"Καλωσήρθατε στο ελεύθερο blog των Ελλήνων Ορθοπαιδικών. Ένα βήμα ενημέρωσης αλλά και ανταλλαγής απόψεων σε θέματα που αφορούν στην Ορθοπαιδική κοινότητα της χώρας. Απόψεις, ανακοινώσεις, διαφωνίες και συζητήσεις είναι ευπρόσδεκτες και θα αναρτώνται χωρίς λογοκρισία, αρκεί να κινούνται στα πλαίσια της ευπρέπειας."

Περιμένουμε λοιπόν τα posts σας στό

hellenic.orthopaedics@gmail.com

Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

«Κατηγορώ» για την υγεία

«Φτάνει πια! Σταματήστε! Μην ''πυροβολείτε'' άλλο την υγεία των πολιτών στο όνομα του μνημονίου. Μην καταστρέφετε τον Ελληνα γιατρό. Η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο. Δεν το ανεχόμαστε άλλο...».

Επιτέλους αντίδραση από κάποιον εκπρόσωπο των Ιατρικών συλλόγων. Απέναντι στην θλιβερή σιωπή του ΠΙΣ αλλά και του ΙΣΑ ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης αντιδρά και υπερασπίζεται τον Έλληνα γιατρό που επί μήνες βάλλεται από παντού. Αλήθεια, τον Έλληνα Ορθοπαιδικό ποιός θα τον υπερασπιστεί? 


Πηγή: www.agelioforos.gr

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΑΡΙΑ ΛΙΤΟΥ

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ), παιδίατρος Αθανάσιος Νικολαΐδης, μιλά με αγανάκτηση στην ανοιχτή επιστολή του προς όλους τους υπουργούς Υγείας, καλώντας τους να κάνουν μια βόλτα στην εφημερία ενός νοσοκομείου για να «ξυπνήσουν». Τους ρωτά αν πήγαν στο ΙΚΑ για να δουν έναν γιατρό να εξετάζει 40 και 50 ασθενείς. Μεταφέρει την αγωνία των νέων γιατρών οι οποίοι περιμένουν 7-8 χρόνια για ειδικότητα αλλά και την αγανάκτησή τους για την έλλειψη αξιοκρατίας στις προσλήψεις.

Επειτα από επανειλημμένες οχλήσεις προς τους εκάστοτε υπουργούς από τους οποίους εισέπραξε, όπως λέει, ουκ ολίγες υποσχέσεις, η αγανάκτηση ξεχείλισε και ο πρόεδρος του ΙΣΘ ξεσπά μέσα από την επιστολή.

«Μια βόλτα σε εφημερία ενός νοσοκομείου θα σας κάνει να ξυπνήσετε. Θα δείτε τον εφημερεύοντα με τα μάτια κατακόκκινα από την αϋπνία και το κουρασμένο πρόσωπό του που μόλις ολοκλήρωσε την περιποίηση ενός τραυματία από τροχαίο. Υπάρχουν, κύριοι, οι γιατροί - ελπίδες για το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Ο γιατρός δηλαδή που δε χάνει το χαμόγελό του και όταν βγαίνει από το γραφείο του και βλέπει σωρεία ανθρώπων να περιμένουν κοιτάζοντάς τον στα μάτια. Θα δείτε λίγο πιο πέρα μια νοσηλεύτρια να καθησυχάζει ένα νεαρό που χτύπησε από το μηχανάκι. Ολα αυτά χωρίς ανάλογη αμοιβή, χωρίς πληρωμή των εφημεριών κ.λπ.», αναφέρεται στην επιστολή. Ο κ. Νικολαΐδης δεν κρύβει την αγανάκτησή του και για την προβληματική εικόνα του ΙΚΑ: «Πήγατε στο ΙΚΑ να δείτε το γιατρό να εξετάζει 40 και 50 ανθρώπους; Αναλογιστήκατε πώς θα ζήσει ο ελευθεροεπαγγελματίας γιατρός όταν υπάρχει καθυστέρηση πληρωμών στον ΟΠΑΔ, στο ΤΑΠΟΤΕ και λοιπά ταμεία εδώ και 1-2 χρόνια;», συνεχίζει.
«Είναι αμέτρητες οι επισημάνσεις και οι προτάσεις που έχουμε κάνει τόσο στο νυν υπουργό όσο και στους προηγούμενους. Δυστυχώς τόσα χρόνια δεν υπήρξε ανταπόκριση και τα προβλήματα διογκώνονται, με όποιες άσχημες συνέπειες συνεπάγεται αυτό για τους πολίτες που αρρωσταίνουν και χρειάζονται τις υπηρεσίες υγείας», δηλώνει στον «Α» ο κ. Νικολαΐδης.

«Βολές» στην υγεία



Ο πρόεδρος του ΙΣΘ στην επιστολή του εκφράζει την απορία του σχετικά με το πώς μπορεί να εφαρμοστεί το σχέδιο του υπουργείου Υγείας για την ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων την ώρα που οι ελλείψεις προσωπικού και γιατρών είναι ήδη τεράστιες, όπως και οι ελλείψεις υλικών. Παρ' όλα αυτά, ο νόμος περί «Αναβάθμισης του ΕΣΥ» προβλέπει την επέκταση του ωραρίου των νοσοκομείων. Ο κ. Νικολαΐδης καταλογίζει στους υπουργούς Υγείας ευθύνες και για την αδράνεια που έχουν επιδείξει στο θέμα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, καθώς οι δεσμεύσεις για τη δημιουργία υποδομών δεν υλοποιήθηκαν και οι πολίτες δεν έχουν τη δυνατότητα να εξυπηρετούνται εύκολα και άμεσα σε πρωτοβάθμιες υπηρεσίες.

Το αποκορύφωμα, όπως τονίζεται στην ανοιχτή επιστολή, είναι ότι «κόπηκαν» βασικές εξετάσεις για τη διάγνωση ασθενειών. Οπως εξηγεί στον «Α» ο κ. Νικολαΐδης, «περικόπτονται κρίσιμες ιατρικές εξετάσεις από τον ΟΠΑΔ, τις οποίες πλέον οι ασφαλισμένοι πρέπει να πληρώνουν από τις τσέπες τους. Η περικοπή δαπανών υγείας γίνεται σε σημαντικές προληπτικές εξετάσεις όπως θυρεοειδούς, προσδιορισμού λιπιδίων στο αίμα, καρκινικών δεικτών κ.ά. Η κατάσταση αυτή εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία αλλά και την τσέπη των πολιτών. Λέμε ''ναι'' στην περιστολή δαπανών και στο νοικοκύρεμα, ''όχι'' όμως σε βάρος των ασθενών. Για το λόγο αυτό διαμαρτυρηθήκαμε έντονα και με άλλη επιστολή, ειδικά για το συγκεκριμένο θέμα, στον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδο, παρακαλώντας τον με την οξυδέρκεια που τον διακρίνει να παρέμβει». Σύμφωνα με τον ίδιο, η εντολή για τη διακοπή διαγνωστικών εξετάσεων δόθηκε πρόσφατα και προβλέπει περιστολή των δαπανών για τις εξετάσεις από τις 3 Αυγούστου, γεγονός που σημαίνει ότι γιατροί που είχαν κάνει τις εξετάσεις δε θα τις πληρωθούν.

«Χτυπήματα» στους γιατρούς

Η εικόνα κατάρρευσης στο σύστημα υγείας δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστη και την ιατρική κοινότητα, όπως αναφέρει ο πρόεδρος των γιατρών της Θεσσαλονίκης. «Ειδικοί, ειδικευμένοι γιατροί, εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, στο ΙΚΑ, ελεύθεροι επαγγελματίες κ.λπ., οι γιατροί οδηγούμαστε στην καταστροφή, ειδικά με τους περιορισμούς που τίθενται συνεχώς εν ονόματι του μνημονίου. Οπως αναφέρω και στην επιστολή προς τους υπουργούς, με συγκλόνισε η επιστολή μιας νέας οφθαλμιάτρου σχετικά με την αδιαφορία και την αβελτηρία των υπευθύνων στο θέμα της αξιοκρατίας στις προσλήψεις των νέων γιατρών. Η κραυγή απόγνωσης από αυτήν την κοπέλα που δε βρίσκει δουλειά, ενώ διαθέτει τα προσόντα με ταρακούνησε και με στενοχώρησε. Την ίδια ώρα, κανείς δεν ακούει τους νέους γιατρούς οι οποίοι περιμένουν 7 και 8 χρόνια για ειδικότητα ούτε λαμβάνει υπόψη τις επί πολλών ετών προτάσεις μας για ελαχιστοποίηση του χρόνου αναμονής», τονίζει στον «Α» ο κ. Νικολαΐδης.

Εξάλλου, με άλλο έγγραφο που απέστειλε την προηγούμενη εβδομάδα στην υπουργό Εργασίας, Λούκα Κατσέλη, ο ΙΣΘ επισημαίνει την επιδείνωση της κατάστασης στο ΤΣΑΥ. Οπως σημειώνεται, μετά την υπαγωγή του στο ΕΤΑΑ οι παρεχόμενες υπηρεσίες χειροτέρεψαν και το ταμείο συνεχώς απογυμνώνεται από το έμπειρο προσωπικό του εξαιτίας της απόσπασης υπαλλήλων. «Για τους ενεργεία και τους συνταξιούχους υγειονομικούς ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να ανεχτούμε περαιτέρω υποβάθμιση των ήδη υποβαθμισμένων υπηρεσιών του ταμείου μας», τονίζεται. Χαρακτηριστικό της δυσλειτουργίας του ταμείου είναι ότι ενώ οι συντάξεις «έβγαιναν» σε 2-3 μήνες το πολύ, υπάρχει καθυστέρηση 8-10 και πλέον μηνών.

Ο Αθανάσιος Νικολαΐδης διανύει την τρίτη θητεία του στο αξίωμα του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. Είναι παιδίατρος, υπηρετεί στο ΙΚΑ και έχει εκλεγεί επανειλημμένα εκπρόσωπος συνδικαλιστικών φορέων των γιατρών του ΙΚΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου