"Καλωσήρθατε στο ελεύθερο blog των Ελλήνων Ορθοπαιδικών. Ένα βήμα ενημέρωσης αλλά και ανταλλαγής απόψεων σε θέματα που αφορούν στην Ορθοπαιδική κοινότητα της χώρας. Απόψεις, ανακοινώσεις, διαφωνίες και συζητήσεις είναι ευπρόσδεκτες και θα αναρτώνται χωρίς λογοκρισία, αρκεί να κινούνται στα πλαίσια της ευπρέπειας."

Περιμένουμε λοιπόν τα posts σας στό

hellenic.orthopaedics@gmail.com

Παρασκευή 23 Ιουλίου 2010

Ανοικτή επιστολή προς τον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου από τους Διευθυντές ΕΣΥ...


Ανοικτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου απέστειλαν τα μέλη της Πανελλήνιας Εταιρείας Διευθυντών Εθνικού Συστήματος Υγείας: 


«Αξιότιμε κε Πρωθυπουργέ,
Απευθυνόμαστε σε σας, ως επικεφαλής της κυβέρνησή σας για να σας ενημερώσουμε και να διαμαρτυρηθούμε έντονα για το σχέδιο νόμου που εισηγείται αυτές τις ημέρες στη βουλή η υπουργός Υγείας κα Ξενογιαννακοπούλου.

Αναποτελεσματικότητα, μετριότητα και λαικισμός

Αντίθετα με τις δικές σας διακηρύξεις και δεσμεύσεις ότι η χώρα δεν αντέχει άλλο την αναξιοκρατία και τη μη αξιολόγηση, όπως επίσης και θεσμούς που δεν οδηγούν σε αποτελεσματική διοίκηση – ιδιαίτερα σ αυτή τη δύσκολη περίοδο για τη χώρα – η υπουργός εισηγείται ένα νόμο που επικρατεί η λογική της αναποτελεσματικότητας, της μετριοκρατίας και του λαϊκισμού..
Κανένα από τα μείζονα προβλήματα του ΕΣΥ δεν αντιμετωπίζεται, το σύστημα παραμένει Διοικητικά ακυβέρνητο, οικονομικά σπάταλο και ποιοτικά αναποτελεσματικό. Σας υπενθυμίζουμε ότι η πολιτική που εφαρμόστηκε τα τελευταία χρόνια έχει οδηγήσει να έχουμε μόνο κατ’ όνομα Δημόσιο Σύστημα Υγείας αφού σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΣΑ έχουμε τις δεύτερες στο κόσμο ιδιωτικές δαπάνες που ξεπερνούν το 50% των συνολικών δαπανών υγείας. Κι αυτό είναι αποτέλεσμα αναχρονιστικών δομών και πρακτικών που δυστυχώς τις υπερασπίζονται σε κοινή γραμμή το υπουργείο και τα συνδικαλιστικά όργανα των γιατρών σε αντίθεση με τα πραγματικά συμφέροντα των πολιτών και των γιατρών.

Η υπουργός Υγείας διατηρεί όλες τις ρυθμίσεις Αβραμόπουλου για το πολυδιευθυντικό

Η απόδειξη των ισχυρισμών μας βασίζεται στο ότι η Υπουργός σας διατηρεί όλες τις απαράδεκτες ρυθμίσεις του κου Αβραμόπουλου σε σχέση με το παγκόσμιας πρωτοτυπίας «πολυδιευθυντικό» σύστημα στα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ το καταψήφισε ως αντιπολίτευση. Δημιουργήθηκε με «εξέλιξη» ένα σώμα περίπου 4000 (!) γιατρών που φέρνουν το τίτλο του Διευθυντή, είναι σε ηλικίες 50 μέχρι 65 ετών, δεν κρίθηκαν και δεν αξιολογήθηκαν ποτέ και εξασφαλίζουν την αναπαραγωγή τους ως κλειστό επάγγελμα, απαγορεύοντας σε οποιοδήποτε άλλο συνάδελφό τους να εισέλθει στο σύστημα σε διευθυντική θέση. 

Οι   γιατροί του ΕΣΥ  θα καταλήξουν σε ηλικίες ως 50 ετών μόνιμοι επιμελητές.
Αντίθετα, γιατροί με εξαίρετες καριέρες σε νοσοκομεία του εξωτερικού, Πανεπιστημιακοί γιατροί που θα επιθυμούσαν να διευθύνουν τις μεγάλες μονάδες του ΕΣΥ, άξιοι γιατροί του ιδιωτικού τομέα αποκλείονται. Το επιστημονικό προσωπικό του ΕΣΥ θα είναι γερασμένο και δημοσιοϋπαλληλικό.
Η υπουργός προσπάθησε να πάρει και την δική μας αποδοχή «προσφέροντας» ισοβιότητα στη θέση του συντονιστή Διευθυντή. Εμείς όμως επειδή πιστεύουμε στην αξιολόγηση, της προτείνουμε να την αρχίσει πρώτα από μας, διότι και από τους ήδη υπηρετούντες Διευθυντές αρκετοί δεν ανταποκρίνονται στο ρόλο τους. Εμείς δεν θα συναινέσουμε – με παραδοσιακές συνδικαλιστικού τύπου συναλλαγές – στη διάλυση του ΕΣΥ εξαιτίας ανεπαρκούς επιστημονικά στελέχωσής του, γιατί πιστεύουμε σε ένα ΕΣΥ που θα στελεχώνεται από τους επιστημονικά καλύτερους και ηθικά άμεμπτους γιατρούς.

Η υπουργός Υγείας καταστρατήγησε το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ

Η υπουργός Υγείας φέρει ακέραια την ευθύνη αφενός γιατί καταστρατήγησε το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, αφετέρου γιατί ενώ οι καιροί απαιτούν αξιοκρατία και διαρθρωτικές παρεμβάσεις επιλέχθηκε ο δρόμος της συνδιοίκησης με συνδικαλιστικές συντεχνίες και  αποδιάρθρωση της ιεραρχίας.
Εμείς καλούμε όλους του ικανούς γιατρούς, ιδίως τη νεώτερη γενιά, σε ανένδοτο αγώνα για την ανατροπή του αναχρονιστικού και σε πλήρη ασυμφωνία με τα επικρατούντα διεθνώς, πλαισίου, που διαμορφώνεται με τις παρεμβάσεις της υπουργού και τη διαμόρφωση ενός σύγχρονου αξιοκρατικού και εκσυγχρονισμένου ΕΣΥ.
Παρακαλούμε κε Πρωθυπουργέ για τη δική σας προσωπική παρέμβαση για την επίτευξη των κοινών αυτών στόχων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου