"Καλωσήρθατε στο ελεύθερο blog των Ελλήνων Ορθοπαιδικών. Ένα βήμα ενημέρωσης αλλά και ανταλλαγής απόψεων σε θέματα που αφορούν στην Ορθοπαιδική κοινότητα της χώρας. Απόψεις, ανακοινώσεις, διαφωνίες και συζητήσεις είναι ευπρόσδεκτες και θα αναρτώνται χωρίς λογοκρισία, αρκεί να κινούνται στα πλαίσια της ευπρέπειας."

Περιμένουμε λοιπόν τα posts σας στό

hellenic.orthopaedics@gmail.com

Σάββατο 3 Ιουλίου 2010

Η απάντηση των νοσοκομειακών ιατρών στο νέο νομοσχέδιο για την αναβάθμιση του ΕΣΥ

Πηγή: www.iatronet.gr

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας τους (ΟΕΝΓΕ) κ. Δημήτρης Βαρνάβας, ανακοίνωσε εχθές τα εξής:

" Το σχέδιο νόμου που έδωσε η υπουργός Υγείας στη δημοσιότητα αποτελεί αμετακίνητη αποτύπωση όσων μέχρι σήμερα η κ. Ξενογιαννακοπούλου διακινούσε ως ‘προτάσεις διαλόγου’. Ουδόλως λαμβάνει υπόψη τις θέσεις που η ΟΕΝΓΕ διατύπωσε στις δύο συναντήσεις μαζί της, ούτε και την απόφαση του πρόσφατου Γενικού Συμβουλίου της ΟΕΝΓΕ.

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι παντελώς ανεφάρμοστο στα βασικά του σημεία. Κραυγαλέα περίπτωση το ζήτημα της ολοήμερης λειτουργίας των νοσοκομείων. Φαντάζεται η υπουργός ότι μπορούν να λειτουργήσουν τα επαρχιακά νοσοκομεία και απόγευμα, όταν αυτά καταφέρνουν μετά βίας να λειτουργούν το πρωί, ενώ τη νύχτα υπάρχει στα περισσότερα Τμήματα μία νοσηλεύτρια για 40 ασθενείς; Μήπως η κ. υπουργός φαντάζεται πως αυτή η νυχτερινή νοσηλεύτρια θα καλύπτει το απόγευμα τα ιδιωτικά και το πρωί τα τακτικά ιατρεία;

Η κ. υπουργός χαίρεται ότι θα υπάρξουν έσοδα από τα ιδιωτικά απογευματινά ιατρεία και μάλιστα τριπλάσια από τα σημερινά. Αγνοεί άραγε ότι τα επαρχιακά νοσοκομεία έχουν τεράστια έλλειψη γιατρών και δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα ούτε μία από τις 2000 προσλήψεις που έπρεπε να είχαν γίνει ήδη από 1ης Ιουλίου 2009;



Τέλος το δήθεν ‘πρότυπο εφημέρευσης’ που περιέχεται στο νομοσχέδιο είναι άκρως υποβολιμαίο και αυθαίρετο. Κατανέμει εφημερίες μ΄ έναν και μοναδικό σκοπό: τη μετακύληση της υποχρέωσης του κρατικού προϋπολογισμού στα ίδια τα Νοσοκομεία και στα δήθεν έσοδα απογευματινής λειτουργίας. Επιπλέον η κατανομή εφημεριών είναι σκανδαλώδης και προκλητική για τους γιατρούς που εργάζονται σκληρά και πραγματοποιούν τις εφημερίες τους.

Η υπουργός Υγείας με το νομοσχέδιο φροντίζει να διαλύσει ολοσχερώς όχι μόνο την εφημεριακή λειτουργία των Νοσοκομείων αλλά και την κλαδική συμφωνία που συνυπογράψαμε πριν ενάμιση χρόνο, εισάγοντας μια νέα βαθμίδα, αυτή του συντονιστή Διευθυντή, προφανώς καθ΄ υπόδειξη του αποκαλούμενου ‘συλλόγου Διευθυντών ΕΣΥ’ και άλλων κομματικών παραγόντων.
Το Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ στην πρόσφατη συνεδρίασή του αποφάσισε ότι δεν αποδεχόμαστε ως βάση συζήτησης και επιστρέφουμε ως απαράδεκτη την πρόταση του Υπουργείου Υγείας για το εφημεριακό καθεστώς των νοσοκομείων, η οποία όχι μόνο δεν αντιμετωπίζει την εκκρεμότητα της κλαδικής συμφωνίας, αλλά θα επιδεινώσει δραματικά το πρόβλημα των απλήρωτων εφημεριών και θα ιδιωτικοποιήσει το σύνολο της νοσοκομειακής περίθαλψης.


Εμμένουμε στην κατάθεση πλήρων και ασφαλών προγραμμάτων εφημέρευσης, τα οποία θα εκκαθαρίζονται θα αποπληρώνονται έγκαιρα και στο ακέραιο από κονδύλια του κρατικού προϋπολογισμού. Κανένας διάλογος με την κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας, έως ότου αποσυρθεί το σχέδιο νόμου που ιδιωτικοποιεί το ΕΣΥ'.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου