Πλήρη συμμόρφωση με τα ωράρια εργασίας των γιατρών που εργάζονται στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας, ζήτησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από Ελλάδα και Ιρλανδία.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απευθύνθηκε στις δύο χώρες ζητώντας εξηγήσεις, με τη διαδικασία της «αιτιολογημένης γνώμης» για την καθυστέρηση στην ενσωμάτωση της κοινοτικής νομοθεσίας στο εθνικό δίκαιο και απαιτεί να της γνωστοποιηθούν τα μέτρα που έχουν ληφθεί έως σήμερα, αναφορικά με τις ώρες εργασίας των γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία. Εάν δεν απαντήσουν στο χρονικό όριο που θέτει, τότε η Επιτροπή θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Σύμφωνα με στοιχεία της Επιτροπής, στην Ελλάδα οι γιατροί είναι αναγκασμένοι να εργάζονται το ελάχιστο 64 ώρες εβδομαδιαίως και σε μερικές περιπτώσεις πάνω από 90 ώρες, χωρίς κάποιο νομικά κατοχυρωμένο όριο. Είναι πολλές οι περιπτώσεις γιατρών που εργάζονται υπερβολικά πολλές ώρες χωρίς επαρκή διαστήματα ανάπαυσης.
Από την άλλη πλευρά, το ιρλανδικό δίκαιο προβλέπει συγκεκριμένα όρια στις ώρες εργασίας για τους γιατρούς του δημοσίου τομέα, ωστόσο έχει παρατηρηθεί ότι δεν εφαρμόζονται σε ειδικευόμενους ιατρούς ή άλλα μη-ειδικευμένους νοσοκομειακούς γιατρούς. Σύμφωνα με στοιχεία, οι γιατροί είναι αναγκασμένοι να εργάζονται σε συνεχείς βάρδιες 36 ωρών, πάνω από 100 ώρες εβδομαδιαίως και 70-75 ώρες μέσο όρο ανά εβδομάδα.
Η Επιτροπή θεωρεί τις δύο υποθέσεις ως σοβαρή παραβίαση της Οδηγίας για τις Ώρες Εργασίας, καθώς οι υπερβολικές ώρες εργασίας σε συνδυασμό με την απουσία της ελάχιστης ξεκούρασης, θέτει κινδύνους αναφορικά με την ίδια την υγεία των γιατρών και επακόλουθα, για τους ίδιους τους ασθενείς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου