"Καλωσήρθατε στο ελεύθερο blog των Ελλήνων Ορθοπαιδικών. Ένα βήμα ενημέρωσης αλλά και ανταλλαγής απόψεων σε θέματα που αφορούν στην Ορθοπαιδική κοινότητα της χώρας. Απόψεις, ανακοινώσεις, διαφωνίες και συζητήσεις είναι ευπρόσδεκτες και θα αναρτώνται χωρίς λογοκρισία, αρκεί να κινούνται στα πλαίσια της ευπρέπειας."

Περιμένουμε λοιπόν τα posts σας στό

hellenic.orthopaedics@gmail.com

Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010

Εκεί φτάσαμε..."αν απομακρυνθούν όσοι ορθοπαιδικοί, χειρουργοί κ.λπ. χρηματίζονται, θα αδειάσουν τα νοσοκομεία από γιατρούς"

Άλλο ένα δημοσίευμα από Κυριακάτικη εφημερίδα, που δείχνει την κατάντια του ιατρικού επαγγέλματος στην Ελλάδα, αλλά και που αντανακλά την πλήρη απαξιωτική εικόνα των πολιτών απέναντι στον Έλληνα γιατρό και ιδιαίτερα στον Έλληνα Ορθοπεδικό. Η τελευταία φράση του ρεπορτάζ είναι πραγματικά γροθιά στο στομάχι"
"αν απομακρυνθούν όσοι ορθοπαιδικοί, χειρουργοί κ.λπ. χρηματίζονται, θα αδειάσουν τα νοσοκομεία από γιατρούς"

Το ερώτημα είναι το πώς καταντήσαμε ως εδώ και το τι πρέπει κα μπορεί να κάνει η Ορθοπεδική κοινότητα ώστε να ανακτήσει πάλι το κουρελιασμένο της κύρος...

Πηγή: www.ethnos.gr


Το ΣΔΟΕ ανοίγει τους τραπεζικούς λογαριασμούς δεκάδων νοσοκομειακών γιατρών του ΕΣΥ, καθώς και γιατρών ασφαλιστικών ταμείων. Εχοντας ήδη ολοκληρώσει την έρευνα σε 34 περιπτώσεις, διαπίστωσε υπέρογκες καταθέσεις και εισοδήματα που δεν δικαιολογούνται, γι’ αυτό και στέλνονται οι υποθέσεις στον εισαγγελέα.


Σύμφωνα με τα στοιχεία, η... μηχανή στήθηκε με «τριγωνικές διακρατικές διαδρομές» χρήματος μεταξύ Αυστρίας, Κύπρου και Ελλάδας, ενώ οι έλεγχοι «έφεραν στο φως» υπερτιμολογήσεις υλικών σε νοσοκομεία, πλαστά παραστατικά και ψευδείς βεβαιώσεις. Το κυριότερο όμως είναι ότι έχουν εντοπισθεί τα πρόσωπα των «συναλλαγών».


Η έρευνα ξεκίνησε όταν προέκυψε ύποπτη ροή εισερχόμενων εμβασμάτων σε ελληνική εταιρεία ιατρικών μηχανημάτων, μέσω κυπριακής τράπεζας, με αποδέκτη τον ιδιοκτήτη της εταιρείας και τη σύζυγό του.



Βρέθηκε ότι η παραγωγός αυστριακή εταιρεία έστελνε νοσοκομειακά προϊόντα, μεταξύ των οποίων και βηματοδότες, στην κυπριακή εταιρεία πληρώνοντας μειωμένους φόρους κι εκείνη με τη σειρά της τα προωθούσε στην ελληνική εταιρεία. Στην τριγωνική αυτή διαδρομή εντοπίζονται μια σειρά από παραβάσεις νόμων και αδικήματα, που ερευνούν παράλληλα, εκτός από το ΣΔΟΕ, και οι αντίστοιχοι μηχανισμοί της ΕΕ.


Ο ιδιοκτήτης της ελληνικής επιχείρησης, που βρίσκεται πίσω από την κυπριακή εταιρεία, τα πωλεί υπερτιμολογημένα στη δική του ελληνική εταιρεία, για να προωθηθούν στα δημόσια νοσοκομεία με χρεώσεις πολλαπλάσιες του πραγματικού κόστους! Τελικά η εταιρεία καταθέτει τα ποσά που εισπράττονται από τα νοσοκομεία στα... φυσικά πρόσωπα, δηλαδή στους ιδιοκτήτες της εταιρείας, και αυτοί στη συνέχεια φέρονται να καταθέτουν τις «αμοιβές» στους λογαριασμούς των γιατρών.


Επίσης, από παράλληλους ελέγχους στα νοσοκομεία βρέθηκε ότι οι γιατροί που έχουν λογαριασμούς με τέτοιες καταθέσεις επιδίδονται και σε υπερκατανάλωση υλικών, μεταξύ των οποίων και της συγκεκριμένης εταιρείας! Τυχαίο;


«Κομάντος» της ΕΕ
Από τους 34 γιατρούς που στέλνονται στον εισαγγελέα, οι 20 εμπλέκονται και στην απάτη της γνωστής εταιρείας ορθοπεδικών «Ντεπουί», όπως προέκυψε από στοιχεία που περιλαμβάνουν 11 σχετικοί φάκελοι, 9 από τις Αρχές των ΗΠΑ και 2 από τις Αρχές της Βρετανίας, που εστάλησαν στην Ελλάδα. Στην υπόθεση της «Ντεμπουί» εντοπίσθηκαν συνολικά 170 Ελληνες γιατροί, κυρίως ορθοπεδικοί δημόσιων νοσοκομείων, οι οποίοι «φέσωναν» για 2 χρόνια τον προϋπολογισμό της Υγείας με «έξτρα τζίρους» ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ, περίπου, ο καθένας.


Εως τώρα από τη συγκεκριμένη κατηγορία απάτης ελέγχθηκαν 20 λογαριασμοί γιατρών, ενώ εκκρεμεί ο έλεγχος και για τους υπόλοιπους 150. Για την περαιτέρω διερεύνηση αυτών των στοιχείων βρίσκονται στην Ελλάδα «κομάντος» της ΕΕ για θέματα οικονομικού εγκλήματος, οι οποίοι συνεργάζονται με τους Ελληνες ελεγκτές.


Αμεση κατάσχεση


Ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γιάννης Καπελέρης λέει στο «Εθνος της Κυριακής»: «Εισηγηθήκαμε να δεσμεύονται τα ποσά των λογαριασμών που έχουμε ελέγξει και προέκυψαν "ευρήματα", εφόσον οι γιατροί δεν αποδείξουν την προέλευση των χρημάτων.


Ακόμη, σε ανάλογες περιπτώσεις που θα προκύψουν, να γίνεται κατ’ αρχήν ?δέσμευση? περιουσιακών στοιχείων και να ακολουθεί έρευνα για την προέλευση των χρημάτων, με τα οποία αποκτήθηκαν. Αυτά τα περιουσιακά στοιχεία, σε περίπτωση που δεν υπάρξει αιτιολόγηση εισοδημάτων απόκτησης, επίσης να κατάσχονται».


Επίορκοι
Παραμένουν ακόμα στις θέσεις τους


Παρά το γεγονός ότι ήδη έχουν εντοπιστεί οι γιατροί που εμπλέκονται σε υποθέσεις διαφθοράς σε περισσότερα από 15 νοσοκομεία, κυρίως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, οι περισσότεροι παραμένουν στις θέσεις τους, ενώ ορισμένοι έχουν επιλέξει να... αποχωρήσουν πριν τεθούν σε διαθεσιμότητα. Η απάντηση που μας δίνουν διοικητές νοσοκομείων, είναι ότι δεν έχουν προχωρήσει σε απομάκρυνση γιατρών που ενοχοποιούνται με παράνομες χρεώσεις, επειδή «είναι σε εξέλιξη οι έλεγχοι». Στην ουσία, η ενδεχόμενη μαζική απομάκρυνσή τους θα δημιουργούσε πρόσθετες δυσλειτουργίες στο ΕΣΥ. Κοινό μυστικό είναι ότι «αν απομακρυνθούν όσοι ορθοπαιδικοί, χειρουργοί κ.λπ. χρηματίζονται, θα αδειάσουν τα νοσοκομεία από γιατρούς».


ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ

4 σχόλια:

  1. Γνωρίζουμε όλοι οι ορθοπεδικοί περιπτώσεις "συναδέλφων" που αν απομακρυνθούν δεν θα λείψουν από κανέναν. Δηλώσεις του τύπου ότι θα στερηθεί το ΕΣΥ την επιστημονική του ελιτ γίνονται από παπαγαλάκια που είναι μέρος του φαύλου συστήματος. Υπάρχουν λίγοι αλλά άξιοι γιατροί μέσα στο σύστημα που θα το στηρίξουν και αμέτρητοι γιατροί εκτός, πρόθυμοι να δουλέψουν για το καλό του ασθενή και όχι μόνο για την τσέπη τους. Το σχόλιο της εφημερίδας στα εισαγωγικά είναι εξοργιστικό και εκπορεύεται μάλλον από ανόητο και πονηρό συνδικαλιστή που στο όνομα της συναδελφικής αλληλεγγύης μας βάζει στο ίδιο τσουβάλι όλους.
    Η Ορθοπεδική κοινότητα πρέπει να αποφασίσει πρώτα ποιος την εκπροσωπεί. Η ΕΕΧΟΤ ασχολείται δήθεν με την επιστήμη και δεν την απασχολεί η ηθική. Η μέχρι τώρα σιωπή της εταιρείας είναι ένοχη σιωπή και πρέπει εαν θέλουμε να ανακτήσουμε το κύρος μας να δημιουργήσουμε άλλο φορέα έκφρασης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι Έλληνες Ορθοπαιδικοί θα πρέπει πρώτα και πάνω από όλα να επιδιώξουν την ΑΥΤΟΚΑΘΑΡΣΗ.

    Είναι τυχαίο πως στο τελευταίο συνέδριο της ΕΕΧΟΤ οι περισσότεροι από τους πρωταγωνιστές του σκανδάλου DEPUY ήταν τιμώμενοι προσκεκλημένοι σε διαλέξεις και στρογγυλές τράπεζες?

    Όλοι έχουν το τεκμήριο της αθωότητας, αλλά στοιχειώδης αξιοπρέπεια επιβάλει την αυτοεξαίρεση από τέτοιες "τιμές" και εκδηλώσεις, τουλάχιστον μέχρι διελευκάνσεως της υπόθεσης. Και αν δε το κάνουν οι ίδοι οι εμπλεκόμενοι , η ΕΕΧΟΤ θα έπρεπε να έχει την ευαισθησία να το πράξει.

    Συνφωνώ με τον προηγούμενο πως χρειάζεται νέος φορέας έκφρασης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν καταλαβαίνω γιατί θα έπρεπε να μην είναι προσκεκλημένοι σε συνέδρια κλπ. Το τεκμήριο της αθωότητας που είπε κάποιος παέι περίπατο σε αυτή τη περίπτωση? Τι θα γίνει αν τελικά αθωοθούν όλοι πανηγυρικά? Και ακόμα το ρεπορτάζ λέει για 200 εμπλεκόμενους. Γιατί να την πληρώσουν μόνο οι 10 που το όνομά τους έγινε γνωστό?
    Λίγη σοβαρότητα παρακαλώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ειναι απαράδεκτο τη στιγμή που η ανεργία των ιατρών και ιδιαίτερα των νέων συναδέλφων ορθοπαιδικών αυξάνεται,τη στιγμή που νεοι ορθοπαιδικοί αγωνιούν για το μέλλον,να μιλάμε για δήθεν ελλείψεις πυ θα δημιουργηθούν στα νοσοκομεία απο την απομάκρυνση κάποιων λαμόγιων που ελέγχουν δυστυχως την ορθοπαιδική κοινότητα στην Ελλάδα.Δεν έχουμε ανάγκη κλέφτες δυσφημούν το λειτούργημα.Δυστυχώς η εξέλιξη των ελληνων ορθοπαιδικών ΑΚΌΜΗ ΕΞΑΡΤΆΤΑΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή