Ένα υπερ-Παιδιατρικό νοσοκομείο μπαίνει σε λειτουργία το επόμενο εξάμηνο. Οι αρμόδιοι εκτιμούν ότι το «νέο» Παιδιατρικό συγκρότημα, έχοντας ως βασικούς πυλώνες του τα τρία Παίδων («Αγία Σοφία», «Αγλαΐα Κυριακού», Πεντέλης), μπορεί να μειώσει τις πολύωρες σήμερα αναμονές στα Επείγοντα, να «εξαφανίσει» τα ράντζα και (κυρίως) να συρρικνώσει τις υψηλές ανά νοσοκομείο λειτουργικές δαπάνες.
Ενιαία εφημερία
Το φιλόδοξο σχέδιο θα αρχίσει να υλοποιείται με την κοινή εφημέρευση των δύο παιδιατρικών νοσοκομείων στο Γουδή στις εγκαταστάσεις του «Αγία Σοφία» (σήμερα τα νοσοκομεία εφημερεύουν εναλλάξ, το δε Πεντέλης εφημερεύει καθημερινά αλλά μέχρι τις 2.30μμ). Το «Αγία Σοφία» διαθέτει Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) το οποίο δεν αξιοποιείται πλήρως, ενώ το «Αγλαϊα Κυριακού» δεν έχει ΤΕΠ -τα εξωτερικά ιατρεία του ισογείου εξυπηρετούν τα παιδιά με επείγοντα αλλά και με χρόνια προβλήματα υγείας.
Το κάθε νοσοκομείο θα διαθέτει ιατρούς εφημερίας (και νοσηλευτές) ανάλογα με τη δύναμή του, πχ δύο παιδιάτρους το «Αγλαΐα Κυριακού» και τέσσερις το «Αγία Σοφία». Από τη συνένωση ιατρικών δυνάμεων θα βελτιωθεί η περίθαλψη των παιδιών στην εφημερία αλλά και οι συνθήκες εργασίας των εφημερευόντων γιατρών, εκτιμούν στελέχη των Παίδων. Με δεδομένο ότι τέσσερις γιατροί βλέπουν σε κάθε εφημερία του «Αγία Σοφία» περίπου 600 παιδιά και η αναμονή κυμαίνεται από 2,5 έως 4,5 ώρες, αντιλαμβάνεται κανείς ότι η συν-εφημέρευση γιατρών θα μπορούσε καταρχάς να μειώσει δραστικά τον χρόνο αναμονής -άρα και τον υπαρκτό κίνδυνο να «χαθεί» κάποιο επείγον περιστατικό.
Σύμφωνα με το σχέδιο για τη λειτουργία του Παιδιατρικού συγκροτήματος, τα Επείγοντα του «Αγία Σοφία» θα τροφοδοτούν καθημερινά τις κλινικές και των δύο παιδιατρικών νοσοκομείων με τους ασθενείς που χρειάζονται νοσηλεία χωρίς εκείνοι να περνούν από το… καθιερωμένο ράντζο σε κάποιο διάδρομο ή σε κάποια κλινική τελείως άσχετη με τη νόσο αλλά με διαθέσιμα άδεια κρεβάτια όπως είναι σήμερα ο κανόνας στην εφημερία των Παίδων.
Ενοποίηση εργαστηρίων
Πληθώρα εργαστηρίων και «παράλληλη» διενέργεια των ίδιων εξετάσεων σε κάθε ένα από αυτά αποτελούν τη μεγάλη οικονομική «πληγή» των Παίδων. Όπως τονίζουν στελέχη των δύο νοσοκομείων, από τη συνένωση των εργαστηριακών δυνάμεων στα «Αγία Σοφία» και «Αγλαϊα Κυριακού» θα υπάρξει σημαντική εξοικονόμηση στις δαπάνες.
Είναι ενδεικτικό ότι το τελευταίο έτος μόνο από τον εξορθολογισμό της λειτουργίας των πέντε (!) εργαστηρίων στο «Αγία Σοφία» (Μικροβιολογικό, Βιοχημικό, Αιματολογικό, Μικροβιολογικό Εργαστήριο Λοιμώξεων, Αιματολογικό - Εργαστήριο Αιμολυτικών αναιμιών) μειώθηκαν οι προμήθειες σε αντιδραστήρια κατά 27,5%. Σημειωτέον δε ότι στο ίδιο χρονικό διάστημα ο αριθμός των μικρών ασθενών που υποβλήθηκαν σε εξετάσεις αυξήθηκε από 172.000 σε 197.000!
Το Παιδιατρικό συγκρότημα θα βασίζεται στη λειτουργία τριών κοινών εργαστηρίων (Αιματολογικού, Βιοχημικού, Μικροβιολογικού). Ανάλογη θα είναι η τελική μορφή των Απεικονιστικών και των Ιατρικών εργαστηρίων στο ενιαίο Παίδων. Προβλέπεται ότι οι απλοί ακτινολογικοί θάλαμοι θα παραμείνουν και στα δύο γειτονικά Παίδων, αλλά το Ακτινοδιαγνωστικό Τμήμα θα είναι κοινό. Κοινός θα είναι ο αξονικός και ο μαγνητικός τομογράφος ενώ ζητούμενο παραμένει ο τρόπος αξιοποίησης του αξονικού τομογράφου στο Παίδων Πεντέλης -είναι χαρακτηριστικό ότι στο… ορεινό Παίδων διενεργούνται το πολύ 5 αξονικές την ημέρα, ενώ στο «Αγία Σοφία» τουλάχιστον δέκα!
Αναδιάρθρωση προβλέπεται και στις Μονάδες Αιμοδοσίας. Η αιμοδοσία του «Αγία Σοφία» διαχειρίζεται ετησίως 50.000 μονάδες αίματος (φιάλες), ενώ η αντίστοιχη μονάδα του «Αγλαΐα Κυριακού» την υποδεκαπλάσια ποσότητα. Ωστόσο, οι Μονάδες είναι στελεχωμένες με τον ίδιο αριθμό γιατρών (4 γιατρούς εκάστη)!
Προς ενοποίηση οδεύουν οι δύο Μονάδες Τεχνητού Νεφρού, τα δύο Νευροχειρουργικά Τμήματα, τα Χειρουργικά και τα Ορθοπεδικά (σε ό,τι αφορά .τα τελευταία υπάρχουν τέσσερα σε κάθε νοσοκομείο και θα μείνουν τα δύο).
Το κοινό φαρμακείο θα λειτουργεί στον χώρο του «Αγία Σοφία» όπου και θα μετακινηθούν οι φαρμακοποιοί του «Αγλαΐα Κυριακού». Στο τελευταίο θα λειτουργήσει η Κεντρική Αποστείρωση -η συλλειτουργία αυτή απαιτεί τα 2/3 του συνολικού απασχολούμενου προσωπικού. Ομοίως, «πλεόνασμα» προσωπικού προκύπτει στις Τεχνικές υπηρεσίες.
Κοινά... μαγειρέματα
Το σχέδιο για τη λειτουργία ενός παιδιατρικού συγκροτήματος είχε εκπονηθεί και στις αρχές της δεκαετίας του 2000, διά χειρός του τότε προέδρου του ΠΕΣΥΠ, καθηγητή Οικονομικών της Υγείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, κ. Λυκούργου Λιαρόπουλου. Περιλάμβανε την κοινή λειτουργία των Τμημάτων Αιμοδοσίας, Μονάδας Μεσογειακής Αναιμίας, Μαγειρείων, Πλυντηρίων, Ραφείου, Κέντρου Ιατρικών Αερίων, Μονάδας Τεχνητού Νεφρού και Παθολογοανατομικού Εργαστηρίου. Ωστόσο, η κοινή λειτουργία βρήκε πρόσφορο έδαφος μόνο στα… Μαγειρεία.
Στις σύγχρονες εγκαταστάσεις του «Αγία Σοφία» -είχαν κατασκευαστεί για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004- μετακινήθηκαν 6 μάγειρες και 4 εργάτες μαγειρείου από το «Αγλαϊα Κυριακού». Σήμερα απασχολούνται συνολικά 11 μάγειρες και δύο εργάτες και φροντίζουν για τη σίτιση ασθενών και εφημερευόντων γιατρών των δύο όμορων νοσοκομείων -ετοιμάζουν κάθε μέρα γεύματα για 1.400 άτομα. Τα τελευταία δύο χρόνια, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, έχει επιτευχθεί μείωση της δαπάνης κατά 22% στην προμήθεια των πρώτων υλών, γεγονός που αποδίδεται στον αυστηρό έλεγχο των μαγειρείων.
Ο σχεδιασμός τώρα προβλέπει την κατάργηση των μαγειρείων του Παίδων Πεντέλης και την κάλυψη των αναγκών σίτισης των 160 ασθενών, που είναι ο μέγιστος αριθμός ασθενών και των περίπου 40 γιατρών της εσωτερικής εφημερίας, από το «Αγία Σοφία». Σε επόμενη φάση προβλέπεται να επεκταθούν τα… μαγειρέματα του Παίδων και σε άλλα γενικά νοσοκομεία, όπως π.χ. στο κοντινό Λαϊκό όπου δεν υπάρχουν πιστοποιημένες εγκαταστάσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου