"Καλωσήρθατε στο ελεύθερο blog των Ελλήνων Ορθοπαιδικών. Ένα βήμα ενημέρωσης αλλά και ανταλλαγής απόψεων σε θέματα που αφορούν στην Ορθοπαιδική κοινότητα της χώρας. Απόψεις, ανακοινώσεις, διαφωνίες και συζητήσεις είναι ευπρόσδεκτες και θα αναρτώνται χωρίς λογοκρισία, αρκεί να κινούνται στα πλαίσια της ευπρέπειας."

Περιμένουμε λοιπόν τα posts σας στό

hellenic.orthopaedics@gmail.com

Τρίτη, 26 Οκτωβρίου 2010

Στους ξένους οι διαγωνισμοί για τις προμήθειες των νοσομομείων...

Όπως και με τον ΟΤΕ, τον ΟΣΕ, τα ναυπηγεία και πλήθος άλλων δημοσίων οργανισμών και φορέων που αποδειχθήκαμε ανίκανοι να διαφεντεύσουμε μόνοι μας, έτσι και οι προμήθειες των νοσοκομείων περνάνε στον έλεγχο ιδιωτικού φορέα από το εξωτερικό.

Το είχαμε θίξει προ μηνός το θέμα στο blog μας για την επιστροφή των μεγάλων Αμερικανικών εταιρειών στα Ορθοπαιδικά υλικά, αλλά τώρα πια φαίνεται πιο σίγουρο από ποτέ, πως οι δύο - τρείς εταιρείες που επικρατούν στο χώρο σε Ευρώπη και Αμερική (συμπεριλαμβανομένης και της ακατονόμαστης)  θα επικρατήσουν και εδώ και μάλιστα χωρίς μεσάζοντες. Ως εκ τούτου .....Πηγή: www.kathimerini.gr


Λοβέρδος: Σε ιδιωτικό φορέα οι προμήθειες για τα νοσοκομεία

Ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι ο φορέας αυτός θα αποτελείται από μία ή δύο εταιρίες οι οποίες θα είναι υπεύθυνες για τους διαγωνισμούς των προμηθειών, τη φύλαξη και τη διανομή των υλικών στα νοσοκομεία.

Νέο τρόπο προμηθειών ο οποίος αναμένεται να εφαρμοστεί σε όλο του το εύρος από τις αρχές του 2012 ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος στους προμηθευτές, με τους οποίους είχε δίωρη συνάντηση στο υπουργείο Υγείας.

Ο υπουργός Υγείας αποκάλυψε ότι θα προκύψει, μετά από διαγωνισμό, ιδιωτικός φορέας - πιθανότατα από το εξωτερικό καθώς αντίστοιχοι φορείς δεν υπάρχουν στην Ελλάδα - ο οποίος μετά από διαγωνισμό θα αναλάβει με σύμβαση με το δημόσιο, τη διαδικασία προμήθειας υλικών και φαρμάκων στα νοσοκομεία.

Ο φορέας αυτός θα αποτελείται από μία ή δύο εταιρίες οι οποίες θα είναι υπεύθυνες για τους διαγωνισμούς των προμηθειών, τη φύλαξη και τη διανομή των υλικών στα νοσοκομεία.

Όσο καλύτερες τιμές εξασφαλίζουν οι εταιρίες αυτές για το δημόσιο, τόσο μεγαλύτερο θα είναι το κέρδος τους, σύμφωνα με τη σύμβαση που θα υπογραφεί, εκτιμούν κύκλοι του υπουργείου Υγείας.

Ο υπουργός Υγείας απευθυνόμενος προς τους προμηθευτές, τους είπε: «σας ζητώ να συνεισφέρετε στο νέο τρόπο προμηθειών με προτάσεις και ιδέες» και ανακοίνωσε ότι η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας θα μετατραπεί σε Επιτροπή Προδιαγραφών. Οι τεχνικές προδιαγραφές των υλικών θα μπαίνουν από νοσοκομεία ή περιφερειακές υπηρεσίες Υγείας ή ακόμη και από το ίδιο το υπουργείο Υγείας, και όχι από ιδιώτες.

Εκτιμάται ότι το νομοσχέδιο θα έρθει στη Βουλή μέχρι το τέλος Νοεμβρίου ενώ οι λεπτομέρειές του θα γίνουν γνωστές την Τρίτη, 2 Νοεμβρίου στο ΙΣΤΑΜΕ Ανδρέας Παπανδρέου σε συζήτηση με θέμα το νέο σύστημα προμηθειών.

Όσον αφορά τα χρέη των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές ο κ. Λοβέρδος ήταν σαφής, εξηγώντας ότι τα ομόλογα τα οποία δεν έχουν πάρει τυπωμένα οι προμηθευτές και αφορούν τις οφειλές μέχρι και το Δεκέμβριο του 2009 θα τα πάρουν μέχρι το τέλος του 2010.

Οι προμηθευτές από την πλευρά τους ζήτησαν να λάβουν τα τυπωμένα ομόλογα μέχρι το τέλος Νοεμβρίου. Ο υπουργός Υγείας δεσμεύτηκε ότι από τον Ιανουάριο του 2010 έως και τον Σεπτέμβριο του 2010 οι προμηθευτές θα πληρωθούν τοις μετρητοίς μέχρι το τέλος του 2010 και εξέφρασε την πεποίθηση ότι από το 2011 οι αποπληρωμές θα γίνονται σε πραγματικό χρόνο.

Στη συνάντηση που είχε ο υπουργός Υγείας με τους προμηθευτές υπήρξαν αντιδράσεις από μέλη του ΣΦΕΕ καθώς, όπως τόνισαν, το φάρμακο είναι διατιμημένο προϊόν με αποτέλεσμα να μην μπορεί να μπει στην ίδια λογική με τα υπόλοιπα υλικά, για να λάβουν τη δέσμευση του κ. Λοβέρδου ότι θα ξανασυζητήσουν το θέμα αυτό διεξοδικά.

Η νέα συνάντηση των προμηθευτών με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας παρουσία και του υφυπουργού Οικονομικών κ. Σαχινίδη ορίστηκε για τις 15/11.

Στόχος πάντως του υπουργείου Υγείας είναι το νέο σύστημα να περιλαμβάνει μειώσεις τιμών σε αρκετά υγειονομικά είδη έως και 40% οι οποίες θα προκύψουν όταν διασταυρωθούν τα στοιχεία και οι τιμές που ισχύουν σε άλλες χώρες του εξωτερικού.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου