"Καλωσήρθατε στο ελεύθερο blog των Ελλήνων Ορθοπαιδικών. Ένα βήμα ενημέρωσης αλλά και ανταλλαγής απόψεων σε θέματα που αφορούν στην Ορθοπαιδική κοινότητα της χώρας. Απόψεις, ανακοινώσεις, διαφωνίες και συζητήσεις είναι ευπρόσδεκτες και θα αναρτώνται χωρίς λογοκρισία, αρκεί να κινούνται στα πλαίσια της ευπρέπειας."

Περιμένουμε λοιπόν τα posts σας στό

hellenic.orthopaedics@gmail.com

Πέμπτη 22 Ιουλίου 2010

Κλινική νωτιαίου μυελού στο Πανεπιστήμιο Πατρών

Πηγή: www.esos.gr


Κλινική αποκατάστασης ασθενών με κακώσεις του νωτιαίου μυελού ιδρύεται στο Τμήμα Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Πατρών, η οποία θα εξυπηρετεί εκπαιδευτικές, ερευνητικές και νοσηλευτικές ανάγκες.
 
Η κλινική θα νοσηλεύει ασθενείς με κακώσεις σπονδυλικής στήλης και νωτιαίου μυελού και θα αποτελείται από τις εξής μονάδες:

α) Νοσηλείας: Θα νοσηλεύονται ασθενείς με κακώσεις σπονδυλικής στήλης και νωτιαίου μυελού (παραπληγικοί - τετραπληγικοί) με σκοπό την άμεση αλλά και όψιμη αποκατάστασή τους και την ταχύτερη και πληρέστερη επανένταξή τους στην κοινωνική και επαγγελματική ζωή, ενώ σε περίπτωση μη πληρώσεως της μονάδος δύναται να νοσηλευτούν και ασθενείς με άλλα κινητικά προβλήματα.
β) Φυσιοθεραπείας - Εκγύμνασης και Αξιολόγησης με τις επιμέρους υπομονάδες:
- Γυμναστήριο, Εργασιοθεραπεία, Φυσιοθεραπεία
- Εξωτερικά Ιατρεία:
- Ψυχολογικής Υποστήριξης - Εκπαίδευσης
- Πόνου
- Τακτικό Εξωτερικό Ιατρείο
γ) Υδροθεραπείας - Λουτροθεραπείας
δ) Υποστηρικτικές Μονάδες:
- Νευροφυσιολογικής έρευνας της αποκατάστασης
- Ουροδυναμικού Ελέγχου
- Αξιοποίησης των Τεχνολογιών, για την υποστήριξη της έρευνας και θεραπείας ασθενών (Πολυμέσα - Διαδίκτυο).
- Βιολογικών Εφαρμογών
- Εμβιομηχανικών Μελετών (Ανάλυση Βάδισης κλπ)
- Αλληλεπίδρασης Υπολογιστού - Ανθρώπου
- Ψυχολογικής Στήριξης - Εκπαίδευσης


2. Η Κλινική εντάσσεται στο Χειρουργικό Τομέα.


Σκοπός
 
Η Κλινική Αποκατάστασης Ασθενών με Κακώσεις του Νωτιαίου Μυελού έχει ως σκοπό:
α) Την κάλυψη των διδακτικών και ερευνητικών αναγκών του Τμήματος Ιατρικής, καθώς και των άλλων Τμημάτων του Πανεπιστημίου Πατρών, σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο σε θέματα που εμπίπτουν στα αντικείμενα δραστηριότητας της Κλινικής όπως αυτά προσδιορίζονται στο άρθρο 1 της παρούσας απόφασης.





β) Την εκπαίδευση:
- των φοιτητών του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών στα γνωστικά αντικείμενα της Αποκατάστασης Ασθενών με Κακώσεις Νωτιαίου Μυελού. Επίσης, μπορεί να εκπαιδεύονται, εφόσον είναι εφικτό, φοιτητές των Τμημάτων Ιατρικής άλλων Πανεπιστημίων, μετά από έγκριση του Τμήματος που φοιτούν και σε κάθε περίπτωση σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις.
- των ειδικευόμενων ιατρών για την απόκτηση της ειδικότητας ή εξειδίκευσης στην Αποκατάσταση Ασθενών με Κακώσεις Νωτιαίου Μυελού.
- των ειδικευμένων ιατρών στα πλαίσια της συνεχιζόμενης ιατρικής εκπαίδευσης.
- των ιατρών ή άλλων επιστημόνων στα πλαίσια της εκπόνησης διδακτορικών διατριβών ή άλλων επιστημονικών εργασιών, μετά από απόφαση του Τμήματος Ιατρικής σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις. Επίσης, παρέχει εκπαίδευση στους φοιτητές των Τμημάτων Φυσικοθεραπείας και Εργασιοθεραπείας των ΤΕΙ σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.
- του νοσηλευτικού προσωπικού του Νοσοκομείου αλλά και άλλων Νοσοκομείων, στα πλαίσια προγραμμάτων επιμόρφωσης ή εκπαίδευσης σε συνεργασία με το νοσηλευτικό προσωπικό της κλινικής. Στα εκπαιδευτικά προγράμματα της Κλινικής περιλαμβάνεται η ενημέρωση του κοινού σε θέματα σχετικά με την Αποκατάσταση Κακώσεων του Νωτιαίου Μυελού.
γ) Την οργάνωση σεμιναρίων, συμποσίων, συνεδρίων, διαλέξεων με σκοπό την ενημέρωση του ιατρικού και λοιπού προσωπικού της Κλινικής, των υπολοίπων κλινικών του Νοσοκομείου αλλά και άλλων νοσηλευτικών ιδρυμάτων. Επίσης, διοργανώνει για την εκπαίδευση του ιατρικού προσωπικού τακτικές παρουσιάσεις ενδιαφερόντων και δύσκολων περιστατικών, βιβλιογραφική ενημέρωση, εκπαιδευτικές επισκέψεις από το διευθυντή της κλινικής, καθώς και μαθήματα για ειδικευόμενους.
δ) Το σχεδιασμό και εκτέλεση των κλινικών και πειραματικών ερευνητικών προγραμμάτων με σκοπό τη μελέτη και αναζήτηση νέων τεχνικών και θεραπευτικών μεθόδων σύμφωνα με κανόνες της Ηθικής και Δεοντολογίας.
ε) Την αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογικών εξελίξεων για την έρευνα και τη θεραπεία των ασθενών.
στ) Τη συνεργασία με άλλα ακαδημαϊκά ή ερευνητικά ιδρύματα της ημεδαπής ή της αλλοδαπής με σκοπό την ανταλλαγή επιστημονικών γνώσεων.
ζ) Την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών σε εσωτερικούς και εξωτερικούς ασθενείς σχετικές με τις δραστηριότητες της Κλινικής.

Η εκπαίδευση των φοιτητών υλοποιείται:
α) Με από έδρας μαθήματα, καθώς και προγράμματα κλινικής άσκησης.
β) Με κλινική εκπαίδευση στην οποία περιλαμβάνεται η καθ’ ομάδες συμμετοχή τους σε όλες τις δραστηριότητες της κλινικής, εξέταση των ασθενών στα εξωτερικά ιατρεία και θαλάμους νοσηλείας, λήψη ιστορικού του ασθενούς, προγραμματισμός και εκτέλεση ιατρικών πράξεων. Έτσι οι φοιτητές αποκτούν πλήρη εικόνα και εμπειρία της όλης αντιμετώπισης και παρακολούθησης των πασχόντων από κακώσεις του Νωτιαίου Μυελού.


Προσωπικό

Η κλινική στελεχώνεται από ιατρικό και λοιπό προσωπικό που υπηρετεί στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών και στο Νοσοκομείο όπου λειτουργεί. Το ιατρικό προσωπικό αποτελείται από το Διευθυντή και μέλη του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.) που η επιστημονική τους ενασχόληση εμπίπτει στα διδακτικά, ερευνητικά και κλινικά ενδιαφέροντα της Κλινικής. Το προσωπικό αυτό συμπληρώνεται με ειδικευόμενους και ειδικευμένους ιατρούς του Ε.Σ.Υ. που τοποθετούνται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις. Το λοιπό προσωπικό περιλαμβάνει μέλη Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού (Ε.Τ.Ε.Π.) και μέλη του νοσηλευτικού προσωπικού, του οποίου το έργο καθορίζεται σύμφωνα με τις εκάστοτε ανάγκες της οικείας κλινικής. Η τοποθέτηση στην Κλινική των μελών του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού και των μελών του Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού γίνεται με τη διαδικασία των διατάξεων της πανεπιστημιακής νομοθεσίας, ενώ των υπολοίπων μελών με τις ισχύουσες διατάξεις.


Διοίκηση - Αρμοδιότητες 
Η κλινική διευθύνεται από μέλος του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.) του Χειρουργικού Τομέα του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών και ορίζεται με τη διαδικασία του άρθρου 28 παρ. 22 του Ν. 2083/1992 (159 Α’), όπως ισχύει κάθε φορά. Ο Διευθυντής ασκεί τις αρμοδιότητες που ορίζονται στο άρθρο 7 του Ν. 1268/1982, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται η κατάρτιση και η υποβολή στη Γενική Συνέλευση του Τμήματος Ιατρικής και στη Γενική Συνέλευση του οικείου Τομέα του ετήσιου προγράμματος λειτουργίας για τις διδακτικές και ερευνητικές δραστηριότητες και η μέριμνα για την εφαρμογή του, η μέριμνα για την υλοποίηση των αποφάσεων των συλλογικών οργάνων του Νοσοκομείου στο οποίο λειτουργεί η Κλινική, η μέριμνα για την παροχή νοσηλευτικού έργου, η μέριμνα για τη στελέχωση και την οικονομική διαχείριση των εσόδων της Κλινικής, η μέριμνα για την υποβολή του ετήσιου απολογισμού των δραστηριοτήτων, η εισήγηση στη Γενική Συνέλευση του οικείου Τομέα για τον ορισμό υπευθύνων για αναλώσιμα υλικά και για τον εξοπλισμό και η υπογραφή κάθε εξερχόμενου εγγράφου.

Εγκατάσταση - Λειτουργία 
Η κλινική εγκαθίσταται και λειτουργεί σε Νοσοκομείο με τη διαδικασία του άρθρου 13 παρ. 1 του Ν. 1397/1983 (143 Α’). Ο Διευθυντής της κλινικής έχει τις αρμοδιότητες που ορίζονται από το άρθρο 7 του Ν. 1268/1982. ΄Εχει την ευθύνη για την εν γένει λειτουργία αυτής μετά των μονάδων της, τη χρησιμοποίηση οργάνων και υλικών και την παραμονή των εργαζομένων στους χώρους που πραγματοποιούνται πειραματικές μελέτες. Ο Διευθυντής ενημερώνεται και εγκρίνει τη διενέργεια κάθε ερευνητικής πειραματικής εργασίας πριν από τη διεξαγωγή της και καθορίζει την προτεραιότητα χρήσης οργάνων και χώρων όταν δεν υπάρχει σχετική απόφαση.
Η χρησιμοποίηση ειδικών οργάνων και υλικών επιτρέπεται στο προσωπικό της κλινικής ή σε ερευνητές που έχουν ειδική εκπαίδευση και εξουσιοδότηση. Κινητά όργανα και σκεύη, τα οποία παραδίδονται για τη διεξαγωγή ερευνητικής πειραματικής εργασίας επιστρέφονται, μετά τη χρησιμοποίησή τους, στην κατάσταση που έχουν παραδοθεί.
Με εισήγηση του Διευθυντή στα αρμόδια όργανα είναι δυνατή η πρόσληψη διακεκριμένων επιστημόνων σε τομείς σχετικούς με τις διδακτικές, ερευνητικές και νοσηλευτικές δραστηριότητες της Κλινικής, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 18 του Ν. 1268/1982.

Έσοδα
 

Τα έσοδα της Κλινικής προέρχονται από:
α. Την εκτέλεση ερευνητικών προγραμμάτων που πραγματοποιούνται για ίδιο λογαριασμό ή για λογαριασμό τρίτων.
β. Τη διάθεση ερευνητικών και εν γένει επιστημονικών προϊόντων.
γ. Τις πιστώσεις που διατίθενται από το Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών με τη διαδικασία του άρθρου 4 παρ.1ε του Ν. 2083/1992 (159 Α’).
δ. Τις ειδικές εισφορές και χρηματοδοτήσεις από διεθνείς οργανισμούς, δημόσιες ή ιδιωτικές επιχειρήσεις και νομικά ή φυσικά πρόσωπα.
ε. Τις κληρονομιές, τις δωρεές και τις κληροδοσίες που καταλείπονται στο Πανεπιστήμιο εφόσον δεν τίθενται όροι που αντιβαίνουν τους σκοπούς της οικείας Κλινικής και του Πανεπιστημίου Πατρών.


Τηρούμενα βιβλία
 

Τα βιβλία και στοιχεία που τηρούνται από την Κλινική είναι τα εξής: Πρωτόκολλο εισερχόμενης−εξερχόμενης αλληλογραφίας, Βαθμολόγιο φοιτητών, Αρχείο ασθενών, Βιβλίο περιουσιακών στοιχείων, Φάκελοι οικονομικών στοιχείων κάθε έτους, Κατάλογος επιστημονικών βιβλίων, περιοδικών, και οργάνων, Βιβλίο επιστημονικής δραστηριότητας, Βιβλίο μεταβολής προσωπικού. Με απόφαση του Διευθυντή μπορεί ακόμη να τηρείται και κάθε άλλο βιβλίο ή στοιχείο το οποίο κρίνεται απαραίτητο.

Τίτλος - Σφραγίδα
 

Ο τίτλος της κλινικής είναι «Κλινική Αποκατάστασης Ασθενών με Κακώσεις του Νωτιαίου Μυελού του τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών. Αυτός ο τίτλος, καθώς και τα στοιχεία του Διευθυντή της Κλινικής αναγράφονται στους χώρους του Νοσοκομείου που είναι εγκατεστημένη και δραστηριοποιείται η κλινική.
Η κλινική χρησιμοποιεί για την αλληλογραφία της όμοια σφραγίδα με αυτή του Ιατρικού Τμήματος και την προσθήκη του τίτλου της Κλινικής. Ανάλογη σφραγίδα, με τα στοιχεία στην Αγγλική γλώσσα, χρησιμοποιεί η Κλινική για τη ξενόγλωσση αλληλογραφία της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου