"Καλωσήρθατε στο ελεύθερο blog των Ελλήνων Ορθοπαιδικών. Ένα βήμα ενημέρωσης αλλά και ανταλλαγής απόψεων σε θέματα που αφορούν στην Ορθοπαιδική κοινότητα της χώρας. Απόψεις, ανακοινώσεις, διαφωνίες και συζητήσεις είναι ευπρόσδεκτες και θα αναρτώνται χωρίς λογοκρισία, αρκεί να κινούνται στα πλαίσια της ευπρέπειας."

Περιμένουμε λοιπόν τα posts σας στό

hellenic.orthopaedics@gmail.com

Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

Συνέχεια στο σήριαλ με τα υλικά στα νοσοκομεία....

Πηγή: www.imerisia.gr


Της Ελένης Πετροπούλου

Σε οριακό σημείο βρίσκεται η λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων, με τα αποθέματα υγειονομικού υλικού που διαθέτουν να... εξαφανίζονται και να επαρκούν σε ορισμένες περιπτώσεις μόλις για 2-3 ημέρες! Την ίδια στιγμή, οι προμηθευτές του ΕΣΥ κλιμακώνουν τις αντιδράσεις τους διεκδικώντας την εφαρμογή του νόμου για τη ρύθμιση των χρεών των νοσοκομείων και την αποπληρωμή τους για τις προμήθειες του 2010. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι η χθεσινή «έφοδος» στον Ευαγγελισμό, των προμηθευτών ορθοπεδικού υλικού, προκειμένου να αποσύρουν τις παρακαταθήκες τους.

Τη Δευτέρα
Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του διοικητή του νοσοκομείου κ. Μ. Θεοδώρου, η διοίκηση του ιδρύματος συμφώνησε με τους εκπροσώπους του Πανελληνίου Συλλόγου Προμηθευτών Εμφυτευσίμου Ορθοπεδικού Υλικού (ΠΑΣΥΠΟΥ) να καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε μέχρι την Παρασκευή να καταβληθεί μέρος των οφειλών σε μετρητά. Έτσι, οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΥΠΟΥ δεν απέσυραν τις παρακαταθήκες από το νοσοκομείο, αλλά προειδοποίησαν ότι θα το κάνουν την ερχόμενη Δευτέρα, εάν δεν υλοποιηθεί η δέσμευση της διοίκησης του Ευαγγελισμού.

Άλλωστε από σήμερα οι εταιρείες - μέλη του ΠΑΣΥΠΟΥ, αναστέλλουν την τροφοδοσία των δημοσίων νοσοκομείων όλης της χώρας με χειρουργικά ορθοπεδικά υλικά. Από την πλευρά του, πάντως, ο γενικός γραμματέας Υγείας Ν. Πολύζος, υποστήριξε πως, μέχρι στιγμής, δεν έχουν εμφανισθεί πολύ σοβαρά προβλήματα ελλείψεων υλικών εξαιτίας του νέου «εμπάργκο» των προμηθευτών.

Όπως είπε, τα νοσοκομεία του ΕΣΥ διαθέτουν αποθέματα παντός τύπου για χρονικό διάστημα έως και είκοσι ημερών. Σημειώνεται ότι χθες υπεγράφη από τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, η απόφαση, με την οποία προσδιορίζεται η μορφή των ομολόγων για την αποπληρωμή των χρεών των νοσοκομείων του ΕΣΥ προς τους προμηθευτές τους για τα έτη 2007 ? 2009.

Άκρως επικίνδυνη χαρακτηρίζει την κατάσταση στο ΕΣΥ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) Δημήτρης Βαρνάβας «με τα Νοσοκομεία να βρίσκονται στο χείλος της κατάρρευσης και υπαρκτό τον κίνδυνο να χαθούν άνθρωποι που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία ή προσέρχονται στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών». Η ΟΕΝΓΕ -σημείωσε- θεωρεί επιβεβλημένη την άμεση εξεύρεση λύσης μεταξύ κυβέρνησης και προμηθευτών.

Συνάντηση
Εν τω μεταξύ, συνάντηση εργασίας με τον τομεάρχη Υγείας της Ν.Δ. Μάριο Σαλμά είχε χθες το πρωί ο Ανδρέας Λοβέρδος στο υπουργείο Υγείας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Σαλμάς συμφώνησε στην επαναφορά της λίστας των συνταγογραφουμένων φαρμάκων, λίστα την οποία είχε καταργήσει η κυβέρνηση της Ν.Δ. και ο πρώην υπουργός Υγείας Ν. Κακλαμάνης. Υποστήριξε, μάλιστα, ότι εάν είχε εφαρμοσθεί εγκαίρως η λίστα και είχε επιστραφεί από την φαρμακοβιομηχανία στο Δημόσιο το 3% επί των πωλήσεων των φαρμάκων (rebate), όπως ο νόμος ορίζει, τα ασφαλιστικά ταμεία δεν θα είχαν υποστεί φέτος ζημία της τάξης των 150 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου