"Καλωσήρθατε στο ελεύθερο blog των Ελλήνων Ορθοπαιδικών. Ένα βήμα ενημέρωσης αλλά και ανταλλαγής απόψεων σε θέματα που αφορούν στην Ορθοπαιδική κοινότητα της χώρας. Απόψεις, ανακοινώσεις, διαφωνίες και συζητήσεις είναι ευπρόσδεκτες και θα αναρτώνται χωρίς λογοκρισία, αρκεί να κινούνται στα πλαίσια της ευπρέπειας."

Περιμένουμε λοιπόν τα posts σας στό

hellenic.orthopaedics@gmail.com

Κυριακή 4 Ιουλίου 2010

ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ: Μια βόμβα που περιμένουμε απαθείς να σκάσει (και θα σκάσει σύντομα) στη βάση του συστήματος υγείας της χώρας....

Κύριοι ας το πάρουμε επιτέλους απόφαση: είμαστε πολλοί και γινόμαστε ακόμα περισσότεροι.

Αποτέλεσμα αυτού? Πλημμελής ώς υποτυπώδης εκπαίδευση και ανεργία ή υποαπασχόληση.
Ο παραπάνω συνδυασμός εξηγεί πάρα πολλά από τα φαινόμενα σήψης και διαφθοράς στο χώρο.
Αλήθεια, οι Ιατρικοί σύλλογοι και τα Πανεπιστήμια τι κάνουν γιαυτό?




Πηγή: http://www.cosmo.gr 
Ξεχειλίζουμε από γιατρούς, υστερούμε σε νοσηλευτές

5,4 γιατρούς ανά 1.000 κατοίκους έχει η Ελλάδα, σύμφωνα με έρευνα της Orientum που δόθηκε την Τρίτη (29/6) στη δημοσιότητα, τη στιγμή, που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος δεν ξεπερνά τους 3,1 γιατρούς. Αντίθετα, μεγάλη έλλειψη παρατηρείται σε νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς αντιστοιχούν μόλις 3,21 για κάθε 1.000 κατοίκους.
Τα στοιχεία της έρευνας για την υπερπληθώρα των γιατρών είναι αποκαλυπτικά, καθώς το πρόβλημα εστιάζεται κυρίως στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, ενώ στην επαρχία μπορεί να υπάρχει τεράστια έλλειψη.

Είναι ενδεικτικό ότι το 70% των νευροχειρούργων και των ψυχιάτρων βρίσκεται στις δύο μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, ενώ  το 65% των γυναικολόγων, το 61% των καρδιολόγων, των ορθοπεδικών και των μικροβιολόγων δραστηριοποιείται επίσης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.




Την ίδια στιγμή, μόλις το 30% των αναισθησιολόγων βρίσκεται εκτός των δύο αστικών κέντρων.

Όπως αναφέρει ο ιατρικός σύλλογος Αθηνών, οι νοσοκομειακοί γιατροί στο σύνολο της χώρας ξεπερνούν τους 26.000, με τους 9.000 από αυτούς να είναι είναι ειδικευόμενοι.

Έτσι λοιπόν, δεν είναι απορίας άξιο το γιατί οι απόφοιτοι της ιατρικής περιμένουν ως και 10 έτη για να ξεκινήσουν την ειδικότητα τους, αφού αφενός είναι πάρα πολλοί, αφετέρου οι προσλήψεις στο ΕΣΥ γίνονται με το σταγονόμετρο.

Οι πιο δημοφιλείς ειδικότητες

Από τους 67.000 γιατρούς (νοσοκομειακοί και ιδιώτες) που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στη χώρα μας, το 40% είναι οι αναμένοντες την ειδικότητα τους!

Από κει και πέρα, οι παθολόγοι βρίσκονται πρώτοι στη λίστα της δημοφιλέστερης ειδικότητας, μετρώντας 4.308, ακολουθούν οι 3.801 μικροβιολόγοι και οι 3.209 παιδίατροι.

Καρδιολόγοι και γυναικολόγοι συμπληρώνουν τη “πεντάδα” των δημοφιλέστερων ειδικοτήτων, ενώ εντύπωση προκαλεί ο αριθμός των ιατροδικαστών που δεν ξεπερνά τους 58!

Ελλάδα, πρωταθλήτρια στις ειδικεύσεις

Σύμφωνα με την έρευνα το 2007 είχαμε 13,3 αποφοίτους ιατρικής ανά 100.000 πληθυσμό, την ώρα που ο μέσος όρος για τις υπόλοιπες χώρες προσδιορίζεται στο 9,9.

Παράλληλα, η χώρα μας παράγει ειδικευμένους ιατρούς σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό από το μέσο όρο του ΟΟΣΑ, αλλά και με πολύ μεγαλύτερη διαφορά από τους γιατρούς γενικής ιατρικής!

Σύμφωνα με στοιχεία  του ΟΟΣΑ, είμαστε  πρώτοι στην παραγωγή  Παιδιάτρων (0,28 παιδίατροι ανά 1000 κατοίκους, ενώ στη Γερμανία είναι 0,13 ανά 1000 κατοίκους, στην Αγγλία 0,14, στη Γαλλία 0,11 και στις Ηνωμένες Πολιτείες 0,23.

Η ίδια κατάσταση  επικρατεί και στην ειδικότητα των Γυναικολόγων. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, ανά 1.000 κατοίκους αντιστοιχούν 0,23 Γυναικολόγοι, την ώρα που στην Γερμανία είναι 0,18, στη Γαλλία 0,12, στην Αγγλία 0,10 και  στις Ηνωμένες Πολιτείες 0,14 ανά χίλιους κατοίκους.

Σε αντίθεση όμως με τους γιατρούς,  στην Ελλάδα αντιστοιχούν μόλις 3,21 νοσηλευτές ανά 1000 κατοίκους.

Πρόκειται για την χαμηλότερη αναλογία μετά την Τουρκία (1,73 νοσηλευτές ανά 1.000 κατοίκους και την Κορέα 3,99).

Τα αντίστοιχα νούμερα για τη Γαλλία είναι 7,88, για τη Γερμανία 9,87 και για τις Ηνωμένες Πολιτείες 10,50.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου