"Καλωσήρθατε στο ελεύθερο blog των Ελλήνων Ορθοπαιδικών. Ένα βήμα ενημέρωσης αλλά και ανταλλαγής απόψεων σε θέματα που αφορούν στην Ορθοπαιδική κοινότητα της χώρας. Απόψεις, ανακοινώσεις, διαφωνίες και συζητήσεις είναι ευπρόσδεκτες και θα αναρτώνται χωρίς λογοκρισία, αρκεί να κινούνται στα πλαίσια της ευπρέπειας."

Περιμένουμε λοιπόν τα posts σας στό

hellenic.orthopaedics@gmail.com

Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010

Τι θα γινόταν εάν και... όταν με το κακό ...

Σενάρια επιστημονικής φαντασιας ...
(Ελπίζουμε)


"...ενώ η περίφημη ελληνική νύχτα έχει μεταφερθεί με ρεφενέ πάρτι στις αυλές ή στα σαλόνια των σπιτιών. Οι ασφαλισμένοι εναποθέτουν την υγεία τους στον πατριωτισμό των Ελλήνων γιατρών και στα απολύτως στοιχειώδη υλικά που λόγω ελλείψεων χρησιμοποιούν." 


Πηγή: www.capital.gr





Η πρώτη φορά ήταν μόλις πέντε χρόνια από τότε που ο Παλαιών Πατρών Γερμανός ύψωνε στην Αγία Λαύρα το λάβαρο της Επανάστασης. Σύμφωνα με την ελβετική τράπεζα Creait Suisse, το έχουμε ξανακάνει άλλες τέσσερις φορές στο παρελθόν: το 1843, το 1860, το 1893 και το 1932. Όπως καινά ΄ναι, η χρεοκοπία προσμετράται ως παλιά μας τέχνη κόσκινο. Αν το δούμε μάλιστα ιστορικοκοινωνιολογικά, από την Επανάσταση του΄ 21 και μετά δεν έχει περάσει γενιά από αυτό τον τόπο που να μην έχει γνωρίσει τη χρεοκοπία ή τον πόλεμο. Δυστυχία μας... Ας ελπίσουμε πως αυτή τη φορά -εάν με το κακό μας προκύψει- θα τη γλιτώσουμε μόνο με την πρώτη. Γιατί για πόλεμο δεν υπάρχουν τα φράγκα.

Είναι γνωστό πως τρεις είναι οι τρόποι αντιμετώπισης της υπερβολικής χρέωσης ενός κράτους: η αποπληρωμή (ο δρόμος που έχουμε επιλέξει ως χώρα μέχρι στιγμής), η ελεγχόμενη χρεοκοπία (η επαναδιαπραγμάτευση του χρέους, η επιμήκυνση, δηλαδή, του χρόνου αποπληρωμής του ή κάποιο σκόντο σε συμφωνία πάντοτε με τους δανειστές) και η «καθαρόαιμη» χρεοκοπία (η παύση πληρωμών). Βέβαια, μερική στάση πληρωμών έχουμε και σήμερα, μιας και η κυβέρνηση δεν επιστρέφει το ΦΠΑ στους δικαιούχους, ενώ όσοι έχουν πάει στις τράπεζες για να εισπράξουν επιστροφή από τη φορολογική δήλωση έχουν φύγει με άδεια χέρια.

Πολλοί ειδήμονες πιστεύουν ότι σύντομα θα αναγκαστούμε να προσφύγουμε στο δεύτερο τρόπο, το ΔΝΤ συμφωνεί χωρίς να έχει τεθεί επισήμως το θέμα, αλλά η Γερμανία αρνείται τόσο πεισματικά όσο η Μερσεντές να βάλει τούρμπο σε κάποια μοντέλα της. Παρ΄ ότι μας διαβεβαιώνουν για το αντίθετο, κανείς δε μας εγγυάται πως δεν μπορεί να συμβεί και το τρίτο σενάριο. «Εμείς χρεοκοπήσαμε τότε με τα μέτρα που παίρνετε εσείς σήμερα» δήλωσε στο Πρώτο Θέμα ο Φερνάντο ντε λα Ρούα, ο Αργεντίνος πρόεδρος που κήρυξε τη χρεοκοπία στη χώρα του το 2001, και συνέχισε λέγοντας: «Το ΔΝΤ εμάς μας κυνήγησε και μας τιμώρησε. Στη δική σας περίπτωση προς το παρόν σας στηρίζει, όπως και η Ευρωπαϊκή Ένωση». Το σίγουρο είναι πως το τελευταίο πράγμα που πρέπει να κάνει κάποιος σε σχέση με τη χρεοκοπία είναι να την αντιμετωπίσει απροετοίμαστος.

Αποκάλυψη τώρα

«Κύριοι, δύστυχοι επτωχεύσαμεν...». Μπορεί οι λόγοι ενός Έλληνα πρωθυπουργού ποτέ να μην κατάφεραν να «σπάσουν» τα μηχανάκια της AGB, όμως είναι τέτοια η βαρύτητα της δήλωσης και η τρομακτική σαφήνεια της, που κρατούν καρφωμένους τους τηλεθεατέ3 στους δέκτες, λες και εμφανίστηκε ο Ματέο να χορεύει με την Ελένη στο Dancing With The Stars (και απέσπασαν το 10άρι του Λάτσιου!). Η είδηση κυκλοφορεί παντού με την τελική της Bugatti Veyron. Blogs, sites και ειδησεογραφικά πρακτορεία την ποστάρουν επιτόπου, ενώ ο ΟΤΕ και οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας καταγράφουν ακόμη ένα ρεκόρ κλήσεων. Ο κόσμος είναι παγωμένος, πιο παγωμένες όμως είναι οι διεθνείς χρηματαγορές...

ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου