"Καλωσήρθατε στο ελεύθερο blog των Ελλήνων Ορθοπαιδικών. Ένα βήμα ενημέρωσης αλλά και ανταλλαγής απόψεων σε θέματα που αφορούν στην Ορθοπαιδική κοινότητα της χώρας. Απόψεις, ανακοινώσεις, διαφωνίες και συζητήσεις είναι ευπρόσδεκτες και θα αναρτώνται χωρίς λογοκρισία, αρκεί να κινούνται στα πλαίσια της ευπρέπειας."

Περιμένουμε λοιπόν τα posts σας στό

hellenic.orthopaedics@gmail.com

Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

Λοβέρδος: «haircut» -έως και 50%- στις κλινικές του ΕΣΥ - Στο υπουργικό το σχέδιο νόμου για τις αλλαγές στην απόκτηση της ιατρικής ειδικότητας....


Πηγή: www.imerisia.gr



Της Ελένης Πετροπούλου

Νέο «haircut» -έως και 50%- στις κλινικές του ΕΣΥ ετοιμάζει το υπουργείο Υγείας. Ήδη ο Ανδρέας Λοβέρδος έχει αναθέσει στον «αρχιτέκτονα» των συγχωνεύσεων των νοσοκομείων, καθηγητή Λυκούργο Λιαρόπουλο, την εκπόνηση μελέτης για τη σημαντική μείωση των περίπου 2.000 κλινικών του ΕΣΥ.

Όπως δήλωσε χθες ο υπουργός: «Και μόνο η εφαρμογή του προεδρικού διατάγματος του αείμνηστου Γεννηματά για την εσωτερική διάρθρωση των δημοσίων νοσηλευτικών ιδρυμάτων θα είχε ως αποτέλεσμα σήμερα τη λειτουργία 1.000 κλινικών και 250 τομέων σε όλο το ΕΣΥ». Σύμφωνα πάντως με το σχέδιο των συγχωνεύσεων των μονάδων υγείας που ανακοινώθηκε τον περασμένο Ιούνιο, οι κλινικές από 1.950 με 36.000 κλίνες που ήταν, θα περιορίζονταν σε πρώτη φάση σε 1.670 με 32.000 κλίνες. Ωστόσο, το υπουργείο Υγείας προσανατολίζεται σε δραστική μείωση των κλινικών, που δεν αποκλείεται να «πέσουν» και κάτω από τις 1.000.

Παράλληλα, ο κ. Λοβέρδος ανακοίνωσε ότι μέχρι τέλος του έτους θα προχωρήσει σε νέο μοντέλο διοίκησης των νοσοκομείων, νέο σύστημα εφημεριών και λειτουργίας τμημάτων επειγόντων περιστατικών, ενώ σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο θα συζητηθεί το σχέδιο νόμου για τις αλλαγές στην απόκτηση της ιατρικής ειδικότητας.

Κατά τον απολογισμό των πεπραγμένων ενός έτους στο υπουργείο ο κ. Λοβέρδος ανέφερε ότι με δική του εντολή, το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας - Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) ξεκίνησε από χθες έρευνες σε δημόσια νοσοκομεία για τη διενέργεια παράνομων επεμβάσεων αισθητικής χειρουργικής, ενώ για το θέμα έχει ζητήσει εισαγγελική παρέμβαση.

Όπως είπε, στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, πραγματοποιούνται παράνομα τέτοιες επεμβάσεις με κλοπή υλικών και χρήση των εγκαταστάσεων έναντι 2.000 ευρώ. Οι επεμβάσεις αυτές, τόνισε, στοιχίζουν στον ιδιωτικό τομέα 5.000 ευρώ και κάποιοι επιτήδειοι χρησιμοποιούν το ΕΣΥ παρέχοντας... οικονομικότερες προσφορές για προσέλκυση πελατών!

Καθυστερήσεις


Ο υπουργός Υγείας με αφορμή τις καθυστερήσεις στη διαδικασία της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, διαμήνυσε σε αυστηρό τόνο προς τους Έλληνες προμηθευτές, ότι «δεν θα ανεχθούμε ενστάσεις ή δικολαβίστικες ή ανάλογες συμπεριφορές που παρακωλύουν τη διαδικασία της προμήθειας και της ολοκλήρωσης ενός συστήματος.

Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε διακρατική συμφωνία με τη Δανία, προκειμένου να προχωρήσουν απρόσκοπτα σχετικοί διαγωνισμοί».

Έντονη ήταν η αντίδραση του κ. Λοβέρδου σχετικά με προχθεσινά δημοσιεύματα στον ξένο τύπο, σύμφωνα με τα οποία η προσβασιμότητα των Ελλήνων στο δημόσιο σύστημα Υγείας βαίνει διαρκώς μειούμενη, εξαιτίας της βαθιάς οικονομικής κρίσης. Ο υπουργός υποστήριξε ότι «η Ελλάδα είχε, έχει και θα έχει ένα από τα πιο προωθημένα συστήματα πρόσβασης των πολιτών στο δημόσιο σύστημα Υγείας», ενώ επικαλούμενος στοιχεία του βρετανικού ΕΣΥ είπε ότι εκεί οι ασθενείς εισάγονται ύστερα από... 9 μήνες στο χειρουργείο, ενώ στην Ελλάδα ο ασθενής χειρουργείται πριν καν μπει στο νοσοκομείο. Για τις καταλήψεις δημόσιων κτιρίων, ο κ. Λοβέρδος σημείωσε: «Δεν μπορώ να δεχτώ, δεν μπορώ να κατανοήσω την κατάληψη δημόσιων κτιρίων. Ναι στην κοινωνική διαμαρτυρία, αλλά να διαφυλάσσεται η απρόσκοπτη λειτουργία της δημοκρατίας και του κράτους». Και πρόσθεσε, «δεν πιστεύω ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να ξεπεράσει αυτή την περίοδο μη παίρνοντας μαθήματα, γιατί στο παρελθόν έχει υπερβάλει».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου