"Καλωσήρθατε στο ελεύθερο blog των Ελλήνων Ορθοπαιδικών. Ένα βήμα ενημέρωσης αλλά και ανταλλαγής απόψεων σε θέματα που αφορούν στην Ορθοπαιδική κοινότητα της χώρας. Απόψεις, ανακοινώσεις, διαφωνίες και συζητήσεις είναι ευπρόσδεκτες και θα αναρτώνται χωρίς λογοκρισία, αρκεί να κινούνται στα πλαίσια της ευπρέπειας."

Περιμένουμε λοιπόν τα posts σας στό

hellenic.orthopaedics@gmail.com

Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

Υπερκατανάλωση μοσχευμάτων σε σπονδυλοδεσίες . Μα γίνονται τέτοια πράγματα?

Πηγή: www.kathimerini.gr




Σκάνδαλο με ανθρώπινα μοσχεύματα "αποκαλύπτει" η εφημερίδα Καθημερινή. Πωλούνταν ,  λέει,  σε εξωφρενικές τιμές, ενώ σε πολλές περιπτώσεις το είδος της επέμβασης δεν δικαιολογούσε καν τη χρήση τους. 

" Ενδεικτική είναι επιστολή του διοικητή του Iδρύματος Θόδωρου Αμπατζόγλου προς το νοσοκομείο ΚΑΤ στις 30/6 με την οποία το ίδρυμα ενημερώνει ότι δεν εγκρίνονται οι επιπλέον δαπάνες για επεμβάσεις που έγιναν τα προηγούμενα έτη σε μεγάλο αριθμό ασφαλισμένων του. Στην επιστολή παρατίθενται οι επεμβάσεις ανά ασθενή και αιτιολογείται η απόφαση του ΙΚΑ ως εξής:


- Σε ασθενή για ένα επίπεδο οσφυϊκής σπονδυλοδεσίας χρησιμοποιήθηκαν πέντε μοσχεύματα κόστους 16.881,2 ευρώ συν ΦΠΑ. Από τα πέντε μοσχεύματα τα δύο είναι πενήντα κυβικά εκατοστά, όταν η αναγκαία ποσότητα δεν ξεπερνάει τα δέκα. Εγκρίνεται η χρήση δύο μοσχευμάτων κόστους 3.176,8 ευρώ.
- Σε άλλον ασθενή για τρία επίπεδα οσφυϊκής σπονδυλοδεσίας χρησιμοποιήθηκαν εννέα μοσχεύματα κόστους 27.011,6 ευρώ. Η αναγκαία ποσότητα μοσχεύματος δεν ξεπερνάει τα 65 κυβικά εκατοστά. Εγκρίθηκαν τρία μοσχεύματα των 25 κυβικών εκατοστών συνολικού κόστους 13.680 ευρώ.
- Σε τρίτο ασθενή για δια-υποτροχαντήριο μηριαίου χρησιμοποιήθηκαν πέντε μοσχεύματα κόστους 13.800,8 ευρώ. Η συγκεκριμένη επέμβαση (ενδομυελική ήλωση) δεν δικαιολογεί τη χρήση μοσχευμάτων." 

 
Διαβάστε περισσότερα εδώ

1 σχόλιο:

  1. Μια ερώτηση:
    Τα μοσχεύματα που δεν εγκρίνονται και που έχουν ήδη τοποθετηθεί σε αρρώστους, ποιος θα τα πληρώσει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή