εφαρμόζεται και από ποιον

Σύμφωνα με τον κ.Μπενάρδο η διαδικασία της έγχυσης διαρκεί, κατά μέσο όρο, 20 λεπτά, τα δε αποτελέσματα εμφανίζονται από το πρώτο ημίωρο και ολοκληρώνονται σε διάρκεια 3-5 εβδομάδων. Το gel τοποθετείται από χειρουργό ορθοπαιδικό ή νευροχειρουργό υπό ακτινοσκόπηση, ο οποίος έχει εξειδίκευση στην χειρουργική σπονδυλικής στήλης και είναι εξοικειωμένος με μικροεπεμβατικές και ενδοσκοπικές τεχνικές.

Ο ασθενής φεύγει μετά από 2 ώρες από το νοσοκομείο περπατώντας και επιστρέφει άμεσα στην οικία του και στις καθημερινές του δραστηριότητες.

Το βασικό πλεονέκτημα της θεραπείας της κήλης μεσοσπονδυλίου δίσκου-δισκοπλαστικής με την έγχυση του εμφυτεύσιμου gel είναι πως πρόκειται για μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδο, η οποία επιφέρει αποτελέσματα με μία μόνο έγχυση-ένεση.

Αποτελέσματα

Είναι μια μέθοδος που βρίσκει εφαρμογή στην πλειονότητα των παθήσεων της σπονδυλικής στήλης καθότι το γενεσιουργό αίτιο των περισσότερων παθήσεων αυτών είναι η εκφύλιση του μεσοσπονδύλιου δίσκου. Ο εκφυλισμένος μεσοσπονδύλιος δίσκος προκαλεί αστάθεια και περαιτέρω εκφυλιστικές αλλοιώσεις στην σπονδυλική στήλη, που μπορεί να οδηγήσουν σε στένωση του σπονδυλικού σωλήνα. Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι ο έντονος πόνος στον αυχένα. Με την έγχυση του gel θεραπεύονται όλες οι παραπάνω περιπτώσεις, εξαλείφοντας τον πόνο στον αυχένα και στο άνω άκρο.

Με τη μέθοδο αυτή θεραπείας της κήλης μεσοσπονδυλίου δίσκου επιτυγχάνονται υψηλά ποσοστά ίασης, ποσοστό επιτυχίας της μεθόδου 82%-91%. Με τον τρόπο αυτό θεραπεύεται η κήλη χωρίς χειρουργική επέμβαση. Οι ασθενείς που υποβάλλονται στην έγχυση επιστρέφουν άμεσα στην εργασία τους καθώς δεν απαιτείται χρόνος ανάρρωσης μετά την έγχυση.

3 σχόλια:

  1. Η αναπαραγωγή πληρωμένων διαφημιστικών δημοσιευμάτων που παραπλανούν τους ασθενείς, είναι απαράδεκτη από blog που διαχειρίζονται σοβαροί μέχρι τώρα γιατροί. Θα το θεωρήσω ως αστοχία. Ακόμα και η αρνητική διαφήμιση είναι διαφήμιση.
    Όσο για το gel που κάνει θαύματα, υπάρχουν μόνο δυο δημοσιευμένες μη τυχαιοποιημένες μελέτες το 2007 και 2010 με πρώιμα αποτελέσματα και τίποτε άλλο. Στο πρόσφατο Eurospine στο Μιλάνο δεν υπήρχε ούτε μια σχετική ανακοίνωση με τη "νέα μέθοδο". Οι ασθενείς πρέπει να γνωρίζουν ότι πρόκειται για μια πειραματική μέθοδο χωρίς αποδεδειγμένα μέχρι τώρα καλά αποτελέσματα. Τις περισσότερες φορές λειτουργεί ως placebo μέσα στο χρόνο της φυσικής ιστορίας της δισκοπάθειας.
    Οι Ιατρικοί Σύλλογοι πρέπει κάποια στιγμή να ασχοληθούν και με αυτά τα φαινόμενα ή μάλλον οι πραγματικοί γιατροί να ασχοληθούν με τους Ιατρικούς Συλλόγους και τις Επιστημονικές Εταιρείες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η δισκοπλαστική έχει εκπληκτικά αποτελέσματα σε όσους πάσχουν από δισκοκήλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το παραξενο ειναι που δεν ακους ασθενεις εκτος απο τα σαιτ των γιατρων που διαφημιζουν τη δισκοπλαστικη να μαρτυρουν την εμπειρια τους....

    ΑπάντησηΔιαγραφή