"Καλωσήρθατε στο ελεύθερο blog των Ελλήνων Ορθοπαιδικών. Ένα βήμα ενημέρωσης αλλά και ανταλλαγής απόψεων σε θέματα που αφορούν στην Ορθοπαιδική κοινότητα της χώρας. Απόψεις, ανακοινώσεις, διαφωνίες και συζητήσεις είναι ευπρόσδεκτες και θα αναρτώνται χωρίς λογοκρισία, αρκεί να κινούνται στα πλαίσια της ευπρέπειας."

Περιμένουμε λοιπόν τα posts σας στό

hellenic.orthopaedics@gmail.com

Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2010

ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΠΟΡΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΑΡΕΤΑΙΕΙΟ ΚΑΙ ΑΙΓΙΝΗΤΕΙΟ...

Πηγή: www.enet.gr

Στο... κόκκινο βρίσκονται δύο πανεπιστημιακά νοσοκομεία λόγω έλλειψης χρηματοδοτήσεων. Πρόκειται για το «Αρεταίειο» και το «Αιγινήτειο», τα οποία υπάγονται στο υπουργείο Παιδείας, και εκπέμπουν σήμα κινδύνου, καθώς η οικονομική κρίση επιδείνωσε την ήδη προβληματική κατάστασή τους, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν την προοπτική να βάλουν λουκέτο και μάλιστα άμεσα, αφού η επιχορήγηση έχει περιοριστεί κατά 30% από το υπουργείο Παιδείας, στο πλαίσιο των περικοπών στα πανεπιστήμια.

 Στο «Αιγινήτειο» δεν υπάρχουν χειρουργεία και το πρόβλημα είναι σε μικρότερη κλίμακα. Στο «Αρεταίειο» όμως που είναι εξειδικευμένο νοσοκομείο με εκατοντάδες χειρουργικές επεμβάσεις, το πρόβλημα έχει φέρει σε αδιέξοδο τη διοίκηση, που βλέπει να συρρικνώνεται το μεγαλύτερο μέρος ιατρικών πράξεων.


Το πανό που κρέμεται εδώ και λίγες μέρες στα κάγκελα του «Αρεταίειου» είναι «αποκαλυπτικό», αλλά δεν φαίνεται να συγκινεί: «Το νοσοκομείο κλείνει λόγω έλλειψης προσωπικού και χρηματοδότησης. Με ευθύνη των υπουργείων Παιδείας και Υγείας».

Οπως είπε στην «Κ.Ε.» ο αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του «Αρεταίειου» χειρουργός Δ. Βώρος, από 1.500 χειρουργεία, σήμερα γίνονται μόνο 1.000. Ορισμένοι ασθενείς που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν πλέον από το «Αρεταίειο» λόγω ειδικών προβλημάτων καταφεύγουν στο εξωτερικό, δεδομένου ότι οι επεμβάσεις στο συγκεκριμένο νοσοκομείο είναι εξειδικευμένες.

«Η μεγάλη ιδιαιτερότητά μας», λέει ο Δ. Βώρος, «είναι το γεγονός ότι χρηματοδοτούμαστε από το υπ. Παιδείας και όχι από το Υγείας, όπως τα άλλα νοσοκομεία που έχουν το "μαξιλάρι" του κράτους. Ετσι, βιώνουμε καταστάσεις που δεν πλήττουν τους άλλους. Το υπουργείο Παιδείας, που δεν έχει καν αρμόδια για τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία υπηρεσία, μας αντιμετωπίζει ως πάρεργο. Κόβει τις δαπάνες, τη στιγμή που στα κρατικά νοσοκομεία δεν έγιναν τέτοιες περικοπές, αλλά, αντίθετα, έγινε και ρύθμιση των χρεών τους».

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου