"Καλωσήρθατε στο ελεύθερο blog των Ελλήνων Ορθοπαιδικών. Ένα βήμα ενημέρωσης αλλά και ανταλλαγής απόψεων σε θέματα που αφορούν στην Ορθοπαιδική κοινότητα της χώρας. Απόψεις, ανακοινώσεις, διαφωνίες και συζητήσεις είναι ευπρόσδεκτες και θα αναρτώνται χωρίς λογοκρισία, αρκεί να κινούνται στα πλαίσια της ευπρέπειας."

Περιμένουμε λοιπόν τα posts σας στό

hellenic.orthopaedics@gmail.com

Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2010

ΔΥΣΚΟΛΟΙ ΚΑΙΡΟΙ ........

Δραστικές θα είναι οι περικοπές στα νοσοκομεία λόγω μνημονίου. Δεν αφορούν μόνο τα φάρμακα, τα ακριβά ιατρικά είδη και τις σπατάλες, αλλά και κάθε είδους υλικό που θεωρείται ότι επιβαρύνει τον προϋπολογισμό.

Οι ήδη εμφανείς ελλείψεις στα δημόσια νοσοκομεία αναμένεται να επιδεινωθούν το 2011, καθώς τα χρήματα που θα δοθούν θα είναι μειωμένα κατά περίπου 1,2 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τις εκθέσεις των διοικητών των νοσοκομείων και τους προϋπολογισμούς που κατέθεσαν, για να καλυφθούν συνολικά όλες οι ανάγκες σε προμήθειες χρειάζονται κοντά στα 3,5 δισ. ευρώ. Ο Ανδρέας Λοβέρδος όμως δεν μπορεί να τους διαθέσει πάνω από 2,35 δισ. ευρώ.

Οι περικοπές γίνονται σε μια στιγμή που το σύστημα δείχνει από παντού πως είναι υποχρηματοδοτούμενο.

Οι παρεχόμενες υγειονομικές υπηρεσίες μέρα με τη μέρα φθίνουν και οι επιπτώσεις σχετίζονται τόσο με τα υλικά όσο και με την πραγματική φροντίδα των αρρώστων και τη λειτουργικότητα των εργαζομένων στο ΕΣΥ.

Είναι ενδεικτικό ότι, πριν από λίγες ημέρες, γιατρός του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης αναγκάστηκε να βγει να αγοράσει βαμβάκι σε φαρμακείο για να μπορέσει να καλύψει ασθενή του.

Στο Νοσοκομείο των Τρικάλων λείπουν ακόμη και τα πιο βασικά. Οπως περιγράφει ο Αθαν. Παπαδόπουλος, διευθυντής της Β' Παθολογικής Κλινικής, δεν υπάρχουν γάντια, χαρτί υγείας, σύριγγες αλλά ακόμη και απλοί φάκελοι για να δίδονται οι εξετάσεις στους ασθενείς. Λύση και σ' αυτήν την περίπτωση δίνουν οι ίδιοι οι γιατροί, που τρέχουν ακόμη και στα κοντινά σουπερμάρκετ για να μην... εκτεθεί το σύστημα.

ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου