"Καλωσήρθατε στο ελεύθερο blog των Ελλήνων Ορθοπαιδικών. Ένα βήμα ενημέρωσης αλλά και ανταλλαγής απόψεων σε θέματα που αφορούν στην Ορθοπαιδική κοινότητα της χώρας. Απόψεις, ανακοινώσεις, διαφωνίες και συζητήσεις είναι ευπρόσδεκτες και θα αναρτώνται χωρίς λογοκρισία, αρκεί να κινούνται στα πλαίσια της ευπρέπειας."

Περιμένουμε λοιπόν τα posts σας στό

hellenic.orthopaedics@gmail.com

Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010

Déjà vu: Αδειάζουν από υλικά τα νοσοκομεία (ξανά)

Πηγή: www.imerisia.gr


Της Ελένης Πετροπούλου

«Αδειάζουν» το ένα μετά το άλλο τα νοσοκομεία από υγειονομικά υλικά, μετά την απόφαση των προμηθευτών να σταματήσουν να εκτελούν παραγγελίες εξαιτίας των ανεξόφλητων τιμολογίων τους. Οι προμηθευτές μάλιστα «σκληραίνουν» τη στάση τους και προχωρούν ακόμη και σε απόσυρση των παρακαταθηκών τους στα νοσοκομεία. Ήδη ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προμηθευτών Εμφυτεύσιμου Ορθοπεδικού Υλικού (ΠΑΣΥΠΟΥ) έχει ζητήσει από τη διοίκηση του «Ευαγγελισμού» να μην προγραμματίσει χειρουργεία για σήμερα και τις επόμενες ημέρες, καθώς θα αποσύρει τις παρακαταθήκες του.

Αναστολή
Αλλά και ο Σύνδεσμος Ελλήνων Προμηθευτών έχει αναστείλει τις επί πιστώσει προμήθειες των Νοσοκομείων του ΕΣΥ. Όπως εξήγησε, μιλώντας στην «Η», ο γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Παύλος Αρναούτης, «η κατάσταση έχει πράγματι φτάσει στο απροχώρητο με τα χρέη διότι, πέρα του ότι έχουν ουσιαστικά παγώσει οι οφειλές των ετών 2007-2009, εν αναμονή της τακτοποίησής τους με ομόλογα που θα εκδώσει επί τούτου το Δημόσιο, δεν πληρώνονται ούτε οι αγορές του 2010». Σύμφωνα με τον κ. Αρναούτη, το 95% των πωλήσεων παραμένει απλήρωτο, όταν «οι πωλήσεις αυτές περιλαμβάνουν ΦΠΑ 23%, άνω των 120 εκατ. ευρώ, τα οποία οι προμηθευτές έχουν ήδη καταβάλει στο ελληνικό δημόσιο, χωρίς βεβαίως να τον έχουν εισπράξει».

Χρέη
Χθες, πάντως, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος σε συνάντηση που είχε με εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας ανακοίνωσε ότι ήδη βρίσκονται σε συντονισμό με τα Ασφαλιστικά Ταμεία και το υπουργείο Οικονομικών για τον καθορισμό νέου τρόπου πληρωμής των προμηθευτών από 1η Ιανουαρίου 2011.

Όπως είπε, φιλοδοξία μας είναι ο χρόνος εξόφλησης των προμηθευτών να μην υπερβαίνει τον ένα μήνα. Και επανέλαβε για μία ακόμη φορά ότι άμεσα θα εξοφληθούν και οι οφειλές του 2010 και συγκεκριμένα τα χρέη έως τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Εμφανίστηκε μάλιστα ενοχλημένος από την κατάσταση με τα χρέη των νοσοκομείων λέγοντας χαρακτηριστικά: «Θα έπρεπε να είναι ρυθμισμένο το θέμα των πληρωμών. Δεν μπορώ να ασχολούμαι εγώ με το πώς θα πληρώνεστε. Τα χρέη μάς δημιουργούν πρόβλημα, μάς ανεβάζουν το κόστος, μάς δημιουργούν κρίσεις. Κακώς είμαστε στον ΟΟΣΑ. Είμαστε ανεπτυγμένη χώρα εμείς;».

Ρύθμιση
Η εξέλιξη της ρύθμισης των χρεών ήταν η αιτία και πρόσθετης σύγχυσης, αφού μετά τη συνάντηση, στις δηλώσεις του ο κ. Λοβέρδος είπε πως η ρύθμιση αφορά και τις προμήθειες που έχουν γίνει ως και το Σεπτέμβριο του 2010. Όμως ο σχετικός νόμος προβλέπει εξόφληση των χρεών έως τον Δεκέμβριο του 2009. Έτσι, ο υπουργός δήλωσε: «Αυτή την ενημέρωση έχω από τον γενικό γραμματέα και αν τα πράγματα είναι διαφορετικά, υπάρχει πρόβλημα με την ενημέρωσή μου». Στη συνέχεια, ζήτησε διευκρινίσεις από τον Ν. Πολύζο, αποχωρώντας, ωστόσο, από τη συζήτηση.

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας, ανέφερε ότι ήδη έχουν καταβληθεί 300 εκατ. ευρώ από τα νοσοκομεία, αυτή την εβδομάδα θα καταβληθούν στα νοσοκομεία άλλα 100 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα 400 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν στα νοσοκομεία από τα ταμεία. Συνολικά φέτος, θα καταβληθούν 800 εκατ. ευρώ στους προμηθευτές φαρμάκων και υλικών. Τα ομόλογα ύψους 5,5 δισ. ευρώ θα εκδοθούν περί τα τέλη Οκτωβρίου - αρχές Νοεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου