Πηγή: www.iatronet.gr
Σε απεργιακές κινητοποιήσεις προχωρούν οι νοσοκομειακοί γιατροί, με κύριο αίτημα την απόσυρση του Νόμου για τις εφημερίες και την αναβάθμιση του ΕΣΥ.
Έπειτα από τη συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Λοβέρδο την περασμένη Τρίτη, η εκτελεστική γραμματεία της Ομοσπονδίας τους (ΟΕΝΓΕ) αποφάσισε να συμμετάσχει ο κλάδος στην κινητοποίηση των συνδικάτων στις 29 Σεπτεμβρίου, με κεντρικό αίτημα να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι το κόστος της οικονομικής κρίσης.
Η ΟΕΝΓΕ θα μετάσχει, επίσης, στην απεργία του δημοσίου στις 7 Οκτωβρίου, καθώς και στη διαδήλωση του ΠΑΜΕ στις 23 Σεπτεμβρίου. Το προεδρείο της ΟΕΝΓΕ ανακοίνωσε σχετικά τα εξής:
Ο υπουργός Υγείας δεσμεύτηκε μόνο στη μείωση δαπανών κατά 20% στην υγεία με προοπτική περαιτέρω μείωσης, πρώτο δείγμα γραφής για το τι πρέπει να αναμένουμε προσμετρώντας την καταστροφική θητεία του κ. Λοβέρδου στο υπουργείο Απασχόλησης, όπου κατεδάφισε το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας.
Το ίδιο υποθέτουμε ότι θα αποπειραθεί να πράξει και στο χώρο της υγείας. Ας γνωρίζει όμως ο ίδιος και η κυβέρνηση ότι η αντίδραση της κοινωνίας και των νοσοκομειακών γιατρών θα είναι εντονότατη και αποτρεπτική σε τέτοιους σχεδιασμούς και η υπεράσπιση του δημόσιου συστήματος υγείας θα έχει άλλα ποιοτικά χαρακτηριστικά απ΄ αυτά που συνάντησαν έως τώρα οι υπηρέτες του Μνημονίου.
Το Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ μετά την ενημέρωσή του από τα μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας εκτιμά ότι : Η Κυβέρνηση επιχειρώντας να υλοποιήσει τους καταστροφικούς για την κοινωνία όρους του Μνημονίου και να εξασφαλίσει τα εύσημα των ‘τοποτηρητών’ της χώρας (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ, τραπεζίτες) οδηγεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας στην πλήρη απαξίωση και παραδίδει τις δημόσιες υπηρεσίες υγείας στην κερδοσκοπική επιχειρηματική δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα.
Ο νέος νόμος 3868/10 επιταχύνει αυτή την εξέλιξη. Αντί της διακηρυσσόμενης ‘αναβάθμισης του ΕΣΥ’ υπονομεύει τα προγράμματα εφημεριών των Νοσοκομείων με τη θεσμοθέτηση ενός άδικου, ανισότιμου και σε πολλές περιπτώσεις πλασματικού συστήματος επιδοματικής αποζημίωσης και παραπέμπει την αμοιβή των πρόσθετων εφημεριών που απαιτούνται για την κάλυψη των υποστελεχωμένων κλινικών και τμημάτων της επαρχίας στα αμφισβητούμενα έσοδα από την ‘ολοήμερη λειτουργία’ των νοσοκομείων, που δεν αποτελούν τίποτα άλλο παρά επέκταση των σημερινών - ιδιωτικών στην ουσία- απογευματινών ιατρείων που επιβαρύνουν την τσέπη των πολιτών.
Είναι προφανές πλέον ότι πολιτική επιλογή της κυβέρνησης είναι η οριστική εκποίηση του ΕΣΥ, ιδιαίτερα όσων τμημάτων δεν κριθούν ‘αποδοτικά’ και ‘προσοδοφόρα’, με βάση τα κριτήρια της νεοφιλελεύθερης διαχείρισης και του ιδιωτικοοικονομικού management.
Ο κυβερνητικός ανασχηματισμός και η αλλαγή στο Υπουργείο Υγείας υπηρετεί ακριβώς αυτή την κατεύθυνση, δηλαδή την αποτελεσματικότερη και χωρίς ταλαντεύσεις εφαρμογή της σκληρής δημοσιονομικής πειθαρχίας στο χώρο της Υγείας που απαιτούν οι 'αγορές'. Βέβαια την ώρα που ήδη εφαρμόζεται μια άτυπη ‘στάση πληρωμών’ για τις εφημερίες των γιατρών και τις υπερωρίες του λοιπού προσωπικού, το party των προμηθειών συνεχίζεται, οι διαγωνισμοί δεν προχωρούν, οι εξωσυμβατικές παραγγελίες έχουν γίνει μόνιμο καθεστώς και οι καθημερινές ελλείψεις υγειονομικού υλικού στα νοσοκομεία οδηγούν στην υποβαθμισμένη και επισφαλή για τους ασθενείς λειτουργία τους.
Η ΟΕΝΓΕ έχει καταθέσει από καιρό τις βασικές αρχές μιας συγκροτημένης πολιτικής για την αντιμετώπιση των χρεών, της σπατάλης και της διαφθοράς στο ΕΣΥ.
Ειδικά για το θέμα του φαρμάκου έχουμε τονίσει ότι απαιτείται μια σοβαρή παρέμβαση του Δημοσίου με Εθνική Φαρμακοβιομηχανία για την παραγωγή βασικών φαρμάκων και υγειονομικών υλικών, με κρατικό φορέα προμήθειας-αποθήκευσης και διανομής τους, με καθορισμό κριτηρίων ορθολογικής και επιστημονικά τεκμηριωμένης χρήσης των φαρμάκων και της βιοϊατρικής τεχνολογίας και κυρίως με το οριστικό κόψιμο του 'ομφάλιου λώρου' μεταξύ της ιατρικής εκπαίδευσης και της φαρμακοβιομηχανίας.
Σήμερα που οι εργαζόμενοι υφίστανται την πλέον επώδυνη επίθεση στο εισόδημα, στην απασχόληση, στα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα, οι νοσοκομειακοί γιατροί οφείλουν να συμπαραταχθούν στον αγώνα για τον απεγκλωβισμό της χώρας από το Μνημόνιο της οικονομικής κατάρρευσης, της ανεργίας και της κοινωνικής ερήμωσης.
Πρέπει να αναδείξουμε μιαν άλλη προοπτική για τους εργαζόμενους, αυτή της αμφισβήτησης του σημερινού οικονομικού και κοινωνικού πλαισίου, των δεσμεύσεων και της εξάρτησης της χώρας, της άρνησης του μονόδρομου του Μνημονίου και της τρόικας. Οι εργαζόμενοι της χώρας μας δεν χρωστούν και δεν πρέπει να πληρώσουν για τα χρέη που συσσώρευσε το νεοφιλελεύθερο μοντέλο του ελληνικού καπιταλισμού, η φορολογική ασυλία του κεφαλαίου, το πελατειακό και διεφθαρμένο κράτος, η ηγεμονία των αγορών και του χρηματοπιστωτικού συστήματος’.
Περισσότερα ΕΔΩ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου