"Καλωσήρθατε στο ελεύθερο blog των Ελλήνων Ορθοπαιδικών. Ένα βήμα ενημέρωσης αλλά και ανταλλαγής απόψεων σε θέματα που αφορούν στην Ορθοπαιδική κοινότητα της χώρας. Απόψεις, ανακοινώσεις, διαφωνίες και συζητήσεις είναι ευπρόσδεκτες και θα αναρτώνται χωρίς λογοκρισία, αρκεί να κινούνται στα πλαίσια της ευπρέπειας."

Περιμένουμε λοιπόν τα posts σας στό

hellenic.orthopaedics@gmail.com

Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2010

Ιατρική ηθική. Πόσα ακόμα έχουμε να μάθουμε......



Στη χώρα μας, επαφίεται ακόμα ση διακριτική ευκαίρια του εκάστοτε "ερευνητή" .
" Informed consent", "Hospital ethics review committee",  "Institutional Review Board (IRB)" .... έννοιες άγνωστες σε πολλούς ακόμα. Και αν ακόμα κάποιες επιτροπές υφίστανται στα χαρτιά, όλοι μας ξέρουμε πως είναι ανύπαρκτες στην πράξη!




Πηγή: www.newsit.gr

Κάλλιο αργά παρά ποτέ, οι ΗΠΑ ζήτησαν συγγνώμη από τη Γουατεμάλα γιατί τη διετία 1946-'48 χρησιμοποίησαν εκατοντάδες πολίτες της χώρας ως πειραματόζωα!
Αμερικανοί γιατροί μόλυναν σκόπιμα εκατοντάδες ανθρώπους με σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες για να τους χρησιμοποιήσουν στα πειράματά τους και 64 χρόνια μετά η Ουάσινγκτον αποφάσισε να ζητήσει συγγνώμη και επίσημα.

Η υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον και η υπουργός Υγείας, Κάθλιν Σιμπέλιους, στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν χαρακτηρίζουν "ανήθικα" και "κατακριτέα" τα πειράματα που διεξήχθησαν τη διετία 1946-48.

"Μολονότι τα γεγονότα αυτά εκτυλίχθηκαν πριν από 64 χρόνια, έχουμε σοκαριστεί που μια τέτοια κατακριτέα έρευνα έγινε υπό την καθοδήγηση του δημόσιου τομέα υγείας" τονίζεται στην ανακοίνωση. "Λυπούμαστε πολύ που συνέβη κάτι τέτοιο και ζητούμε συγγνώμη από όλα τα άτομα που έπεσαν θύματα τέτοιων αποτροπιαστικών πρακτικών", προσθέτουν οι δύο Αμερικανίδες υπουργοί.

Η αποκάλυψη για τα πειράματα αυτά έγινε τον περασμένο Ιανουάριο από τη Σούζαν Ρέβερμπι, καθηγήτρια στο Κολέγιο Γουέλσλι της Μασαχουσέτης, η οποία δημοσίευσε στην ιστοσελίδα της την έρευνα που είχε κάνει για το θέμα. Σύμφωνα με τη Ρέβερμπι, Αμερικανοί κυβερνητικοί γιατροί μόλυναν σκοπίμως άτομα με σύφιλη και βλεννόρροια.

Η καθηγήτρια ανακάλυψε τα έγγραφα που περιέγραφαν τη μελέτη ενώ ερευνούσε παρόμοια πειράματα τα οποία είχαν γίνει μία δεκαετία νωρίτερα σε βάρος Αφροαμερικανών ανδρών. Οι υπηρεσίες υγείας των ΗΠΑ έκαναν τα πειράματα παραπλανώντας τα "ανθρώπινα πειραματόζωα" που πίστευαν ότι εμβολιάζονται κατά της σύφιλης. Στόχος των ερευνητών ήταν να διαπιστώσουν αν η πενικιλίνη, που τότε είχε μόλις ανακαλυφθεί, μπορούσε να προλάβει τη σύφιλη εκτός από το να τη θεραπεύσει.

Στη Γουατεμάλα αντικείμενα μελέτης έγιναν 696 άτομα. Επρόκειτο για άνδρες κρατούμενους σε φυλακές και σε άνδρες και γυναίκες, τροφίμους του Εθνικού Ψυχιατρικού Νοσοκομείου της χώρας. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα χρησιμοποιήθηκαν άρρωστες ιερόδουλες για να μεταδώσουν τις ασθένειες στους κρατούμενους άνδρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου